Tool - 10,000 Days (2006)

Alternatieve titel: 10000 Days

Rock / Metal
Label: Volcano

1. Vicarious (7:09)
  2. Jambi (7:31)
  3. Wings for Marie (Part 1) (6:13)
  4. 10,000 Days (Wings Part 2) (11:16)
  5. The Pot (6:24)
  6. Lipan Conjuring (1:13)
  7. Lost Keys (Blame Hofmann) (3:48)
  8. Rosetta Stoned (11:13)
  9. Intension (7:23)
  10. Right in Two (8:58)
  11. Viginti Tres (5:03)
avatar van Gajarigon
Doet me terugdenken aan de review die in humo stond:

"Als u ooit al een plaat van hen [Tool] gehoord hebt, weet u wat u met hun nieuwe, '10,000 Days', in huis haalt: meer van ongeveer hetzelfde.
Máár: wie ooit een blowjob gehad heeft, kan beamen dat dat niet noodzakelijkerwijs a bad thing is."

avatar van Jazper
Rosetta Stoned vind ik echt een draak. Een slap aftreksel van Third Eye en The Patient.

avatar van Nicholas123
@ Gajarigon: Dat is de meest treffende omschrijving van 10,000 days die ik ooit gehoord heb

avatar van ZERO
Ik vind aan deze plaat eigenlijk niet echt veel aan. Erg jammer, maar het wil gewoon niet echt klikken.

AEnima vind ik schitterend. Krijgt van mij 4,5* en heeft in m'n top 10 gestaan. Een heleboel schitterende nummers op één plaat.

Lateralus vond ik al iets minder. Hoewel er nog een aantal héél goede nummers op staan, staan er ook wat mindere nummers op. Bovendien zijn ook de fillers minder goed. 4*

Toen kwam 10,000 Days. Vroeger duurden Tool-nummers lang omdat ze veel in één nummer konden steken. Je merkte nauwelijks als een nummer van Tool de 5 minuten oversteeg, omdat het zo goed was.

Nu heb ik een beetje de indruk dat de nummers lang zijn 'om lang te zijn'. Omdat het zo hoort, of zoiets... Wings en Rosetta Stones weten me niet te pakken, zoals ze blijkbaar andere mensen wel raken. Ook Right in two duurt eigenlijk gewoon te lang.

AEnima kan ik gemakkelijk uitzitten, met plezier. Lateralus is al wat moeilijker, maar nog doenbaar. 10,000 Days heb ik volgens mij nog bijna nooit in één keer uitgeluisterd. Het is voor mij allemaal wat te langdradig.

Jammer, want ik vind dat Tool geweldige nummers en albums gemaakt heeft. Deze doet het echter niet helemaal voor mij.

3.0*, wat redelijk laag is naar Tool-normen.

Favorieten: Vicarious, The pot (goede singlekeuze van Tool dus )

Joy
zo 2 jaar geleen kwam dit uit, het is nu weer lente aant worden en ik heb er weer zin in, toch maar weer eens opgezet

avatar van Nicholas123
Die heb ik wel eens gehoord en ik prefereer hem ook boven de echte Lipan Conjuring, die ik erg flauw vind. Deze vind ik eigenlijk best wel goed.

Joy
ik vind het een heel lekker rustgevend stuk dat net ff de vaart eruit haalt tussen the pot en lost keys

dus ik draai dan ook deze en niet de officiele

avatar van James Douglas
Dit was mijn kennismaking met Tool. Op één of andere bizarre manier is deze band altijd ver uit de buurt van mijn muzikale wereld gebleven. Maar toen ik,nu bijna 2 jaar geleden, op diverse fora de discussies omtrent het nieuwe Tool album los barstten, las ik die discussies toch met erg veel interesse. 'De Tool-liefhebber' om het maar even te classificeren is begaan met zijn band, laat ik het daar op houden. Toen ik vervolgens 'Vicariouis' hoorde was ik verkocht en heb toen 10.000 Days voor een zachte prijs in huis gehaald. Het is tot op heden nog niet 'gelukt' om hier meer van Tool aan toe te voegen. Er staan mij dus nog mooie zaken te wachten.

