Ik heb het album nu 4x geluisterd.. Ik ben niet eerst naar toolnavy gegaan om daar te lezen wat mensen ervan vinden, ik vind het daar een gigantische puinhoop nu.
Ik zet 10,000 days aan en begin te typen.
1. Vicarious
Ik heb dit nummer al uitgebreid doorgenomen. (dus klik, next!)
Voorlopige beoordeling 8.5/10
2. Jambi
Wha, jambi knalt direct je boxen uit zodra je op play klikt. Zo iets heb ik nog nooit eerder van Tool gehoord. Het is echt sick snel die intro. Lijkt net een machinegeweer ofzo. Het zal wel met die Meshuggah invloed te maken hebben *Ik ken die band niet*. Leuk die percussie instrumenten, Maynards stem is gelukkig goed te verstaan in dit nummer. Hm even wat beter luisteren "In love with the dark side I fell".."but you lifted me up".."I would wish it all away".. Wat bedoelt maynard? In de duisternis gevallen en er weer uit getrokken? Dat heeft hij inderdaad ook al weten te vertellen op Thirteenth Step van a perfect cicle. Zou het met zijn religieuze problemen te maken hebben of met zijn drugs verslaving (waar hij vanaf gestapt is als het goed is..) Daarna komt Adam met zijn gitaar solo naar voren, leuk effectje. Zodra hij stopt valt Justin me direct weer op. De manier waarop maynard zingt kan mij wel bekoren "Shine on my brother", dat stukje. Ik vind de riffs/pecussie/overige gedrum/zang goed en strak samenhangen hier. Spectaculair einde!
Voorlopige beoordeling 8.3/10
3. Wings For Marie (Part 1)
Dit had ik eigenlijk niet verwacht, zo'n intro. Zodra maynard begint te zingen denk ik aan A Perfect Cicle. Hij gebruikt zijn stem een beetje op de manier zoals hij in 'a perfect circle - let's have a war' doet, alleen dan wat zachter. Op 3:40 veranderd de toon van het nummer. Het nummer zelf trouwens doet me ook aan a perfect circle denken, die hele ambient zegmaar. 4:12 Whaaam! Even knalt Danny er doorheen met de rest en het is weer rustig.. Ik kan nog niet echt goed verstaan waar het over gaat maar het gaat ongetwijfeld over ze moeder die 27 jaar (10,000 days) in coma heeft gelegen. Rustig/relex maar 'sad' nummer om naar te luisteren. Adam erg mooi gedaan met z'n gitaar.
Voorlopige beoordeling 7/10
4. 10,000 Days (Wings Part 2)
Het nummer gaat door. Adam gebruikt ongeveer hetzelfde riedeltje. Maynard nog altijd een lage stem. Meer effecten (omweer/regen) De tekst, die valt mij echt op. Maynard is niet meer de godslasterlijke man hier, een jongen die ik ken dacht zelfs dat hij bekeerd was.. Maat Maynard blijft kritisch. Toch snap ik niet waarom hij zingt "You are the light and the way".. 5:09 vanaf nu wordt het interresanter vind ik. Ik krijg niet de indruk dat het allemaal harder word terwijl dat wel gebeurd. 9:25 Terug naar het riedeltje van Adam, terwijl een indrukwekkend stuk geleverd is. En zo loopt het nummer nu af. Erg mooi maar je moet wel een beetje in de stemming zijn om dit nummer te luisteren (samen met Wings For Marie). Daarnaast is de boodschap wel van heel erg persoonlijke aard.
Voorlopige beoordeling 7.8/10
5. The Pot
WAT HEEFT MAYNARD MET ZIJN STEM GEDAAN, was mijn eerste gedachte. Hij lijkt net 30 jaar jonger met die puber/vrouwen stem. Niet dat ik het erg vind. Dit nummer loopt op een een of andere manier heel erg lekker, en het deed me aan de nummers van Undertow denken. Tekst is ook vollop lekker om mee te brullen (lees: gillen) "WHO ARE YOU TO WAVE YOU FINGERS!", echt had ik al gezegd dat dit album van Danny en Justin is? Nee? Die bassloopjes en dat gedrum vallen echt mij echt zo op. 3:48 Een solo van Adam, niet te scherp niet te flauw, precies goed eigenlijk. Wat volgt is een onbeschrijfelijk samenspel (alsof ze dat niet het hele album door doen..) Maynard, weer aan het woord, terwijl het nummer gewoon als een trein doordenderd. Op het eind nog een schreeuw en klaar.
Voorlopige beoordeling 8.8/10
6. Lipan Conjuring
Bij dit nummer denk ik aan een afrikaans zangclubje waar een een of andere imbiciel op gegeven moment doorheen schreeuwt, haha, ik moest er gewoon om lachen. Grappig gedaan. Ik ga een andere keer wel uitzoeken wat dit nummer nou betekend.
