Radiohead - Amnesiac (2001)

Rock / Electronic
Label: Parlophone

1. Packt Like Sardines in a Crushd Tin Box (4:00)
  2. Pyramid Song (4:48)
  3. Pulk / Pull Revolving Doors (4:07)
  4. You and Whose Army? (3:11)
  5. I Might Be Wrong (4:53)
  6. Knives Out (4:14)
  7. Morning Bell / Amnesiac (3:14)
  8. Dollars & Cents (4:51)
  9. Hunting Bears (2:01)
  10. Like Spinning Plates (3:57)
  11. Life in a Glass House (4:34)
  12. The Amazing Sounds of Orgy * (3:38)
  13. Trans-Atlantic Drawl * (3:01)
  14. Fast-Track * (3:17)
  15. Kinetic * (4:06)
  16. Worrywort * (4:37)
  17. Fog * (4:04)
  18. Cuttooth * (5:23)
  19. Life in a Glasshouse" [Full Length Version] * (5:08)
  20. You and Whose Army? [Live] * (3:18)
  21. Packt Like Sardines in a Crushd Tin Box [Live] * (3:04)
  22. Dollars and Cents [Live] * (4:41)
  23. I Might Be Wrong [Live] * (4:55)
  24. Knives Out [Live] * (4:23)
  25. Pyramid Song [Live] * (5:07)
  26. Like Spinning Plates [Live] * (3:52)
Kid A(cid)
Misterfool schreef:
volgens wikipedia(handig medium) is amnesiac een art rock album en art rock is rock met AVANT_GARDE invloeden.

ik zeg niet dat ik het een moeilijk album vind maar ik vind het wel een art rock/avant garde stijl hebben. zo expirimenteerd radiohead bij revolving doors en spinning plates met het elektronish namaken van geluiden.

maar inderdaad er zijn bands die expirimenteler zijn.

Beetje freejazz, beetje ambient, beetje industrial. De invloeden zijn vrij makkelijk te herkennen, 't is zeker geen avant-garde dan. En er is een verschil tussen avant-garde en iets met avant-garde invloeden!

Kid A(cid)
Om mijn vorige bericht op te sieren met een metafoor:
Chocola is chocola. Een koekje met chocola er op is een koekje, geen chocola. Snap je?

DonDijk
Kid A(cid) schreef:
Om mijn vorige bericht op te sieren met een metafoor:

Een koekje met chocola-invloeden dan?

Overigens mag de hele bovenstaande discussie...

Berichten verplaatst naar Muziek > Algemeen > Avant-garde

avatar van KOOJI
Het zit tussen mijn oren, ik weet het, maar ik vind Amnesiac een van de beste albums die Radiohead heeft gemaakt. Sterker nog(nu komt 'ie), ik vind OK Computer een van de minste albums van Radiohead(één van de minste, er zijn uiteraard slechtere, IMO). Ik krijg bij OK Computer een zeikerig gevoel(behalve bij Exit Music, dat is echt de enige uitzondering op dat album), maar albums zoals Amnesiac en In Rainbows kan ik áltijd opzetten zonder te skippen.

Alhoewel Radiohead veruit mijn lievelingsband is en ik mezelf best wel een fan mag noemen, vind ik OK Computer echt heel erg overschat en Amnesiac onderschat.

avatar van Arrie
Wat is You And Whose Army? toch een geweldig nummer! Als die drums er dan in komen, en daarna de piano, wauw, kippenvel!

Dwangbuis

Bleh, jullie snappen mijn punt.

Ik snap 'm, en ik hoor het graag

avatar van KOOJI
Ah, dat is mooi Eindelijk iemand die het snapt en me niet meteen in elkaar slaat omdat ik niet zo gek ben van OK Computer.

Voelt goed ^^

Dwangbuis
KOOJI schreef:

Tja, als we ons in elkaar lieten slaan door de OK Computer-MuMe-fans, zou één levensverzekering nog niet genoeg zijn, die zijn nu eenmaal veel talrijker. Persoonlijk snap ik niet waarom Amnesiac een minder goed album zou zijn - ik houd het op smaakverschillen. Deze steekt voor mij muzikaal beter in elkaar, point à la ligne.

PS: je gaf OK Computer overigens ook vierenhalve ster, Kooji

Dwangbuis schreef:
PS: je gaf OK Computer overigens ook vierenhalve ster, Kooji

Wow.. scherp xD Ja, inderdaad. Wel even veranderen, want 4.5 vind ik 'm (op dit moment) niet meer waard. Bedankt voor de reminder, ik zal even al m'n cijfertjes langsgaan.

avatar van Freak-Max
Het is raar met dit album... Ik vin de eerste helft echt meesterlijk. (tot Knives Out). daarna komt die afschuwelijke versie van Morning Bell, wat toch een van mijn Favorieten was op Kid A...
Van de "tweede helft" vind ik Dollars and Cents en Like Spinning Plates toch ook behoorlijk goed

Freak-Max schreef:

Grappig........ik vond ook de eerste helft altijd beter, tot niet zo heel lang geleden. Nu vind ik de laatste 2 nummers het best en is dit voor mij een geniaal album. Misschien moet ik m binnekort in me top 10 zetten.

