The Sound - From the Lions Mouth (1981)

Label: Korova

1. Winning (4:18)
  2. Sense of Purpose (3:52)
  3. Contact the Fact (4:21)
  4. Skeletons (3:27)
  9. Silent Air (4:14)
  10. New Dark Age (5:54)
  11. Hothouse * (3:22)
zaaf
oei, ik roep maar even 'off topic!' om af te leiden.

The Sound, In the Hothouse, staat juist op. En ik luister, ik huiver weer eens. Denk dan aan hun absolute meesterwerk, From the Lion's Mouth, kijk op Musicmeter, lees van alles hier, een mening is tenslotte een mening, nietwaar, denk nogmaals en ben al aan het schrijven, yes. Adrian Borland, miskend muzikaal genie. Te vroeg heen gegaan, helaas, zelfmoord. Maar deze dus, wat een plaat uit lang vervlogen tijden. En nog altijd, fier overeind. De tand des tijds subliem doorstaan. Al hun output minimaal goed, deze waan. Prijsnummers, ach ja, zo'n beetje het hele album. Als dit je niet raakt, tja, dan weet ik het ook niet meer. Topplaat, nogmaals, uit long ago. Aanrader van de bovenste plank. Wat schrijf ik nu, verplichte aanschaf gewoon, essentieel, mag niet ontbreken, in ongeacht welke collectie ook. Ga ik verder met luisteren...

PS. Simple Minds en ene U2 kunnen hier werkelijk niet aan tippen. Gewaagde uitspraak, vooruit, burn down the house.

Lachende derde
Eens.

Thnx lachende derde, was al voorbereid op de U2 fans welke over me heen zouden gaan rollen. Ofschoon die wellicht hier niet eens kijken. Well, wotever, it's only a matter of opinion.

avatar van Johnny Marr
Talk to 'em Tramps like us. Overschot van gelijk. En ik heb U2 heel hoog zitten, vooral Achtung Baby. Maar deze plaat is gewoon nóg beter.

avatar van bikkel2
Uiteraard geweldige plaat en ik kan The Sound überhaupt niet betrappen op zwak materiaal.
" Wie is er beter" vind ik niet zo interessant. Daar ga je toch nooit uit komen. Dat The Sound een zelfde status verdiende als de succesvollere U2 en Simple Minds, lijkt mij geen discussie.
Het is zoals het is en de band heeft uiteindelijk de verdiende waardering wel gekregen.
Uitstekende band trouwens. Borland was een zeer groot talent met het hart op de tong.

avatar van Boermetkiespijn
De cover is betoverend, een schilderij van Daniël in de leeuwenkuil. Heb het even opgezocht, het is een schilderij van Briton Rivière. Persoonlijk had ik deze versie mooier gevonden.

"Skeletons" en "New Dark Age" hoor ik het liefst.

avatar van ZAP!
Boermetkiespijn - dan vind ik deze toch echt mooier, ik denk wel 10x.
Nu me ooit nog es aan de muziek wagen...?

avatar van Boermetkiespijn
ZAP! ik zeg: doen!

avatar van Chameleon Day
Nu! Het zijn welhaast apocalyptische tijden (zeker in de US)....dit is een bijpassende soundtrack.

New Dark Age

avatar van Arno
Zo één keer in de twee, drie maanden moet ik dit album, dat al sinds mensenheugenis mijn numero uno is, nog een keer beluisteren. Zodat ik weet dat ie nog bestaat, zodat hij weet dat ik nog besta. En opdat de minieme twijfel die misschien ontstaan is over of deze plaat nog wel de GOAT hoort te zijn, zou worden tenietgedaan. Wat altijd gebeurt. Meestal na een seconde of drie al. Waarna ik 41 minuten en 59 seconden word meegezogen in een virtueuze draaikolk van genialiteit in eenvoud. Elke seconde raak. Elke song precies op z'n plek. Kant b nog net een tikkeltje intenser dan kant a - zo hoort het ook. Elke keer weer verslonden worden door de leeuwen - en ervan genieten tot het bittere eind.

avatar van luigifort
Lik me op, vloer me af Johnny Marr

avatar van Johnny Marr
luigifort schreef:
Lik me op, vloer me af Johnny Marr

Geen 5*?

avatar van Rainmachine
Arno schreef:

Zozo Arno,dat is nog eens mooi verwoord, hulde!

Sounds of Purpose
Ik kwam min of meer toevallig aan The Sound: in de lokale discotheek, op de meer alternatieve avonden, draaide de DJ vaak een nummer met een erg dansbare beat en intens gezongen lyrics dat me nieuwsgierig maakte naar de band die hiervoor verantwoordelijk was. Het bleek Sense of Purpose te zijn. Vanaf dat moment ben ik meer naar The Sound gaan luisteren, en wat een wereldband bleek het te zijn. Dat zij nooit groter geworden zijn kan met hun management te maken hebben gehad of met het feit dat, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld U2, The Sound zowel tekstueel als muzikaal een stuk duisterder waren. Men verlangde toentertijd blijkbaar naar een geluid dat meer aan hoop aspireerde dan The Sound deed.

