Tool - 10,000 Days (2006)

Alternatieve titel: 10000 Days

Rock / Metal
Label: Volcano

1. Vicarious (7:09)
  2. Jambi (7:31)
  3. Wings for Marie (Part 1) (6:13)
  4. 10,000 Days (Wings Part 2) (11:16)
  5. The Pot (6:24)
  6. Lipan Conjuring (1:13)
  7. Lost Keys (Blame Hofmann) (3:48)
  8. Rosetta Stoned (11:13)
  9. Intension (7:23)
  10. Right in Two (8:58)
  11. Viginti Tres (5:03)
Fijn album al is het hier en daar een beetje wennen... Ik zie uit naar het concert!!

avatar van The Scientist
Wel leuk trouwens dat 2 mensen hem al 'In Bezit' hebben

avatar van HammerHead
Weet je ook gelijk hoe serieus je de lijsten van die personen moet nemen.

avatar van Klumpie
Ik luister hem nu voor de 3e keer en het is zoals gewoonlijk goed maar ff wennen. Voorlopig kom ik tot 4 sterren, maar ik stem nog niet want ik wil het album eerst horen op CD kwaliteit.

Man, man als je Rosetta Stoned genoeg luistert, merk je hoe geniaal het eigenlijk is.

avatar van pulpjannis
Weet iemand of ze toevallig in Nederland komen? Behalve op pink pop dan.

avatar van CWTAB
Alweer een ijzersterk album fan Tool, niet te geloven, ze flikken het hem terug, 5 sterren, gewoon weg het beste wat ik in 2006 al gehoord heb (samen met Broken Boy Soldier van The Raconteurs dan)

Na 5 jaar wachten wordt ons geduld dan eindelijk beloond, een meesterwerk

pulpjannis schreef:
Weet iemand of ze toevallig in Nederland komen? Behalve op pink pop dan.

Ik geloof dat het er op neer kwam dat er eerst een 27 Juni show in de Heineken Music Hall geplanned stond, maar dat de heren van Mojo dat niet wilde bevestigen voordat ze meer kennis hadden over de gewildheid van het concert. Het is de laatste tijd al eigenaardig stil rond dit dus valt er eigenlijk nog maar weinig te verwachten, Tool heeft namelijk de datum inmiddels zelf ook al van hun website afgehaald.

Mag ik trouwens trots zijn op het feit dat ik mij nog niet gewaagd heb aan de illegale activiteit van het downloaden van dit album?

avatar van pulpjannis
Jandorie!! ik had be er best op verheugd.

avatar van Gajarigon
"Judith Marie unconditional one"

Buiten Intension begin ik ze allemaal echt te kennen en te waarderen. Album had best wat langer mogen duren, want nu zal het weer 5 jaar wachten zijn op nieuw materiaal als dat er al komt. Gelukkig is een nummer als Rosetta Stoned zonder problemen in staat om een paar honderd luisterbeurten mee te gaan.

avatar van Pruut
Uhh...het album duurt 76 minuten! zou lang genoeg moeten zijn ! Maarja...een dubbelaar als The Fragile had best gemogen eigenlijk

Ik vind het niet echt wat en ik vind het ook niet echt allemaal als Tool klinken.
Neem nou 'The Pot': je zou niet zeggen dat het Maynard is die het zingt. En wtf is 'Lipan Conjuring' nou weer? Vaag nummer..
'Lost Keys' is mij te gewoontjes, maar op zich wel een mooie opmaat naar het volgende nummer, dat ik eindelijk weer eens een beetje kan waarderen maar me toch af en toe vreemd in de oren klinkt.
Ik weet ook niet wat ik van de laatste twee nummers moet denken, en eigenlijk kan ik tot dusver alleen 'Jambi' en toch ook 'Vicarious' wel waarderen. Na nummer 3 haak ik eigenlijk af en er komt voor mij geen moment meer dat het album weer echt m'n aandacht trekt.

