menu

Pink Floyd - The Dark Side of the Moon (1973)

mijn stem
4,37 (3367)
3367 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Rock
Label: Harvest

 1. Speak to Me (1:07)
 2. Breathe (In the Air) (2:50)
 3. On the Run (3:45)
 4. Time (6:53)
 5. The Great Gig in the Sky (4:44)

  met Clare Torry

 6. Money (6:23)
 7. Us and Them (7:49)
 8. Any Colour You Like (3:26)
 9. Brain Damage (3:47)
 10. Eclipse (2:13)
 11. Speak to Me [The Dark Side of the Moon Live at Wembley, 1974] * (2:46)
 12. Breathe [In the Air) (The Dark Side of the Moon Live at Wembley, 1974] * (2:51)
 13. On the Run [The Dark Side of the Moon Live at Wembley, 1974] * (5:09)
 14. Time [The Dark Side of the Moon Live at Wembley, 1974] * (6:32)
 15. The Great Gig in the Sky [The Dark Side of the Moon Live at Wembley, 1974] * (6:50)
 16. Money [The Dark Side of the Moon Live at Wembley, 1974] * (8:41)
 17. Us and Them [The Dark Side of the Moon Live at Wembley, 1974] * (8:10)
 18. Any Colour You Like [The Dark Side of the Moon Live at Wembley, 1974] * (8:11)
 19. Brain Damage [The Dark Side of the Moon Live at Wembley, 1974] * (3:44)
 20. Eclipse [The Dark Side of the Moon Live at Wembley, 1974] * (2:19)
 21. The Hard Way (From 'Household Objects') * (3:10)
 22. Us and Them [Richard Wright Demo] * (5:39)
 23. The Travel Sequence [Live in Brighton June 1972] * (4:37)
 24. The Mortality Sequence [Live in Brighton June 1972] * (3:24)
 25. Any Colour You Like [Live in Brighton June 1972] * (4:45)
 26. The Travel Sequence [Previously Unreleased Studio Recording] * (2:21)
 27. Money [Roger Waters Demo] * (2:38)
toon 17 bonustracks
totale tijdsduur: 42:57 (2:04:44)
zoeken in:
avatar van Leptop
4,5
En meer dan 17500 mensen geven meer dan 4* gemiddeld. Idem dito.

avatar van bikkel2
4,5
Het zijn meningen en dat is uiteraard prima. Toch heeft deze plaat een soort van onverwoestbaarheid. Generatie op generatie heeft kennis gemaakt met dit album die een thema heeft van aller tijden.
Daarbij ook nog eens invloed heeft gehad op zelfs dance genres ( soundeffects/ samples)
De indruk die m.i wel vaker wordt gewekt is dat dit album op wel wat minder sympathie kan rekenen bij de oerfans.
Floyd had een status als cultband en dit klinkt natuurlijk wel gelikt en een stuk toegankelijker ( ook weer niet overal, maar toch.)
Het grote publiek ging om. Dat moge duidelijk zijn.

avatar van Mjuman
3,5
Altijd gevaarlijk, schermen met de macht van de grote getallen om je eigen perspectief te adstrueren: vanuit een bepaald perspectief wonen in het Verenigd Koninkrijk in principe 66 miljoen spookrijders. En vanuit een bepaald perspectief is Pink Floyd over-rated. Qua geluid en productie is Pink Floyd bijzonder, muzikaal is af en toe redelijk boring en fiks aftands: de muziek sluit net zo goed aan bij het huidige tijdsgewricht als de kerstman bij de paashaas.

avatar van lennon
2,5
anoniempje 28 schreef:
"Dit was mijn laatste poging... maar dan ook echt. Ik vind dit dus persoonlijk gezien een overgewaardeerde plaat. En eigenlijk vind ik dat met deze hele band."

Daar denken toch heel veel anders over , deze plaat is op één na beste verkochte album ooit in de muziekgeschiedenis , dan hebben ze toch een behoorlijk uniek album uitgebracht.

Dan over de band Pink Floyd , ook die cijfers zijn niet misselijk...

Maar ja , daar mag je natuurlijk altijd anders over denken , gelukkig maar


Inderdaad. Hoe zeer ik ook mijn best doen,deze plaat en band landt niet bij me. En dan kunnen ze op de maan platen hebben verkocht. Dat maakt t voor mij niet een goed album.

4,5
"Inderdaad. Hoe zeer ik ook mijn best doen,deze plaat en band landt niet bij me. En dan kunnen ze op de maan platen hebben verkocht. Dat maakt t voor mij niet een goed album."

Ow , maar dat is ook helemaal niet erg , ik heb helemaal niks met Thriller van Michael Jackson , ook niet echt en album wat onbekend is ...

avatar van spoiler
4,5
En ik ben met deze plaat opgegroeid.
Als klein manneke vond ik het al fascinerende muziek. Erg mooi.

avatar van Running On Empty
5,0
Hoop gezeur hier.

Briljante plaat, zeker voor die tijd.

?

avatar van Mjuman
3,5
Running On Empty schreef:
Hoop gezeur hier.

