Supertramp - Brother Where You Bound (1985)

Rock / Pop
Label: A&M

1. Cannonball (7:38)
  2. Still in Love (4:36)
  3. No Inbetween (4:36)
  4. Better Days (6:17)
  5. Brother Where You Bound (16:30)

met David Gilmour

6. Ever Open Door (3:04)
Alles in diezelfde trent. Ik mis juist wel Rodger Hodgson. Juist hun afwisseling was top en trok de albums tot ongekende hoogte. Het eerste nummer gata nog en dan verwacht je een nummer van Rodger....helaas. Ik heb ze ook niet meer gevolgd. Enne ook het solowerrk van Rodger vind ik niet super., Juist deze combinatie maakte hun werk zo gedegen en top!

avatar van bikkel2
Het indrukwekkende titelnummer........ dat zou je gemiddelde toch iets op moeten krikken Neal (?)

avatar van Cor
Cor
Dit klinkt toch wel weer wat dwingender en urgenter dan de nogal tamme voorganger, ondanks het feit dat de meerwaarde van Roger Hodgson aan het geheel daar nog aanwezig was. Afgezien van dat gepiel en gepingel in het middenstuk is de titeltrack ondanks zijn lengte best heerlijk.

bas1966
uiteindelijk de meest boeiende supertramp plaat, dankzij de tracks 3+4+5.

avatar van Edwin
bas1966 schreef:
zit natuurlijk héél dicht bij crisis, crime en breakfast.

Gewaagde uitspraak . Als ik terugdenk aan het legendarische Supertramp uit de jaren 70 met liefst 4 albums op rij van de buitencategorie, dan vind ik de magie uit die tijd toch wel heel ver te zoeken hier. Niettemin valt deze herstart van Davies, als je het gemis van Hodgson even buiten beschouwing laat, nog niet eens tegen, ook al is het voor de doorsnee liefhebber geen essentieel album. Iets wat eigenlijk ook al gold voor het laatste album met Hodgson.

bas1966 schreef:
uiteindelijk de meest boeiende supertramp plaat, dankzij de tracks 3+4+5.

Nou?? Nee, niet echt.
Deze is in stijl wat zwaarder en grimmiger en 50% songwriting is verdwenen - Roger Hodgson dus.
Cannonball is een dansbare track en hooguit de titelsong is door het fragmentarische karakter, misschien een beetje vergelijkbaar met Fool's Overture.
Frivool als Supertramp kon klinken, is dan alleen te bewonderen in een song als Still In Love With You.

avatar van musician
"De meest boeiende" gaat misschien wat ver.
Toch vind ik het wel een essentieel Supertramp album dat zeker een plaats heeft verdiend naast de andere Supertramp albums.

Ergo, er zit beduidend meer pit in dan in Famous Last Words, het laatste album met Hodgson. De moderne technieken worden niet geschuwd en Davies toont zich een gedreven voorman met sterke composities.

Hodgson aan de ene kant en Davies + band waren natuurlijk in een felle concurrentie met elkaar verwikkeld na de split inclusief veel modder gooien en dat leidde tot een beste beentje voor in beide gevallen. Met Davies + band duidelijk als winnaar.

avatar van chevy93
bikkel2 schreef:
Brombeer Davis heeft er uiteindelijk wel iets anders van gemaakt.
Davis zat bij een andere classic rock-band.
Toto - Fahrenheit (1986)

chevy93 schreef:
Davis zat bij een andere classic rock-band.
Toto - Fahrenheit (1986)

bas1966
bikkel2 schreef:

Deze is in stijl wat zwaarder en grimmiger.
Brombeer Davis heeft er uiteindelijk wel iets anders van gemaakt.

klopt helemaal. mijn smaak ligt ook meer op het zware en grimmige en minder bij het frivole.
daarmee wil ik niets afdoen aan het andere werk natuurlijk.

avatar van bikkel2
Rick Davies was altijd al zwaarmoediger dan de spirituele Hodgson.
Die was ook veel meer van wat lichtere songwriting, al zijn de teksten meestal ook niet opbeurend.
De stijl van Cannonball wordt dan weer doorgetrokken op de follow up Free As A Bird.
Maar dat verzuipt in een te drastische en geforceerde poging om R&B en Dance in hun sound te stoppen.
Davies was zich achteraf ook bewust van die misstap.

