David Bowie - Low (1977)

Rock / Electronic
Label: RCA Victor

1. Speed of Life (2:46)
  2. Breaking Glass (1:51)
  3. What in the World (2:23)
  4. Sound and Vision (3:03)
  5. Always Crashing in the Same Car (3:29)
  6. Be My Wife (2:55)
  7. A New Career in a New Town (2:51)
  8. Warszawa (6:20)
  9. Art Decade (3:43)
  10. Weeping Wall (3:26)
  11. Subterraneans (5:39)
  12. Some Are * (3:16)
  13. All Saints * (3:38)
  14. Sound and Vision [Remix Version] * (4:41)
avatar van TEQUILA SUNRISE
De mooiste plaat die Bowie ooit gemaakt heeft, ik kan me nog herinneren dat ik dit album ( samen met Heroes ) op vinyl stukgedraaid had en de albums maar niet op CD verschenen vanwege een conflict met de platenmaatschappij ( geloof ik ).
Uiteindelijk heb ik beide albums tot mijn grote genoegen op CD in mijn kast staan en deze Low vind ik een album van eenzame hoogte.
Het is een zwaarmoedig album, de plaat grijpt je naar de keel maar je krijgt er maar geen genoeg van, vooral de instrumentale nummers werken bij mij verslavend!
Alleen het prachtig depressieve nummer Warszawa vind ik op het live album Stage mogelijk nog mooier.( hetzelfde geldt voor het nummer Heroes )
Heb ik hier op MM nog medestanders in ??????

Graveyardscene
Muzikaal kleurenpalet David Bowie laat zich hier omringen door andere genieën uit het vakgebied. Als daar zijn de synthezisertovenaar Brian Eno (ex-Roxy Music) en jazz fusion/progressieve rock-gitaarheld Robert Fripp! (King Crimson) Dit is Kunst ten top!

avatar van MartinoBasso
Dit is niet met Robert Fripp, Heroes en Scary Monsters wel.

Graveyardscene
aha, mijn fout...ik dacht dat de hele Berlijn-trilogie met Fripp gemaakt was

Zwak album
Ik ben uberhaupt niet gecharmeerd van Bowie's stem.
Ziggy Stardust was al niet mijn ding, Hunky Dory had op Changes ook niet veel bijzonders. Deze is nog zwakker, met als dieptepunt What in the World.

avatar van sander.
Zwak album
Ik ben uberhaupt niet gecharmeerd van Bowie's stem.

En dan een 0,5 geven!? Alleen al voor Sound and Vision verdient dit album hoger. Maar de volledige B-kant is gewoon legendarisch, origineel en vooruitstrevend. Je hebt dit album echt niet (goed) geluisterd als je het de allerlaagste score geeft. Het is een kwestie van smaak, dat begrijp ik, maar de kwaliteit speelt ook een rol.

avatar van Cloud
Ik geef alles een kans, maar geef het nu 0.5. Kan wel hoger worden, mits ik het nog mooi ga vinden.

avatar van Ceasar
En het rare is: zijn hele top 10 staat vol met Bowie-bewonderaars!

Nee jongen, ga gauw opnieuw luisteren nadat je het vuil uit je oren gewassen hebt!

Lost Highway
Dergelijke extreme scores vat ik niet. Met een Closer op 1 kan je dit toch nooit rampzalig vinden? Kant A is fijnzinnige en vooruitstrevende pop en kant B is naar mijn mening pure kunst. Dit dezelfde score geven als een Korn, 2Pac, Fall Out Boy of Usher; het is een mening als een ander, maar ik kan niet volgen.

Lost Highway schreef:

Sommige albums van Korn kan ik best nog waarderen.
0.5 is mss wat te rampzalig, maar ik hoef Bowie toch niet perse geweldig te vinden omdat Ian Curtis daar fan van is. Of The Idiot van Iggy Pop.

Zigstar
Pff, neen, niet omdat hij er fan van is, misschien wel omdat het zijn voornaamste inspiratiebron is. Bowie ligt aan de basis van en klinkt door in de meeste postpunk. Daarom is het zéér moeilijk te begrijpen dat je dit zo slecht vindt, gezien je favoriete albums. En daarom vraag ik me ook af of je dit werkelijk hebt beluisterd, want... er klopt iets niet.

En dat je niet gecharmeerd bent door Bowie's stem vind ik ook al een vreemd argument, gezien de tweede helft van dit album.

avatar van orbit
Nouja, deze plaat is natuurlijk wel heel wat anders als een Pornography of Closer.. door de mega-invloed van Eno is dit ook wel een voorloper van veel electronica artiesten.
De invloed van Bowie op de postpunk is misschien nog iets meer op 'Heroes' of de oudere platen van Bowie te vinden. Bowie heel erg slecht vinden is sowieso iets waar ik niet bij kan, maargoed.. ieder zijn/haar mening uiteindelijk.

Zigstar schreef:

Dat over die stem is gewoon in het algemeen. Changes vind ik wel een goed nummer, ik vind niet alles slecht hoor. Het kan wel zijn dat Bowie door klinkt in postpunk, maar dan kan je zoveel bands en artiesten opnoemen. Kraftwerk is ook heel belangrijk geweest, maar om nou te zeggen dat ik dat zo geweldig vind.
Ik vind het een beetje vreemd dat het soort van verplicht is om dit mooi te vinden, omdat het een grondlegger zou zijn.
Zelfde vind ik met Bob Dylan. Die muziek doet me helemaal niets, terwijl veel bands en artiesten het geweldig vinden.