Briljante plaat, zeker voor die tijd.

?


De schepping van de aarde in zeven dagen was ook briljant voor die tijd, maar als je ziet hoe het is geworden is die briljant inmiddels verworden tot een strass-steen.

En 45 jaar na verschijning weten we inmiddels - dankzij NASA - hoe die dark side er uitziet.

avatar van Premonition
Mjuman schreef:
En 45 jaar na verschijning weten we inmiddels - dankzij NASA - hoe die dark side er uitziet.


Nou, volgens mij gaan de Chinezen dit toch binnenkort onderzoeken

avatar van Leptop
4,5
Mjuman schreef:
Altijd gevaarlijk, schermen met de macht van de grote getallen om je eigen perspectief te adstrueren: vanuit een bepaald perspectief wonen in het Verenigd Koninkrijk in principe 66 miljoen spookrijders.


Hahaha! Leuk bedacht, maar niet van toepassing hier. Dit is een album dat veel gebruikers hier heel hoog waarderen. Niks gevaarlijks aan. Mijn perspectief is dat (in dit geval) van de grote massa. Zelfs jij geeft 3,5* ?.

Dit gezegd hebbende, ik vind dit album nog steeds tijdloos, maar vind het prima als anderen hierbij in slaap vallen of aftands vinden.

avatar van Mjuman
3,5
Leptop schreef:
(quote)


Hahaha! Leuk bedacht, maar niet van toepassing hier. Dit is een album dat veel gebruikers hier heel hoog waarderen. Niks gevaarlijks aan. Mijn perspectief is dat (in dit geval) van de grote massa. Zelfs jij geeft 3,5* ?.

Dit gezegd hebbende, ik vind dit album nog steeds tijdloos, maar vind het prima als anderen hierbij in slaap vallen of aftands vinden.


Die 3,5 is eigenlijk een 'afronding' van de 3,25 die ik er eigenlijk op wil plakken. D'r zijn van die dagen dat ik audiofiel wil meta-luisteren, of de historiek in wil duiken. Daar leent dit album zich uitstekend voor. Het neemt me niet mee, maar daagt mijn gehoor uit/masseert het; emotioneel doet het me weinig, maar het irriteert me ook niet (zoals bijv Dire Straits). Burial (Untrue) neemt me bijv volledig mee - "strong stuff" zei de Fishermen's friend zoals de recente remaster (2 lp's) van David Sylvian - Dead Bees on a Cake (1999) reflective processing/healing ondersteunt

avatar van Barney Rubble
4,5
Ik constateer enkel dat ik dit album gedurende mijn leven meermaals heb opgezet en dat ik het nog steeds spannende muziek vind. Toch een soort van onverwoestbaarheid me dunkt.

avatar van Mjuman
3,5
Barney Rubble schreef:
Ik constateer enkel dat ik dit album gedurende mijn leven meermaals heb opgezet en dat ik het nog steeds spannende muziek vind. Toch een soort van onverwoestbaarheid me dunkt.


Tja als je niet zoveel albums hebt, ontkom je er niet aan ze vaker te draaien en als je een relatief saai leven leidt, is zelf de komst van de postbode al enerverend; bovendien zijn zelfs cd's niet onverwoestbaar.

avatar van bikkel2
4,5
Door de jaren heen draai ik The Piper At The Gates Of Dawn meer moet ik zeggen. Andere tijd, andere insteek, andere artistiek leider (speelsere lossere songs.)
Deze Floyd ken ik inmiddels van binnen en buiten en zal één van mijn 1e kennismakingen zijn geweest met albums.
Een cassettebandje nog wel van broerlief, die door zijn langere verblijf op zee een aardig centje verdiende toendertijd en plots thuis kwam met een luxe Philips cassettedeck en legio tapes met fijne muziek wat ik wel kon waarderen.
Veelal wat later classic rock zou worden. Maar ook The Kick Inside van Kate Bush, die mij toen kennelijk wat te artistiek was, want dat heb ik lang gemeden.

Ik draai deze heel weinig meer. Ik waardeer de kwaliteit en de originaliteit, maar de verrassing is er wel wat af.

avatar van Barney Rubble
4,5
Tsja, DSOTM draai ik nog wel eens, met name vanwege de combinatie van ijzersterke composities, het gefocuste spel en de goede teksten. Deze plaat voelt echt aan als een eenheid. Elk element verstrekt elkander.

Niks ten nadele van Syd Barrett; The Piper At the Gates of Dawn is zeker geen slecht album. Het is muziek zoals Karel Appel schildert; slordig, maar met enige zeggingskracht. Achteraf gezien ben ik echter wel blij dat het bij één plaat bleef. Waters' cynisme doet me net iets meer.

Het zijn niettemin twee muzikale gerechten die ik beide lust.

avatar van Mjuman
3,5
Barney Rubble schreef:
Het zijn niettemin twee muzikale gerechten die ik beide lust.


Misschien moet je eens uit de band springen en elders gaan eten?

