Dream Theater - The Astonishing (2016)

Metal / Rock
Label: Roadrunner

1. Descent of the NOMACS (1:11)
  2. Dystopian Overture (4:51)
  3. The Gift of Music (4:08)
  4. The Answer (1:53)
  5. A Better Life (4:39)
  6. Lord Nafaryus (3:28)
  7. A Savior in the Square (4:14)
  8. When Your Time Has Come (4:19)
  9. Act of Faythe (5:01)
  10. Three Days (3:44)
  11. The Hovering Sojourn (0:28)
  12. Brother, Can You Hear Me? (5:11)
  13. A Life Left Behind (5:49)
  14. Ravenskill (6:01)
  15. Chosen (4:32)
  16. A Tempting Offer (4:20)
  17. Digital Discord (0:48)
  18. The X Aspect (4:13)
  19. A New Beginning (7:41)
  20. The Road to Revolution (3:35)
  21. 2285 Entr'acte (2:20)
  22. Moment of Betrayal (6:01)
  23. Heaven's Cove (4:20)
  24. Begin Again (3:54)
  25. The Path That Divides (5:10)
  26. Machine Chatter (1:03)
  27. The Walking Shadow (2:58)
  28. My Last Farewell (3:44)
  29. Losing Faythe (4:13)
  30. Whispers on the Wind (1:37)
  31. Hymn of a Thousand Voices (3:39)
  32. Our New World (4:12)
  33. Power Down (1:25)
  34. Astonishing (5:51)
Zo, dat was het nieuwe album! Veel melodische bijna poppy liedjes die kort van aard zijn voor DT begrippen. Een geweldige solo op A new beginning! Ik heb alle albums van DT meerdere malen gehoord en ben een groot fan. Het is lastig om de albums te vergelijken met de andere albums omdat DT eigenlijk maar 1,5 concept albums heeft gemaakt. Scenes from a memory en disc 2 van Six degrees of Inner Turbulence. Er zijn verschillende aspecten van de band terug te horen op het album, zo zijn er de fantastische shreddy solo's van John en de bizarre pianofills van Jordan. Maar desondanks deze herkenbare aspecten zijn er ook een hele hoop nieuwe experimentele gebieden verkend met dit album. Zo is het voor Dream Theater niet gebruikelijk om korte nummers te schrijven, laat staan 34!! Ik had dus verwacht dat veel nummers in elkaar zouden overlopen, dit bleek echter niet het geval. Veel nummers hadden een losstaand einde. Ik moet er nog even aan wennen maar vind het zeker niet verkeerd. Verder merk je aan alles dat het een concept album is, en zijn er een hoop nummers op het album die ik niet afzonderlijk zou kunnen luisteren als losse nummers, maar in het verhaal passen ze goed. Ik mis alleen als ik eerlijk ben wel de keiharde progmetal kant van de band. De echt harde riffjes met keiharde drums zoals te horen zijn op bijvoorbeeld Train of Thought! Maar desondanks respecteer ik de keuze van de band om eens iets anders te proberen en een goed verhaal neer te zetten. Respect ook voor James! Wat een geweldige prestatie van de (niet mijn favoriete) zanger. Ik ga ze in februari live zien in Carre en dit gaat ongetwijfeld een fantastische show worden! Voor nu 4 sterren, morgen zal ik het album nog een keer in zijn totaliteit luisteren en mijn stem aanpassen als dat nog nodig is!

0,5
kove schreef:

Kijk dat bedoel ik nou. Nu hoor ik nummers die de stijl van Vader Abraham benaderen.....

avatar van Rudi S
Neal Peart schreef:

Nu hoor ik nummers die de stijl van Vader Abraham benaderen.....

MEADOW - KLEINE CAFE AAN DE HAVEN 1984 (DUTCH TV) - YouTube

avatar van Jelle78
Zojuist een eerste luisterpoging gewaagd en bij Act of Faythe ben ik afgehaakt. Man, man, man, wat een drama zeg. Het glazuur springt je van de tanden. Mierzoete liedjes met teksten van het niveau boeketreeks. Is dit echt dezelfde band die ooit de prachtplaat Awake maakte?
Ik zal binnenkort nog wel eens een poging wagen de hele plaat te luisteren, maar op basis van hetgeen ik nu gehoord heb vrees ik dat ik niet veel verder dan 2 sterren ga komen.

