ScHoolboy Q - Oxymoron (2014)

Label: Top Dawg

met 2 Chainz

5. Hoover Street (6:36)
  6. Studio (4:38)

met BJ the Chicago Kid

7. Prescription / Oxymoron (7:09)
  8. The Purge (4:54)

met Tyler, the Creator en Kurupt

9. Blind THreats (4:29)

met Raekwon

10. Hell of a NigHt (4:32)
  11. Break tHe Bank (5:54)
  12. Man of tHe Year (3:36)
  13. His & Her Fiend * (2:55)

met SZA

14. Grooveline, Pt. 2 * (4:18)

met Suga Free

15. Fuck LA * (3:20)
  16. Gravy * (2:26)
  17. Yay Yay * (4:31)
  18. PusHa Man * (1:43)
  19. Californication * (6:17)

met A$AP Rocky

avatar van tsjong
NastyOnWax schreef:

Ik ben het best vaak oneens met Fantano, maar dit vond ik echt een goeie review. Was het echt eens met veel dingen. Ik zelf zou het een weak 8 ofzo geven.

PS: Knock Madness verdiende ook gewoon een 3

Mijn beoordeling zal ook wel een 7 zijn, oftewel 3,5*. Zijn reviews zijn meestal wel erg goed onderbouwd. Hij is wel een hiphop liefhebber, maar andere genres krijgen vaak wel een betere beoordelingen.
YouTube - I hate hip hop?

avatar van carero
FelipeGutiérrez schreef:
Antony Fantano van The Needle Drop gaf dit zojuist een strong 7. Je ziet niet vaak zo'n beoordeling van hem bij hip hop albums. Uit m'n hoofd kregen Born Sinner en Yeezus een 5je, en kreeg Knock Madness zelfs een 3.

Klopt jah. Was het grotendeels wel eens met zijn kritiek, bijvoorbeeld dat de bonus tracks weinig voorstellen, minder sterke track (What They Want) en nog wat dingetjes.

[/oftopic]Wat ik wel vind van zijn reviews (check alleen de hip-hop/r&b reviews) is dat zijn uiteindelijke cijfer vaak als een totale verrassing komt voor mij. Dan is 'ie redelijk positief krijgt een album een 5 en is 'ie redelijk negatief tijdens de review geeft 'ie een 8. Sowieso vind ik de kritiek van hem vaak goed onderbouwd, maar de positieve punten vaak wat minder beargumenteerd. Maar oké, het is natuurlijk lastig om al je punten naar voren te brengen in die paar minuten.

avatar van rolandobabel
Goed hiphopalbum, break the bank als beste nummer, maar die van Rick Ross vind ik toch beter,
en dan bedoel ik zijn Mastermind.....

carero schreef:

Volledig mee eens, ik ervaar dit ook vaak. Is ie superpositief en dan krijg het een ''light 6''.

Maar goed, even on topic. Volgens Billboard gaat dit album op 1 eindigen in de billboard 100 dinsdag. Ze verwachten dat hij 150k - 160k gaat verkopen, dat is veel meer dan ik aanvankelijk dacht. Leuk om te lezen

avatar van rolandobabel
ook goed om eindelijk te weten, wat rappers nu echt willen: 100 million dollars and a bad bitch....wie wil dat nou niet?

FelipeGutiérrez
Hier word harder op geslapen dan het gemiddelde product van Beter Bed.

avatar van MJ_DA_MAN
Het album heeft twee dagen nadat het officieel is uitgekomen 43 stemmen (en een gemiddelde van 3,75*) . Dat is erg veel voor MuMe-begrippen, hoor (aantal stemmen). Daarnaast staat ie ook nog eens nummer 8 in de rotatielijst. Alles behalve slept on. Geen enkel hiphopalbum op MuMe is hotter dan Oxymoron op dit moment.

avatar van Harderwiek
Ik voel deze plaat nog niet helemaal...

MJ_DA_MAN schreef:

Ik heb het niet per sé over het stemgemiddelde op MuMe hoor, maar meer over wat ik op veel verschillende forums heb gelezen, en wat ik heb gelezen kwa recensies van verschillende sites.

avatar van Delars
Dit album slept on? Ik zie hem echt overal voorbij komen..

avatar van MJ_DA_MAN
FelipeGutiérrez schreef:
Zal allemaal wel meevallen als ik het volgende lees:
Holla schreef:
Daarnaast kom je, zoals Delars al zegt, de plaat overal tegen. Als dit album slept on is dan is ieder album dat.

thrm
Wat leuk die meta-reviews. Reviews van reviews, het moet niet veel gekker worden. Wel mooi die toewijding.

avatar van carero
HiphopDX geeft deze een 3,5*, Habits&Contradictions kreeg er vier. Naar mijn mening staan op Oxymoron toch duidelijk meer bangers, betere tracks en minder fillers. Aantal vaste features die ik toch wel mis zijn Ab-Soul, A$AP Rocky en Jhene Aiko.

Onduidelijk voor mij of dit album nou 12 of 15 tracks heeft, tegenstrijdige bronnen.

Op een eerdere tracklist ergens in januari stond ook een track met Danny Brown & Ab-Soul (EAT) en een Black Hippy track (THe Fuck You Doing). Hoop dat we die tracks ooit nog te horen krijgen.

thrm schreef:

En thnks voor je review van de meta-reviews, inception...

avatar van Kos
Kos
Nou vooruit. 3,5*. Maar dan vooral voor Collard Greens en Los Awesome.

avatar van Xinray
Voor Schoolboy Q is dit best een goed album.

avatar van No Surrender
0.5 verlaagd.

