Pearl Jam - Lightning Bolt (2013)

Label: Monkeywrench

1. Getaway (3:26)
  2. Mind Your Manners (2:38)
  3. My Father's Son (3:07)
  4. Sirens (5:41)
  5. Lightning Bolt (4:13)
  6. Infallible (5:22)
  7. Pendulum (3:44)
  8. Swallowed Whole (3:51)
  9. Let the Records Play (3:46)
  10. Sleeping by Myself (3:04)
  11. Yellow Moon (3:52)
  12. Future Days (4:22)
Volgens mij zijn wij het wel eens, als ik naar jouw en mijn verhaal kijk. Behoorlijk hetzelfde. De link die jij legt met Vitalogy en de teasers die daar naar hinten, zijn uiteindelijk deels bewaarheid. Ik vind niet dat dit vanwege die 3 ballads op het einde de prullenbak in kan.

Ik denk inderdaad dat we het redelijk eens zijn ja

Vitalogy is in miin ogen de minst gepolijste Pearl Jam-plaat. Die met de meest scherpe randjes. (Spin the Black Circle, Not for you, Last Exit, Satan's Bed enz.) Dat leek ik aan te treffen in Mind Your manners. Ook heeft Vitalogy een paar van de mooiste ballads van Pearl Jam me Better Man uiteraard als hoogtepunt. Die combi maakte de vergelijking met Vitalogy.

Dat rauwe, ongepolijste heeft Lightning Bolt minder vind ik. Sluit dus meer aan bij platen als Binaural, Yield, of Riot Act. Vandaar de opmerking dat de vergelijking naar de prullenbak kon.

avatar van Guinness1980
Na de eerste luisterbeurt spookt er maar een gedachte door me heen: Tegenvaller.
Uiteraard ga ik hem nog vaker beluisteren.

Ook ik heb een zwak voor Pearl Jam en inmiddels heb ik het album tweemaal beluisterd en ik zeg: dit album groeit per luisterbeurt. Wat opvalt is de relaxte opening en de ballad achtige afsluiter, Zoals eerder al opgemerkt vind ook ik dat geen punt, want Eddie Vedders stem vergoed heel veel zoniet alles. Voorlopig geef ik minimlaa 4 sterren, maar wie weet komt daar nog wat bij, al besef ik dat TEN op eenzame hoogte blijft staan (ook na dit album

avatar van TheFunkyM
Muziek is emotie en Pearl Jam kon dat als geen ander brengen.

Bij deze cd mis ik toch de emotie, de bezieling.
Ik vind de nummers nogal standaard en als het een andere band was geweest dan mijn favo PJ en mijn held Eddie Vedder had ik deze cd waarschijnlijk links laten liggen. Het pakt mij niet echt, het raakt mij niet echt en daarom doet het me eigenlijk net niets.
Natuurlijk staan er leuke nummers op zoals Pendulum, maar de rest heb ik veel beter al gehoord.

Onvoldoende dat niet, maar wel een teleurstelling.

avatar van JVT
JVT
Het album start echt brilliant met Getaway, Mind Your Manners en My Father's son, jammer dat ze niet op die stijl doorgaan. Daarna is er met Sirens een rustig maar toch wel fijn nummer. Het gedeelte daarna is redelijk tot aan de laatste 3 nummers, die IMO toch wel overbodig zijn. Pearl Jam is toch het lekkerst als ze rocken zoals in het begin van dit album.
3.5* , Getaway is by far m'n favoriet op dit album.

Als nou flink wat users bij hun eerste commentaar aangeven: waarom die laatste 3 nummers? En dat dan ook nog eens als finale van het album. Dan vraag ik mij af waarom er niet iemand rond de band is geweest, die dit nou ook eens aangaf. Het ligt zo voor de hand, zeker als je het over Sleeping By Myself hebt en Yellow Moon. Zonder die nummers had het album het beter gedaan hier.

avatar van Thomas86
TheFunkyM schreef:
Muziek is emotie en Pearl Jam kon dat als geen ander brengen.

Bij deze cd mis ik toch de emotie, de bezieling.

Onvoldoende dat niet, maar wel een teleurstelling.

Volledig mee eens. Dit is echt een tandje te soft, te radiovriendelijk en geen enkele song levert mij een energieboost op... waar PJ voorheen op elk album wel minimaal 2-3 x in slaagde... toch is zelfs een mindere plaat goed voor een zesje.

avatar van Wallie1985
west schreef:

Ik vind dat juist wel mooi eerst het ruige en daarna lekker rustig naar het einde. De nummers die jij noemt vind ik de mooiere nummers op dit album.
Ik vind het een erg fijn album!

Dat kan natuurlijk ook: geniet ervan!

avatar van JohnnyVergerFan
Ik heb het album nog niet beluisterd, maar zie regelmatig commentaren van Sleeping By Myself voorbij komen. Is dit hetzelfde nummer als van Eddie´s soloalbum Ukulele Songs?

Gelukkig heb ik de Ukulele nergens gehoord...

Ik haal er toch een 0,5-je vanaf. Dit is teveel een ... popplaat geworden. Jammer. Eén van de weinige 'teleurstellingen' dit prima muziekjaar. Teleurstelling tussen haakje, want het is deels wel een geslaagde plaat. Wel heb ik mijn vinyl pre-order geannuleerd. Het vinyl van Ten verwacht ik vandaag of morgen.

avatar van Fluvver
Eerste luisterbeurt, eerste indruk.

