Iron Maiden - The Book of Souls (2015)

Label: Parlophone

1. If Eternity Should Fail (8:28)
  2. Speed of Light (5:01)
  3. The Great Unknown (6:37)
  4. The Red and the Black (13:33)
  5. When the River Runs Deep (5:52)
  6. The Book of Souls (10:27)
  7. Death or Glory (5:13)
  8. Shadows of the Valley (7:32)
  9. Tears of a Clown (4:59)
  10. The Man of Sorrows (6:28)
  11. Empire of the Clouds (18:01)
avatar van KingMetal
Dat meat loaf stukje hoorde ik ook idd. Moest ook af en toe aan Manowar denken.

avatar van Metal-D78
Geen idee of het al gemeld is, maar in de categorie nutteloze feitjes: The Book of Souls kent de meest steady Iron Maiden line-up in 4 jaar: 5 studioalbums achter elkaar in dezelfde samenstelling.

avatar van Dream Theater
Ik vind dit dus een heel matige cd. Heb steeds het idee dat ik het allemaal eens gehoord heb en dan nog een stukje minder. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld The Red and the Black met dat irritante whohoho, Speed of Light, een slap rockdeuntje en als toppunt het zo opgehemelde Empire of the Clouds, wat een saai nummer waar ik gruw van dat pianospel, dat hoort toch niet bij een uitgesproken metal band als Iron Maiden. Ik hoor men al zeggen, dat ze dat durven maar ik vind het totaal niet klinken. The Great Unknown is voor mij het enige pareltje op de cd, prachtig nummer. De hele cd duurt ook allemaal veel te lang omdat de meeste nummers gewoon niet boeien. Saai en nog eens saai.

avatar van AGE-411
Dream Theater schreef:

Een schande inderdaad. Eenmaal in het hokje metal hoort een band zich voor eeuwig aan alle muzikale clichés te houden.

avatar van pos
pos
Dream Theater schreef:
als toppunt het zo opgehemelde Empire of the Clouds, wat een saai nummer waar ik gruw van dat pianospel, dat hoort toch niet bij een uitgesproken metal band als Iron Maiden..

Ozric Spacefolk
Metal met piano, het moet niet gekker worden (Savatage, om maar iets te noemen)....

Had van iemand met 'dream theater' als username, toch wel wat anders verwacht. Ik noem in hetzelfde genre als Dream Theater: Vanden Plas, Threshold, Shadow Gallery, etc. Allemaal metal met piano.

avatar van Edwynn
Piano is één ding. Er zit gvd ook een cello in! Pokkeband!

avatar van Dream Theater
Ik bedoel ermee te zeggen dat ik het gebruik van piano totaal niet vind klinken bij de muziek van Iron Maiden. Naast dat ik het nummer saai vind vind ik het gebruik van de piano ook weinig toevoegen.

avatar van Dream Theater
Er zitten vast nog meer instrumenten in Edwynn maar die zijn lang niet zo nadrukkelijk aanwezig als de piano in dat nummer. Ik zal trouwens de laatste zijn om Iron Maiden een pokke band te noemen want ze hebben genoeg echt goede platen gemaakt. Maar ik vind je gevoel van humor wel leuk!

avatar van gigage
Ja DT dat is ook vragen om problemen hier haha, maar iedere mening telt. Over een dag of 3 komt de nieuwe UK chart uit en ze weten nu al bijna zeker dat het (weer) een no1 album gaat worden (vanwege een ruime voorsprong op no 2). Een supermarkt keten had ook ingehaakt op de oplevende vinyl verkopen en bracht ook daar de 3LP aan de man. Ik heb m zelf niet zien liggen bij de Lidl

Dream Theater schreef:

Ik wel. Het is een hartstikke mooi begin van het nummer. Juist die piano en strijkers zorgen voor een ander begin, en ook tempowisselingen en solo's zorgen ervoor dat dit nummer bepaald niet saai wordt.

avatar van Edwynn
Ha, we hadden al de opzichtige flirt met Wasted Years/Out Of The Silent Planet in Shadow Of The Valley. Nu hoor ik fragmenten van Genghis Khan in de ondersteunde instrumentatie van de solo in The Red And The Black. Bewust of onbewust? Who knows? Geinig. Dat wel.

avatar van uffing
Ik hoor in het titelnummer hier daar iets van The Duellists terug. Tja wat wil je met zo'n uitgebreide catalogus.

Ozric Spacefolk
Deze plaat zou nog best wel eens de plaat van het jaar kunnen worden.
Ik las inderdaad dat deze plaat in het VK op nummer 1 komt te staan in de albumcharts.
Komt er ook een single? Krijgt Iron Maiden weer een hit?

Ik vind het wel erg leuk voor ze. Een ware comeback.

avatar van namsaap
Wil trouwens het geweldige drumspel van Nicko ook nog even aanhalen. Wat een energie! Een goed voorbeeld vindt ik The Red and the Black waar hij het nummer gaandeweg steeds meer 'drive' geeft en af en toe subtiel het tempo omhoog schroeft.