Ik vind de eerste helft ook beter. Afgezien van Pulk / Pull Revolving Doors staat die vol met toppers. De tweede helft daarentegen heeft inderdaad Morning Bell, die vergeleken met de versie op Kid A behoorlijk achterblijft, en Hunting Bears, wat op zich wel een aardig tussendoortje is, maar niet voelt als een 'echt' nummer. Like Spinning Plates vind ik ook niet slecht, maar ook niet geweldig. Dat wordt gelukkig goed gemaakt door het laatste nummer, wat het album een meer dan waardig afscheid geeft.

haveman
Ik vind deze versie van Morning Bell juist beter en dit album krijgt bij deze een plaatsje in mijn top 10!

avatar van Smiechtel
Ik kan ook niks anders doen dan dit album verhogen naar 4.5*. Wat mooi zeg! Zelfs track 3 en 10 weten me tegenwoordig te bekoren.

Eerste keren vond ik Amnesiac maar niks, maar hij groeit en hij groeit. Op de juiste momenten is deze cd echt perfect. Verdiend toch zeker een 4.

orbit schreef:
Dollars & Cents, Like Spinning Plates, Hunting Bears en ook het laatste nummer eigenlijk maar zwakjes.. Pulk en I Might Be Wrong? Onvoldoende voor RH-begrippen! Maar dat gaat niet voor jou op Ik hoor andere mensen echter wel erg vaak dezelfde nummers aanhalen en dan vraag ik me wel eens af of ze de rest niet voor lief nemen omdat het Radiohead is..

Beste orbit, ik ben het regelmatig met je eens, maar hier ga je echt de mist in.

Luister dit album snel nog een aantal malen en kom tot de conclusie dat Like Spinning Plates, Dollars & cents, I might be wrong en Life in a glasshouse geniaal zijn!

Het is een groeiplaat. In den beginne zette ik m op en toen vond ik het niks. Nu is dat veranderd. Mijn smaak is veranderd. Radiohead is muziek waar ik aan moet wennen. Voor mij in ieder geval, en ik ben nu een groot liefhebber van deze plaat.

Als ik ga afwassen, dan zet ik deze plaat op. Of als ik rustig op een stoel ga zitten. Ik word niet meteen door elkaar geschud, en ik word er ook niet gestrest of nerveus van. Hoogstens een beetje depri, want het is allemaal niet heel vrolijk. Zoals Whose Army.

Maar ik geniet er van. Nummer een is mijn favoriet. Het lukt mij om deze plaat geheel te luisteren. In abstracte zin vind ik deze plaat boeiend en interessant.

avatar van Kronos
Ik vond 'm gewoon in concrete zin meteen goed.

haveman schreef:

Die eerste vind ik zelf wat minder - niet slecht, maar wel minder -, maar wat betreft de andere drie nummers heb je meer dan gelijk: toppers!

avatar van corn1holio1
Ik vond like spinning plates ook nooit goed, tot ik de live-versie ervan gehoord heb. Vanaf dan kon ik ook de albumversie appreciëren. Heerlijk nummer gewoon!!

Karl schreef:

Karl, ik zie dat je nog niet hebt gestemd bij 'I might be wrong'. Daar staat een versie van Spinning plates op die je moet horen!

haveman schreef:

Ik heb op YouTube wel eens een liveversie van Like Spinning Plates gehoord, Thom Yorke met alleen een piano, toch? Inderdaad: klinkt niet slecht, maar dan nog haalt 'ie het niet bij veel andere nummers op dit album. Althans, naar mijn mening, natuurlijk.

Karl schreef:

Dat kan zijn. Alleen weet ik niet wat voor speakers jij op je pc heb aangesloten. Je moet hem wel lekker hard en met goed geluid horen.

haveman schreef:

Ik geef toe: de speakers op mijn computer zijn compleet ruk. Ik zal I Might Be Wrong eens proberen met wat beter geluid

avatar van Freak-Max
Nu ik erover na denk zijn eigenlijk alle nummer heel goed, behalve Morning Bell/Amnesiac (de Kid A versie vind ik wel heel goed).

avatar van freitzen
Pyramid Song nu te beluisteren op Arrow Classic Rock.
Ik vraag mijn vader wat hij er van vindt:

Ik vind er geen hol aan. Wie zijn dit?

Marko
Life In A Glasshouse

Sowieso is dit een prachtplaat. Zoals veel mensen ook The Top van The Cure onderschatten, heb ik ook 't idee dat lang niet iedereen doorheeft wat dit 'aftreksel van Kid A' allemaal wel niet te bieden heeft.

avatar van Smiechtel
Inderdaad, Marko. Vind hem toch een stuk beter dan pak hem beet HTTT en bijna op hetzelfde niveau van Kid A.

Bleh, jullie snappen mijn punt.

Dit moest ik even quoten.
Punt ja.

Nu dan maar ook eindelijk de volle 5*.