Nu even Motörhead luisteren om de oren weer tevreden te stellen.

DargorDT schreef:
The Astonishing dus. Ruim twee uur aan muziek, het is nogal wat. Een overduidelijk conceptalbum, wat fans van het album Scenes From a Memory goed in de oren zal klinken. De twee albums tot in de finesses vergelijken is overigens zinloos. The Astonishing is anders, niet voor niets zijn er sinds SFAM zestien jaar verstreken.

Eerst maar even het achterliggende concept, we kunnen er niet omheen. Net als op SFAM draait alles om een fantasieverhaal, science-fiction in dit geval. We reizen naar een toekomst waarin vrije muziekkeus niet meer bestaat. Kort samengevat is het verhaal behoorlijk cliché, als je de teksten ontleedt kom je uit bij de klassieke strijd tussen goed en kwaad en de zucht naar vrijheid. Gelukkig is het niet nodig je werkelijk in het achterliggende verhaal te verdiepen om van de muziek te genieten. En dat er veel te genieten valt, staat buiten kijf.

Al zal dit album zeker niet iedereen bekoren. James zingt ontzettend veel, er staan veel ballads op, ook de nodige - en daarom onnodige - fillers, die afbreuk doen aan een verder geweldige flow waarin de band op de toppen van zijn kunnen aan het musiceren is. Vaak is Dream Theater ervan beschuldigd aan krachtpatserij te doen, het smijten met riffs, ellenlange virtuoze solo's en ingewikkelde patronen. Niets van dat op The Astonishing. Heus, er komen aparte instrumenten voorbij, de voorbeelden mag iedereen zelf ontdekken. En we horen Petrucci stralen als een van de beste gitaristen in het genre. Maar iedereen, James en toetsenist Jordan Rudess incluis, maakt zich onderschikt aan het liedje.

En liedjes, daar staat dit album vol mee. Licht, poppy soms, drijvend op piano of bescheiden strijkers, een enkele harde riff, soms met breekbare zang en in elk geval vaak met prachtige melodieën. De metal is ver weg, slechts af en toe wil de band stevig rocken. Dat kan mensen afschrikken. De aankondiging dat het album 34 nummers zou tellen, maakte al duidelijk dat van ouderwetse epics geen sprake kon zijn. Ik tel tot dusverre 8 of 9 juweeltjes, een stuk of vijf andere goede nummers en verder tracks die het verhaal en het album helpen dragen. De acht intermezzo's zonder duidelijke muzikale waarde - anders dan dat ze horen bij het concept - kan ik missen.

Concluderend is dit mijns inziens een van de betere Dream Theater-albums, al opent zich die klasse wellicht pas na herhaaldelijke beluistering. Dream Theater is op The Astonishing even ambitieus als kwetsbaar, de band steekt behoorlijk zijn nek uit. Daarvoor past respect, het verdient overigens aanbeveling de muziek ook eens te proberen met onderstaande samengestelde tracklijst. Die heb ik uit de review die ik plaatste, met een extra toevoeging.

Dit alternatieve album duurt 1:16.55 en had van mij de volle vijf sterren gekregen!

1. Dystopian Overture
13. Losing Faythe
14. Hymn Of A Thousand Voices
15. Our New World
16. Astonishing

Probeer dit eens, uiteraard na eerst de volledige versie gehoord te hebben. De lengte maakt het meer behapbaar, de aandacht blijft behouden, over het algemeen horen we zo ook de meer levendige tracks en valt het aantal ballads mee. Dit zou als zelfstandig album mijns inziens wel de vergelijking met SFAM kunnen weerstaan! Nieuwsgierig?

Lastig meteen een soort review te produceren, dat doe ik nooit, maar het helpt mensen misschien op weg.