Msschien moet ik eraan wennen, maar ik ben eigenlijk toch al wel een klein beetje teleurgesteld.

En stiekem hoop ik nog dat het een grote grap is..?

Volhouden, bij de release van Lateralus was ik in het begin ook diep teleurgesteld, en had bijna een afkeer van de cd, nu heeft ie 5 sterren. Toch wil ik met je meehopen, want dat betekent dat er 2 nieuwe platen zouden zijn!

avatar van Gajarigon
Hmm... als je eens wat wilt proberen, probeer dan eens Rosetta Stoned te ontcijferen... het ziet er naar uit dat dat nummer boordevol verwijzingen zit naar ander toolwerk. Ik vond al Reflection (die synthesizer rond 1:15), H (die basriff denk ik rond 6:20) en dan rond 4:00 een stukje van Third Eye. En het einde is natuurlijk Ticks And Leeches. Iemand zei ook dat de gitaarsolo nagenoeg gelijk is aan die van The Grudge maar dan met andere effecten en wat hoger, maar ik ben niet zo'n 'hoor'-mens.

avatar van THEMARSVOLTA
Gajarigon schreef:

WoW, klinkt eigenlijk erg vet! Rosetta Stoned is echt een nummer wat ik nog niet echt ergens kan plaatsen...

Je hoort duidelijk stukjes van ticks & leeches, H, Reflection terug...

Tool.....juist ja!!

Het niveau van 'Undertow' hebben ze nooit meer kunnen evenaren.
10.000 days klink als een wij-willen-nog zo-graag-maar-wij-weten-het-ook-niet-meer

Gelukkig zijn er nog mensen die blind trappen in dit gekeuvel

avatar van pulpjannis
nja dat vind ik een beetje vreemd. Undertow was gewoon rauwer en straight to the point. Aenima en lateralus veel duisterder en mistrieuzer. 10 000 days is eigenlijk een mengel van alle albums vind ik.

nieuwe tool (http://www.sendspace.com/file/t9e4mo) valt zwaar tegen. wel experimenteel maar helaas niet goed Zang is matig (naar achter gemixed) en nummers bestaan uit aan elkaar geplakte stukken). Geen enkel nummer komt ook maar in de buurt van Aenema.

Ben ik de enige die vind dat het begindeel van Intension overeenkomsten heeft met The Downward Spiral van NIN?

avatar van Dudeness
Geen idee of één van jullie de integrale Lp reeds heeft kunnen beluisteren. Een ding staat vast: er staat jullie een ervaring vanj ewelste te wachten.

De plaat is ronduit historisch te noemen, in alle opzichten. Het zal niet bijster lang duren alvorens iedereen dit zal inzien en Tool definitief in het lijstje van de tijdloze groten zal worden opgenomen, naast Pink Floyd, The Doors etc.

Er zit voor elk wat wils in...maar het is in de eerste plaats een meesterwerk dat zorgvuldig moet gelezen worden. Het dringt langzaam binnen tot elke vezel van je lichaam...een mooie parasiet die je vanaf dan niet mee zal verlaten.

Beklijvend!!!!!!!!!!!

avatar van KampF
Ik heb het album nu 4x geluisterd.. Ik ben niet eerst naar toolnavy gegaan om daar te lezen wat mensen ervan vinden, ik vind het daar een gigantische puinhoop nu.

Ik zet 10,000 days aan en begin te typen.

1. Vicarious

Ik heb dit nummer al uitgebreid doorgenomen. (dus klik, next!)