avatar van Zwaagje
Album altijd links laten liggen vanwege het vertrek van Hodgson; een halve band is geen band. Met terugwerkende kracht nog eens beluisterd en aangenaam verrast. Zeker niet de beste Supertramp olaat, maar een verdienstelijke doorstart.

avatar van little lion man
Op het eerste album is vooral Hodgson te horen, op het tweede vooral Davies en daarna houden de mannen elkaar in evenwicht met ieder ongeveer evenveel zelfgezongen composities.
Na zijn vertrek wordt Hodgson niet vervangen, de band gaat gewoon met een mannetje minder verder; plus een paar toegevoegde studiomuzikanten, niet de minste overigens.
Op dit album worden alle songs geschreven en gezongen door Davies. Niet dat de composities nu zo bijzonder zijn, het grote pluspunt van dit album is dat er een stuk meer geïnspireerd gemusiceerd wordt dan op het album hiervoor. De sound is ook wat kaler, wat een verfrissend effect heeft.
Al met al waarder ik deze net iets meer dan zijn voorganger, waarmee mijn volgorde precies het stemgemiddelde op MM volgt:

1. Crime Of The Century (1974) 5,0
6. Famous Last Words (1982) 4,0
7. Supertramp (1970) 4,0
8. Indelibly Stamped (1971) 3,5

avatar van bikkel2
Mee eens. Onterecht wordt deze doorstart nog wel eens afgebrand vanwege de absentie van Hodgson.
Een stuk frisser dan Famous Last Words, die nogal voortborduurt op voorgaand werk en artistiek te weinig vernieuwingen kent.

avatar van Tony
Na Crime gewoon het 2e beste album van Supertramp wat mij betreft. Cannonball is een heerlijke opener, het titelnummer is echt schitterend en de rest vond ik ook altijd verrassend goed. Ik was blijkbaar zo verrast dat de band nog met een album van deze kwaliteit kwam, dat de score zo maar hoger uitviel dan voor Breakfast en Moments. Ik moet ze misschien eens achter elkaar draaien.... Het was wel meteen klaar; De albums hierna heb ik nog nooit gehoord.

PS: Je zou haast denken dat er iemand van Supertramp overleden is, als je updates zo bekijkt...

avatar van bikkel2
Roger Hodgson houdt het Supertramp verhaal live nog gaande in ieder geval. Gaat i.v.m de 40e verjaardag van Breakfast In America weer op tour.
Door de ernstige ziekte van de inmiddels 74jarige Rick Davies, is Supertramp als band waarschijnlijk gestopt. Ze traden eigenlijk alleen nog live op.

Mijn top 3 beste Supertramp albums:

1. Crime Of The Century
2. Breakfast In America
3. Brother Were You Bound

avatar van Poles Apart
Kwam deze gisteren op vinyl tegen bij de kringloop, en heb hem meegenomen omdat ik te weinig ken van de Hodgson-loze Supertramp. Dacht bij eerste aanblik van de hoes overigens een Genesis album gespot te hebben.

avatar van bikkel2
The way they walk zeker?

avatar van little lion man
Poles Apart schreef:

Genesis - The Way We Walk, Vol. 2 (The Longs) (1993), right?

avatar van Poles Apart

Yep, dat is 'em. Hoe zijn Collins & Co. er mee weggekomen vraag je je af....

avatar van Tony
Daar hebben we ook een topic voor trouwens...

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Poles Apart schreef:
Yep, dat is 'em. Hoe zijn Collins & Co. er mee weggekomen vraag je je af....
Het thema van het plaatje is nou niet bepaald uniek...

avatar van lennert
Oef, opener Cannonball is me even schrikken. Ik wist dankzij een OOR-popencyclopedie dat dit nummer een hit is geweest, maar ik herken hier echt weinig Supertramp nog in. Ik ben doorgaans ook niet degene die moeilijk doet over een gladde jaren '80 sound, maar zo dansbaar als dit vind ik na alle voorgaande albums toch echt lastig. Dan is er ook nog een 10 minuten durende versie? Nee dankjewel, die laat ik wel staan. Een eenmalige fout? Meh, Still In Love With You gaat door met dansbaar zijn.

