The Knife - Silent Shout (2006)

Zweden
Electronic / Dance
Label: Rabid

1. Silent Shout (4:53)
  2. Neverland (3:38)
  3. The Captain (6:08)
  4. We Share Our Mothers' Health (4:11)
  5. Na Na Na (2:27)
  6. Marble House (5:18)

met Jay-Jay Johanson

7. Like a Pen (6:13)
  8. From Off to On (3:58)
  9. Forest Families (4:08)
  10. One Hit (4:27)
  11. Still Light (3:15)
Ja, dat snap ik ook niet helemaal. De productie is toch echt wel bijzonder bv., daar valt toch weinig aan af te doen (of je er nou iets aan vindt of niet).

Volgens mij moet je het nog een keer lezen

Ik vind de productie compleet goedkoop en simplistisch eerlijk gezegd (op basis van de titletrack dan). Ik kan er niks bijzonders in terugvinden.

Dat begrijp ik, maar waarom doet niemand het dan na, als het zo simplistisch en makkelijk na te apen is?

Ken jij op basis van de titeltrack vergelijkbare muziek die je wel goed vindt dan?

avatar van Onderhond
Trance/club uit '94-'99 ?

avatar van Kos
Kos
Ik sluit me aan bij onderhond, klinkt gewoon als wat Cappella of zo deden in de jaren '90 qua wavjes en effectjes en beats, maar dan zogenaamd avantgarde-achtig.
Maar het titelnummer vind ik dan nog wel aardig klinken, misschien komt het door het contrast met de rest.

Ik vind het titelnummer juist het minste nummer van het album. Ik kijk er wel van op dat hij hier overduidelijk als beste nummer word gezien..

avatar van Jordy
Grappig, de berichten van Kos en Onderhond, wilde net hetzelfde gaan posten. Ben de tijdens de derde luisterbeurt afgehaakt omdat ook ik niet meer kon ontdekken dan goedkope jaren '90 beats met daar overheen wat irritant geneuzel. Hier en daar heeft het nog wel een beetje een guilty pleasure gevoel (zoals ook slechte jaren '90 platen dat kunnen hebben), maar ik ga hier even niet mee in de hype.

Onderhond schreef:
Trance/club uit '94-'99 ?

Daar ken ik een hele hoop van, maar dat hoor ik er niet zo aan af. De vergelijking met Capella ontgaat me eigenlijk ook, al vond ik die vroeger wel erg tof.

avatar van Onderhond
Enige echte verschil, behalve licht gemoderniseerde samples, dat ik ontdek ik een kleine variatie in de melodie, die iets meer neigt naar het 8bit NES tijdperk.

Een mini-underground hypeje dat ook al een tijdje bezig is en veel betere projecten kent daarin (gameboycore ), maar sinds een tijdje wat meer in het daglicht komt te staan (merkte wat op MTV laatst, in hun tussenstukjes).

avatar van T.O.
herman schreef:

Ik heb die vier video's even bekeken, maar die vergelijking met Cappella gaat mijns inziens alleen (een beetje) op voor wat betreft het titelnummer. Ik denk ook niet dat je dit als een echt "electronic"-album moet zien, meer popmuziek met electronische invloeden.

Overigens vind ik die stem van Karin Dreijer soms heel goed (vooral in dat nummer van Royksopp eigenlijk) en soms heel irritant (als er effecten overheen worden gegooid, zoals in WSOMH).

Voor mij is dit ook een electronische popplaat inderdaad.

avatar van Kos
Kos
T.O. schreef:

Ik bedoelde ook meer qua bepaalde beats en geluidjes, niet dat dit echt helemaal vergelijkbaar is met Cappella natuurlijk.

avatar van luc011190
Toon1 schreef:

Wat alom gewaardeerd wordt is niet per se van goede kwaliteit

Klopt.

Maar Kos suggereerde dat de OOR weer iets 'geks' had gedaan. Net of de OOR een uitzondering was. Maar als je dit niet goed vind, ben je eerder zelf een uitzondering. Waar overigens weer niets mis mee is

Ik snap wel waarom mensen dit album niet mooi vinden. Sterker nog, ik vind het ook simpel en goedkoop klinken. Maar op één of andere manier toch geniaal. Dat gekke geratel, die aparte stem, die 'goedkope deuntjes' en gekke wendingen in de nummers.