De 80-er jaren waren namelijk, al het nostalgisch geneuzel ten spijt, zeker GEEN hoopvolle periode: werkloosheid, woningtekort, nucleaire dreiging, Koude Oorlog, de VS en de SU die hun imperialistische agenda's oplegden aan resp. Latijns-Amerika en Afghanistan, milieuverontreiniging, de graaizucht van de yuppies (neoliberalen avant la lettre). Pluspunt was wel dat de kunstenaars en muzikanten die in deze periode werkelijk relevant waren dit direct adresseerden in hun werk. Dit itt veel hedendaagse muzikanten, waarbij een kritische houding en maatschappelijk protest veel meer een commerciële gimmick lijken dan een oprecht gevoeld sentiment. Misschien dat deze observatie veel zegt over mijn leeftijd ('vroegah was alles betah'), maar het is een (wellicht cynisch) gevoel dat ik moeilijk kwijtraak.

Adrian Borland zingt in Sense of Purpose: 'Comfort and complacency - Just hurts me' Maar tegenwoordig lijkt het wel alsof we juist die welstand en zelfgenoegzaamheid omarmen - zolang we maar ons deel van de koek krijgen. Immigranten wagen (en verliezen vaak) hun leven om hier te worden uitgebuit, gediscrimineerd en gemarginaliseerd en het raakt ons niet meer omdat we uiteindelijk hebben besloten dat we een koophuis, dure auto en drie vakanties per jaar belangrijker vinden dan een wereld die werkelijk rechtvaardig is voor iedereen. Begrijp me niet verkeerd: ik heb ook niet alle antwoorden en pretendeer ook zeker niet beter te zijn dan de rest.

Maar sinds de jaren dat The Sound haar muziek maakte lijken we iets te zijn kwijtgeraakt, onze sense of purpose wellicht? Wat dat precies is verschilt natuurlijk per persoon. Maar zonder het besef dat we op deze aardkloot ook verantwoordelijk zijn voor elkaar, ben ik bang dat de New Dark Age waarover The Sound zingt wel eens dichterbij zou kunnen zijn dan we zouden willen. Niet als nucleaire winter, maar als een wereld zonder gevoel, betrokkenheid en lotsverbondenheid. Zo'n wereld hoeft niet ten onder te gaan, want die is al dood. Wat The Sound toen en nu groots maakte was het feit dat zij dit beseften, en de moed hadden om dit in hun muziek aan te snijden. Dat maakt hun muziek, naast verdomd goed, ook nog steeds relevant.

Mooie recensie Sounds of Purpose! Ik ben het helemaal met je eens, de nood aan actie en verandering is misschien in deze tijd nog relevanter dan toen. Denk aan de klimaatverandering en de manier waarop onze soort het eigen nest bevuilt, en dan de meest intelligente soort onder de zoogdieren, ongelofelijk! Er moet een verandering van mindset komen, minder consumeren en weggooien. Opstaan tegen onrecht en niet meelopen met de goegemeente. Vaak als ik naar New Dark Age luister moet ik om die reden dan ook aan deze tijd denken en aan de opkomst van extreem rechts en de meest waanzinnige complottheorieën bijvoorbeeld.

Eerste couplet:

In the darkest times
Darkest fears are heard
And from the safest places
Come the bravest words...

Dank je, Scarlet! En idd een zeer toepasselijk citaat van New Dark Age

Rush' Witch Hunt sluit daar ook bij aan:

Quick to judge
Quick to anger
Slow to understand
Ignorance and prejudice
And fear, walk hand in hand

Witch Hunt komt van Moving Pictures, een prima album dat, veelzeggend genoeg, werd uitgebracht in 1981, hetzelfde jaar waarin The Sound ook From the Lions Mouth uitbracht. Veel muzikanten voelden de Zeitgeist goed aan, en waren ongerust en onpasselijk over wat ze zagen.

En ja, de noodzaak voor verandering blijft. Ook, of juist met name, nu omdat de manier waarop onze samenleving wordt gemanipuleerd (politiek, sociaal en economisch) nu veel meer sluipend, subtieler en daarom meer subversief is (via social media bijvoorbeeld, of via linkse politici die hun overtuigingen laten varen zodra regeringsdeelname een reële optie lijkt).

Begrijp me niet verkeerd: ik heb het NIET over de corona-maatregelen (ik ben zeker geen anti-vaxxer; integendeel).

Het spel wordt nu subtieler gespeeld: nieuwe Nederlanders worden afgeschilderd als wezensvreemd, 'anders' en inhalig omdat ze hier slechts onze sociale voorzieningen komen opsouperen. Dus moet Fort Europa dicht.

Het feit dat deze mensen, met hun culturele verscheidenheid en rijkdom aan kennis en ervaringen, juist een verrijking vormen voor onze samenleving ipv een bedreiging, daaraan wordt totaal voorbijgegaan. Alsof het feit dat we al decennialang een multiculturele samenleving zijn (en zullen blijven) zomaar weer zou kunnen worden teruggedraaid. Ik vrees dat de heren Wilders, Baudet c.s. in dit opzicht behoorlijk behind the times zijn. En anders lijden aan acute bewustzijnsvernauwing.

