Van Halen - Van Halen (1978)

Label: Warner Bros.

1. Runnin' with the Devil (3:36)
  2. Eruption (1:42)
  3. You Really Got Me (2:37)
  4. Ain't Talkin' 'Bout Love (3:49)
  5. I'm the One (3:46)
  6. Jamie's Cryin' (3:30)
  7. Atomic Punk (3:01)
  8. Feel Your Love Tonight (3:42)
  9. Little Dreamer (3:22)
  10. Ice Cream Man (3:19)
  11. On Fire (3:00)
ricardo schreef:
Yup, vind ik wel!

Of moek nou weer gaan uitleggen allemaal van waarom.

Dit is 1 van de beste debuut albums allertijden Ricco en een klassieker in het Rock genre .
Moet je echt eens beluisteren deze .
HET ROCKT ALS DE SCHURFT.....

avatar van ricardo
Ik heb de verzamelaar Best Of Both Worlds al van deze band, en dat vind ik mooi zat. Die draai ik bijna nooit. Staan ook aardig wat nummers op van dit album volgens mij.

Maar wie weet krijg ik net zo'n impuls met deze band als dat ik nu met Aerosmith heb.

Een band van hetzelfde kaliber als Van Halen ongeveer, vind ik persoonlijk.

Ik zie deze als de Toys In The Attic van Aerosmith.

Rizz
Ja maar op Best Of Both Worlds staat ook de Sammy Hagar tijd, en die vind ik ook glad. Ik vind dit album écht niet glad, dit is rauw, recht voor je raap, en humor.

avatar van ricardo
Op Best Of Borh Worlds staan anders de eerste 4 van deze en nog het nummer Jamie's Cryin'op. Volgens mij niet de minste nummers van dit album. Als die nummers mij nog niet veel doen, heeft het denk ik weinig zin om het complete album te gaan kopen.

En aangezien dit hun best beoordeelde album is zit ik zeker niet aan nog een ander album te denken.

Als die 5 top nummers het niet doen, dan heeft het niet al te veel zin om je er verder in te gaan verdiepen dan lijkt mij.

avatar van rudiger
Van Van Halen zijn alleen de eerste 4 albums intressant , de rest kan je verbranden of in het stenen huis van jou leggen haha .

Ik dacht dat iedere Rockfanaat dit debuut wel in huis heeft .

avatar van ricardo
En 1984 schijnt ook nog ok te zijn.

Naja misschien dat ik ooit een venhelen bui krijg ooit, en als er dan een album bij komt is het zeker deze. Voorlopig maar even niet.

ricardo schreef:
En 1984 schijnt ook nog ok te zijn.

Was een slecht Rock jaar .

rudiger schreef:

Met het verschil dat niemand meer beinvloedt werd na 1985 .

Dit debuut is een klassieker. Dat staat. Maar ik vraag mij echt de invloedrijkheid af van de muziek buiten het geroemde gitaarspel van de meester.

Om op Kill_illuminati's vraag terug te komen: ik denk dat Van Halen niet van invloed is geweest op de metal. Wie metal maakte of wilde gaan maken keek met beide ogen naar wat er in Europa gebeurde.

Overigens bestrijd ik de stelling dat alles na de Roth periode brandhout is. Albums als 5150, F.U.C.K. en Balance staan bol van de kwaliteit. En 1984 ook. Maar dat is eigenlijk voor een andere topic.

Edwynn schreef:

Ja echt wel! Al dat geneuzel dat ze zonder Roth geen goed album hebben gemaakt is bullshit!! Ze hebben zowel met als zonder Roth geweldige albums gemaakt. Ik krijg vaak alleen de indruk dat de Roth fans het niet zo goed kunnen verkroppen dat ze met Sammy nóg populairder werden en meer albums gingen verkopen.

