Coldplay - A Head Full of Dreams (2015)

Label: Parlophone

1. A Head Full of Dreams (3:43)
  2. Birds (3:49)
  3. Hymn for the Weekend (4:18)

met Beyoncé

4. Everglow (4:42)
  5. Adventure of a Lifetime (4:23)
  6. Fun (4:27)

met Tove Lo

7. Kaleidoscope (1:51)
  8. Army of One / X Marks the Spot (6:16)
  9. Amazing Day (4:31)
  10. Colour Spectrum (1:00)
  11. Up&Up (6:45)
  12. Miracles * (3:55)
Jurr_on schreef:
Het album is in z'n geheel dan ook niet voor de Oldplay luisteraar die niet open staat voor het typische Coldplay-experiment van het laatste decennium of toeters en bellen uit de populaire muziekwereld.

Geweldig gevonden: 'de Oldplay luisteraar'.

Dat ben ik ook, dus toch maar eens wat anders naar dit popplaatje proberen te luisteren.

avatar van JohnWilliams
Pas 2 nummers gehoord, die vind ik echt ouderwets goed. Maar hoe kan het dat jullie de rest al gehoord hebben. Tips voor mij? Links?

avatar van adri1982
JohnWilliams schreef:
Dat vraag ik mij ook af, nu ik hier toch op de site naar dit topic werd geleid, door het prijken van de lage score op de voorpagina van de site. Dit album ligt pas op 4 december in de winkels en ik vind het gemiddelde voor deze superband nogal (heel vroeg) zo laag liggen dat ik daar mijn vraagtekens bij zet ('Mylo Xyloto' was ook een goed album en scoorde en staat na ruim 700 stemmen op een gemiddelde van slechts 2,81*). Ikzelf heb pas enkel 'Adventure of a lifetime' gehoord, en ik vind het een goed nummer. Helaas heb ik hier en daar toch wel weer een paar 0,5 á 1,0* gezien, wat ik ervaar als een anti-Coldplay-stem. Maar wie ben ik?

De eerste 2 platen van Coldplay en de live cd/dvd die daarbij hoorde stonden vol mooie rockmuziek. Het onevenwichtige popalbum X&Y was een te grote overgang daarna en er stonden te weinig echt goede songs op. Viva La Vida en break up album Ghost Stories bleken redelijke platen met een paar uitschieters, maar niet op het niveau van die eerste 2 albums. En tussendoor kwam daar de mislukte popplaat Mylo Xyloto. En juist die laatste deed mij het ergste vrezen voor deze popplaat A Head Full of Dreams.

Het album begint met de titelsong, een lekker popliedje met een dansbare beat. Birds daarna is een wat betere song, met weer zo'n fijne beat en een prettige gitaar. Op Hymn For The Weekend horen we R&B invloeden en logischerwijs op dat nummer Beyoncé. Het is een net te vrolijk, maar toch niet onaardig nummer, met wel een fijne piano. Dan volgt er een echt hoogtepunt: het erg mooie Everglow. Een song die mee kan met hun beste werk. Wat zegt u? Inderdaad. Andere goede nummers zijn dance nummer Adventure of a Lifetime, duo-song Army of One / X Marks the Spot, het mooie Amazing Day, slotsong Up&Up en bonustrack Miracles.

De invloed van de Noorse producers Stargate die samenwerken met de vaste producer Rick Simpson is duidelijk te horen. Zij produceren o.a. Rihanna en de dansinvloeden, gemengd met de popmuziek levert een voor Coldplay tamelijk originele plaat op. Toch - en dat is niet onbelangrijk - is het een coherent album geworden. Afwisselend met al die verschillende insteken, zoals dancebeats en R&B, maar toch samenhangend en gevuld met (hele) aardige tot prima popsongs. Als je dan ook nog Noel Gallagher op gitaar hoort en één van mijn favoriete soulzangeressen Merry Clayton op een paar nummers mee doet, heb je een geslaagd popalbum.