Voorlopige beoordeling 8.5/10

2. Jambi

Wha, jambi knalt direct je boxen uit zodra je op play klikt. Zo iets heb ik nog nooit eerder van Tool gehoord. Het is echt sick snel die intro. Lijkt net een machinegeweer ofzo. Het zal wel met die Meshuggah invloed te maken hebben *Ik ken die band niet*. Leuk die percussie instrumenten, Maynards stem is gelukkig goed te verstaan in dit nummer. Hm even wat beter luisteren "In love with the dark side I fell".."but you lifted me up".."I would wish it all away".. Wat bedoelt maynard? In de duisternis gevallen en er weer uit getrokken? Dat heeft hij inderdaad ook al weten te vertellen op Thirteenth Step van a perfect cicle. Zou het met zijn religieuze problemen te maken hebben of met zijn drugs verslaving (waar hij vanaf gestapt is als het goed is..) Daarna komt Adam met zijn gitaar solo naar voren, leuk effectje. Zodra hij stopt valt Justin me direct weer op. De manier waarop maynard zingt kan mij wel bekoren "Shine on my brother", dat stukje. Ik vind de riffs/pecussie/overige gedrum/zang goed en strak samenhangen hier. Spectaculair einde!

Voorlopige beoordeling 8.3/10

3. Wings For Marie (Part 1)

Dit had ik eigenlijk niet verwacht, zo'n intro. Zodra maynard begint te zingen denk ik aan A Perfect Cicle. Hij gebruikt zijn stem een beetje op de manier zoals hij in 'a perfect circle - let's have a war' doet, alleen dan wat zachter. Op 3:40 veranderd de toon van het nummer. Het nummer zelf trouwens doet me ook aan a perfect circle denken, die hele ambient zegmaar. 4:12 Whaaam! Even knalt Danny er doorheen met de rest en het is weer rustig.. Ik kan nog niet echt goed verstaan waar het over gaat maar het gaat ongetwijfeld over ze moeder die 27 jaar (10,000 days) in coma heeft gelegen. Rustig/relex maar 'sad' nummer om naar te luisteren. Adam erg mooi gedaan met z'n gitaar.

Voorlopige beoordeling 7/10

4. 10,000 Days (Wings Part 2)

Het nummer gaat door. Adam gebruikt ongeveer hetzelfde riedeltje. Maynard nog altijd een lage stem. Meer effecten (omweer/regen) De tekst, die valt mij echt op. Maynard is niet meer de godslasterlijke man hier, een jongen die ik ken dacht zelfs dat hij bekeerd was.. Maat Maynard blijft kritisch. Toch snap ik niet waarom hij zingt "You are the light and the way".. 5:09 vanaf nu wordt het interresanter vind ik. Ik krijg niet de indruk dat het allemaal harder word terwijl dat wel gebeurd. 9:25 Terug naar het riedeltje van Adam, terwijl een indrukwekkend stuk geleverd is. En zo loopt het nummer nu af. Erg mooi maar je moet wel een beetje in de stemming zijn om dit nummer te luisteren (samen met Wings For Marie). Daarnaast is de boodschap wel van heel erg persoonlijke aard.

Voorlopige beoordeling 7.8/10

5. The Pot

WAT HEEFT MAYNARD MET ZIJN STEM GEDAAN, was mijn eerste gedachte. Hij lijkt net 30 jaar jonger met die puber/vrouwen stem. Niet dat ik het erg vind. Dit nummer loopt op een een of andere manier heel erg lekker, en het deed me aan de nummers van Undertow denken. Tekst is ook vollop lekker om mee te brullen (lees: gillen) "WHO ARE YOU TO WAVE YOU FINGERS!", echt had ik al gezegd dat dit album van Danny en Justin is? Nee? Die bassloopjes en dat gedrum vallen echt mij echt zo op. 3:48 Een solo van Adam, niet te scherp niet te flauw, precies goed eigenlijk. Wat volgt is een onbeschrijfelijk samenspel (alsof ze dat niet het hele album door doen..) Maynard, weer aan het woord, terwijl het nummer gewoon als een trein doordenderd. Op het eind nog een schreeuw en klaar.

Voorlopige beoordeling 8.8/10

6. Lipan Conjuring

Bij dit nummer denk ik aan een afrikaans zangclubje waar een een of andere imbiciel op gegeven moment doorheen schreeuwt, haha, ik moest er gewoon om lachen. Grappig gedaan. Ik ga een andere keer wel uitzoeken wat dit nummer nou betekend.

