Simple Minds - Big Music (2014)

Label: Caroline

1. Blindfolded (5:23)
  2. Midnight Walking (3:54)
  3. Honest Town (4:46)
  4. Big Music (4:12)
  5. Human (3:42)
  6. Blood Diamonds (4:21)
  7. Let the Day Begin (5:10)
  8. Concrete and Cherry Blossom (3:33)
  9. Imagination (3:41)
  10. Kill or Cure (4:12)
  11. Broken Glass Park (4:41)
  12. Spirited Away (4:08)
  13. Swimming Towards the Sun * (5:16)
  14. Bittersweet * (3:58)
  15. Liaison * (4:37)
  16. Riders on the Storm * (3:46)
  17. Dancing Barefoot * (4:02)
  18. Blindfolded [Original] * (4:23)
avatar van Castle
Mjuman schreef:

Zo werkt - een (mju)man's mind: het was het eerste dat spontaan in me opkwam. Ik heb begrip voor de afkeer van een dergelijke verbale ejaculatie. Het ging mij er ook om een passend beeld te schetsen van de imo affreuze productie - zo te lezen ben ik daarin geslaagd Album draait nu voor de tweede keer en ik zal trachten mild te zijn
Ik mag deze vergelijking wel, toegegeven ik wilde tot Mjumans reaktie dit album nog niet proberen, maar ik vrees nu dat ik morgen ff een luistersessie bij Velvet moet doen met kans op een aanschaf

avatar van goldendream
Het was niet bedoeld als persoonlijke sneer en hun albums tussen 1979 en 1984 staan bovenaan volgens mij. In de links om kennis te maken met 2014 heb ik absoluut geen zin. Er is niks mis met een eigen beoordelingsvermogen en juist daarom interesseren de links me geen bal.

avatar van Chameleon Day
Aha, na Mju's bespiegelingen is het album meteen in waardering gedaald van een 4,02 naar een 4,00!

goldendream schreef:

Straks kan je zien dat die bal niet alleen over links hoeft te gaan, maar ook over rechts mag

IK verken graag en veel nieuwe muziek - mede obv input van gelijkgestemde geesten hier. Zo heb ik El Pintor van Interpol - tegen mijn verwachting leren waarderen, heb ik Angus & Julia Stone 'ontdekt' - er zijn nl meerdere OW'ers die hun albums regelmatig draaiden.

Over de waardering van dit album moet ik nog eens nadenken, misschien een glas erbij drinken - dat stemt altijd minder streng. Tegelijkertijd: hoe hoger de rockistische waardering, hoe groter de kans dat er een weefkat in de zak is gekocht. De meeste rockisti kunnen bijv Cabaret Voltaire - Mix Up of XTC - GO+ nog geen 5 minuten trekken

Ik ben het helemaal eens met Mjuman.
Maar ik denk dat de nieuwe Simple Minds zeker nog stadions kan vullen.
Als voorprogramma van DJ Hardwell.
Ik vind het nog steeds zeker dansbaar, net als de oude Simple Minds.
Maar ik ga toch liever voor de kille synth klanken van I Travel.

avatar van Chameleon Day
Oei, waardering staat nu op 3,97. De neergang is begonnen!!

Ik heb het een aantal berichten hier terug gelezen en daar werd een vergelijking met Ultravox gemaakt. Hier moest ik gelijk aan denken toen ik het nummer 'Liaison' hoorde, een nummer van de deluxe uitgaven van "Big Music". Ik vraag me ook af of het nummer 'Kill or Cure' ook niet een beetje uit hun eigen keuken is ontsproten, dan bedoel ik het nummer 'No Cure' van hun debuutalbum "Life in a day", dat gecombineerd met Bryan Ferry invloeden.
Zo hoor ik steeds meer herkende klanken met hun albums uit het verleden, en daar is opzich niks mis mee.
Maar daar stadions mee vullen zoals user deric raven zo grapte ( leuke grap overigens, grappen maken recensies op mumu alleen maar leuker) zie ik zeker niet meer gebeuren, die tijd hebben ze wel gehad, laten we eerlijk wezen. Of het moet nog op een benefietconcert wezen met vele andere artiesten.

Ha ha ha, de neergang is begonnen, dit klinkt wel heel dramatisch.quote=4725857]Oei, waardering staat nu op 3,97. De neergang is begonnen!! [/quote]

avatar van brain75
Zo.....wat een oeverloos gezwam weer over de urgentie van bands en of een band er nog toe doet. Iemand vind het goed of niet en die mening mag die hier neerzetten. PUNT.