God je wordt wel erg voorspelbaar woordenaar: eerst Adele een 0,5 en ja hoor nu weer Coldplay. Je bent een stoere vent.
En je stemt waarschijnlijk zonder de gehele plaat te hebben geluisterd? Ik zie jou namelijk niet veel moeite doen om dit te pindakazen. (let op het vraagteken mensen)

Moderators: het gaat mij niet om de eeuwige discussie over stemgedrag. Het gaat mij om de nieuwste trend op Musicmeter dat (zeer) populaire artiesten door een aantal users gebasht worden, nog voor de plaat uit is en je je kan afvragen (!) of zij wel de moeite hebben gedaan om juist dit album, wat niet in hun muziekstraatje past, met de nodige moeite te gaan pindakazen en vervolgens helemaal te gaan luisteren. Eigenlijk geloof ik er niks van, maar het vraagteken is niet voor niets. Jullie zouden het bepaalde terugkerende lieden ook eens kunnen gaan vragen. Het is namelijk nogal irritant dat als je je serieus bezig houdt met muziek, net een recensie hebt geschreven, er weer zo'n bepaalde user opduikt. En dan zeg ik het netjes, want ik ben die lui echt spuugzat en ik weet via PM's dat er nog veel meer serieuze users hier op MM zijn die er precies zo over denken.

avatar van catdog
Ik vind het overigens ook vreemd dat mensen die de eerste single al niks vinden er al bij de klippen bij zijn om een oordeel te kunnen vellen na een, naar mijn inzien, slechte leak. Ik wacht, als Coldplay liefhebber, zelfs tot vrijdag.

JVT
slechte leak?? geluidskwaliteit is gewoon heel erg goed van mijn leak. beter zoeken dan catdog.
Kwaliteit van de muziek zelf is heel wat minder.

west schreef:

West, waar maak je je zo druk over? IEDER album heeft 0,5 stemmers. Als er genoeg mensen dit album echt goed zouden vinden zou dit album echt wel een behoorlijk gemiddelde score krijgen.
En ik snap overigens best dat iemand hier 0,5 op stemt, van een nummer als hymn for the weekend komt het haar recht op m'n armen, zo verschrikkelijk slecht, hetzelfde geldt voor A Head Full Of Dreams.

Ik kom toch nog op 1,5 uit omdat ik Birds en Adventure Of A Lifetime wel redelijk vind.

JVT schreef:

Nogmaals: het gaat me niet om de score. Het gaat om het bashen van (zeer) populaire artiesten, waarbij je toch minstens kan afvragen of de moeite genomen is om het album te pindakazen (in dit geval best lastig tussen alle advertentie-sites in) en helemaal te beluisteren. Ik had net een serieuze review geschreven en deze users hebben daaraan en aan alle users die serieus met muziek bezig zijn schijt.
Ik heb het niet over jou. Jij vindt het gewoon niet goed, dus geef je een lage stem, nadat je het helemaal hebt geluisterd. Dat is volkomen logisch.

woordenaar
west, ik heb die bagger van Coldplay en Adele op de radio gehoord. Een nummer van beide is meer dan genoeg om een oordeel te vellen. Jou stemgemiddelde is 3.90, jij vindt gewoon alles goed. Dat is jou keuze, zoals ik het recht heb op de mijne. Case closed.

JVT
Een nummer van beide is toch niet genoeg om een volledig album te beoordelen?? Dan heb je gewoon 10 vd 11 nummers niet gehoord??

avatar van SébastienY
woordenaar schreef:

Je geeft toch sneller een stem aan een album dat je graag hoort en vaker oplegt? Dat is bij mij toch het geval. Vandaar dat mijn gemiddelde wat hoger uitvalt. Wat niet wil zeggen dat ik alles goed vind, ik geef mindere albums gewoon minder snel een stem.