Voorlopige beoordeling 7/10 (intermission cijfer)

7. Lost Keys (Blame Hofmann)

Een toon doe door je oren snerpt. Na deze 30 seconde het gitaartje. 1:28 Toon veranderd met een soort van wapper effect. Ik vind het plezierig om hier naar te luisteren. Het doet me denken aan Pink Floyd. Het gehijg van Maynard op het eind doet me denken aan de film 'phone booth' als die gebelde kerel een prik krijgt in de ambulance. Prachtig. Wat hoor ik nog meer, een persoon die hulp nodig heeft? Is dat die gast van Faaip De Oaid? Ah ik denk van wel. Praten kreng!

Voorlopige beoordeling 8/10

8. Rosetta Stoned

Chaos aan stemmen. Aliens? Na 1 minuut hoor ik geluiden die me direct aan Reflection doen denken.
1:45 Dit gedrum klinkt cool, Maynard gaat door met z'n vage "chosen one" preek, Ik hou echt van die gitaar riff, doet me denken aan het eind van 'The Patient'.. Hee wat leuk, het gaat hier ook over een patient. 3:30 Maynard deelt zijn ervaringen met ons. 4:00 Stem afwisseling, zijn 2e stem vind ik erg cool, lijkt hij net een astronaut of een alien, aan zo iets deed het me denken. Oh wat geniet ik toch van dit nummer, het gedrum vooral! 6:00 NU WORDT het echt tof, danny is als een bezeten met die pecussie bezig. 7:00 Pecussie komt nu duidelijk naar voren, BASS LIJNEN OVERDONDEREN mij gewoon, en dan ook nog Adam erin met zijn effect waarvan ik kippenvel krijg. Terwijl Justin z'n bass nog harder aant strelen is, gaat adam door. Danny blijft maar bezeten percussie spelen. 8:17 Adam maakt het nu helemaal mooi, alles is 1 overdonderd geheeld nu, EN DAN KOMT MAYNARD OOK NOG EENS INZETTEN met een zwaar emotionele stem. Weer KIPPENVEL gewoon, zo meeslepend als hij dat zingt. Alles is even perfect op dit moment! Dit is Tool. 9:20 "Strip down, my bed" arhg waarom nou van die rare lyrics, please je had het ergens anders over, over een patient.. STOP. 9:40 JAAAAAAAAAAA DIE IJSELIJKE GIL, prachtig! En het blijft maar doorgaan. 10:30 STOP. en het gaat nog even door "WHO NO OH NO?" ik moet echt die lyrics hebben, hopelijk zitten ze in het boekje. BHWAM einde nummer. Donders lekkere nummer. Lyrics moet ik nachecken.

Voorlopige beoordeling 9/10 alleen wat twijfelend over de lyrics.

9. Intension

Hee wat hoor ik daar? Dat moet ik eens even omdraaien. En ja hoor, als je dat nummer omdraait krijg je de wijze boodschap "Listen to your mother, blabla father, blabla school" iets positiefs meen ik. Jullie zullen het vast wel weten. Ik vind het gezang niet echt lekker in dit nummer. Het doet me weer denken aan A Perfect Circle. Die percussie instrumenten zijn weer donders lekker om aan te horen. Het nummer bouwt zich rustigjes af. Dit had echt iets voor A Perfect Circle kunnen zijn, en nu is het Tool, wennen.

Voorlopige beoordeling 7,5/10

10. Right in Two

Die tekst... Ik wil wil ik toch graag lyrics hebben om alles goed te kunnen begrijpen. Volgens maynard zijn we allemaal apen met een vrije wil. 'kijk-nou-eens-wat-ervan-terecht-gekomen-is', onze eigen schuld, niet die van God. Positief Maynard. Bekeerd? Dat dan weer niet. 3:40 Ha dit vind ik lekker om mee te zingen "CUT it all right all in two" of "Cut is alright all in two" ik zei nog; ik heb lyrics nodig, maynard is zo vaag soms, en nee ik ga ze niet van toolnavy plukken vol fouten maar netjes wachten. 4:40 LEKKER STUKJE percussie! En zo gaat het door. 5:50 een sissende Maynard. 6:00 Het wordt steeds beter! Wat een tempo opeens. 6:40 Bam, bam, bam ,bam! Maynard zet weer in met z'n "Angels on the sideline", even pauze, "Cut it ..." en.. klaar! Donders lekker nummer!

