Gnarls Barkley - St. Elsewhere (2006)

Soul / Hip-Hop
Label: Atlantic

1. Go-Go Gadget Gospel (2:19)
  2. Crazy (2:58)
  3. St. Elsewhere (2:30)
  4. Gone Daddy Gone (2:28)
  5. Smiley Faces (3:05)
  6. The Boogie Monster (2:50)
  7. Feng Shui (1:27)
  8. Just a Thought (3:43)
  9. Transformer (2:18)
  10. Who Cares (2:28)
  11. On-Line (1:49)
  12. Necromancing (2:58)
  13. Storm Coming (3:08)
  14. The Last Time (3:26)
  15. Crazy [Instrumental] * (3:00)
  16. Go-Go Gadget Gospel [Instrumental] * (2:14)
  17. Transformer [Instrumental] * (2:10)
  18. The Boogie Monster [Instrumental] * (2:49)
Sven Bersee
oruiz schreef:
Bij Crazy dacht ik: niet waar ik normaliter naar zou luisteren maar leuk nummer. Maar zal vast 1 van de weinige leuke nummers zijn van de plaat dacht ik toen (daarom ook als single uitgekozen.)
Ik hoor Smiley Faces op de radio: nou zeg flikken ze het weer! Opnieuw een lekker in het gehoor liggend liedje van hen. Maar de rest van de plaat zal wel minder zijn, want hiphop/soul is niet echt helemaal mijn ding.
Na het horen van Gone Daddy Gone vandaag begin ik erg te twijfelen aan mijn stelling "Maar de rest van de plaat zal wel minder zijn", want dit is nu al het 3de liedje van hen dat ik leuk vind klinken. Zal deze plaat misschien wél vol staan met goede nummers?

ZAt ik toevallig te kijken bij deze plaat zie ik plotseling jou NAAM ertussen staan. Je bent óók overal en nergens he?

avatar van Equinox
Een aantal mensen weet dat ''Gone Daddy Gone'' een cover is van Violent Femmes uit 1983. Nog minder mensen weten dat Gnarls Barkley een sample heeft gebruik van Gianfranco Reverberi [soundtrack ''Preparati la bara!'' (1968)] voor zijn hitsingle ''Crazy''. Dat werpt een ander licht op deze singles en wellicht op het hele album.

avatar van tnf
tnf
Ach, zolang samples maar goed gebruikt worden... Ik heb de eerste twee albums van De La Soul, 3 Feet high & rising en De La Soul is dead. Beide albums hangen letterlijk van de samples aan elkaar. Toch behoren ze tot mijn favorieten.

En ook deze van Gnarls Barkley staat inmiddels heel hoog op mijn favorietenlijst. Met name door track 1, 2, 4, 5 en 10. Het duurde even voor het kwartje viel, maar inmiddels laat de cd me niet meer los. Het zit allemaal zo verrekte goed in elkaar.

Wat een fantastische clips ook

avatar van andré
Equinox schreef:
Dat werpt een ander licht op deze singles en wellicht op het hele album.

Waarom zou dat een ander licht werpen, da's toch heel normaal in het genre? Sterker nog: het hoort ook wel een beetje bij Hip-Hop toch?

avatar van Niek
Nu wil ik graag dat het mij even word uitgelegd: Wat is hier Hiphop aan? Er wordt toch echt alleen maar gezongen? Ik heb het idee dat dit onder Hiphop geschaard word alleen maar omdat het twee musici betreft die hiervoor met name in de hiphop actief waren. Verder zie ik niet hoe dit meer hiphop is dan Justin Timberlake om er een te noemen...

avatar van andré
Niek schreef:
Nu wil ik graag dat het mij even word uitgelegd: Wat is hier Hiphop aan?

Hip-Hop in de breedste zin van het woord .Ik kan je reactie begrijpen, maar MuMe heeft nou eenmaal een beperkt kader qua genre-aanduidingen (dit is overigens geen klacht hoor, alleen een constatering). Maar goed: soms is het moeilijk een artiest in een hokje te plaatsen, en dit is zo'n artiest...

avatar van Niek
Tsja, ok. De aller allerbreedste zin inderdaad. Is het bekend hoe Dangermouse en Cee-Lo het zelf noemen?

Enorm aanstekelijke 'brede grijns op je bek en gáán'-muziek. En het zit ook nog eens verdomd goed in elkaar. Van die typische muziek die je over twee jaar nog kan draaien, en het nog steeds precies hetzelfde met je doet.

Hoogtepunten zijn toch écht Gone Daddy Gone, Smiley Faces en het geweldige Just a thought. Dat gitaartje, in combinatie met die vette beats

Yanina
Van mij een 5 voor artwork!

Yanina schreef:
Van mij een 5 voor artwork!

een grapje, neem ik aan ? (aangezien je daadwerkelijk een 5 hebt gegeven. Het is hier musicmeter.nl hè? Geen artworkmeter.nl )

Yanina
luc011190 schreef:

je moet het breed zien!

avatar van Wib0__
Lekker album! Goede nummers!
En vooral mooie videoclips!

Drie nummers vind ik goed, de rest is naar mijn mening een beetje prut.

2.5

Social_Mask
Wat raar dat ik hier nooit heb gestemd. Hoe kon ik deze prachtplaat nou vergeten. Het begint erg stek. Een erg goed ablum en stijl die ik erg waardeer.