(Mijn persoonlijke ratinglijst die ik bijhoud heeft wel zwakke scores btw).

woordenaar schreef:

Je bent tenminste eerlijk woordenaar. Zou een moderator (panjoe Lukas beide stemmen willen weghalen?)

En nee, ik vind zeker niet alles goed. Ik hou mij gewoon aan de spelregels hier. Ik luister alleen hele platen die mij interessant lijken voor mij. Niet platen waarvan ik bij voorbaat al kan weten dat ik het niet veel vind. Waar ben je dan mee bezig vraag ik me af.

avatar van Rudi S
woordenaar schreef:
west, ik heb die bagger van Coldplay en Adele op de radio gehoord. Een nummer van beide is meer dan genoeg om een oordeel te vellen. Case closed.

Nou, er zijn toch nog regels.
Stemmen - MusicMeterWiki - wiki.musicmeter.nl

west schreef:
Zou een moderator (panjoe Lukas beide stemmen willen weghalen?

Dat mag woordenaar zelf doen. Stemmen op een album dat je niet in zijn geheel hebt geluisterd is, zoals in het bericht hierboven te lezen is, niet toegestaan.

Het heeft overigens geen enkele zin om andere users ter verantwoording te roepen voor hun stem, west. Dat zorgt ook alleen maar voor vervuiling van de albumpagina. Niemand komt hier om dat te lezen. Dus als je dat per se wilt doen, doe het dan via een pm.

panjoe schreef:

Dan heb ook jij niet gelezen wat ik schreef. Het gaat niet om de stem, maar om de toegenomen trend om gloednieuwe albums van (zeer) populaire artiesten te bashen (zie verder mijn verhaal hierboven). Ik vind juist dat jullie als moderators er zijn om de regels hier te handhaven, anders leiden de goeden overduidelijk onder de kwaden. Ik weet van een aantal users die zich zo ergeren, net als ik overduidelijk, dat ze overwegen om er mee te stoppen. Wil je dat dan als Musicmeter?

west schreef:

Ik heb je bericht gelezen, maar de albumpagina is de plek niet voor deze discussie, zoals ik net al zeg. Maak er een topic voor aan als je het zo nodig aan de kaak wilt stellen.

JVT schreef:
Kwaliteit van de muziek zelf is heel wat minder.

Het is niet de meest slechte leak die er zal rondlopen maar de instrumentatie komt er toch niet erg mooi uit hoor ik duidelijk, en ik heb al meerdere leaks even vlugjes voorbij laten komen uit nieuwsgierigheid

catdog schreef:

Je hebt pech gehad, er is echt een hele goede. Maar vind die maar eens (ik zou het nu ook niet meer weten).

Ik wacht gewoon lekker tot vrijdag. Die 2 dagen kunnen er nog wel bij

Berichten verwijderd. Zie:
panjoe schreef:

avatar van Ralph.
bikkel2 schreef:
Coldplay heeft de keuze gemaakt om omarmt te worden door de hele wereld.
Voer voor Skyradio. Troost je met Parachutes en A Rush Of Blood.
In de alternatieve scene heeft de band al heel lang niets meer te zoeken.

Singles van die eerste albums worden toch ook door Skyradio etc gedraaid.

panjoe (moderator)
Berichten verwijderd. De albumpagina is voor meningen over het album, niet voor meningen over meningen.

avatar van rkdev
Met elk nieuw album voegde Coldplay telkens wat extra kleuren toe aan hun spectrum. Bleven die kleuren op de eerste 3 albums nog redelijk dicht bij elkaar, op 'Viva La Vida' werden het geheel veel kleurrijker. Voor vele liefhebbers van het eerste uur een doorn in het oog. Toen op 'Mylo Xyloto' wederom extra kleur werd toegevoegd, maar er zelfs ook buiten de lijntjes werd gekleurd viel elke zichzelf erg serieus nemende muziekliefhebber over de band heen, teveel confectiepop zeg maar. Ook ik was grotendeels niet zo blij met die plaat geef ik eerlijk toe. Toen de band op het vorige album weer wat meer teruggreep naar de vertrouwde kleur blauw werden bij de eerder genoemde muziekliefhebbers weer wat credits gewonnen. Met 'A Sky Full of Stars' van dat album als uitzondering.