Ik zet in op 4,5 ster, dan kan ik nog omlaag of omhoog. Twee complete luisterbeurten achter de rug. Niet alles is goed, euforie lijkt me misplaatst. Puntje van kritiek: het duurt allemaal te lang, de aandacht verslapt. Wat uiteraard kan liggen aan de gewenning. Dit is geen achtergrondmuziek of een lekkere progmetalplaat. Niets van dat. Het conceptuele aspect ligt er duimendik bovenop. Waarbij de muziek je langzaam in slaap sust op den duur, ondanks enkele prachtige passages op cd 2. Ook zonder aandacht te besteden aan de lyrics is keer op keer duidelijk dat hier een verhaal verteld wordt dat aandacht vraagt. Daarbij staan er te veel ballads op. James' zangstem leent zich er wel voor, maar biedt op zich te weinig variatie. Te veel James, dat is ook zoiets. Maar waarom dan toch 4,5 ster?

De muziek zit uitzonderlijk knap in elkaar. Pure songs met een verhaal.

Ik wou alleen maar even melden dat ik het waardeer dat je de tijd hebt genomen om zo'n gestructureerde review te schrijven! klasse Ik luister nu jouw aanbevolen nummers nadat ik het album 2 keer in totaliteit heb beluisterd, en ik moet zeggen dat het mij ook goed bevalt!

avatar van Eddie
Nooit verwacht dat Dream Theater mij nog zo zou gaan verassen. Na het prachtige Systematic Chaos vond ik Black Clouds... een beetje tegenvallen en heb ik A dramatic Turn... wel geluisterd maar eigenlijk nooit echt een kans gegeven om Dream Theater helemaal over te slaan.
Eigenlijk alleen door het geweldige Artwork werd vandaag in de Media Markt mijn aandacht getrokken door deze plaat, ik kon hem niet beluisteren (dat luister-scan ding deed het niet) dus besloot ik maar eens een gokje te wagen en hem 'in the blind' mee te nemen (als in 'zonder te beluisteren' heb hem wel netjes betaald natuurlijk ).
Gelukkig maar! Wat een wereld plaat zeg. Het is onmiskenbaar Dream Theater, maar dan zonder het, voor mij, grote minpunt; de ellenlange songs. Nu zijn het twee cd's vol hapklare brokken maar wel met alle Dream Theater elementen die de band zo herkenbaar maakt. Ik heb me nog niet verdiept in het concept maar dat ga ik de komende dagen zeker doen.
Als dit geen 5* gaan worden dan weet ik het niet meer!

avatar van DargorDT
Die 4,07 als stemgemiddelde na 20 stemmen... Wow. Niet verwacht eigenlijk. Maar de mensen hier de zaak afkraken hebben voor het merendeel nog niet gestemd. Dat scheelt natuurlijk. Maar het valt me (gelukkig) erg mee.

Waarschijnlijk ga ik ook naar 5 stemmen. Maar dan moet ik even de originele cd hebben, voor het juiste gevoel. Nu laat ik hem even rusten, na het weekeinde weer.

avatar van glenn53
1,0
DargorDT schreef:

Hoe kun je nou vijf sterren geven, want dat bedoel je denk ik, wanneer je het album zelf inkort?? Een 5 geef je denk ik wanneer je het hele album top vindt.

avatar van DargorDT
Ik heb het album niet zelf ingekort. Dat heeft de recensent gedaan, ik heb de link geplaatst (dinsdag of woensdag). Die verkorte lijst is niet van mij. Dat heb ik ook niet beweerd. Zelf ben ik niet op het idee gekomen die verkorte lijst uit te proberen, dat idee is mij aangedragen. En het werkt, ook om het album te leren kennen, want 2 uur en 10 minuten bij zo'n intensieve cd is wel wat veel voor één keer. Het album moet nog wennen, die verkorte uitvoering zou 5 sterren verdienen... en uiteindelijk verwacht ik de totale versie ook 5 sterren te kunnen geven.

Dream Theater - The Astonishing (Album Review) - The Prog Report - progreport.com

Hier vind je die verkorte lijst, omlaag scrollen.

avatar van pos
pos
Deze plaat groeit heel erg na 3 keer luisteren. Dit is gewoon een hele goeie plaat van de heren. Sorry hoor maar mensen die aangeven na 7 nummers te zijn afgehaakt of 1 keer vluchtig luisteren om vervolgens toch een stem te geven kan je niet serieus nemen.

