Tool - 10,000 Days (2006)

Alternatieve titel: 10000 Days

Rock / Metal
Label: Volcano

1. Vicarious (7:09)
  2. Jambi (7:31)
  3. Wings for Marie (Part 1) (6:13)
  4. 10,000 Days (Wings Part 2) (11:16)
  5. The Pot (6:24)
  6. Lipan Conjuring (1:13)
  7. Lost Keys (Blame Hofmann) (3:48)
  8. Rosetta Stoned (11:13)
  9. Intension (7:23)
  10. Right in Two (8:58)
  11. Viginti Tres (5:03)
Joy
die k3 toch, atijd al vermoed dat er veel meer in die grietjes zat, kwam er alleen nooit uit, was een Tool voor nodig

avatar van platedraaier
Ik heb deze vanochtend op weg naar `t werk en vanavond terug eens lekker hard gedraaid. Ik viond het best goed. Rosetta Stoned sprong eruit en die draai ik nu nog eens. Geweldig. Toch ben ik er nog niet zeker van. Voorlopig 3,5*
Maar dit kan best eens een veel hoger cijfer krijgen als ik hem vaker draai.

Dit is overigens mijn eerste kennismaking met Tool. Morgen ga ik Laterus proberen. (vandaag besteld na de berichten op MuMe.)

K3 heb ik alles van, dus dat zal ik morgen ook eens testen

KampF schreef:
Je ziet een vage waas haar. Niet duidelijk iig.

*edit* whajoo wat is dit voor gast, dacht ik toen ik je profiel zag ventje. Mooie top10 heb je. Volgensmij is onze smaak best wel vant zelfde.

Ja inderdaad we hebben wel een paar dezelfde albums in onze top 10. Weinig White Pony van de Deftones gezien dat is toch een geweldig album of ligt dat aan mij.

avatar van KampF
Ja white pony heb ik op 8 staan maar dat wil nog niet zeggen dat ie slecht is, gewelidg zelfs idd. Het nummers passenger dat nummer is echt mijn favoriet, beste duo-zang die ik ooit gehoord heb (Chino en Maynard samen!)
Masterlijk nummer.

Trouwens, (ik weet dat dit buiten de discussie valt, maar nu ik toch aan het luisteren ben) Wat vinden jullie beter, Pushit of Pushit (live) van Salival.

Ik ga toch voor Pushit van AEnima omdat het nummer daar toch muzikaal wat meer 'down' klinkt, en dat past erg goed bij de lyrics van het nummer.

avatar van Exfrozen
Pushit (live). Zoveel gevoel, schitterend.

aha
ik ga ook voor Pushit(live)

avatar van krang74
Heeft er al iemand stukjes van die eerder genoemde 'puzzel' gevonden of opgelost???

Ik zie er nog steeds niets in!

KampF schreef:
Masterlijk nummer.

Ik ga voor Pushit gewoon.
Is Salival nog te krijgen trouwens? en weet ook iemand wanneer er een nieuwe toolclip komt of of deze er als is?

avatar van KampF
Salival legaal is erg rare, je komt boven de honderd dollar uit als je die nog wil krijgen. En vicarious clip is er nog niet maar wel wat probeerseltjes van andee mensen : http://www.youtube.com/results?search=vicarious&search_type=search_videos&search=Search

Joy
viel me vandaag ineens op dat de gitaarpartij uit Jambi, eigenlijk zowat het hele nummer hetzelfde is, er veranderd nagenoeg niks

avatar van Jazper
In dat nummer heb ik ij 4:10 steeds het idee dat ik in een nummer van Metallica op het album Load zit (weet niet welke zo gauw).

avatar van Gajarigon
Joy schreef:

joy

De maat verandert wel? (9/4 en 6 /4 )

maat wel, akkoorden niet

miloz
dat is juist ontzettend vet. Jambi is voor mij op dit moment het beste nummer van 10,000 days!
Maar dit veranderd vaak want ik luister hem nog steeds dagelijks!