Gelukkig gaat het daarna weer een stuk beter. No Inbetween is een mooie ballad en Better Days heeft een lekkere vibe. Leuke toevoeging ook van de dwarsfluit. De titeltrack is in al zijn glorie wel weer prachtig, ondanks het wat fragmentarische karakter. Twee goeie gastgitaristen en enkele mooie thema's, zo mag het best klinken. Ook de afsluitende ballad mag er zeker wezen.

Als geheel weet ik het echter nog niet helemaal. Zeker geen verkeerd album, maar ik mis hier toch de wisselwerking van twee zangers en ik vind de twee openingstracks echt missers van heb ik jou daar. Ik had echter veel erger verwacht en zal niet tegenhouden dat het album in de toekomst nog in waardering kan stijgen.

Tussenstand:
1. Crime Of The Century
2. Breakfast In America
3. ...Even In The Quietest Moments
4. Crisis? What Crisis?
5. "...Famous Last Words..."
6. Brother Where You Bound
7. Supertramp
8. Indelibly Stamped

avatar van bikkel2
Cannonball zal bij uitkomen de nodige vraagtekens hebben opgeroepen.
Ineens een song met dance elementen en nogal wat anders dan wat men van de band gewend was.
In herinnering kon ik het wel waarderen, al liet ik het album toen een poosje aan mij voorbij gaan.
Still In Love With You is meer vertrouwd. Een opgetogener Davies creatie, die wat mij betreft ook op een Breakfast In America had kunnen staan. Wel de minste worp hierop trouwens.
Dan trekken donkere wolken op en krijgt deze plaat een steeds grimmigere ondertoon.
De titelsong is uitmuntend en zelfs wat avant garde is aan de orde.
Zonder Hodgson vind ik het niet persé een verslechtering. De wisselwerking met Davies vond ik op Famous Last Words al een stuk minder.
Enigzins jammer dat het niveau niet meer gehaald wordt op de overige albums.

Tony schreef:

Inderdaad wat jou betreft......laten we het daar maar bij laten. Jeetje en dan Crisis , Even en Breakfest over het hoofd zien?

avatar van musician
Je hoeft natuurlijk niet per se te kiezen voor het één of het ander qua mooi.

Daar staat voor mij bijvoorbeeld tegenover dat ik, en dat werd steeds erger, Roger Hodgson zo'n beetje de grootste zuurpruim vind die er rond loopt.
Dermate, dat ik zijn gemoedstoestand een negatieve invloed op zijn muziek vind hebben, ook op het functioneren van de band.

En dan kun je nog zo professioneel zijn en uit zijn op winstbejag, ik had hem allang de band uitgegooid. Toen het zover was, ging er dan ook niemand anders van Supertramp met hem mee, moederziel alleen moest hij het verder uitzoeken en het is ook nooit meer goed gekomen.

Davies moest de kar gaan trekken en op dit eerste album na Hodgson's vertrek, voel je de opluchting, hernieuwde werklust en prima lopende songs.
Cannonball is natuurlijk sowieso anders dan wat er onder het juk van Hodgson werd gefabriceerd maar afgezien van de speelsheid die Davies hier introduceert, mag er best eens buiten de pot worden gepiest en over inmiddels vergane grenzen heen worden gekeken.

Het is alleen jammer dat, hoewel hij een groot talent was, getuige ook de 10 jaar voor Brother where you bound, Davies alleen nog op dit album in z'n eentje als componist kon overtuigen. Misschien was hij er in het algemeen wel een beetje klaar mee en was de drang zich te bewijzen met nieuwe songs verdwenen en vond hij meer plezier in touren.

Maar de band is hier bevrijd van de man die hen altijd beschuldigde zijn nummers expres slecht te spelen en die energie hoor je terug op dit album.

avatar van Wandelaar
De spijker op z'n kop, musician. Het was makrobioot versus hamburgerliefhebber. Dat kon niet goed blijven gaan.

zaaf
Ze speelden zijn nummers toch ook slecht?

avatar van Wandelaar
Volgens mij pure paranoia van Hodgson.

avatar van musician
Precies. Want waar zou dat dan uit blijken?