Maar goed, genoeg politiek gewauwel van mijn kant Ook al is het soms moeilijk, toch moeten we hoopvol en positief blijven. Want wat is het alternatief? Verzinken in cynisme? Opgeven? Ons afkeren van politiek en dus juist van de mogelijkheid om dingen te veranderen? Dat is natuurlijk nog veel erger.

Moet ineens denken aan Consider Me Gone van Sting:

To search for perfection
Is all very well
But to look for heaven
Means to live here in hell

Iets heel anders: zag dat ik helemaal vergeten was From the Lions Mouth te beoordelen (onvergeeflijk!)
Hoe stem ik? Ben nieuw op dit forum, dus nog 'n beetje onwennig

Sounds of Purpose schreef:
Hoe stem ik? Ben nieuw op dit forum, dus nog 'n beetje onwennig

Wederom helemaal eens met je betoog!

Om te stemmen ga je naast de titel van het album naar rechtsonder mijn stem, je ziet een ster staan, ga er met de muis op staan en je kan op de vijf sterren clicken naar gelang je waardering.

Thanks, Scarlet! Dat ga ik maar snel 'ns ff doen dan

Oude Observator
Sounds of Purpose, schitterende review voor 1 van mijn favoriete albums. Welkom op Musicmeter!

Dank je, Oude Observator! I aim to please (but not too much

Oude Observator
Sounds of Purpose schreef:
Dank je, Oude Observator! I aim to please (but not too much

Sta me nog toe mijn favoriete zinsnede van dit glorieuze album te delen: "You know the deeper you cut, the less there's left of me."

Sounds of Purpose
Possession ! Je kent je klassieken, O.O.
Da's duidelijk

avatar van EttaJamesBrown
Met zulke goede verhalen moet ik het weer uit de kast trekken. Dank vrienden!

wavanbuuren
Prachtige recensie Sounds of Purpose. Welkom!

Overigens zijn de problemen die je noemt volgens mij afgeleiden van twee hoofdproblemen die we stelselmatig negeren, namelijk overbevolking en welvaartsverdeling, maar dat terzijde.
Door de houding van mensen (en politici) die je terecht noemt doen we hooguit wat aan halfslachtige en vooral selectieve symptoombestrijding, (niet alleen Baudet en Wilders, vergeet vooral "fatsoenlijk links" niet in dit verband, dat is een verdienmodel op zich geworden).

En inderdaad, in 1981 was dat niet anders.
Borland zag het en werd er diep ongelukkig van. Laten we ons troosten met het feit dat het mooie muziek oplevert met en "ziel". Daar zullen we het ook de komende 40 jaar mee moeten doen vrees ik.

Sounds of Purpose
Helemaal met je eens wavanbuuren, zeker ook waar het "fatsoenlijk links" betreft.

Maar deze thread teruglezend merk ik dat, hoewel het niet mijn bedoeling was, het vooral een politieke discussie is geworden ipv een gesprek over de muzikale kwaliteiten van The Sound. Ik heb daar in mijn allereerste post aanleiding toe gegeven; scusi. Niets mis met een discussie over politiek, zeker daar waar het muziek betreft die intelligent genoeg is om de invloed ervan te onderkennen op de wereld waarin we leven.

Maar uiteindelijk moet het niet afleiden van de muzikanten en muziek die hier besproken worden. Die verdienen het om hier centraal te staan. Daar hebben zij per slot van rekening ook hard genoeg voor gewerkt, nietwaar? Of werken daar nog steeds voor (oops, my age was showing there )

Dus ik zal me voortaan minder overgeven aan politieke rants dan ik in mijn eerste post gedaan heb (nogmaals: sorry). Ik ben nog maar een noob op dit forum. En natuurlijk geeft de muziek van The Sound ook ruimschoots aanleiding tot politieke bespiegelingen.
Maar om te voorkomen dat deze discussie uiteindelijk afleidt van de essentie (The Sound en haar muziek) zal ik voortaan mijn politiek commentaar wijselijk voor me houden.

Voordat (een hoogstwaarschijnlijk jonger) iemand tegen me zal zeggen: "You've got the right ta-ta, but the wrong ho-ho"
En daar zouden ze ook nog eens volkomen gelijk in hebben, ook

wavanbuuren
Het was inderdaad op het randje.
We zullen de moderators een plezier doen en daar niet verder op doorgaan.

Neemt niet weg dat het machteloze gevoel van Borland en lotgenoten nog verassend actueel zijn en in die zin toch wel weer on-topic. Hooguit de accenten en verschijningsvormen zijn wat verschoven de afgelopen 40 jaar.

avatar van Mausie
Na het hartstochtelijke betoog had ik deze plaat op zijn minst in je top 10 verwacht Sounds of Purpose

avatar van Choconas
Mausie schreef:

Zeker ook met zo'n naam!