Plaat lijkt eentweedeling te hebben. De ene helft klinktals Eddie in zijn twintiger jaren de andere helft als Eddie tegen de 50 aan en die laatste wil ik horen. Nummers als Sirens, Pendulum, Sleeping by myself en future days klinken op het eerste gehoor erg goed. Een twijfelende man over het leven. Ik hoef geen jonge Eddie meer te horen, die heeft al genoeg goede platen.

Yellow Moon is op het eerste gehoor een grote misser, dit nummer klinkt niet lekker.

Binnenkort een cijfer.

JohnnyVergerFan schreef:

Verrek je hebt gelijk. Ja, deze is daar wel degelijk op gebaseerd!

Bedankt voor het noemen van Vitalogy: die heb ik inmiddels lekker opgezet!

Ik ben nogal verbaasd over het feit dat veel mensen de laatste 3 songs eraf zouden hebben gelaten. Buiten het feit dat ik altijd hoop op zoveel mogelijk nieuw materiaal van PJ, zijn het ook nog eens mooie liedjes. Yellow Moon vond ik direct top, Sleeping by Myself voegt zeker nog wat toe t.o.v. de ukelele versie en Future Days heeft toch ook een mooie melodie, oke voor Pearl Jam begrippen misschien wat zoetsappig. Ik ben al die-hard fan sinds 2000 en moet zeggen dat ik erg blij ben met dit album. Het middenblok (LB-infallible-pendulum) vind ik ook nog eens erg origineel. Wat mij betreft zijn ze hier in topvorm!

In topvorm?!?

Ondanks mijn zwak voor de band een halfje eraf..... het album weet me maar niet te pakken tot nu toe. Hopelijk komt dat nog.

avatar van SébastienY
Ik las de recensie van De Morgen, waarin werd aangekondigd dat Pearl Jam een afspraak had met de begin jaren '90. Back to the roots. Wel, eigenlijk ligt het kwalitatief gezien gewoon in de lijn van de laatste albums. Degelijk, maar allemaal zo voorspelbaar. Ok, natuurlijk hoeft niet ieder album vernieuwend te zijn. Maar langs de andere kant: waarom luisteren naar een album dat je al tientallen keren hebt gehoord, in een andere vorm weliswaar. Pearl Jam is allesbehalve een band op de dool, maar wel een band die uitbolt. Het blijft een fantastische groep, maar instant-klassiekers maken ze niet meer sinds Vs. in mijn ogen.

3,5 sterren.

west schreef:
Bedankt voor het noemen van Vitalogy: die heb ik inmiddels lekker opgezet!

You're welcome

SébastienY schreef:
I maar instant-klassiekers maken ze niet meer sinds Vs. in mijn ogen.

Better Man is met stip een instant klassieker van na Vs. (imho)

SébastienY schreef:

En wij het hierboven maar hebben over instant-klassieker Vitalogy (het hele album)...

avatar van mkrake
Vitalogy

Dit album mag helaas niet in de schaduw staan!...

Had gehoopt dat Pearl Jam de lijn van Backspacer NIET zou doortrekken maar ze doen dat helaas wel. Pearl Jam klinkt nu nog vriendelijker...
Dit album is wel beter als Backspacer maar daar is ook alles mee gezegd. Nee ik zet ook maar weer Vitalogy op!

avatar van SébastienY

Dat is durven hé
Nee, ik vind Vitalogy echt niet het niveau halen van de eerste twee albums. Nothingman en Better Man zijn fantastisch, maar de andere nummers hebben me nooit een onuitwisbare indruk nagelaten. Goed album, beter dan dit, maar geen klassieker voor mij.

Zo, ik kon mijn ogen niet geloven.
Mij mag je ook wakker maken voor vrijwel alle andere nummers op dat album.

avatar van VladTheImpaler
west schreef:
Gelukkig heb ik de Ukulele nergens gehoord...

Volgens mij hoor ik de Ukelele toch wel eventjes in Sleeping By Myself?

avatar van DikkeDarm
3,7 is goed maar maakt nog steeds geen TEN!

VladTheImpaler schreef:

Volgens mij hoor ik de Ukelele toch wel eventjes in Sleeping By Myself?

Ook dat nog...

Een degelijk album van Pearl Jam; niets meer en niets minder. Hij zal heus wel weer wat rondjes door de CD speler draaien, maar het is zeker geen 'begin jaren 90 niveau' wat Vedder en consorten hier neerzetten.

avatar van Korreltje Zout
Plezante plaat. Kan hem wel waarderen. Dat Pearl Jam platen altijd wel een paar missers bevatten, daar ben ik wel aan gewend, en is ook helemaal niet erg. Het moet allemaal nog een beetje bezinken, maar dat is onderdeel van de fun.

Mensen die elke nieuwe Pearl Jam plaat ad nauseam blijven vergelijken met die uit de beginjaren, en het dan hebben over een afname in kwaliteit, die verdenk ik er ook van dat ze na 20 jaar hun partner willen inruilen omdat die er niet meer zo uitziet als in de tijd dat ze er verliefd op werden. Mijn mening: dat ze de grunge al lang ontgroeid zijn, is alleen maar goed. Ze maken gewoon dezelfde ontwikkeling door als REM dat eerder deed: van frisse high-energy muziek, naar intelligente muziek voor volwassenen, ongeacht of het nog steeds vlinders in je buik of hits voor de massa oplevert.

Ik blijf overigens Into the Wild de beste Pearl Jam plaat vinden van de laatste 13 jaar, ook al was ie niet van Pearl Jam (paradox!).