musician schreef:
Aanpassen aan de tijdgeest en een commerciëlere benadering, hoeft niet per se te leiden tot een slecht eindresultaat. Je moet het per album bekijken.
Ik geloof ook niet dat ik dat beweerd heb.
musician schreef:
Op het moment dat je een album maakt, met alle nieuwe technieken die voor handen zijn, ga je niet denken dat de aanpak erg tijdsgebonden kan zijn en dat wat je doet binnen een aantal jaren wel eens sterk verouderd kan zijn.
Het gaat mij minder om gedateerdheid, maar meer om of de koerswijziging de band een beetje 'past'. Genesis maakte als trio twee albums die toch vooral als voortzetting van hun klassieke sound golden - een beetje verwaterd, maar zeker degelijk en voor veel fans (waaronder naastgetekende) goed genoeg. Abacab is - in dezelfde bezetting - een radicale koerswijziging. Wellicht verstandig, want het ATTW3-Duke-pad was ook vast wel een keer doodgelopen, maar in Abacab herken ik in elk geval nauwelijks links met het verleden van de band. Dat kan alsnog goed uitpakken, dan heeft je band er gewoon een tweede identiteit bij; maar dat doet het hier voor mij in meerderheid niet.
Verder is dat natuurlijk geen exacte wetenschap. Om de andere genoemde voorbeelden even langs te lopen:
- King Crimson werd genoemd als positief voorbeeld, maar die zijn tussen 1974 en 1981 gestopt geweest en keerden in volstrekt andere samenstelling terug. Dus dat zijn toch meer de grillen van één leidend bandlid dan die van een hele organische band.
- Rush bleef in dezelfde samenstelling continu platen maken tot halverwege de jaren '90 voordat er wat hiaten in de tijd optraden. Zitten toch ook wel een paar sprongen tussen die dicht in de buurt van een totale koerswijziging zitten, die voor mij toevallig in meerderheid wel goed uitpakken.
- Eloy maakte continu platen vanaf de vroege jaren '70 tot halverwege de jaren '80 en daarbij ging de ontwikkeling eigenlijk altijd geleidelijk. Wel altijd een paar jaar achter de heersende trends aan en met een paar complete bandwijzigingen. Een prettig continue visie van één leidend bandlid derhalve.
Maar goed, dat is voor mij allemaal hineininterpretatie omdat ik die muziek allemaal pas heb leren kennen toen Abacab al twee decennia oud was, de band dood en begraven en de biografieën en eindeloze meningen overal goed leesbaar. Ik kan me best voorstellen dat de mensen die Abacab (en het King Crimson, Rush, etc. van de jaren '70/'80) zelf bewust meegemaakt hebben daar anders in zitten. Dus ook maar even een paar voorbeelden uit mijn eigen tijd:
- Porcupine Tree maakte ook een aantal sprongen in hun ontwikkeling. Rond hun sprong naar een steviger benadering (In Absentia) leerde ik ze kennen en kon ik ze een aantal nieuwe albums goed volgen. Dat de band per album zijn populariteit zowat verdubbelde zij ze verder van harte gegund. Bij de laatste (of al de laatste twee) ging de spanning er wat van af. Eerder dit jaar lijkt Steven Wilson tot dezelfde conclusie te zijn gekomen.
- Beardfish maakte knotsgekke jaren '70 prog met Zappa-elementen. Was een aantal platen leuk, totdat het een beetje een trucje leek te worden. De laatste albums gaan steeds meer de metalkant op - riskant, want die vijver zit al zo vol. Toch valt het dubbeltje voor mij tot nu toe steeds nog de goede kant op, omdat de band er nog genoeg van zichzelf in stopt. Maar het blijft spannend of dat volgende keer weer lukt.