Nicci
Ik begrijp de ophef ook niet zo goed. Ik houd wel van Bowie, maar moet helemaal niets hebben van the Cure of Joy Division (jak!). Ik zie het probleem niet.

Father McKenzie
Na wat mensen die deze formidabele plaat niet begrepen hebben, tijd voor wat wierook; Low blijft één van de pijlers in mijn platencollectie!
Muziek van een andere planeet, gewoon!

avatar van devel-hunt
Eén van de meest opwindende en tijdloze platen ooit gemaakt, de sfeer die op deze plaat is neergezet is onovertreffelijk. Wie en wat hij hier ook mee heeft beinvloed is nauwelijks boeiend, het zijn veelal artiesten die nog niet eens in de schaduw van Bowie kunnen staan, zeker niet de Bowie uit deze periode.

Father McKenzie
devel-hunt schreef:

devel-hunt, kom hier dat ik je een zoen geef!

Natuurlijk is dit een bovenaards mooie plaat, van zo'n prestatie kan iedere wat minder getalenteerde artiest enkel dromen, wie dit niet hoort.... tja, die heeft vodden in zijn oren, zou ik denken!

Nicci schreef:

Daar ben ik het met je eens. Ik zag het probleem ook niet, ik hou niet van Bowie en word meteen aangevallen, dat ik het perse mooi moet vinden, door mijn top 10.

avatar van devel-hunt
Maar wolk, niemand valt jouw aan, als je ergens niet van houd dat kan. Maar dat is iets anders als iets niet goed vinden, dus als je er niet van houd, kan je beter niet stemmen. Ik houd bijvoorbeeld niet van Abba, dus kan ik die muziek niet op waarde inschatte, want het is mijn smaak niet, dus vind ik zelfs hun beste werk per definitie slecht. Vandaar dat ik er niet op zal stemmen. That's all Wolk.

avatar van Cloud
Er zijn wel dingen van Bowie, die ik wel goed vind:
Changes en Five Years.
Voor de rest vind ik het toch allemaal een beetje gekunsteld.
Ik bedoel zoals het nummer what in the world, misschien was het toen wel origineel, maar nu klinkt het alsof er een pac-man achtige geluid er doorheen jengelt.
Zoals het 2e deel van de cd kan ik gedeeltelijk wel waarderen, maar vind ik niet echt iets om op een cd te zetten.

avatar van Omsk

haveman
Het tweede album wat ik probeer van deze meneer, en ook het laatste. Het maakt niks bij me los. Een nummer als Warszawa zou ik meer waarderen als het bijvoorbeeld gezongen was door meneer Gabriel.

Ook wil ik bij deze even aangeven dat ik een beetje moe wordt van een bepaalde Mumer. Als iemand iets niet kan waarderen wat hij wel goed vindt, hebben ze het niet begrepen of hebben ze vodden in hun oren. Deze opmerking is niet alleen gebaseerd op zijn reactie bij dit album. Doe hier iets mee!

Voor de rest even goede vrienden.

avatar van sander.
Cloud schreef:

Tja je moet een album ook wel in zijn context en tijd zien. Het kan nú misschien verkeerd klinken, maar David Bowie was eerder dan Pac-Man in dit geval. Dus is het de schuld van Pac-Man!

Het intro van A New Career in a New Town was toonaangevend, en bands als Bloc Party hebben het gewoon overgenomen. Het tweede gedeelte is misschien wat zweverig, maar het boeit, toch? De klassieke elementen in Warszwa klinken nu misschien wat achterhaald, maar dat waren ze tóen niet! Subterraneans zou nu nóg een geniaal nummer zijn, als het werd uitgebracht. Maar Bowie bracht het een rustige 30 jaar eerder uit. Denk erover na bij dit album, het is de moeite waard.

sander. schreef:

Dan geef ik Bowie daar de credit voor.
Gezien je top 10 zal ik dit album nog wel een paar kansen geven

avatar van orbit
Tsja, ik vind het wel wat hebben dat pacman gebliep.. maar kan me best voorstellen dat het je op je zenuwen of lachspieren werkt hoor.. die bekeringsdwang hoeft van mij niet zo. Bowie is machtig, maar niet iedereen houdt ervan en ja, het is gekunsteld. Ik hou wel van goed gekunsteld

orbit schreef:

ik kan het nu beter hebben dan de eerste paar keren. Het begint te wennen.
Ik heb um verhoogd naar 2*. Ik was iets te voorbarig met mijn conclusies. Maar nergens op dit album een echte uitschieter te bekennen ala 5 years of Changes. jammer.

avatar van MartinoBasso
Wennen zal het wel zijn ja als je Bowie vooral kent van Hunky Dory en Ziggy. Ik vraag me af hoe Bowiefans indertijd opkeken toen Bowie met dit album af kwam na een succesvolle glamrock en white soul periode.

avatar van orbit
Het is inderdaad nogal anders dan die twee nummers ja.. Warszawa zou je hier al de uitschieter kunnen beschouwen, maardat is wel fundamenteel anders dan Changes. Bowie's platen verschillen ook nogal onderling. Eén van zijn krachten.. ook één van zijn zwaktes soms trouwens.

avatar van Cloud
Oke, nou bedankt. Wat zijn jullie favorieten dan van dit album?

avatar van Ceasar
Allways Crashing in the Same Car! (waarschijnlijk moet je het wel eerst een aantal keren draaien...)