Rizz
Albumverkoop en populariteit doen me weinig. Ik vind het met Hagar te glad, hoewel ik meteen toegeef dat ze sterk materiaal met hem hebben uitgebracht. Mijn voorkeur gaat toch uit naar een album als dit.

vielip schreef:

Dat viel allemaal wel mee hoor . VH heeft met Sammy Bagger slechts 1 succesvol album afgeleverd en de populariteit is daarna flink afgenomen .

rudiger schreef:
.. Sammy Bagger..

vielip schreef:

Van Halen met Roth heeft ongeveer tweemaal zoveel verkocht als Van Hagar. Het is echt onzin om te veronderstellen dat ze met Hagar populairder werden. Natuurlijk was 5150 een hit, maar dat kwam natuurlijk mede door het hele mediaspektakel rond het vertrek van .... juist ja, David Lee Roth.

Joy
Muzikaal was het na Roth ook wel ok, maar hey,een van Halen zonder Diamond Dave is als een konijntje dat zijn vrijheid deels heeft teruggevonden na het afknabbelen van een pootje om zich te verlossen uit een konijnenval, het kan weer lopen maar zal nooit meer zo lopen als op 4 pootjes

Joy schreef:

Leuk gezegd Joy .
Kan ik me bij aansluiten.

De buurman schreef:

Even los van het feit dat ik de mening ben toegedaan dat populariteit niets zegt over de kwaliteit, vind ik het lachwekkend om te stellen dat zowel 5150 als OU812 en F.U.C.K. op 1 in de billboard lijsten hebben gestaan enkel vanwege het feit dat uncle Dave na 1984 vertrokken is.

avatar van Von Helsing
Dat is niet helemaal waar dat Van Halen met Roth het dubbele heeft verkocht als met Sammy:

Laatste 4 releases met Sammy : 16 miljoen in de US
Laatste 4 releases met Roth: 19 miljoen in de US

Van Halen discography - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org

Van Halen met Sammy was gewoon een erg grote en vooral goede band.

Ik vind beide line-ups erg groots en buiten de releases Diver Down en VH III alle albums meer dan de moeite waard.

Dat zeg ik ook niet.

Von Helsing schreef:

Laatste 4 releases met Sammy : 16 miljoen in de US
Laatste 4 releases met Roth: 19 miljoen in de US

Van Halen discography - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org

Dan tel je dus de eerste 2 releases met Roth (resp. 10 miljoen en 5 miljoen alleen al in de VS) niet mee. Het gaat me overigens niet om de exacte aantallen, ik reageer slechts op een forumgebruiker die beweert dat Van Halen populairder en succesvoller was met Hagar dan met Roth. Niet dus. Het gaat om de muziek, uiteraard. En het moet gezegd, Spammy Hagar was helemaal niet de slechtste keus om Roth te vervangen.

Edwynn schreef:
Dat bedoel ik dus...al blijf ik bij m'n opmerking dat ze met Sammy alleen maar populairder zijn geworden. Met name buiten de States. Maar ja, Wiki heeft de cijfers...

Need I say more?

avatar van Von Helsing
Ik snap het gezeur niet zo. Van Halen heeft gewoon 10 albums op hun naam staan die je millionsellers kan noemen, mét Roth en zonder Roth. Of de originele line-up je beter ligt, dat kan natuurlijk, maar niemand kan ontkennen dat VanHalen gewoon héél erg succesvol was zonder Roth. Dat kan met niet van Roth zeggen zonder van Halen......

avatar van ricardo
Roth of Hagar, ik blijf het gladde glam metal/rock vinden. En succesvol en veel verkochte albums of niet, je moet er altijd nog van houden.

Ik houd er niet van, van beide kanten (Best Of Both Worlds. niet.)

Als ik een goede verzamelaar hoor waar een stuk of 36 nummers van deze band op staan, dan heb ik het na een nummertje of 5, 6, 7 wel gehoord allemaal, en ben ik wel weer een tijd voorzien.

Maar de beste nummers van die verzamelaar komen wel van dit album.

avatar van De buurman
Door Van Halen met termen als "glamrock" te associëren doe je ze toch echt tekort, of het nu je smaak is of niet. Als je jaren '80 bandjes als Mötley Crue, Ratt, Poison (die vast allemaal Van Halen als voorbeeld namen) als glammetal zou bestempelen, zou ik je gelijk geven. Maar Van Halen? Dan weet je niet waar je het over hebt.

