Keane - Under the Iron Sea (2006)

Label: Island

1. Atlantic (4:13)
  2. Is It Any Wonder? (3:06)
  3. Nothing in My Way (4:00)
  4. Leaving So Soon? (4:00)
  5. A Bad Dream (5:07)
  6. Hamburg Song (4:37)
  7. Put It Behind You (3:36)
  8. The Iron Sea (2:58)
  9. Crystal Ball (3:54)
  10. Try Again (4:28)
  11. Broken Toy (6:08)
  12. The Frog Prince (4:21)
  13. Let It Slide * (4:11)
avatar van Janz
titan schreef:
Ik doe er een halve ster bij, waardoor ik het album nu op 4,5* heb staan. Na vele luisterbeurten gaat dit album steeds meer onder mijn huid kruipen en is mij duidelijk dat Keane met ijle, sfeervolle en spannende soundscapes, een doorleefdere zang van Tom Chaplin en knappe en gevarieerde nummers die rafelrandjes hebben en toch gelijk blijven hangen veel progressie heeft geboekt t.o.v. het debuut. Vergeet Coldplay, lang leve Keane!

Ik heb je voorbeeld gevolgd, Titan. Een half puntje erbij. Ook ik kan maar geen genoeg van deze CD krijgen. Een verrassend veelzijdig album dat per draaibeurt meer geheimen prijs geeft. De sterke single Is It Any Wonder? bevat trouwens twee bijzonder aardige nummers die niet op deze CD staan.

avatar van Discoverme
Lees mijn recensie op http://leesmaarlachmaar.blogse.nl
4 sterren!

Een waardige opvolger van Hopes & Fears. Ook al lijkt het (naarmate je h'm vaker hebt geluisterd) alsof je naar één lied zit te luisteren (evenals hun vorige album). Het ís en blijft een topper!! In het begin vielen vooral "Nothing in my way" en "A bad dream" op. Maar nu ik h'm vaker heb geluisterd zijn de nrs. "Hamburg Song" en "Try Again" zelfs nog een stukje beter. Een album waar ik tijdens mn vakantie (op het strand) nog volop van ga genieten. Super!!!!

avatar van Music4ever
4 **** sterren voor dit heerlijke popplaatje.
Ze laten hier zien dat ze geen eendagsvliegen zijn en zeer sterke songs kunnen schrijven. Met name Hambrug Song, A Bad Dream en Try Again zijn echt toppers!

avatar van Tsjo-Wi
ik vind nothing in my way, leaving so soon en frog prince juist de leukere nummers

Lost Highway
En ik vind dan weer Is it any wonder?;Atlantic en Hamburg Song tot nog toe opvallend. Keane levert alweer een prima popplaat af. Voorlopig 4*.

Terug een schot in de roos van Keane.

Atlantic steekt er voor mij alleszins met kop en schouders bovenuit. Pure emotie en melancholie. Een betere opener had moeilijk gekund.

Verder staan er weer uitstekende, poppy, catchy nummers op. 'Nothing In My Way', 'Crystall Bal' en 'Leaving So Soon?' zijn daar mooie voorbeelden van. Zouden zeer geslaagde singles zijn en zeker terug aanslaan bij de massa.

'Try Again' is voor mij het laatste nummer dat ECHT de moeite is. Dan verslapt m'n aandacht wat. Maar dat zijn maar 2 nummertjes dus dat valt allemaal goed mee. Nog een nummer à la 'Bedshaped' (naar mijn mening het beste nummer dat Keane ooit gemaakt heeft) en het was compleet geweest. maar ja.. ^^

Oververdiende 4* maar ik zal 4,5*geven, vooral door Atlantic, en ook door m'n algemene indruk dat dit weer zeer knap werk is van Keane.

Nog een kleine opmerking.. Zelfs het instrumentale 'The Iron The Sea' is zeer de moeite en mooi, vind 'k.

Weer een goed album van Keane, al had dat debuut net een tikkeltje meer... En heb ik het goed voor als ik dit album als een gedachtenreis naar de aanvaarding van het "oud zijn" beschouw? In 'Atlantic' zingt hij nog "I don't want to be old", om in 'Broken Toy' (denk ik) te eindigen (= aanvaarding) met "I guess we're just older now"...
Am I wrong?

avatar van Peter88
Goed album. Met name Crystal Ball is super

Wat een goed album. Moest er even aan wennen, omdat de sound iets voller is dan die van hopes and fears. Maar nadat je er aan went, heb je door welke nummers er echt prachtig zijn, en dan heb ik het over: alles behalve broken toy(3 kwarts maat spreekt mij niet echt aan, te 'jazzy' begin). Verder echt prachtig, met als uitschieters: Crystal Ball, Put it behind you, nothing in my way, leaving so soon.

