Tool - 10,000 Days (2006)

Alternatieve titel: 10000 Days

Rock / Metal
Label: Volcano

1. Vicarious (7:09)
  2. Jambi (7:31)
  3. Wings for Marie (Part 1) (6:13)
  4. 10,000 Days (Wings Part 2) (11:16)
  5. The Pot (6:24)
  6. Lipan Conjuring (1:13)
  7. Lost Keys (Blame Hofmann) (3:48)
  8. Rosetta Stoned (11:13)
  9. Intension (7:23)
  10. Right in Two (8:58)
  11. Viginti Tres (5:03)
Nee helaas Joy, dat kan ik er niet aan kwijt. Vigniti Tres is niks in vergelijking met een Faaip de Ooiad en Lipan Conjuring en Intension halen de plaat ook onnodig naar beneden Ook het rare hoge stemmetje in The Pot had niet gehoeven.. Kortom, had het geheel wat ingekort en het was een topplaat geweest. Nu is ie gewoon nog steeds erg goed.

avatar van Nicholas123
Volgens mij is een heel groot verschil tussen Lateralus en 10,000 days de rol die de drummer speelt. In Lateralus speelt drummer Danny Carey echt de hoofdrol en drijft ie de muziek aan. Op 10,000 days laat gitarist Adam Jones zich echter meer zien en spelen de gitaarharmonieën, arpeggio's, riffs en soundscapes een grotere rol. Carey speelt hier niet langer de centrale rol maar voegt juist toe aan wat Jones doet. Zo komt het op mij over (na vele luisterbeurten )

Joy
grote minpunten wat mij betrefd:

-de onderwaterzang van maynard, waardoor de zang zwak overkomt als dat onderwatereffect gebruikt wordt
-de intermezzo's , dat zijn zeer slappe aftreksels van voorgaand werk
-het over the top gebruik van instrumenten,het is bij vlagen veel te veel muziek

Tool heeft zich vergalopeerd door de diepere lagen, waar Lateralus perfect is balans is,mede doordat men elkaar perfect aanvult, is dit gewoon teveel van het goede

avatar van Nicholas123
En toch geef je vijf sterren.

Joy
naja, hoe je het ook wend of keert, tool blijft muzikaal gezien kop en schouders uitsteken boven ikweeniehoeveel andere bands, lonely at the top met een handjevol anderen

die 5 geef ik eigenlijk aan de band tool in zijn totaliteit

die 5 is ook van 1 1/2 jaar terug

ik maak er nu 4,5 van

avatar van Gajarigon
Daar staat 'ie bij mij ook, net trapje onder de andere 2. Ook wat je argumenten betreft, ga ik akkoord. Ik betwijfel trouwens ofdat Maynard nog het zangniveau van vroeger kan halen - tuurlijk, die falsetto in het begin van The Pot is hoog, maar als ik naar zo'n zang wil luisteren zet ik wel een cd van Mika op! Neen, geef mij dan maar het wat gespierdere werk zoals "Schism".

avatar van Nassira
Mijn lievelingsalbum met als favorieten Vicarious, The Pot en 10,000 Days.

Lievelingsstukje bij Vicarious op 6min 30sec. Zalig!

Joy
en wat vind je van de rest van het album?

avatar van Nassira
Wel, aangezien dit mijn lieveligsalbum is van Tool, vind ik de rest uiteraard niet slecht, integendeel.

avatar van KampF
Ik vind de clip van vicarious helemaal niet bij het nummer passen.

KampF schreef:
Ik vind de clip van vicarious helemaal niet bij het nummer passen.

Ik vind de clips van Tool nu wel behoorlijk voorspelbaar worden. Het is grafisch gezien allemaal wel leuk en aardig maar het zou me eerlijk gezegd veel meer verassen als de band op dat gebied wat meer met beide benen op de grond zou komen en gewoon eens een 'normale' clip presenteerd zonder alle poeha die men er aan besteed. Ik bedoel maar: Het album is al bijna 2 jaar uit en nu is er eens een clip...

Joy
wat wil je, de heren zelf in een zaaltje en wat op en neer springen?

ja het is meer van hetzelfde maar nog altijd liever dan aldie andere 45 in een dozijn clips

Het is herkenbaar. Zonder dat je de song erbij zou horen, zou je weten dat het een Tool clip is. Ik vind hun clips samen met die van Chris Cunningham vaak een van de weinigen die de moeite waard zij om echt voor te gaan zitten.

avatar van Gajarigon
Samen met Parabola mijn favoriete clip. Het begin is wel weer nogal voorspelbaar (ogen, ogen, ogen, ogen en euh... ogen) maar het einde (met de 10,000 Days mannetjes) is best gaaf. Voor een keer is er ook een echte climax op het einde.

Een gewone videoclip dan - nou dat zou wel bizar zijn. Ze zijn nogal erg statisch bij optredens (okay, Maynard buiten beschouwing gelaten), dus zouden de beeldeffecten op die achtergrondschermen dan uiteindelijk toch een grote rol moeten spelen. De lasershow zou natuurlijk wel cool zijn.

avatar van KampF
Ik vind het er zo gelikt uit zien allemaal, wat dat betreft past het goed bij dit album. AEnima is veel rauwer,dat zie je dan ook terug in de clip van Stinkfist... Net een graadje obscuurder dan Vicarious. Vicarious past precies in het 3D tijdperk waarin we nu leven.

