If Eternity Should Fail heeft een geweldige opbouw.
Alsof je samen met Indiana Jones op zoek gaat naar de Lost Arc.
Mysterieus, beetje het idee alsof het Maya volk aan het herleven is.
Na een kleine twee minuten komt het gitaargeweld, al klinkt het allemaal een stuk subtieler als wat ik van Iron Maiden gewend ben.
Maar die eerste twee minuten zijn voor mij bepalend voor de hoge kwaliteit van The Book of Souls.
Dit laat namelijk een frisse Iron Maiden horen met andere avontuurlijke invalshoeken; bijna on Iron Maiden achtig.
Zelfs die Sepultura achtige haperende tribal roffel rond de 5 minuten is prachtig, vervolgens laten de gitaristen hun kunstje horen.
Alleen, het is geen kunstje, het klopt gewoon.
Het lijkt onderhand dat Iron Maiden decennia nodig heeft gehad om hun definitieve vorm te vinden.
Vervolgens krijg je de spookachtige akoestische afsluiting om vervolgens over te schakelen naar Speed Of Light.
Dit is een single die bijna begint met een Axl Rose achtige schreeuw, en dat is niet de enige raakvlak met Guns ‘N’ Roses.
Ook de koeienbellen en het Slash achtige gitaarspel heeft er veel van weg.
Dit is dan ook niet voor niks de single geworden, en zou ook prima passen op de nieuwe Terminator soundtrack; eigenlijk wel een beetje de You Could Be Mine van Iron Maiden, en laat ik nou een groot liefhebber van dat nummer zijn.
Bij The Great Unknown schakelen we qua tempo weer wat terug, om vervolgens er weer vol in te gaan.
Er wordt duidelijk weer meer aandacht besteed aan de opbouw van de song.
En Bruce, Bruce is gewoon goed bij stem, van zijn ziekteherstel hoor ik niks terug.
Gelukkig maar, hier staat een krachtige vijftiger, die gewoon eerlijk beoordeeld kan worden op zijn huidige kwaliteiten.
Maar vergeet de duellerende gitaristen niet; welke band in de metal wereld benut de ruimte op deze manier, zonder dat de vaak wel grote ego’s onnodig gaan soleren, Iron Maiden heeft drie gitaristen.
Drie ja, en dan nog zo harmonisch klinken.
De eerste tonen van The Red And The Black zijn bijna Spaans flamenco klinkend, maar ook hier wordt op het juiste moment over geschakeld op de wat meer dreigende toon, waarbij het jaren 80 gevoel van The Number of the Beast een prettig soort van nostalgie oproept.
Toch valt Iron Maiden niet in herhaling, ze zoeken gewoon hun kwaliteiten op.
Alsof ze net als Metallica in therapie zijn gegaan opzoek naar zichzelf, en waarbij het dus wel werkt, en geen gedrocht als St. Anger tot gevolg.
Ook de lengte stoort mij totaal niet, er valt genoeg in te beleven.
Whe The River Runs Deep heeft ook weer een Guns ‘N’ Roses achtig begin, maar is verder wel wat rommeliger dan Speed Of Light.
Maar ondanks dat, is er genoeg te ontdekken in dit nummer; vooral de overgangen van snel naar wat trager tempo zijn wel weer prachtig vorm gegeven, net als de jankende gitaar.
Toch vind ik ook deze elke luisterbeurt beter worden.
Het titelnummer The Book Of Souls heeft ook een gave rustige opbouw, en deze hakt er juist in, als je het nog niet hoort aan komen.
Iron Maiden flirt hierbij wel met de symfonische gothic rock, welke rond de eeuwwisseling behoorlijk populair was.
Stevig, maar dan met veel minder lange uithalen in het gitaarspel.
Een beetje After Forever, maar ook wat van de sound van Metallica.
En als je eigenlijk wat versuft raakt, gaat het in een sneltrein verder, en het is lang geleden dat ik bij een nieuw album het volume zo vaak opgevoerd heb, met gevolg dat vrouwlief nu op de was aan het opruimen is.
En normaal ben je dan klaar; tevreden met wat je gehoord hebt, maar nu volgt er dus nog een tweede album.
Death Of Glory mist de opbouw, welke opener If Eternity Should Fail van de eerste cd wel had, misschien dat ik deze daarom wat minder sterk vind.
Maar eigenlijk is er niet veel op aan te merken; gewoon een Iron Maiden song zoals ze meerdere gemaakt hebben, maar het avontuurlijke wordt hier wel gemist.
Shadows Of The Valley lijkt wel heel erg veel op Wasted Years, en dat nummer is eenmaal al eens gemaakt, dus ik begrijp niet helemaal waarom je hier iets met bijna exact intro op de plaat zet?
Laat ik het zo stellen, zonder dat intro had ik het waarschijnlijk beter gevonden.
Het enthousiasme van cd 1, kan ik hier tot nu toe nog niet helemaal uitdragen.
Tears Of A Clown deelt dat gevoel gelukkig wel weer, met het bijna Faith No More achtige begin en de Whitesnake achtige breaks.
Bij Bruce hoor je nu wel de ouderdom en kwetsbaarheid terug in zijn stem, maar dat past ook prima hierbij, het geeft een wat rauw effect aan het geheel.
Nu is de ruimte er wel weer om te soleren, en dat mag ook, zolang het maar in dienst van de song is, hier absoluut het geval.
Zo ook bij de ballad The Man of Sorrows, hier wordt er mee begonnen, en het jaren 80 gevoel is terug.
Terwijl Iron Maiden juist toen geen aansluiting zocht bij bands als Europe en Poison, laten ze hier wel horen dat ze die kwaliteit wel degelijk bezitten.
Maar Iron Maiden zou Iron Maiden niet zijn, als ze ook hier een flinke draai aan geven, waardoor het niet verzand in een zoetsappig liefdesliedje.
Voor mij tot nu toe het absolute hoogtepunt van cd 2.
Hier sluit Empire Of The Clouds ook weer goed op aan, beetje Apocalyptica invloeden in het begin, en wie zou jaren geleden geloven dat Iron Maiden ooit een nummer zou maken, waarbij de piano een grote rol speelt.
En wat misschien nog wel vreemder is, het past gewoon prima bij hun sound, dit vrouwvriendelijk aansteker epos.
Lekker zwaaien met dat vlammetje tijdens concerten, je geliefde stevig vast houdend, terwijl de nacht langzaam indaalt.
Het klinkt allemaal wat ironisch, maar zo is het zeker niet bedoeld.
Ik hou van Empire Of The Clouds, deze vreemde eend kan nog goed uitgroeien tot een hoogtepunt tijdens de live show.
Het Efteling Spookhuis stukje naar het einde toe hoeft voor mij dan weer niet, doet mij teveel aan I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That) van Meat Loaf denken, en daarvan krijg ik jeuk, en bijna huiduitslag.
Een geweldig album, waarbij er helaas op cd 2 wel twee mindere nummers opstaan, maar de overige 9 behoren wel tot de top.