The Sound - From the Lions Mouth (1981)

Label: Korova

1. Winning (4:18)
  2. Sense of Purpose (3:52)
  3. Contact the Fact (4:21)
  4. Skeletons (3:27)
  9. Silent Air (4:14)
  10. New Dark Age (5:54)
  11. Hothouse * (3:22)
Lost Highway
Ik ervaar de teksten van Borland op dit album als zeer persoonlijk en zou het haast een autobiografie durven noemen. Teksten lijken vaak te handelen over de gespleten persoonlijkheid van de zanger waarbij hij (Borland) zichzelf confronteert met zijn probleem en de hoop/wanhoop in verband met zijn verdere levensloop.

Sense Of Purpose :

Look into my eyes
See the lust and hate
Look in my eyes
When I'm talking to you
I'll take my life
Into my own hands
I'm the one that I will blame
I'm the one hat understands

Contact The Fact

Take me out
You take me out of myself
You can take what you want from me
Because I know you
Hate It when I'm crazy
It's a side of love
You never wanted to see

In zowat alle teksten lijkt het of de tekstschrijver speelt met twee persoonlijkheden in één persoon, de 'normale' persoonlijkheid die in nuchtere toestand niet kan begrijpen dat hij ook nog een andere persoonlijkheid in zich draagt.

Nog eens ter illustratie :

There's a devil in me
Trying to show his face
There's a God in me
Wants to put me in my place

Idem voor Judgement, waar de 'Ik-persoon' Borland is en 'He' de tweede persoonlijkheid.

Althans dat is hoe ik de teksten steeds heb ervaren, niet als het schetsen van wereldproblematiek maar eerder als het gevecht met eigen demonen.

avatar van XtReM3 SkILLz
Mooi om te zien dat dit album, wat relatief onbekend is, toch zo hoog staat in de top 250...

avatar van sander.h
Heb deze nu enkele maanden in bezit en ik vind hem best wel goed.
De produktie is mij iets aan de droge kant, maar de gitaar en (met name) de basgitaar klinken bijzonder lekker.
Ik moet wel zeggen dat ik niet alle nummers even bijzonder vind, geen van de tracks haalt het wat mij betreft bij de sublieme opener "Winning" . Door het kundige spel, de aangename stem (en de bezieling) van de zanger en de uitgekiende arrangementen blijft dit echter een plaat die ik graag eens de revue laat passeren. Al zal met name Winning in de shuffle voorbij gaan komen

avatar van Alicia
Interessante discussie hebben jullie inmiddels hier over dit album en "Het Geluid"... kijk ook eens op de MySpace pagina van The Sound. Graham heeft weer heel wat te vertellen...

MySpace-blog | van The Sound - blogs.myspace.com

avatar van Chameleon Day
Op de myspace van The Sound (die door Graham Bailey wordt bijgehouden) is ook een nog niet uitgebracht nummer te beluisteren: 'Shimmer'. Een fraai nummer dat denk ik een 'left over' van de 'Thunder Up'-sessies is (evenals het nummer 'Through and Through').
Jammer dat dit nummer nooit op een album terecht is gekomen. En wat zou er nog meer zijn?

Ook is er een alternatieve versie van het nummer 'We could Go Far' te beluisteren, de afsluiter van het album 'All Fall Down' (1982). Op deze versie ontbreekt de bassdrum. Naar verluidt, is de bassdrum op verzoek van iemand van het label toegevoegd, zeer tegen de zin van de band. De versie die op de Myspace is geupload is dus de versie zoals die door de band bedoeld was.

beaster1256
toch fantastisch dat 28 jaar na datum van dit briljante album er nog altijd mensen zijn die dit meesterwerk ontdekken , heel mooi !

Gregson
Dat is zeker heel mooi beaster. Heb hem pas aan een maat van me laten horen in een laat en lang gesprek over muziek. Ook hij kon The Sound en dit album niet en hij was verkocht! Hopelijk komt hij weer eens op cd uit voor degene die hem nog niet hebben. Heb je hem wel, zeg ik maar een ding: koesteren!!!

avatar van Leeds
Is deze plaat / cd niet zo te koop misschien?

avatar van Omsk
Ik heb ze allebei eens in mijn handen gehad in verschillende winkels (CD & vinyl), maar ze worden niet meer gedrukt en er schijnt aardig wat voor gegeven te worden.

avatar van dazzler
Omsk schreef:

Freddze gaf een paar maanden geleden 4 euro
voor een 2dehands CD in mint condition in Brussel.

Ik stond erbij en keek ernaar (net te laat) ... lucky bastard.

Wow

ben ik blij met mijn LP'tje

Ik dacht dat deze gewoon nieuw op cd te koop was

Leeds schreef:
Wow

ben ik blij met mijn LP'tje

Ik dacht dat deze gewoon nieuw op cd te koop was

Nope - rechtenissues; op de platenbeurs deze wel gezien - op vinyl: prijzen van 15 - 28 euro. De eerste twee Sound albums zijn gezocht.

wijsneus
Mjuman schreef:

- op vinyl: prijzen van 15 - 28 euro. De eerste twee Sound albums zijn gezocht.

En is dat ook : geen cent teveel (zie Script Of The Bridge) ?

Praten we hier over een collectors-item, want hoeveel vinyl-exemplaren zouden er nog in omloop zijn ?

avatar van Leeds
Geen idee hoeveel er geperst werden.