Voorlopige beoordeling 7/10 (intermission cijfer)
7. Lost Keys (Blame Hofmann)
Een toon doe door je oren snerpt. Na deze 30 seconde het gitaartje. 1:28 Toon veranderd met een soort van wapper effect. Ik vind het plezierig om hier naar te luisteren. Het doet me denken aan Pink Floyd. Het gehijg van Maynard op het eind doet me denken aan de film 'phone booth' als die gebelde kerel een prik krijgt in de ambulance. Prachtig. Wat hoor ik nog meer, een persoon die hulp nodig heeft? Is dat die gast van Faaip De Oaid? Ah ik denk van wel. Praten kreng!
Voorlopige beoordeling 8/10
8. Rosetta Stoned
Chaos aan stemmen. Aliens? Na 1 minuut hoor ik geluiden die me direct aan Reflection doen denken.
1:45 Dit gedrum klinkt cool, Maynard gaat door met z'n vage "chosen one" preek, Ik hou echt van die gitaar riff, doet me denken aan het eind van 'The Patient'.. Hee wat leuk, het gaat hier ook over een patient. 3:30 Maynard deelt zijn ervaringen met ons. 4:00 Stem afwisseling, zijn 2e stem vind ik erg cool, lijkt hij net een astronaut of een alien, aan zo iets deed het me denken. Oh wat geniet ik toch van dit nummer, het gedrum vooral! 6:00 NU WORDT het echt tof, danny is als een bezeten met die pecussie bezig. 7:00 Pecussie komt nu duidelijk naar voren, BASS LIJNEN OVERDONDEREN mij gewoon, en dan ook nog Adam erin met zijn effect waarvan ik kippenvel krijg. Terwijl Justin z'n bass nog harder aant strelen is, gaat adam door. Danny blijft maar bezeten percussie spelen. 8:17 Adam maakt het nu helemaal mooi, alles is 1 overdonderd geheeld nu, EN DAN KOMT MAYNARD OOK NOG EENS INZETTEN met een zwaar emotionele stem. Weer KIPPENVEL gewoon, zo meeslepend als hij dat zingt. Alles is even perfect op dit moment! Dit is Tool. 9:20 "Strip down, my bed" arhg waarom nou van die rare lyrics, please je had het ergens anders over, over een patient.. STOP. 9:40 JAAAAAAAAAAA DIE IJSELIJKE GIL, prachtig! En het blijft maar doorgaan. 10:30 STOP. en het gaat nog even door "WHO NO OH NO?" ik moet echt die lyrics hebben, hopelijk zitten ze in het boekje. BHWAM einde nummer. Donders lekkere nummer. Lyrics moet ik nachecken.
Voorlopige beoordeling 9/10 alleen wat twijfelend over de lyrics.
9. Intension
Hee wat hoor ik daar? Dat moet ik eens even omdraaien. En ja hoor, als je dat nummer omdraait krijg je de wijze boodschap "Listen to your mother, blabla father, blabla school" iets positiefs meen ik. Jullie zullen het vast wel weten. Ik vind het gezang niet echt lekker in dit nummer. Het doet me weer denken aan A Perfect Circle. Die percussie instrumenten zijn weer donders lekker om aan te horen. Het nummer bouwt zich rustigjes af. Dit had echt iets voor A Perfect Circle kunnen zijn, en nu is het Tool, wennen.
Voorlopige beoordeling 7,5/10
10. Right in Two
Die tekst... Ik wil wil ik toch graag lyrics hebben om alles goed te kunnen begrijpen. Volgens maynard zijn we allemaal apen met een vrije wil. 'kijk-nou-eens-wat-ervan-terecht-gekomen-is', onze eigen schuld, niet die van God. Positief Maynard. Bekeerd? Dat dan weer niet. 3:40 Ha dit vind ik lekker om mee te zingen "CUT it all right all in two" of "Cut is alright all in two" ik zei nog; ik heb lyrics nodig, maynard is zo vaag soms, en nee ik ga ze niet van toolnavy plukken vol fouten maar netjes wachten. 4:40 LEKKER STUKJE percussie! En zo gaat het door. 5:50 een sissende Maynard. 6:00 Het wordt steeds beter! Wat een tempo opeens. 6:40 Bam, bam, bam ,bam! Maynard zet weer in met z'n "Angels on the sideline", even pauze, "Cut it ..." en.. klaar! Donders lekker nummer!
Voorlopige beoordeling 8.5/10
11. Viginti Tres
23. We kenden Faaip de Oaid al, dat was origineel, dit niet. Is dit gewoon een langere versie? Het lijkt net alsof je een soort van slinger hoort of een fan die langzaam draait. 2:36 Zo waar ben ik beland hee? Dan hoor je nog even een soort televisie sync en het nummer fade weer weg. Boring.
Voorlopige beoordeling 5/10
Zo, het album is afgelopen (dit was me 5e luisterbeurt dus).
-Ik moet dit nog VEEL vaker luisteren.
-Dit album vind ik beter dan Opiate,Undertow, dat zeker
-10,000 days kan niet tippen aan Lateralus/AEnima..
-Danny&Justin overwinnaars op dit album.
-Adam verdient een pluim
-Maynard goed, maar wordt minder..
-Rosetta Stoned voorlopig favoriet
Voorlopige beoordeling:
Ik weet het echt nog niet. Mixed feelings over het geheel.