Kronos schreef:
Dat argument begrijp ik toch niet goed. Ik vind namelijk niet dat jazzalbums over het algemeen meer een geheel zijn dan metal- en rockalbums. Dat verschilt gewoon van album tot album voor beide genres.
Deze van Black Sabbath is niet heel geweldig vind ik. De sfeer is er al, de nummers en uitvoering laten echter te wensen over. Omdat het een belangrijk debuut is kan je er uiteraard niet omheen, maar in mijn toplijst van de band komt het pas op de veertiende plaats. En ik zou denken dat Paranoid hun grootste klassieker is.
Ik veralgemeniseer het ook niet voor anderen. Inderdaad zal het per album en per genre verschillen maar veel jazz platen beluister ik in zijn geheel en bij het rock/metal genre lijkt dat bij mij wel wat minder te worden.
Dat Paranoid, dat door vele Sabbath liefhebbers nog wat hoger wordt aangeslagen dan het debuut, snap ik wel. De productie is nog iets beter, de nummers zitten nog wat compacter in elkaar en Ozzy klinkt wat zekerder dan op het debuut. Alleen de charme van het eerste album zit hem voor mij in de combinatie van het donkere en het zware geluid en de invloeden uit het Rhythm & blues genre. Dat spreekt mij nog wat meer aan dan de niet misselijke opvolger

Het 'spontane' van het debuut (ik heb weleens gelezen dat de plaat in enkele dagen is opgenomen) en het haast jam achtige karakter van enkele nummers maakt deze schijf voor mij de beste plaat van de heren.