De eerst single van het nieuwe album, 'Adventure of a Lifetime', had wederom die kleurrijke klank en ja hoor, het Coldplay-bashen kon weer beginnen.
Nu is er dan het hele album, en in welk Colour Spectrum kunnen we deze plaat dan plaatsen vroeg ik me vooraf af. Nu ik de plaat enkele keren heb beluisterd ligt deze voor mij tussen 'Viva La Vida' en 'Mylo Xyloto' in. Het heeft het kleurrijke en diverse van 'Mylo Xyloto', maar dan gelukkig wel met kwaliteitsliedjes zoals op 'Viva La Vida'.

De plaat is duidelijk gemaakt met een feelgood gedachte, als tegenhanger van het melancholische 'Ghost Stories' en dat is te horen. Het is een lekkere opgewekte plaat geworden, maar toch overduidelijk Coldplay. Nummers als pianoballad 'Everglow', 'Birds' (heerlijke Cure-achtige gitaar en bass), 'Amazing Day', 'Up&Up' en extra track 'Miracles' liggen het dichtst tegen het vertrouwde geluid aan, maar ook een nummer als 'Army of One' mag er zeker zijn.

'X Marks the Spot', 'Colour Spectrum' en het vreselijke 'Kaleidoscope' kunnen mij minder bekoren en voegen weinig toe. De overige 4 nummers zijn gewoon lekkere niks aan de hand popplaten waar Coldplay zo langzamerhand een patent op begint te krijgen. Ik heb er geen moeite mee hoor.
A Head Full of Dreams is voor mij een zomerse plaat voor de wintermaanden.

1,0
Vreemd dat op de homepagina alleen maar de positieve recensie worden geplaatst...
Van dit bagger album zou ook de negatieve kant belicht mogen...nee moeten worden!!

Neal Peart schreef:

Nou: ga vooral je gang.

avatar van Rudi S
Enkel als mening gemarkeerde berichten komen op de 1e pagina en die zijn nu eenmaal bij dit album alle 3 redelijk positief.

avatar van Mctijn
Altijd nieuwsgierig als Coldplay weer met een album komt, want je weet dat het groot gaat worden. Ze zijn wel steeds sneller klaar, maar dat kan toeval zijn natuurlijk....

Na het gedrocht X&Y was Viva La Vida een kleine opleving. Leuk album. Maar daarna is de band zichzelf verloren, bewust of onbewust. Met dit album als absoluut dieptepunt.

Ik hoor geen nummer dat ik na vanavond nog zou willen draaien. Ik zal ze ongetwijfeld nog vaak horen op de radio, dus mijn mening zal beter gevormd worden na verloop van tijd. Alles is inwisselbaar voor een x aantal bandjes, volledig gladgestreken en representatief voor wat Coldplay blijkbaar vandaag de dag prachtig vindt. Chris Martin was volwassen, werd puber en is nu een kleuter. Ben benieuwd naar het album dat volgend jaar verschijnt.

avatar van lennon
De aankondiging van de stadion concerten was natuurlijk al een aardige verwijzing naar de richting van dit album... lekker meezingen en massaal...

Helaas, Coldplay leek met het vorige album tot bezinning gekomen, maar de band is werkelijk verloren... Ik wist het eigenlijk al wel, maar hoopte anders....

als dit niet van Coldplay was geweest vraag ik me af of iemand t uberhaupt oppakt, want er wordt immers heel veel van dit soort hapklare meuk gemaakt....

avatar van Nicolage Rico
Mctijn schreef:

Hij is reeds gecast voor The Curious Case of Benjamin Button 2.