Zeer aangenaam verrast na twee beluisteringen. Een juweeltje voor de progliefhebbers, de metalheads zullen wat minder tevreden zijn. Dit album is erg vernieuwend voor Dream Theater.

avatar van namsaap
pos schreef:

Zoals in The Gift Of Music al wordt gesteld: 'People just don't have the time for music any more'

avatar van namsaap
De vinyl release laat nog tot 19-2 op zich wachten... Zoveel geduld heb ik niet dus zojuist Spotify aangeslingerd. Wat een verrassend album!

Vanmiddag de CD ook maar even halen.....

avatar van pos
pos
namsaap schreef:

Inderdaad heel erg toepasselijk. Ik vind ook weleens iets niks hoor maar ik stem alleen op platen waar ik minimaal een flink aantal keer naar ga luisteren. Anders is zo'n stem gewoon niet zoveel waard.

avatar van Don Cappuccino
Ik heb het album nog niet beluisterd, maar ik ga er zeker eens goed voor zitten. Graag ga ik er met een frisse blik in, aangezien het recente Dream Theater een beetje negatieve associaties heeft bij mij, al vond ik de vorige plaat toch al een flinke stap in de goede richting. In ieder geval al waardering voor het op de proppen komen met zo'n groot concept. Nu nog horen of de muziek ook goed is...

avatar van Eddie
berrege schreef:
de metalheads zullen wat minder tevreden zijn...

Verklaar u nader? Juist als verstokte metalhead kan ik hier heel erg veel mee. Het zijn allemaal redelijk korte nummers die goed uit elkaar te houden zijn. Ik vind het grote nadeel van veel van de andere DT platen is voor mij dat de nummer vaak zo eindeloos lang zijn.
De productie is lekker vet, zonder in een grote brij van geluid te veranderen. Ik hoor zoveel metal invloeden dat menig metalhead hier, in mijn ogen, juist heel erg mee uit de voeten zal kunnen. Het enige piep kleine minpuntje vind ik dat de zang soms wat ondergesneeuwd wordt door de muziek, niet eens in alle nummer, maar op sommige momenten had de zang van mij net een fractie meer los mogen komen van de muziek.

avatar van JB7x
Eddie schreef:

En hier schijt ik hem dus een beetje voor. Ik houd juist van die DT nummers. Heb hem aanstaan, we gaan het zien.

avatar van Monsieur'
Ik wil het cheesy vinden, maar tot nu toe vind ik het alleen maar heel leuk...

Eddie schreef:

Omdat het één van de minst 'harde' albums is van hen. Het neigt meer richting progrock dan richting progmetal naar mijn mening

Na enkele luisterbeurten kan ik maar 1 minpuntje vinden: De fade out in A New Beginning. Zo'n prachtsolo had een andere afsluiting verdiend. Verder een weergaloze plaat, a real gift of music!!!

Willem Breskens
dreamkiss schreef:
Mee eens dreamkiss, benieuwd hoe ze dat live (voor mij de 22e februari) gaan oplossen.

avatar van keijzm73
Mijn eerste volledige luisterbeurt zit erop. Waarna ik niet zeker weet of ik er nog een keer in z'n geheel aan ga beginnen? Niet snel in ieder geval. Het album luistert weg als een film. Zowel vanwege het concept, de opbouw/ indeling van de nummers, de arrangementen en de totale lengte. Een film hoef ik ook niet direct nog een keer te zien. En dat gevoel heb ik ook na het luisteren van 'The Astonishing'.

Afgezet tegen een film is 2 uur nog niet eens zo heel erg lang. Zeker niet als je een goed verhaal wil vertellen. Of hier een goed verhaal schuilgaat achter de muziek weet ik niet. Wat ik her en der opving in de lyrics geeft niet direct aandrang om me erin te verdiepen. Ik heb de indruk dat het een oppervlakkige vertelling is met veel clichés. Is niet heel erg. Muziek is de hoofdzaak, al kan een goed thema/ concept zeker wel helpen als het je aanspreekt. Maar vooralsnog - bij dit album - is muziek de hoofdzaak en daar heb je wat mij betref geen 2 uur voor nodig om dat mooi tot uiting te brengen. Bij een film word je constant visueel gevoed (of afgeleid). Bij muziek 'moet' je je eigen beelden creëren. Meerdere malen 2 uur lang aandachtig naar een album luisteren om al het moois te ontdekken gaat 'm niet worden voor mij. Daarvoor werd ik tijdens de eerste luisterbeurt te weinig verrast. Hoewel het geheel ook zeker niet onaangenaam is. Ik heb niet de neiging gehad om het album/ 'de film' af te zetten en dat zegt ook wel iets.