avatar van Nicholas123
Dat zeker. Als 10,000 days je al goed bevalt dan kun je vooruit kijken naar Aenima en Lateralus.

avatar van Roseta
Gajarigon schreef:
Doet me terugdenken aan de review die in humo stond:

Ha, precies wat ik ook dacht. Afgezien van het blowjob stukje.

Ik heb bij 10.000 days het gevoel alsof ik het al eerder heb gehoord. Vicarious brengt nu niet bepaald veel vernieuwing, The Pot vind ik ronduit saai en irritant, en Right in Two kruipt aan me voorbij. Mijn favoriete Tool album, Aenima *surprise* stijgt nog hoger in mijn aanzien naast deze cd. Maar toegegeven, heel erg slecht is 10.000 days nu ook weer niet. Rosetta Stoned vind ik best wel geweldig, en Jambi is ook nog wel te pruimen. Maar echt blijven hangen, zoals bijna alle nummers op Aenima, doet 't niet. Jammer.

Joy
het zal je nickname wel zijn

avatar van andnino
Roseta schreef:

Dat heb ik dus precies maar dan met 10.000 ipv Aenima...
Don't ask how... misschien een kwestie van vaak luisteren? ik heb Aenima slechts een paar keer gehoord terwijl ik 10.000 days toch regelmatig opzet.

Nou het is dus nummertje 95 geworden

Ok, misschien niet zo goed als AEnima, maar toch zeker weer een meesterwerkje wat mij betreft. Pas geleden heb ik deze plaat in het donker geluisterd, en ik durfde bijna niet te gaan slapen

Joy
en das nou exact de reden dat ik um niet meer draai

slaap dan ook niet meer

maar das meer omdat ik 10.000 days dan niet meer uit mijn hoofd krijg

Joy
na lange tijd weer eens opgezet

tis een klasseplaat, zo tijdens de huishoudelijke werkzaamheden door is het prima te doen

Guardian of Isis
Ik zie dat er hier al minder intermission-achtige nummers op staan. Dat is al positief, aangezien het voor mij toch wat wegnam van AEnima; daar waren er welgeteld 6 zulke nummers.

Feeder
Guardian of Isis schreef:

AEnima vind ik naar alle eerlijkheid wel stukken beter dan deze cd, al moet je zeker Lateralus beluisteren als je minder 'intermissions' wenst, het is gewoon een geniaal album. Maar goed, de kans dat je Lateralus al kent lijkt me vrij groot.

Guardian of Isis
Feeder schreef:
Maar goed, de kans dat je Lateralus al kent lijkt me vrij groot.

Ik zal me deze binnenkort vast en zeker ook aanschaffen. Als ik alleen nog maar kijk naar die hoes, weet ik al dat ik weer een knaller van een album kan verwachten.

avatar van kaztor
Ik vind dat hier eigenlijk maar 1 intermission-achtig nummer op staat (#6). Viginti Tres, tsja, dat is eigenlijk weer zo'n typische Tool-grap aan het einde.

avatar van Gajarigon
Guardian of Isis schreef:

Hier staat nog genoeg filler op hoor...
Ga maar voor Lateralus!

avatar van kaztor
Koop gewoon alle Tool-albums!

dot dot

Baltasound
Billboard recently reported that Tool is mulling the idea of making a band movie. Guitarist Adam Jones said, "We all have ideas about it. If I had my way, it would be a narrative story in a surreal fashion with as much money and special effects as we could throw at it...It's just talk right now.

Uh oh

"We weten nog niet precies wat het wordt... maar het wordt duur."