Zoals Nils Petter Molvær - Khmer (1997) ('jazz' met een snuif electronic en een vleug D&B) of Bark Psychosis - Codename: Dustsucker (2004) of Hood - Cold House (2001) - ik geef toe, ook al zo'n 15 jaar oud, maar meer in lijn met onze post-moderne tijd.

avatar van Barney Rubble
4,5
Ik ken er twee van de drie (Khmer en Dustsucker). Die platen waren volgens mij al eens eerder door iemand getipt. Hood zal ik wel een kans geven. Verandering van spijs doet namelijk inderdaad eten, al ben ik boers genoeg om ook mijn standaardprakkie smaakvol te vinden.

avatar van uwoga
4,5
Zeeeer goed album (ookal vind ik The Wall een tikkeltje beter )

Time en Money zijn mijn favoriet.

5,0
Aangezien mijn maat uwoga A.K.A pomodorini ook op musicmeter zat leek het mij leuk om is net zoals hem wat albums te beoordelen. Net deze geluisterd. Er zitten een paar erg goeie liedjes bij. Ook een paar iets mindere maar alsnog wel goed. Mijn favorieten zijn Time, Us and them en Brain damage.

5,0
Ik verhoog dit album van 4* naar 5*. Ik vind het echt bizar hoeveel meer ik The dark side of the moon ben gaan waarderen sinds de eerste luisterbeurt. Dit was mijn eerste album die ik op musicmeter heb beoordeeld en ik had toen nog nooit Pink Floyd geluisterd. Dit is mijn nieuwe favoriet van Pink Floyd!

avatar van blaauwtje
5,0
Vandaag hebben mijn Mordaunt S ms 502 thx boxen de geest gegeven, mijn eerste boxen uit 1981 weer opgeduikeld van zolder, interaudio(bose), om de boel weer in te regelen deze cd als referentiekader gedraaid sinds lange tijd, het blijft toch een hoogstandje deze klassieker van Pink Floyd, zelfs op die oude interaudios klinkt het top, binnenkort komen er nieuwe luidsprekers dus deze dark side zal nog wel een tijdje door de huiskamer razen, voorwaar geen straf.

avatar van Benjaminjow
5,0
10 jaar geleden voor het eerst beluisterd en tot op de dag van vandaag, ongeacht het nummer, nog steeds overal kippenvel. Geen enkel ander album krijgt dat bij mij voor mekaar.

Daarom staat deze, vanzelfsprekend, al jaren bij mij op nummer 1.

avatar van chevy93
5,0
I. Speak To Me/Breathe | The Dark Side of the Moon Project - YouTube

Geweldig YouTube-kanaal en ik ben benieuwd naar de overige video's over dit album.

avatar van Deranged
5,0
Ik heb eigenlijk altijd ergens, ook toen ik mij nog openlijk profileerde als achteloos onvolmaakt overpeinzer, wel geweten dat de manier waarop de monoloog overgaat in de saxofoon solo op Us and Them van een perfectie is zo in het meest waarschijnlijke geval volstrekt onaannemelijk van aard dat deze tegelijkertijd een bepaalde wijdverspreidheid van ogenschijnlijk kolossale omvang ter plekke bewijst naar het schijnt.

Het mag dan ook nauwelijks een verrassing heten dat dit album als geheel uitstekend blijkt te synchroniseren met The Wizard of Oz.

Buitensporiger gekkigheid heeft zich tevens voorgedaan zowaar.

avatar van henk01
5,0
Wat een prachtige zin. Ga het album direct luisteren!

avatar van chevy93
5,0
Pink Floyd Clare Torry The Great Gig In The Sky Live 1990 - YouTube

Uitvoering met de originele Clare Torry. Ik heb betere uitvoeringen gehoord van andere dames, maar het is niet onverdienstelijk en zij is uiteindelijk toch de 'real deal'.

Thekillers87327
Heb nooit helemaal in Pink Floyd kunnen komen ondanks dat ik wel degelijk merk dat het heel goed en mooi in elkaar zit!
Denk als dit wel mijn smaak was dat ik dit wel 5 sterren gaf (subjectief)
Objectief gezien kan ik dit zeker een voldoende geven, het heeft iets speciaals en heeft ook een van de mooiste hoezen ooit!

Een album beoordelen met sterren is daarom ook een kwestie van Objectiviteit tegen subjectiviteit
( ik weet dat ik genoeg open deuren heb ingetrapt nu)

avatar van Leptop
4,5
Juist dit album zou ik objectief een hoge score geven en subjectief alle mogelijkheden open laten, afhankelijk van je smaak

Thekillers87327
Leptop schreef:
Juist dit album zou ik objectief een hoge score geven en subjectief alle mogelijkheden open laten, afhankelijk van je smaak

Haha dat is ook een optie, maar hij kan zeker nog groeien hoor
3,5 moet er inzitten

avatar van dumb_helicopter
4,0
Intrigerende conceptplaat waarbij de tracks naadloos in elkaar overvloeien. Duurt net lang genoeg en heeft enkele gewaardeerde uitschieters zowel instrumentaal als in vocale uithalen.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:22 uur

geplaatst: vandaag om 11:22 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.