De negatieveling zal zeggen dat hij geen tempo kan houden en niet strak speelt maar juist dit spel draagt er aan bij dat de spanning op de boog blijft. Zouden meer bands moeten doen, zonder clicktracks spelen.

avatar van davevr
en wat hoorde ik gisterenavond in het kwaliteitsprogramma "Komen eten"? Shadows of the valley!

Het is zover, Maiden is back

namsaap schreef:

Ik ben trouwens één van die mensen die Maiden juist een wat mindere band vind (vond) door het drumspel van Nicko. Niet zo erg als Metallica, maar toch.
Maar als ik zo lees dat hij er zo op vooruit is gegaan, ben ik nog meer benieuwd.

En ik kan het niet met je eens zijn. Zonder clicktrack spelen is echt een ramp voor je sound. Kan me ook echt niet voorstellen dat Nicko niets zonder click speelt. Zelfs indie/folk/blues/rock n roll bandjes spelen met click. Anders gaat een producer er niet eens aan beginnen. Het is maar net of de producer/engineer er naderhand nog aan gaat sleutelen. Want geloof me, zelfs met click met je nooit helemaal 100% op de tel. Daar hebben we protools voor.

Er zijn zelfs producers die expres in Protools de drumklappen wat verslepen om het meer groove te geven. Eigenlijk hoor je live pas hoe een drummer echt is. Daarom is Chad Smith bijvoorbeeld zo een favoriete drummer van veel mensen.

Goed, over Nicko; op Live after Death hoor je goed hoe hij all over the place is. Erg storend. Maar nochtans blijf ik benieuwd naar deze nieuwe schijf.

avatar van glenn53
Hij zwalkt nog steeds Ozric. Ja op Life after Death is hij helemaal bezig.

Ozric Spacefolk schreef:

Zouden ze überhaupt niet aan moeten beginnen.. :-P. Maar goed, over clicktracks zijn we het niet eens, daar zijn we het dan tenminste over eens

Ozric Spacefolk
Ik was ook een tegenstander van click. Maar echt het helpt zo ontzettend. Het scheelt veel frustratie en studio-tijd.
En niet alleen voor de drummer. Alle muzikanten zouden met click moeten kunnen spelen.

Maar inderdaad, we zullen het niet eens worden. Komt denk ik omdat ik ook veel electronische muziek luister, en daar zijn de drums altijd perfect.

Ozric Spacefolk schreef:
Kan me ook echt niet voorstellen dat Nicko niets zonder click speelt.

Iron Maiden: Super Troopers - premierguitar.com

Betreft de opnames van TFF

Ozric Spacefolk

Ah, dus eigenlijk willen ze een rock band zijn
Zoals The Free, Bad Company, Zeppelin, Hendrix.... Grappig.
Een metalband met een rock-attitude.

Maar als je goed leest, passen ze toch ook in Protools de zooi een beetje aan.

Ozric Spacefolk schreef:
Het scheelt veel frustratie en studio-tijd.

Daar zijn we het wel over eens , Maakt het voor de producer veel makkelijker. Vooral als bandjes slecht op elkaar zijn ingespeeld. En dat komt veel voor....

avatar van chevy93
Ik dacht eerst dat het gewoon wat die-hard liefhebbers waren, maar na bijna 100 stemmen is het gemiddelde nog altijd ruim boven de 4,3*!

avatar van R-Know
chevy93 schreef:

Nieuw, met stip, de top10 binnen van de Top250?

avatar van Rudi S
Hier op de site niet, dat is nog een paar jaartjes wachten.

Rudi S schreef:
Hier op de site niet, dat is nog een paar jaartjes wachten.

Jij haalt het gemiddelde omlaag Rudi?

Dit album is best aardig tot aan de 2e CD, die had weggelaten mogen worden. Met name het openingsnummer en het soleerwerk in "The Red and the Black" bevallen wel. Na het titelnummer wordt het album behoorlijk vervelend met als dieptepunten "Tears of a Clown", "Wasted Years" rip off "Shadows of the Valley" en "Empire of the Clouds". (Als Maiden een geslaagde epische powerballad wil schrijven mogen ze best bijv. "November Rain"van Guns & Roses eens beluisteren; hun eigen "Rime of the Ancient Mariner" is ook een geslaagd episch nummer dus ze kunnen het wel).

avatar van AGE-411
Bijna bovenaan in de rotatielijst! Moet de eerste keer zijn dat een metalalbum dat haalt?

avatar van HezzardNL
bobdrop schreef:

Daar zijn ik en 41 andere stemmers het toch niet mee eens. Empire of the Clouds is wat mij betreft toch echt een geweldige epic met een orkestratie waar je u tegen zegt. Wat bevalt je er niet aan? Voor mij is het juist waar Maiden laat zien dat ze het schrijven van epics tot in de puntjes beheersen.