Toch zijn Break da Bank, Hoover Street en Prescription geweldig.

avatar van No Surrender
Horen nr. 13, 14 & 15 niet aangevinkt te worden als bonus tracks? Deze zijn immers alleen op de deluxe editie.

avatar van Delars
Ook 0,5 verlaagd. Het is een goed album, maar niet de classic die ik verwacht had.

avatar van Flipm0de
Het album bevat in mijn ogen teveel fillers om het echt als een bovengemiddeld goed album te bestempelen. Voornamelijk tracks als Los Awesome, Studio, The Purge en Grooveline halen dit album naar beneden. Verder ook niet echt nummers die grote indruk maken, al zijn Man of the Year, Blind Threats, Collard Greens en Break the Bank wel erg goed te doen.

De deluxe versie vandaag in de brievenbus via bol.com ontvangen. Deluxe cover incl sticker, maar geen bonus tracks. Meer mensen dit probleem?

avatar van -marco-
Steben schreef:

Er schijnt zowel een deluxe versie als special versie te zijn Deze verschillen in toegevoegde "bonus" tracks. Weet niet precies hoe het zit, maar het is iig erg verwarrend.

Sticker geeft aan inclusief bonustracks, maar op de cd staan gewoon 15 nrs.

Steben schreef:
Sticker geeft aan inclusief bonustracks, maar op de cd staan gewoon 15 nrs.

Er zijn 5 versies van het album

Normale fysieke CD: 12 nummers
Deluxe fysieke CD: 15 nummers

iTunes normale versie: 15 nummers
iTunes deluxe versie: 17 nummers (Gravy & Yay Yay)

Target deluxe versie: 17 nummers (Pusha Man & Californication)

Je hebt dus de deluxe fysieke CD, waar de voor de fysieke versies bonustracks: His & Her Friend, Grooveline Pt. 2 & Fuck LA op staan.

Ja ik zie het al idd. In met laptop geeft ie de laaste drie nummers als bonustracks.

avatar van Jordyp
Het begin vind ik byzonder matig, met als absolute dieptepunt What They Want en Collard Greens als uitzondering. Ook de lengte van dit album is mij veel te lang. Een ruim uur (begrijp dat dit de deluxe versie is,) is teveel van het goede. Schoolboy Q brengt hiervoor veel te weinig variatie, waardoor ik een matige track als Hoover Street 7 minuten mag aanhoren.

Overigens is de ruim 7 minuten durende Prescription / Oxymoron dan weer wel een erg fijne track en vanaf deze track gaat het ook de goede kant op met dit album. The Purge is niet mijn ding, maar daarop volgen een aantal sterke tracks die Hell Of A Night haast introduceert met haar heerlijke intro.

Een krappe voldoende voor het sterke tweede gedeelte. 3*

FelipeGutiérrez
Dit is voor mij dé classic waar ik op had gehoopt! Het ligt me meer dan GKMC, wat ook een geweldig album was en nog steeds is, maar niet veel mensen delen diezelfde mening. Dit is naar mijn mening ook het beste gangsterrap album sinds GRODT.

Edit: Oxymoron debuteert op #1 in de billboard top 200 charts, met maar liefst 139k verkochte exemplaren van Oxymoron. Dit had niemand van te voren verwacht, Q heeft niet eens een single gehad die écht hot was, naast Collard Greens (dat met zo'n 15 miljoen views op Youtube ook niet eens zo goed bekeken is vergeleken met singles van vele andere rappers). TDE heeft hele loyale fans, dat is weer bewezen. Ik kijk nu al uit naar wat de artiesten van TDE uit gaan brengen dit jaar. SZA en Ab-Soul droppen binnenkort, Jay Rock en Kendrick later dit jaar, en ook Isaiah Rashad brengt waarschijnlijk nog een project uit naast de EP Cilvia Demo, die hij in Januari uit heeft gebracht.

Dennisami
Ik heb nog niet de tijd gehad om elk nummer te beluisteren maar wat ik al gehoord heb klinkt goed, Man Of The Year misschien een beetje te commercieel.

Collard greens en Fuck LA zijn tot nu toe mijn favorieten.

Dennisami schreef:

Collard greens en Fuck LA zijn tot nu toe mijn favorieten.

Collard Greens klinkt stukken commerciëler dan Man Of The Year, vind ik.

FelipeGutiérrez schreef:

Collard Greens klinkt stukken commerciëler dan Man Of The Year, vind ik.

Oneens haha. Q gaf aan in een interview dat hij beide nummers op 1 dag heeft gemaakt. Het label vroeg om 2 singles en die maakte hij op dezelfde dag nog. Q gaf ook aan dat hij niet het type rapper is om meer dan 1 nummer te maken op een dag, daarom is dit volgens hem vrij bijzonder.

avatar van Holla
Die nieuwe video is vrij dope, maar ook onverwachts. In een Complex (denk ik) artikel stond dat Studio de volgende single zou zijn. Dat leek me nog best logisch, aangezien Kendrick zelf ook voor Poetic Justice ging. Een beetje een TDE-ding dus ofso. Daarnaast is Hell of a Night de onofficiële beste kandidaat om de volgende single te worden. Dit omdat ik overal lees dat deze track wel eens de grootste hit van het album zou kunnen zijn. Om What They Want nu te zien is verrassend, maar wel vet!