AvRiL*AsHLEe*fan
Zat eens alle reacties hier door te lezen, en kwam op een gegeven moment bij deze:

pulpjannis schreef:
Ik heb gehoord dat als je wings for mare part 1 en part 2 samen met viginti tres laat afspelen, dat je dan een nieuw nummer krijgt.
Je oet zeg maar eerst wingst for marie pt.2 afspeln en tegelijk viginti tres en achter viginti tres wings for marie pt . 1

En deze:

Gajarigon schreef:
Wowow: nieuwe ontwikkeling ivm Viginti Tres mensen:

Tijd viginti tres: 5:03
Tijd Wings For Marie I : 6:13
Samen is dat= 11:13
net de tijd van 10.000 Days (Wings For Marie II)
Neem nu dat je viginti tres laat spelen, exact gelijktijdig begonnen met 10.000 Days, zal je zien dat die geluiden prachtig het onweer kracht bijzetten, echt iets speciaals. Ook valt de vreemde stem van 23 in als in 10.000 days Maynard stopt met zingen.
Wanneer Deel 2 dan begint zijn er wel een paar vreemde stukken, maar het einde (dat harde stuk en dan het laatste strofe: "Daylight dims, leaving cold fluore-dinges") passen 'exact' op elkaar.

Zo gek gedacht is dat eerste nog niet.. Heb eerst geprobeerd Viginti Tres tegelijk met 10,000 Days af te spelen, en dat klonk inderdaad mooi.
Vervolgens in het programma Windows Movie Maker 10,000 Days tegelijkertijd met Viginti Tres en daarna Wings for Marie [Pt. 1] ingevoegd.
Als je dat doet zul je zien dat ook dat redelijk mooi klinkt (op een paar stukjes na), en op een gegeven moment Maynard op allebei de liedjes, op precies hetzelfde moment zelfs precies dezelfde tekst zingt. (Wat een zin trouwens )
Als niemand me gelooft, probeer het zelf zou ik zeggen! (Windows Movie Maker zit op elke XP computer)

Overigens staat er op youtube een video met 10,000 Days tegelijkertijd met eerst Wings for Marie [Pt. 1] en daarná Viginti Tres..

AvRiL*AsHLEe*fan
kaztor schreef:

Viginti Tres doet me sterk denken aan (-) Ions op Ænima...

avatar van Ludakris
Ik weet niet of ik hier al op gereageerd heb, maar ik denk van niet. Dit album is een echte openbaring voor me geweest op muzikaal gebied. De intensiteit van sommige nummers, de boodschappen die achter de teksten zitten en die je er zelf in kan steken...Voor mij het beste album dat ik tot nu toe gehoord heb. Ik krijg telkens kippenvel bij Wings for Marie - 10,000 Days. Verder vind ik de diversiteit van het album werkelijk prachtig. Hard, zacht, het vormt een perfect balans. Ik zet dit album meestal op als bezinning, het brengt me ook tot rust. Ik moet het ook als een geheel luisteren, of het plaatje klopt niet. Binnen anderhalve maand ga ik een week op vakantie, en gegarandeerd zit ik dan 's avonds op het strand naar de zonsondergang te kijken met dit album in m'n oren. Met het geluid van de wind en de golven dat er lichtjes bijkomt. Dan ben ik even in de hemel.

leander?
Hello, weet iemand toevallig of Danny Carey de tablas (goed te horen op right in two) speelt met een drumcomputer (drumpads) of met echte tabla's? Ik heb namelijk een filmpje gezien van een live uitvoering van right in two, waarbij hij de tabla geluiden maakte met iets waar hij (met zijn drumstokken!) op sloeg. Maar heeft hij het ook zo gedaan in de studio?

avatar van Nicholas123
Ik heb op wikipedia gelezen dat de sectie in Right in Two gespeeld zijn met drumpads. Bij Intension gebruikt ie wel echte tablas. Als je goed luisterd naar Right in Two kun je ook wel horen dat het drumpads zijn.