Misschien kan dit beter overtuigen, naar mijn mening het beste nummer en live erg gaaf

Electro_
Geen dank voor het posten van dat filmpje hoor.

avatar van luc011190
Electro_ schreef:
Geen dank voor het posten van dat filmpje hoor.

Haha, wat toevallig !

In dat geval tof dat van je, natuurlijk

avatar van japieee
In het geval van Onderhond kan ik wel begrijpen dat-ie dit totaal niet trekt. Ik merk aan veel van de mensen wie ik erover hoor dat zij het niet boeiend vinden wanneer ze zelf diepgeworteld zitten in electronica en veel techno en dance luisteren. Misschien is het te maf voor hen, of iets te kitshy...

Maar waarom Kos het niks vindt snap ik niet - als ik kijk naar zijn Top 10 - vrijwel allemaal albums die ik ook heel erg kan waarderen - en juist gelet op bijvoorbeeld Homogenic zou Silent Shout toch wel moeten aanspreken. Misschien nog een kans geven?

avatar van BoordAppel
Misschien is het te maf voor hen, of iets te kitshy...

Ik denk veel te tam of te achterhaald.

Jornaquin
Onderhond schreef:
Volgens mij moet je het nog een keer lezen

Het mist inderdaad het geniale van Hellfish

DwarreI
Ik snap ook niet wat hier zo bijzonder aan is.

Jornaquin schreef:
Het mist inderdaad het geniale van Hellfish

Inderdaad.

avatar van Gyzzz
Het is al weer een tijdje geleden dat ik dit album voor het laatst luisterde, maar voor mij waren het vooral de volledig misplaatste zanglijnen die zorgden dat vrijwel elk nummer verpest werd. En dat terwijl de nummers op zichzelf zonder te zang weer te saai en te onbijzonder zouden zijn.

japieee schreef:

Ik kan Björk ook erg waarderen, maar haar stem is voor mij stukken specialer dan de stem van de zangeres van The Knife. Waar Björk's stem als instrument werkt, en haar zang prachtig verweven is in de muziek (vooral op Vespertine dan), vind ik de zang hier gewoon bovenop de muziek liggen. Vaak vind ik het zelfs lelijk. Daarnaast zijn de ritmes hier veel saaier en gebruikelijker dan in vele nummers van Björk.

Misschien luister ik het album over een tijdje nog wel eens, maar nu ik net de video's erbij even weer bekeken heb, is een verlaging waarschijnlijker dan een verhoging.

3ddfreak
Dit album heeft blijkbaar al heel wat reacties opgeropen en dat wil wel iets zeggen denk ik! The Knife is zowat de voortrekker van de toekomstige electronische muziek! Leuke plaat, iets donkerder dan 'Deep Cuts' maar daarom niet minder goed! 5/5!

avatar van Pinsnider
mja, ik vraag me altijd af of ik wel moet stemmen als een plaat niet zo aan me besteed is. Het is voor mij niet melodieus genoeg, hoewel ik het muzikaal hier en daar best knap vind...

DwarreI
3ddfreak schreef:

Maar natuurlijk

Pas onlangs The Knife ontdekt door het magnifieke openingsnummer van deze CD...
Bij de eerste klanken voelt het als hele foute 'Stadion Trance' ala Tiesto. Verder in het nummer en daarna de rest van de plaat krijgt het gelukkig meer diepgang. Bovenaan mijn rotatielijst vanaf nu.
Hulde! ..... en 4 sterrren

avatar van Goodfella
Ik sluit me aan bij Kos, Onderhond (op basis van de eerste track ) en Jordy.

Achterhaalde prut. Doffe, stroperige wannabe-camp, om over die gefilterde sigarenstem nog maar te zwijgen. Ik kan met m'n indiepop-vriendinnetje wat dat betreft al een tijdje heel veel hebben, maar dit slaat alles.

ohmusica
Zeer geslaagd album...

Geniale muziek, ik heb Deep Cuts en ben deze nu aan het downloaden. Ik vind het geniaal en al helemaal als je dit hebt gelezen.

En zoals je daar kan lezen heeft The Knife bij elkaar (als ik goed heb geteld ) 7 grammy's gewonnen, dus zo slecht kan het dan niet zijn

Foutje van mij ze hebben geen 7 Grammy's, maar ze hebben 7 Grammis (Zweedse variant van de Grammy)