Ik ken van deze heren alleen de bekende hits: ik heb nooit de urgentie (sorry, ik moest dat woord even gebruiken) gevoeld meer te luisteren. Ik vind het lekkere luistermuziek maar naar 1 nummer heb ik het wel gehoord. Toch heb ik alle nummers die op youtube staan van dit album een luisterbeurt gegeven: de hoge waardering maakte me toch nieuwsgierig en stiekem speelde een stukje jeugd-sentiment mee.

Voor mij hebben de heren hetzelfde gevoel weten vast te houden als 30 jaar geleden: ik vind het inderdaad leuk voor 1 nummer. De aandacht verslapte erg na het eerste nummer. Daarmee ga ik de muziek niet neer sabelen: er zijn blijkbaar genoeg liefhebbers. Ik geef op basis van mijn luisterervaring het album geen luisterkans dus een score geven laat ik achterwege.

avatar van Premonition
3,99, lijkt de beurs wel. Gaan we weer door de 4 punten?

avatar van sierrra
Dit album is voor mij net een heteluchtballon. Ziet er aan de buitenkant imponerend uit meer blijkt inhoudelijk erg magertjes.

avatar van matthijs
Premonition schreef:
3,99, lijkt de beurs wel. Gaan we weer door de 4 punten?

Goed gezegd! inderdaad, musicmeter lijkt zo wel een banale effectenbeurshandel! Wij zijn hier op musicmeter geen prijsjeskopers maar echte en eerlijke muziekliefhebbers onder elkaar.

Daarom moeten we artiesten een basiswaardering geven: als er een "minder" jaar is, waarin een artiest even hard als altijd aan zijn album werkt maar weinig magie mag ontvangen/doorgeven aan ons, dan verdient de artiest toch gewoon minimaal 3,5 sterren. Fair Treat. Toch?

sierrra schreef:

Van iemand met U2's 2 commercieelste albums in de top 10 lijkt me dat een mooi compliment.

Gelukkig dat meningen verschillen.

Opnieuw verval je in vuigpraat, vrind. Eerst bezwart je mij als "pseudo-intellueel" en vervolgens bega je hier de zonde om iemands toptien te dissen - zulks wordt hier niet gewaardeerd, door de MuMe music lovers united. Daar zijn goede gronden voor - de gustibus non est dispuntandum én wat - ja wat - is überhaupt de ontologische status van een toptien - met zoveel mooie muziek asteris, hoe zinvol is dan om te reppen van een toptien - is die statisch???

Laat die van Sierra dan 'rockistisch' zijn, of 'poppy' - so what? Ga je plafond harken, je pc water geven, de bloemen rechtleggen. Of beter: ga (nieuwe) muziek luisteren.

avatar van Castle

Gelukkig dat meningen verschillen.

Een mooie en kwalitatieve top 10, joshua tree en het meesterwerk auchtung baby. En om auchtung baby commercieel te noemen is erg kort door de bocht.

Maar ontopic, ik heb het album door alle commotie gedownload, geluisterd en toch maar besteld.
Maar de eerste indruk, goed album, boventoon is inderdaad de elektronica. Gitaren zijn wat weggemoffeld. Voorlopig wordt het een 3,5* van mij. Na paar luisterbeurten zal ik het her ijken

avatar van goldendream
'Rockistisch' , wat Latijn gebruiken, Duits en Engels er even tussenin ... De 'pseudo' was duidelijk verkeerd. Mijn excuses. Die link om in 2014 te belanden hoef ik nog steeds niet. Mag dat nog?
Ter verzoening: ik ben maar een domme Belg die zich heus niet zo belangrijk vindt.

avatar van goldendream
O ja, ook nog dit: Achtung Baby is niet zo commercieel, ook sorry daarvoor. Hoe U2 zich toen imagogewijs voordeed, blijft een beschamend dieptepunt, maar het album is dik in orde.

avatar van sierrra
No hard feelings. Kan begrijpen dat kritiek op een favo band een tere snaar raakt. Dit zijn echter niet meer de Simple Minds die ik kan waarderen.

avatar van Chameleon Day
Holy penoly!, we staan inmiddels op 3,95!! Ik word zenuwachtig en overweeg een 'floor'(*) aan te gaan om me in te dekken tegen het risico van een verdere daling van de waarde.

