ricardo schreef:
Ik had user slowgaze ook wel iets hoger ingeschat, of het moet puur provoceren geweest zijn van hem!
Ik vind jou ook lief, Ricardo. Puur provoceren? Neen. Er zat een deel provocatie in, geef ik toe, want het begint me wel een beetje te ergeren dat Bowie tegenwoordig boven elke vorm van kritiek verheven lijkt te zijn. Ik snap dat zijn overlijden gevoelens van bewondering voor hem alleen nog maar sterker maken, maar als je vervolgens kritiek op hem levert dan mag dat opeens niet. Ik vond die hysterische petitie om Kanye West geen Bowie-tributealbum te laten maken ook bizar; West heeft niet eens gezegd dat-ie dat wilde doen. Bowie-fans die vinden dat bepaalde artiesten niet mogen zeggen dat Bowie hun held was, ook zoiets. Op Facebook flipten mensen hem al behoorlijk over Dijkshoorns column. Ik dacht, even kijken hoe het stuk hier valt.
Sater schreef:
Volgens mij is Dijkshoorn de laatste om de grootsheid van Bowie te ontkennen. Bovendien heeft hij ergens wel een punt met zijn kritiek. De symboliek van het doodshoofd en het ziekbed zijn in zekere zin makkelijk gevonden, maar voor mij toont het de klasse van Bowie dat het nergens goedkoop of kitscherig aandoet. Je hoeft het niet eens te zijn met Dijkshoorn, maar de kritiek op zijn persoonlijk column hier doet wat kleinzerig aan.
Hier ben ik het geheel mee eens. Ik ben het ook niet overal over eens met Dijkshoorn, zeker niet, maar ik vind zijn column wel een eerlijk ervaringsverslag waarvan ik er meer zou willen zien. Ik snap die moeilijkheid die hij met Bowies bewaardrang had zeker; ik heb er ambivalente gevoelens tegenover. Enerzijds zou je kunnen zeggen dat al die kleren netjes bewaren, vanwege het belang dat eraan toegekend wordt, een teken is dat Bowie zichzelf en zijn carrière als een soort groot Gesamtkunstwerk zag. Anderzijds kun je het ook een teken van narcisme noemen. Ik snap dat Dijkshoorn dat echt niet cool vindt van z’n held, en ik kan er goed wat bij voorstellen. Ik had eenzelfde gevoel toen ik las dat de Sex Pistols door hun manager bij elkaar waren gezocht. Dijkshoorns column vind ik, naast enige provocatie, daarom best een integer stuk eigenlijk.
Laatste dingetje: in Groningen is geen David Bowie-museum, maar een Bowie-expositie in het Groninger Museum. Dat is nogal een verschil.