Voorlopige beoordeling 8.5/10

11. Viginti Tres

23. We kenden Faaip de Oaid al, dat was origineel, dit niet. Is dit gewoon een langere versie? Het lijkt net alsof je een soort van slinger hoort of een fan die langzaam draait. 2:36 Zo waar ben ik beland hee? Dan hoor je nog even een soort televisie sync en het nummer fade weer weg. Boring.

Voorlopige beoordeling 5/10

Zo, het album is afgelopen (dit was me 5e luisterbeurt dus).

-Ik moet dit nog VEEL vaker luisteren.
-Dit album vind ik beter dan Opiate,Undertow, dat zeker
-10,000 days kan niet tippen aan Lateralus/AEnima..
-Danny&Justin overwinnaars op dit album.
-Adam verdient een pluim
-Maynard goed, maar wordt minder..
-Rosetta Stoned voorlopig favoriet

Voorlopige beoordeling:
Ik weet het echt nog niet. Mixed feelings over het geheel.

avatar van mathias
Mooie recensie

avatar van Dudeness
Dank je voor dit overzicht.

En toch blijf ik het raar vinden dat bij cd-recensies alle nummers afzonderlijk worden belicht, zonder de samenhang tussen de delen in beschouwing te nemen.

avatar van KampF
Dudeness, het album is nog niet eens uit.
Persoonlijk heb ik nog veel meer luisterbeurten nodig om iets over het hele album te kunnen zeggen..
Ik heb al enkele conclusies getrokken (bijv. kan niet tippen aan lateralus/aenima) maar laat ik niet te snel van stapel lopen. Dit heeft even wat tijd nodig.

avatar van pulpjannis
Goede recensie! Tis alleen wel percussie:P

avatar van Gajarigon
Gisteren Wings For Marie (2 delen dus) eens in't donker beluisterd met de koptelefoon.

En als je het in zulke omstandigheden beluisterd, is het veruit het beste nummer op deze plaat, zelfs van het hele Tool-repertoire.

En Right In Two is het eerste nummer in 11/4 dat ik ooit heb gehoord.

avatar van Pruut
Aah iemand die hetzelfde als ik vind! Vooral 10000 days (Wings pt 2) vind ik geweldig, samen met Rosetta Stoned de beste van het album...Maar de totale cd kan inderdaad niet tippen aan bijv. Lateralus, die heb ik net nog even geluisterd en is toch wel een stuk beter nog. Maar misschien is 10000 days z'on groeiertje dat hij er nog overheen gaat, ik denk het niet... vooral Intension heeft me nog niet heel erg weten te boeien.

avatar van KampF
Gajarigon, ik begin die 2 nummers steeds meer te waarderen. Je moet er wel even goed voor zitten, aandachtig naar luisteren, het is niet zo'n hap-snap, als je begrijpt wat ik bedoel.

Trouwens, er zijn dus mensen die zeggen dat dit allemaal fake is, b-sides zijn, bla bla bla. Ik geloof er eigenlijk helemaal niks van, wat ik me wel voor kan stellen is dat dit nog niet afgemixt is. Adam bleef in L.A om de laatste dingen aan het album te doen. Ik weet toevallig ook dat Adam altijd de toolclips regiseert (ik heb elke clip ), dus misschien is ie wel met de clip van Vicarious bezig geweest.

avatar van Gajarigon
Dat zou misschien nog wel kunnen, die mixing, want Vicarious klinkt echt anders dan de andere nummers (en dan heb ik het enkel over drum want van de rest heb ik al helemaal geen verstand).