4.5 *

Brrr, dit soort muziek gaat er echt niet meer in bij mij.
(op basis van de 2 singles)(eveneens snow patrol).
Ik kan ni op die zanger en zo,tja.

avatar van TerryA
1,0
herman schreef:
Ik heb Oor hier niet bij de hand, maar de recensie was inderdaad van Tom Engelshoven (die sowieso bijna eigenhandig de halve Oor van juni heeft volgeschreven) ...
*Er zijn twee kampen: Keane-haters en Keane-liefhebbers...

ben een trots Keane hater alleen zo te zien hebben de Keane liefhebbers meer zakgeld gekregen!!

dat dit sort "throw away unoriginal bland pop" serious wordt genomen is misschien wel de grote vraag van de zomer geworden ... en bijzonder slecht voor de ontwikkeling van muziek (behalve degene die in covers bandjes willen spelen natuurlijk!) ... heb intussen een andere vraag: wat zouden mensen met hun zakgeld doen als Keane niet elke dag op elke zender waren uitgezonden?

Mojo Pin
Goed gesproken, Terry. Al vind ik Bedshaped (van het eerste album) wel een geweldig nummer, maar dat is dan ook echt het enige.

Wat een onzin. Ik vind het veel nuttelozer om je energie te steken in het bezoeken van deze pagina om te benadrukken hoe erg je Keane wel niet haat. In die tijd had je misschien een nummer kunnen luisteren wat je wel bevalt, maar aan de hand van jouw hoge eisen een nummer uit te kiezen wordt wel lastig!

avatar van TerryA
1,0
TheProf82 schreef:

hoge eisen zijn alleen maar gezond ... anders zou ik later spijt krijgen dat ik MTV NL of de een of andere radio zender in dienst van de grote platen maatschappijen gelijk had gelooft ... nu kan ik terminste mijn eigen vergelijking en keuze maken tussen bijv een Keane, Coldplay & Travis of ook niet van te kijken dat veel schapen kiezen gelijk voor Keane en Melua!

avatar van predator
[quote]strangerD schreef:

Dat viel me ook op. Zonder dat het saai of vervelend wordt. Een waardige opvolger:

avatar van vigil
de single (any wonder) vond ik vrij vlakjes maar de rest van het album is wel aardig. Maar zeker geen cd van het jaar voor mij

avatar van Pinsnider
Na een aantal draaibeurten heb ik een beetje het idee dat de verrassing (die bij Hopes & Fears duidelijk aanwezig was) er af is. Wat overblijft zijn een groot aantal degelijke mooie liedjes, waarbij ik toch vind dat de plaat in het midden wat inkakt. Ook vraag ik me af waarom "Let it slide" niet op de reguliere CD staat!! Ik ken hem sinds kort als b-kantje van Is it any wonder, en ik vind het één van Keane's lekkerste nummers! Of ben ik daarin de enige..??

avatar van Tsjo-Wi
let it slide is zeker een lekker nummertje, maar vind het nou niet een van hun beste nummers. Wel leuk dat ze het stemgeluid een beetje hebben veranderd alsof ie in zo'n ouderwetse microfoon zingt

De meeste mensen (waar ik mezelf voor het gemak nu ook maar even toe reken) hebben Keane leren kennen met het album “Hopes & Fears”. Een album met vooral veel prachtig ingetogen nummers. Met “Under The Iron Sea” doet Keane een stapje voorwaarts, vooral kwa geluid. Tom Chapin is een geweldige zanger en draagt de nummers met flair. Al heb ik soms bijna het idee dat ik naar een musical aan het luisteren ben, zoveel lange uithalen. Van mij mag het af en toe ook wel even kort en puntig zijn, al is het alleen maar voor de afwisseling. De meeste bewondering heb ik voor de toetsenist Tim Rice-Oxley (kan iemand mij vertellen of ie nog een link heeft met DE Tim Rice van de musicals??). De geluiden die hij weet te produceren zijn fantastisch. De muziek is op deze CD ook veel voller en orkestraler dan op de vorige CD. En dan de gitaar-geluiden die ze weten te produceren ZONDER gitarist, knap hoor! Tja, met drummers heb ik niet zo veel, maar het is zo lullig om het derde bandlid niet te noemen hè? Richard Hughes slaat er lekker op los, maar hoor niet echt bijzondere of opvallende drumpartijen. Hoeft ook niet, want de nummers zijn sterk genoeg en Keane staat als een huis. “Under The Iron Sea” is een zeer goed album geworden, en doet zeker niet onder voor “Hopes & Fears”.