Ik heb vandaag 10,000 days op 1 gezet in me top 10!
Hij verslaat In Rock van Deep Purple uit 1970. Na 36 jaar is er dus eindelijk een band die een beter album in elkaar heeft gezet:P

avatar van Dudeness

Humo-recensenten hebben klaarblijkelijk niet langer het geduld om een plaat van voor naar achter en van achter naar voor te beluisteren.

Uit alles blijkt dat deze recensie een 'ongeïnspireerd vluggertje' was. Hoe kun je nu in godsnaam een plaat beschouwen als niet méér dan de som van de delen? Op geen enkele manier wordt ingegaan op het geheel...dat mijns inziens hééééél wat meer is dan louter de som van de onderdelen.

Ik ben dus weer een illusie armer...

avatar van thyson
Humo is een blad dat dweept met de dertien-in-een-dozijn (britrock) bandjes en hun fastfoodrock. Intelligente rock krijgt al te gemakkelijk de stempel "dit is niet rock 'n roll genoeg". Ik krijg het van deze manier van denken!

Joy
miloz, ik zeg ook niet dat het minder vet is, wel typisch tool

het nummer is behoorlijk complex, en die eenvoudige gitaarpartijen klinken helemaal niet eenvoudig, de bas drum en zang lijken er zon beetje omheen te vliegen, die gitaarakkoorden lijken de basis van het nummer, das een andere insteek, meestal zijn drum en bas de basis

back to humo:

'The Pot' bewijst dat je met weinig meer dan een Rage Against The Machine-achtige funkmetalbaslijn een puike, oerbarokke meezinger kan construeren

dit kan je onmogelijk serieus nemen

10.000 days, ik druk nog maar eens met plezier op het play knopje

avatar van KampF
Ik denk dat je als recencent redelijk wat van tool af moet weten om er je oordeel over te kunnen vellen. Pitchfork neem ik bijv niet meer serieus.

avatar van Gajarigon
Ach, recensies zijn toch niet van belang. Iedereen heeft een andere smaak. (en humo heft het inderdaa nogal voor britpop).

avatar van smash016
OK, mijn *voorlopige* mening over het album waar ik meer op heb gewacht dan welk ander album dan ook... Nummer 1-5: goed, misschien geniaal zelfs. Nummer 6-11: zeer teleurstellend. Maarrr... ik heb de 2e helft van de cd nog niet zo vaak beluisterd als de 1e helft, dus dat zou het een en ander kunnen verklaren.

Vicarious: alhoewel voor Tool een beetje cliché-matig en nogal lijkend op The Grudge, toch een heel vet nummer. Tool is zelfs meesterlijk als ze op routine spelen, zeg maar. "Vicariously I... live while the world dies." Klassiek MJK-moment.

Jambi: tot nu toe m'n favoriet. Leuke Meshuggah-achtige riffs, en weer zo'n geweldig MJK-moment, je weet wat ik bedoel, vlak voor die originele gitaarsolo. Is 't zo'n blaaspijpje wat Adam Jones gebruikt, trouwens?

Wings for Marie (pt 1 & 2): Erg lang, te lang vrees ik, maar de tekst, alhoewel voor de helft onverstaanbaar, maakt veel goed. De weereffecten zijn ook erg cool. Voor de rest heeft 't nummer voor z'n lengte te weinig hoogtepunten om naar uit te kijken.

The Pot: Leuk nummer, maar om de een of andere reden klinkt het iets te gelikt. Wel hoogstaand gitaarwerk van Jones, doet me denken aan Parabol(a) dit nummer, alleen dan minder goed.

Lipan Conjuring: de standaard bullshit zoals we die kennen, ik ben er inmiddels aan gewend.

Lost Keys: beetje zinloze intro naar...

Rosetta Stoned: klinkt als een remix met te veel geschreeuw en onsamenhangende stukken. Doet me denken aan Triad - Tool is goed als ze over nummers nadenken, Tool is matig als ze maar wat in de wilde weg improviseren.