Zeker Van Halen I is als je terugkijkt een hele belangrijke plaat geweest in de hardrock. De broertjes Van Halen bliezen met gemak elke andere hardrockdrummer en -gitarist van het podium, met verbluffende techniek èn muzikaliteit. Mike Anthony's unieke backgroundvocals dragen in hoge mate bij aan de magie van de Mighty Van Halen.

Maar ook Roth's humor, schaamteloze machogedrag, looks, etc. waren ongekend in het genre. Ineens leken de meeste hardrockzangers oude fossielen. Bij Roth geen geleuter over tovenaars, ruimtewezens, regenbogen of de duivel (uitzonderingen daargelaten), maar gewoon weer de klassieke rock 'n' roll thema's, echter brutaler, slimmer en met meer flair dan ooit. De combinatie met het superieure spel maakte Van Halen uniek.

avatar van rudiger
Je kunt Van Halen natuurlijk niet associeren met The Sweet , Slade en Gary Glitter want dat is de glamrock.Het debuut van VH sloeg in 1978 toch behoorlijk als een bom in .
Dit is gewoon heerlijke hard Rock zoals ie bedoeld is .
Ik ben nog blij dat ik ze live heb gezien op Pinkpop in 1980 want ik was speciaal voor hun daar naartoe gegaan , de rest kon me gestolen worden maar wat een optreden van VH .
Altijd jammer dat er nooit een fatsoenlijke live dvd is verschenen met Roth erbij want die had ik graag gehad.
iedere maand duw ik deze nog in de cd-speler en dan gaat de volumeknop ver open .
Dit debuut is een must have .

avatar van orbit
Gewoon een pure rauwe dynamische plaat, die het hele genre een enorme rotschop onder de reet heeft gegeven, incluis de platituderock van Kiss welke de band heeft ontdekt. De gitaar van Eddie klinkt gewoon zo enorm vet, dat ze op basis daarvan alléén al een van de eerste metalbands genoemd mogen worden! Maar de zware drums en retestrakke bas plus de oerkrijsen van meneer Roth maken het verhaal wel af! Glamrock? Jump misschien.. op de eerste 4 platen van Van Halen kon hun sound niet verder af staan van glamrock. Dit blies gekeutel van in spandex en glitters gehulde wijfmannen uit de jaren 70/80 volkomen van de mat! Ricardo moet zich ipv op slecht geheugen maar eens gaan baseren op reële albums van de band

Von Helsing schreef:

geloof dat je hier toch echt iets hebt gemist mbt roth

avatar van Von Helsing
Denk het niet joy, die eerste plaat was succesvol maar daarna ging het snel bergafwaarts met de "solocarriere" van Roth.

Eat 'm And Smile,Sonrisa Salvaje Skyscraper

3 pareltjes

Ok ok de carieree van Roth bestaat ook niet uit alleen hoogvliegers, na deze 3 werd het idd minder, maar dat vind ik van van halen ook

Heb met van halen het gevoel van, ja goed gespeelt , goeie muzikanten, maar wel erg eentonig en ik heb er snel genoeg van, het klinkt mij alemaal te middenmoot

hoor ik nog liever een mindere plaat van roth dan ene mindere van van halen

avatar van rudiger
Zelden ook een album gehoord met zo`n sterk begin .
Vooral de eerste 4 songs , wat begint met Runnn`With The Devil wat in ieder hardrock cafe grijs is gedraaid en daarna volgt 1 van de beste gitaarsolo`s in Eruption .
You realy Got Me klinkt zoals een cover hoort te klinken .
Ain`t Talkin`Bout Love vind ik zelf de beste song op het album en was bijna niet eens op het album gekomen .En dan die misbaksels van Apollo 440 die er een cover van maakte , zo moet het dus niet.

avatar van Edwynn
Ach, het is nou eenmaal een tot de verbeelding van een breed publiek sprekende riff.

Ik was die Apollo 440 versie eigenlijk al heel lang weer vergeten.