Tijdens het luisteren had ik ook regelmatig associaties met het geluid wat je terughoort in het 'muzikale landschap' van 'Songs For Worship'. Is niet echt een stroming denk ik (misschien een sub-genre). Zit 'm deels in het concept van 'The Astonishing' , maar zeker ook in het gebruikte - zeer breed ingezette - instrumentarium, de arrangementen (het spelen met dynamiek) en uiteraard de lyrics. Knap gedaan, want hierdoor hoor ik in de muziek elementen terug van vrees, hoop, bezinning, geloof, overwinning en vrijheid. En dus; de thematiek van het album. Erg fraai, als je een bepaald concept bedenkt en vervolgens de bedachte thematiek kan vertalen en muzikaal terug kan laten horen in je muziek. Als je dat goed doet zijn de onderliggende teksten ook minder belangrijk. Net als een film met een zwak plot als onderlegger maar wordt gedragen door waanzinnig mooie beelden.

De komende tijd zal ik zeker vaker luisteren naar de aangereikte ingekorte versie van 'The Astonishing'. Als die nummers bevallen en verder doorgroeien zal ik op termijn verder gaan speuren naar mooie giften van muziek!

avatar van Metal-D78
Ik denk toch dat ik mijn mening wat moet bijstellen. Vind de voorgangers van deze dubbelaar niet heel best, maar ik ontdek toch wel gave momenten die ik op de voorgangers met een vergrootglas moest zoeken. Waardering volgt later....

Niet lullen maar luisteren! Top album! Geen Metal Rock maar Progrock dit keer en dat is helemaal prima.

avatar van Apieknar
Vanavond goed het weekend begonnen: Onderuit gezakt voor het eerst The Astonishing beluisterd. Gelukkig is de cd vandaag bij mij thuis bezorgd, anders was mijn vrijdagavondplanning in de war geschopt.

De eerste indruk is erg goed! Het album duurt ruim 2 uur, maar voor m'n gevoel was ik er veel sneller doorheen. Dat kan alleen maar een goed teken zijn. Terwijl ik luisterde had ik de lyrics er constant bij. Het concept is mij nu duidelijk. Het is een ietwat cheesy verhaal, maar dat hindert mij niet, it makes sense.

Om de muziek echt te laten doordringen ga ik het album de komende tijd flink wat meer luisteren, maar ik denk dat ik minimaal op de 4,5* uitkom. Dit is een vernieuwend Dream Theater album met goede afwisselingen tussen progrock en progmetal en een James LaBrie die erg mooi zingt. Wat wil een Dream Theater fan nog meer? Petje af!

avatar van DargorDT
Top! Erg leuk om zo veel positieve reacties te lezen.

avatar van BoyOnHeavenHill
Nou vergeet het maar DargorDT, van mij ga je die niet krijgen... want over ongeveer drie weken ben ik jarig, en als ik mijn toch al karige verlanglijstje nog verder ga uitdunnen door deze CD nu zelf te gaan kopen (hoe graag ik dat ook wil) krijg ik een paleisrevolutie op mijn echtelijke dak...

avatar van DargorDT
Echtscheidingsperikelen moeten we natuurlijk niet hebben, dus wacht jij maar lekker tot je verjaardag

Misterfool
Veel kitscheriger en slechter heb ik albums zelden gehoord. Cheesy! Sommige momenten zijn zo ontzettend zoet dat ik me volgende week bij de tandarts mag verontschuldigingen dat het glazuur van mijn tanden is gesprongen. Het concept is all over the place. Soms beginnen nummers lekker, om dan toch weer in gezeik te vervallen(A Life Left Behind). Het album duurt daarna nog eens veel te lang. Ik geef zelden een 0.5*, maar dit album verdient dat met verve! Portnoy is echt van een zinkend schip gesprongen. Ik wou dat ik hetzelfde had gedaan.