(*) "An interest rate floor is a derivative contract in which the buyer receives payments at the end of each period in which the interest rate is below the agreed strike price."

goldendream schreef:

Ik ben ruim van geest en hart - wij zijn allen Europeanen! En je mag van mij ook in het verleden gaan grasduinen, bijv. Muziek >> Toplijsten en favorieten >> MOOWS - Mjuman's Onbekende en Onbeminde Wave Sounds

avatar van SirNoodle
Deze doet het echt niet voor mij, ik had al twijfels bij de eerste keren beluisteren en het wordt er niet beter op. Het is niet slecht hoor, en er zit een duidelijke lijn/stijl in, alleen is het niet iets dat mij aanspreekt. En ik hoor er echt geen jaren 80 simple minds in.

black & white 050505 was een goed album, graffiti soul was nog OK (maar al wat leger na verdere beluistering, iemand heeft dat hier al goed beschreven), die 3 'nieuwe' songs op de verzamel vond ik gewoon niet goed, en dit album zet de lijn van die 3 liedjes verder, in een voor mij foute richting.

jammer de bammer...

avatar van Rudi S
Ik ben op 3,5 uit gekomen na > 5 keer luisteren, bij die 3,5 zit nog iets " for sentimental reasons" bij.
Nu alles klinkt lekker, zelfs best vertrouwd, de tunes zijn zeker ok maar, er staan geen liedjes van het kaliber: I Travel, New Gold Dream (81-82-83-84) , Someone Somewhere In Summertime , Hunter And The Hunted en Theme For Great Cities etc op.

Ozric Spacefolk
Overdonderen doet de plaat niet. Niet zoals de nieuwe Billy Idol, om maar een zijpad te noemen.

Maar Honest Town is wel één van de mooiste tracks van 2014. Dat moet wel even gezegd.

Rudi S schreef:

Zonder te willen zwampelen vind ik die 3,5* wel hoog. Da's in real life een 7 - hoe vaak ben jij tevreden geweest met een 7 als proefwerk- of rapportcijfer, of als beoordeling in een job review? Zelf zat ik - voorlopig te denken aan een 5+ of 5,5 (cijfers in real life); for sentimental reasosn zou ik er dan wel een 6 van willen maken, maar zelfs dat knaagt al ...

avatar van Rudi S
Mjuman schreef:

hoe vaak ben jij tevreden geweest met een 7 als proefwerk- of rapportcijfer, .

Nooit en 7- sentimental reasons = 6, wat ik zo snel niet van die jongens verwacht had.

Mjuman schreef:
hoe vaak ben jij tevreden geweest met een 7 als proefwerk- of rapportcijfer, .

Rudi S schreef:

Ja, ja je zit aan m'n been te trekken - ik ga je de biecht niet afnemen - maar zal je wel vertellen dat er aardig wat keren waren dat ik m'n klauwen dichtkneep met een 7. Geeft natuurlijk wel een ander perspectief op al je 5*

En je cijfer voor Graffiti Soul is ...?

Dit is gewoon groteschaalmuziek - speel je dit op deze manier in Paradiso, dan heeft iedereen tinnitis of topkwaliteit oordoppen.

avatar van Alicia
Ik heb altijd oordopjes bij me!

avatar van goldendream
Tja, 7 op 10 is toch maar een 'voldoende tot goed' op een rapport. Zo middelmaat.
6 op 10 is een beetje medelijden: allé, omdat je zo lief bent, krijg je nog 6.
Zo ervaarde ik dat altijd op school.
Ik was een streverke, ik wilde altijd meer.

Ozric Spacefolk
Ik kom helaasch maar op een krappe voldoende uit. Er staan voor mij echt plezierige songs op. De rest boeit me nauwelijks of vind ik best wel vervelend overkomen.

Wel zoals ik al aangaf, staat er middels Honest Town wel een top-10 van 2014-song op.

avatar van Alicia
Ik vind juist "Honest Town" een van de mindere, niet veel, maar toch een van de mindere songs op dit album. Wat mij wel treft is het feit, dat dit nummer opgedragen is over Jim's overleden moeder en dat vind ik zo mooi, maar dat komt ook omdat ik mijn eigen moeder pas heb verloren. Vervelen doet deze plaat nog het alleminst. Inmiddels wel die irritante covers, op een na, uit de playlists gegooid.