appie3600 schreef:

Ten eerste een mooi verhaal van appie3600, en ik moet je nageven, echt voor hun debuut doet het niet veel onder, maar ondanks een paar echt krachtige nummers op dit 2e album vind ik zelf toch dat ze het debuut toch niet kunnen overtreffen, al vind ik wel dat dit een knappe 2e plaat is geworden, met wat je al zo mooi omschreef de toetsenist die van die geweldige gitaargeluiden kan produceren. "Under the iron sea" gaat er dus toch wel goed mee door, en ik mag hopen dat de volgende Keane-albums ook de moeite waard blijven. Maar daar vertrouw ik eigenlijk wel op.

avatar van Nicolage Rico
Goede opvolger van Keane, dat nauwelijks onderdoet aan "Hopes and Fears". Weinig origineels, op 3 songs na: "Atlantic", "The Iron Sea" en "Broken Toy" zorgen nog enigszins voor een vernieuwend tintje.

De cd haalt het niet bij het debuut, maar komt in de buurt. 4 * voor "Under the Iron Sea" tegenover 4,5* voor "Hopes and Fears".

Hey!

Ja ik vind dit album ook steengoed! Eerst vond ik ze een beetje eentonig, maar omdat ik "Is it any wonder" een lekker nummer vond heb ook andere nummers gedownload en toen ik het nummer "nothing in my way "hoorde was ik verkocht !

Echt mooie teksten en ook de piano die je vaak hoort terug komen vind ik geweldig. Deze band is niet standaard en ik denk dat deze nog wel een tijdje mee draaien. Dat hoop ik teminste, want dit album is echt tof!

Ik denk wel dat dit muziek is waar van je moet houden en dat je het eerst een paar keer gehoord moet hebben voordat je het mooi begint te vinden.

X. Lonneke

avatar van Pinsnider
Naar mijn idee sla je de spijker op zijn/haar kop Lonneke!!
Zo vond ik het na de eerste luisterbeurt ook "aardig", maar nu schuif ik door naar "mooi" en ben ik gewoonweg verliefd op "Frog Prince".

avatar van Maximusic
Niet bepaald mijn muziek, beetje zwijmelige muziek.
(smaken verschillen)
Wat ik ook vreemd vond is dat ze zeggen dat ze geen gitarist nodig hebben en dan vervolgens een soort van gitaar geluid op een keyboard nabootsen.

avatar van Nicolage Rico
Maximusic schreef:

Dan hebben ze toch geen gitarist nodig.

Hahah idd

avatar van fish
Hoewel zangers die zich in een mentale crises bevinden soms tot de mooiste platen en meest creatieve muziek komen, lijkt dat hier niet te lukken. Hoewel de teksten bij de meeste nummers best sterk zijn, zijn de nummers te vaak overgeproduceerd en wordt alle emotie ontrokken. Zelfs woede verdrinkt in dit opgeblazen geluid. Nummers als Broken toy, Leaving so soon, Put it behind you slaan wat mij betreft helemaal dood. The iron sea is gewoonweg compleet overbodig, dan beter een van de nummers die alleen op de singles verschijnen.

Chrystal Ball, A bad dream en Hamburg song komen mijns inziens in de buurt van iets moois. Zeker A bad dream had niet mistaan op Hopes and Fears. Maar hoewel het goed is dat ze muzikaal afstand genomen hebben van dat album, hoop ik dat ze ook muzikaal afstand nemen van deze op hun volgende album.

nou fish, ik ben t met je eens dat de CD behoorlijk geproduceerd is (wat hier niet missstaat) maar wat een prachtige nrs staan er op deze CD. Ik ben zelf muzikant en luister misschien iets anders naar muziek dan anderen.
Ik hoor geweldige melodie lijnen voorbij komen, onverwachte accoorden, toonsoort wisselingen, mooie sounds. Heb in jaren niet zulke mooie muziek gehoord.
Ik heb ook Hopes en Fears beluisterd maar die kan absoluut niet tippen aan deze. Je hoort duidelijk dat ze volwassener zijn geworden. Ik vond de 1e CD in vergelijking een beetje vlak, weinig pakkende dingen, muv natuurlijk "This is the last time"
De lead zang vind ik op deze CD ook wat vetter geworden.

Helemaal mee eens maartenfb:D