Crazy
Gone Daddy Gone
Smiley Faces

avatar van Shelter
Lekker album. Afwisselend met goede zang van ceelo.
Favo nummers: Crazy, st elsewhere, just a thought.
Lekker om de zoveel tijd opzetten... 1x uitluisteren terug cd kast in en na verloop van tijd weer opzetten.
3,5 ster

avatar van Shelter

avatar van levenvergeten
Shelter schreef:

Naar mijn mening is het triphop...

Naar mijn mening niet. En De Engelse wikipedia is het met me eens.

Shelter schreef:

levenvergeten schreef:
Naar mijn mening niet. En De Engelse wikipedia is het met me eens.
Het is in ieder geval geen Hiphop!

Niek schreef:

Het is in ieder geval geen Hiphop!

Ik vind genrediscussies altijd slaapverwekkend saai, dus echt zin om me erin te mengen heb ik niet, maar naar mijn mening is dit gewoon hiphop.

luc011190 schreef:

Tsja, nu je je erin mengt, moet je natuurlijk toelichten waarom. Waarom is dit meer hiphop dan, zoals ik al als voorbeeld nam, Justin Timberlake?

avatar van BoordAppel
Het is geen hiphop maar het heeft elementen van hiphop, genoeg om hiphop bij genre te rechtvaardigen vond ik. Maar eigenijk valt dit niet in te delen in de genre's op MusicMeter. Gnarls Barkley is een genre op zich.

BoordAppel schreef:
Ik wil niet zeiken. Maar ik wil gewoon leren . Hoe is dit meer hiphop dan pop? Want de producties zijn weliswaar 'rapaardig' , oftewel, er kan op gerapt worden, maar bij JT is dat toch nog veel meer het geval en dat valt gewoon onder pop.
Ik heb het gevoel dat er meer naar de artiest dan naar de muziek gekeken wordt, bij het kiezen van genre.

Niek schreef:

Tsja, daar heb je gelijk in.

Eerlijk gezegd vind ik het ook erg moeilijk om toe te lichten. In hoeverre is een genre objectief te kiezen? Hoe duidelijk zijn de grenzen?
Wanneer is iets een hiphopalbum? Als 75% van de tekst gerapt is? Moet er per se gescratcht worden? Wanneer is iets een hiphopbeat en wanneer is het gewoon 'muziek'? Waar ligt de scheidingslijn tussen rappen en zingen?

Het is volgens mij meer het principe van waaruit je werkt of de scene waar je vandaan komt. Gnarls Barkley bestaat uit Danger Mouse en Cee-Lo, Danger Mouse, de man die aan elk genre een hiphopdraai kan geven, die mensen als MF Doom, Jemini en The Pharcyde ondersteunde en Cee-Lo, de man uit het clubje van OutKast en Goodie Mob. Als die 2 artiesten samen een cd gaan maken en er wordt uiteindelijk meer op gezongen dan gerapt, dan is het voor mij toch nog hiphop.

Justin Timberlake moet van heel het circus om hem heen gewoon zo populair mogelijk zijn. Er moeten broodtrommels, posters en kleding worden verkocht. Justin moet gewoon zo bekend mogelijk zijn en de meiden moeten zo verliefd mogelijk op deze ex-NSYNC-er worden. Kan Justin het meeste populairiteit bereiken als hij zingt over hiphopbeats, dan gebeurt dat. Willen de fans Justin in een disco-jasje dan gebeurt dat. Voelt de manager aan dat Justin over death metal moet gaan zingen om populair te blijven, dan gebeurt dat. Daarom vind ik Justin pop(afgeleid van populair)muziek.

avatar van Bob Harris
ik snap niet waarom dit album zo'n laag cijfer heeft. Erg orgineel album en is niet in een hokje te plaatsen. 4,5*

raffael77
Zeer slecht album van Dangermouse & Cee Lo.
Ceelo rapte eerst maar is de weg kwijt en vind zijn stem hier erg irritant.

Dangermouse Heeft een goed staaltje Producties laten horen op Dangerdoom (Dangermouse & MF Doom) maar ik vind hem hie erg slap.

Denk dat de waardering niet al te hoog is, omdat mensen wellicht verwachten dat het hele album volstaat met hits als Crazy. Dat dat niet zo is, betekent echter niet dat ik ze voor deze vette funky hiphop-soul niet de volle 5 sterren geef! (Jahaa, driedubbele ontkenning)

EVANSHEWSON
Kocht hem gisteren bij Free Record Shop in Hulst; Zat in pakket van 3 voor 25 €.
Vond die stem al interessant, denk dat er méér moois moet op staan en niet enkel Crazy.

Nu nog in het weekend beluisteren, ben benieuwd. Wordt iets voor deze namiddag.

Want nu ga ik fitnessen en daarna badmintonnen.

Muziek is geweldig, maar je moet je wel fit houden!

Social_Mask
Die stem van Cee-Lo is idd echt vet. Misschien moet je eens zijn solo albums gaan proberen. Wel wat meer HipHop, maar nog steeds met erg veel Soul elementen.

Dan raad ik u bij deze het album Cee-Lo Green Is the Soul Machine van Cee-Lo aan.

EVANSHEWSON
Heb hem nu 2 keer beluisterd en hij bevalt me enorm. Geef hem nu al vier sterren, maar kunnen er nog meer worden.

Mooi soulfull album, veel afwisseling, gewoon lekker in het oor liggende pop/soul.

****