Intension: tsja... doe mij maar Disposition.

Right in Two: nog niet veel gehoord, maar schijnt een goed nummer te zijn. Laten we hopen dat nog een paar luisterbeurten dit nummer goed gaan doen.

Viginti Tres: zowaar nog saaier dan Faaip de Oiad.

OK... leuk album, maar teleurstellend. Misschien dat ik na nog een paar luisterbeurten iets heel anders zeg, maar dan hoor je 't wel.

Joy schreef:

joy

Niet waar. Er zitten wel degelijk veel verschillende riffs in Jambi. Op het eind (shine on belevolent sun) krijg je zowaar nog wat akkoordenschema's. En wat dacht je van die Undertow-achtige riff die eraan vooraf gaat?

Dudeness schreef:

Ik heb een hekel aan recensenten die meer bezig zijn met "interessant" schrijven dan muziek recenseren. Wat word je nou wijzer van zo'n review? Dit zijn mensen die muzikant danwel auteur wilden worden maar hier nooit in slaagden.

miloz
Ik las ook laatst een recensie in de volkskrant. Daar werd ook gerept over een ongeïnspireerde plaat die vlug in elkaar was gezet. Die recenten hebben altijd wel wat te klagen soms denk ik wel eens dat het afgesproken is of een plaat volledig de hemel in wordt geprezen of juist niet.

Load van Metallica bijvoorbeeld werd destijds door alles en iedereen helemaal de grond in geboort terwijl het zeker geen slechte plaat is.

avatar van FRANKY PANKY
Ik heb het album nu +/- 3 weken thuis en natuurlijk regelmatig gedraait. Ik vind het best goed !! Het is wel weer zo'n typische Tool CD die moet groeien. Het is nu nog geen wereld album, maar dat gaat tie waarschijnlijk wel worden. Ik koop zelf bijna geen nieuwe (Te dure !!) CD's meer, maar bij deze Tool heb ik weer eens een uitzondering gemaakt. Leuk Hoesje By the way !
Ik geef de CD een 4

avatar van Black Math
miloz schreef:

De NRC daarentegen gaf een score van 5 uit 5.

avatar van Dudeness

Een vreed goeje recensie! Niet omdat hij hoog gewaardeerd wordt (daar gaat het me niet om), maar omdat het echt een analyse is,...en geen 'vluchtig' gepalaver...

Van de luisteraars, ook de recensenten, die de CD nog maar een paar keer hebben beluisterd kan ik begrijpen dat ze hem niet geweldig vinden. Na een paar keer luisteren vond ik het ook niet opmerkelijk, het is pas na een groot aantal luisterbeurten dat ik hem echt begon te waarderen. Het lijkt alsof het plaatje dan echt klopt. Met de andere CD's van Tool had ik trouwens juist hetzelfde voor.

nog maar eens

ik vind de cd te gek, maar als ik gedwongen zou worden de keus te moeten maken om te luisteren naar 1 van laatste 4 albums,dus tussen undertow, aenema, lateralus en deze, kies ik niet deze

ik vind het een topalbum, maar als ik de cd van voor tot achter beluister,heb ik sterk de neiging te skippen ,nummers over te slaan, en als ik de hele cd uitizt heb ik nog steeds een gevoel van: was het dit?

te hoge verwachtingen gehad? misschien wel

ik denk niet dat ie nog gaat rijpen, ik ken hem inmiddels door en door, maar vaak helpt het om er juist even afstand van te nemen, welicht draai ik um over 3 maanden en denk ik, hij is helemaal top en zijn mijn gedachten 180 graden gedraaid

avatar van KampF
Wie had het hier over The Tea Party? Ik heb het laatste album nu (uit 2004 dacht ik zo) en het valt mij erg goed in de oren. Ik wil het nog niet vergelijken met Tool maar 'er zit iets van in'

avatar van Jazper
Herman