Joy
wie heeft de clip eigenlijk gemaakt?

adam jones samen met alex grey?

Joy schreef:
wie heeft de clip eigenlijk gemaakt?

adam jones samen met alex grey?

Nouja, die hebben eraan meegewerkt (de ideeen gegeven). Het hele CGI gebeuren hebben ze niet zelf gedaan natuurlijk.

Joy
mwuah, jones kan best wat zelf

In 2007 he received the Grammy Award for 'Best Recording Package' as art director for his work on 10,000 Days.

Adam came up with the Make-up layout the actors wore on the videos for Schism and Parabol/Parabola.

In his spare time, Adam shoots photography that is used for the visuals at live Tool concerts.

Adam draws his own comics, a habit he began as a young child manipulating his ideas into 2-D form on paper.

As an attempt to try something new with Tool's music videos, the entire "Vicarious" video was made computer generated. Even though the video is completely CGI, everything will still be and appear "toolish" as in all of their other music

avatar van Gajarigon
Zitten er dan acteurs in de vids van Schism en Parabola? Ik dacht dat dat kleipoppetjes waren.

Joy
wat heeft dat van doen met de vraag of jones zelf die filmpjes maakt of niet?

magoed, draai nu 10.000 days, sinds maanden, bevalt eigenlijk wel

avatar van Nicholas123
Heb nu de Vicarious dvd in m'n bezit, wel mooi die videoclip. Van de bandleden zelf zie je in de extra's helaas niets.

Nicholas123 schreef:

Hoe zijn de extra's? En hoeveel heb je moeten betalen? Hoe is het artwork?

Ik ben eigenlijk niet zo goed op de hoogte wat betreft de DVD.

DVD was 12,50 euro.

Verder is er een documentaire waarin de makers van de video (niet Tool zelf maar de CGI gasten, kunstenaars, Alex Grey en dat soort lui) aan het woord komen en vertellen over het totstandkomen van de videoclip. De meeste van deze mensen werkten samen vanaf Stinkfist of zelfs eerder dus daar zie je af en toe ook nog opnames van. (Zie je Adam Jones de acteurs voor de Schism videos schminken en zo, op zich wel leuk). Ook een leuke side-note. Op de kunstacademie waar Adam Jones zat voordat hij Tool oprichtte behoorde hij blijkbaar tot het team dat ook aan films als Jurassic Park en Terminator mee heeft gewerkt.

Verder zijn er twee takes van audiocommentaren bij de videoclip van een of andere komiek, op zich niet zo heel interessant (hij is zelf ook net zo verbaasd over wat hij ziet als ons zeg maar. Ook had hij het nummer zelf nog niet eens te horen gekregen) Verder nog wat schetsen en dergelijke. Nog een kort filmpje over Alex Grey die een eigen museum wil oprichten voor zijn kunst en de rol die het Tool-leger daarin speelt. Nadat zijn kunst voor zowel Lateralus als 10,000 days op de cover is gebruikt is de aandacht voor zijn kunst sterk toegenomen.

Het artwork borduurt verder op de 10,000 days stijl met opnieuw een 3d-brilletje en dit keer losse kaartjes die je in een gleufje in het hoesje kunt steken waardoor ze makkelijk recht blijven zitten. Op de kaartjes staan diverse screenshots van de Vicarious videoclip. Ziet er op zich wel mooi uit. Op de hoes van de dvd staan de twee spermatozoïde-achtige beesten die je ook in de videoclip ziet. Al met al prima verzorgd dus.

avatar van Gajarigon
Dankjewel voor de info. Klinkt aardig allemaal, maar ik ga er toch niet meteen geld aan geven denk ik.

nopez ik ook niet. Vind het wel een hoop geld.

Joy schreef:
wat wil je, de heren zelf in een zaaltje en wat op en neer springen?

Hoeft niet per se, maar een andere invalshoek zou volgens mij verfrissend zijn.

Joy
dus ook daar strand tool?

10.000 days viel tegen, meer van hetzelfde visueel dus ook?

zit wel waarheid in, het is wel uitermate toolisch, en meer van hetzelfde

stiekum heb ik al afstandn genomen van tool, er komt geen volgende cd meer die de moeite waard is

Baltasound
ThirdEyedCitizen schreef:
nopez ik ook niet. Vind het wel een hoop geld.

12,50 een hoop?

Kom op zeg. 12.50 voor maar 1 videoclip wat mooie plaatjes en een beetje extra's. Ja, dat vind ik best wat. Dat het tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld is om zulke prijzen te vragen, daar heb ik het niet over, maar ik vind het voor hetgene wat je krijgt best veel ja.

en Joy, mocht er een volgende Tool cd komen denkik dat ie weer gewoon een 4,5 zal krijgen. Nee, geen 5 meer, en dat is voor Tool al heel bijzonder, maar het betekent alsnog dat ze heel wat bandjes op creatief gebied, zelfs als ze niet in topvorm zijn, hard voorbij gaan.

Sammael
Hoe kun je nu weten dat de er geen Tool albums meer komen die de moeite waard zijn? Ik zeg zeker niet dat alles dat Tool maakt automatisch geweldig zal zijn, maar hun volgende albums hoeven Lateralus echt niet te overtreffen om goed te zijn. Ik vind 10,000 Days, hoewel hij minder is dan Aenima of Lateralus, nog steeds zeer goed, en zolang ze op een dergelijk niveau blijven ben ik dik tevreden.