Mijn grootvader kocht deze plaat in Izegem. Een klein winkeltje genaamd "De Wenerdroom". Hij kocht de plaat ergens begin 83 of 84. Zou het moeten hervragen. In ieder geval, ze was dus al eventjes uit toen hij deze kocht.

avatar van Mjuman
Collector's Item: jazeker. De eerste twee het meest, de e.p. ook; All fall Down iets minder, net als In the Hothouse, terwijl dat een uitmuntende live-plaat is.

De diverse side-projects van Borland: o.a. Cassell Webb (Llano) en Honnolulu Mountian Daffodils deze bijv. variëren ook van minder tot meer gezocht.

avatar van Arrie
Mjuman schreef:

Ik heb hem laatst voor 12 euro gekocht!

avatar van Omsk
Mjuman schreef:

En is dat ook : geen cent teveel (zie Script Of The Bridge) ?

Sta me dit kleine zijweggetje toe: is Script Of The Bridge zeldzaam op CD?

Omsk schreef:

Sta me dit kleine zijweggetje toe: is Script Of The Bridge zeldzaam op CD?

Nee - het ging over Script of the Bridge op vinyl; cd, tegen redelijke prijs te krijgen: zie hier

Beware: remaster-editie, lees recensies, veel gefilterd en te veel GAIN.

Zijweggetje kan weer dicht!

avatar van lebowski
Mjuman schreef:

Mag ik in dit verband ook wijzen op Borlands eerste band The Outsiders, met twee reguliere albums die dicht aanschurken tegen de punkrocksound van Jeopardy. Vooral Close Up is zeer de moeite waard. Het overzicht The vital Years is op LP nog zeer betaalbaar. Voor de Groningers: ik weet toevallig dat er pop het moment een exemplaar staat bij de onvolprezen vinylwinkel The Magic Buzz in de Steentilstraat.

Heb van From the Lions Mouth twee vinyl-versies en de cd, en koop nog steeds elk betaalbaar exemplaar dat ik tegenkom. Dat betekent onder de € 25. Maar de bedragen zijn enorm, van de vijf die op Discogs te koop staan is de goedkoopste € 50 (Near Mint).

avatar van jurado
Yes!!

avatar van lebowski
jurado schreef:

Super

En wat een geweldige site
Kende ik helemaal niet.

lebowski schreef:

En mag ik dan nog wijzen op Second Layer - World of Rubber (1981) weer een ander nevenproject van Borland. Dit keer met Graham Bailley, de bassist van The Sound. Minimalistische en donkere post-punk, tegen de gothic aan, met experimentele electronica. Die electronica zou later weer terugkomen op de onvolprezen opvolger van FtLM: 'All Fall Down' .
Second Layer is vorig jaar (als ik het goed heb) weer opnieuw uitgegeven op CD, Dus goed te verkrijgen.

avatar van dazzler
Nog een idee voor Mjumans topic.
Borlands nevenprojecten in een overzichtje ...

jurado schreef:
Yes!!

Kijk en vergelijk!

Heb getest met een aantal deals die ik dit jaar op E-bay gedaan (sommige ook verloren):

* overzicht is tav E-bay absoluut niet volledig
* erg US gericht

Discogs geeft - als je bent ingelogd - een historisch overzicht en dat vin d ik veel completer. Overigens was From the Lions Mouth wel een goede deal - maar wat zegt een indicatie als je een album (bijna) nooit tegenkomt. Ik heb op de beurs een puike Meccano (Autoportrait)gekocht voor 22 euro - die had ik daarvoor slechts eenmaal gezien, voor 65 euro.

Op E-bay kunnen de prijzen in de laatste minuut - in het vuur van het spel - enorm oplopen. De afweging: de kick van het 'winnen' (winner's rush) tegen het verlies van een bom duiten.

dazzler schreef:
Nog een idee voor Mjumans topic.
Borlands nevenprojecten in een overzichtje ...

Dat idee had ik ook al.

Chameleon Day schreef:

Dat idee had ik ook al.

Be my appreciated guest (of honour)!

avatar van nightfriend
De diverse side-projects van Borland

Dat zinnetje herrinnerde me weer aan iets wat ik ergens vaag in mijn achterhoofd nog wist, nl. dat Adrian Borland ook betrokken was bij een project met Jello Biafra, de zanger van Dead Kennedys: The Witch Trials. Deze EP staat trouwens op MuMe vermeld, maar de namen erachter staan er niet bij.
Een bizar werkje is het wel, maar toch interessant om te weten. The Sound stond in de vroege jaren 80 zeker niet los van de punk scene en dit werkje illustreert dit maar weer.

The Witch Trials

avatar van Leeds
Dit album heeft toch een merkwaardig sterke status wat zeker terecht is. Ik geloof ergens wel dat er een remaster of re-release zal uitkomen. Deze zullen ze zeker niet over het hoofd zien. Zou nogal lullig zijn. Misschien op cd en lp ten zelfde tijde. 2011 zou heel goed zijn met de 30ste verjaardag.

Dan stel ik me vragen waarom een eerste druk zoveel geld moet kosten terwijl je met een remaster of re-release een verse plaat hebt. Nu, het is origneel en ze is jaren oud zoals een oldtimer. Maar een oldtimer kan men restaureren, een tot de draad of beter gleuf versleten plaat niet.

Gregson
Begin van het jaar ook op vinyl gekocht voor 26 euro, incl. verzendkosten. In goede staat. Blijft mooi!

wijsneus
Leeds schreef:

Waarom kosten sommige schilderijen zo veel geld ?

Citaat Mjuman : H3 natuurlijk ! ( Het Heilige Hebben ). Dit zal de ware vinyl-liefhebber bekend in de oren klinken..............

En waar het aanbod gering is, stijgen de prijzen. Alhoewel ik ook wel eens het idee heb, dat sommige albums een soort hype zijn........