Big Star - #1 Record (1972)

Rock / Pop
Label: Ardent

1. Feel (3:34)
  2. The Ballad of El Goodo (4:21)
  3. In the Street (2:55)
  4. Thirteen (2:35)
  5. Don't Lie to Me (3:08)
  6. The India Song (2:20)
  7. When My Baby's Beside Me (3:23)
  8. My Life Is Right (3:08)
  9. Give Me Another Chance (3:27)
  10. Try Again (3:32)
  11. Watch the Sunrise (3:45)
  12. ST 100/6 (1:02)
  13. In the Street [SIngle Mix] * (2:58)
avatar van Tony
Haha, Snakeskin is al jaren (ikzelf iets korter...) fanatiek dit album en deze band aan het promoten als enige waardige opvolger van de Beatles. Een mooiere reeks albums dan de Beatles vanaf Rubber Soul t/m Abbey Road hebben afgeleverd zal wel nooit meer gemaakt worden, ook daarin geef ik Snakeskin groot gelijk, maar de 3 reguliere albums van "onze" Big Star zijn wat mij betreft goede 2e in die lijst!!!

Hey, wordt het eigenlijk geen tijd om daar eens een aparte lijst van te maken MusicMeter?? Meest briljante reeks albums door 1 artiest??

Stijn_Slayer
Die gaat Zappa winnen. Of Neil met Everybody Knows This is Nowhere t/m Rust Never Sleeps. Dat zijn er 10 (of 11 als je Live Rust meetelt). In your face Beatles!

avatar van Tony
Tuurlijk Stijn, ome Neil gaat in zo'n lijst ook heel hoge ogen gooien, ongetwijfeld helemaal mee eens. Maar welke reeks van Zappa zou kans maken dan?? En nou niet zeggen van 1 tot 111 (of hoeveel zijn het er officieel...), want er zit ook een hoop "de tape liep nog en was nog lang niet volgespeeld" niveau in Zappa's werk. Ik kan ook pesten...

Stijn_Slayer
Waka / Jawaka t/m Zappa in New York zijn er negen zonder misser. De periode 1966 - 1971 is inderdaad nèt niet constant genoeg om van een hele reeks te kunnen spreken.

Neil gaat 'm dus toch winnen, dat doet mij deugd.

avatar van Tony
Snakeskin en ik hebben al een tijdje niks van ons laten horen, maar dat wil niet zeggen dat we de plaat vergeten zijn, dat gaat namelijk niet meer gebeuren!!

De muziek is van een tijdloos hoog niveau (Beatles, Beach Boys, maar dan meer alternatief) en bij iedere draaibeurt voel ik puur geluk dat ik deze plaat al vele jaren geleden heb mogen ontdekken.

Snakeskin en ik wensen iedereen die Big Star nog niet heeft ontdekt hetzelfde toe!! Amen!!!!

avatar van steven
dit geld voor alle drie big star albums. ben het met tony eens. third/sisters lovers zou eigenlijk 5,5 ster moeten krijgen , omdat ik die net iets aangrijpender vind dan de perfecte voorgangers

big star forever!

avatar van kanjer
Net ontdekt. Ik had er nog nooit van gehoord. Ik vind het geweldige muziek. De plaat is van ongekend hoog niveau. Waarom is deze band zo onbekend?

avatar van Snakeskin
Dat is in de kern het verhaal waar deze band beroemd om is nl: waarom zij zo onbekend zijn, hoewel het met deze plaat heel langzaam goed gaat komen. Het aantal liefhebbers breidt zich heel langzaam uit omdat enkele users op gezette tijden (Tony is daar een bekend voorbeeld van) de plaat opnieuw voorzien van een update zodat het weer even onder de aandacht komt, wat dan weer enkele lezers nieuwsgierig maakt en die dan weer......enz enz. Geweldige plaat natuurlijk.

kanjer schreef:

Man wat ben ik jaloers!! Nu Big Star pas ontdekken... En al dat moois nog in het verschiet hebben en er nog achter moeten komen dat dit een van de grootste parels uit de pophistorie is. En nog moeten ontdekken waar die Tony en Snakeskin het toch de hele tijd over hebben. En dat ze gelijk hebben ook!!!!

avatar van henk01
Na de eerste keer draaien, Leuk ! begin met 3.5 ster.

avatar van Kill_illuminati
Mooie nummers! meerdere luister beurten zullen volgen voor een beter oordeel.

avatar van Snakeskin
Geweldig, elke keer weer. Prachtige popmuziek. De band die wereldberoemd is vanwege het afleveren van een prachtige plaat waarover men zich telkens verbaasd waarom dit niet bij een groot publiek bekend is.

Snakeskin schreef:

Zo zijn er nog veel Bands hoor

avatar van Snakeskin
Big Star heeft juist naam gemaakt met dat gegeven, Moby Grape is zo'n andere band die volledig ten onder gegaan is aan een volledig mislukte campagne om de plaat zo goed mogelijk in de markt te zetten. Op welke bands doel jij overigens?

Er zijn toch honderden van dat soort bands te bedenken? Swell, Galaxie 500, Sunny Day Real Estate, etc.

avatar van Ernie
The replacements, Pavement, Mcluskey... stuk voor stuk schitterende groepen met meerdere platen die echt meer aandacht verdienen! Ze zijn natuurlijk niet ongekend en hebben binnen die bepaalde cirkel van mensen die naar echt goeie muziek zoeken natuurlijk volgelingen! deze bands zijn uiteraard ook later begonnen dan Big star dus ik kan je volgen dat zij (big star) mischien de eerste zijn die mindere aandacht kregen dan tijdsgenoten terwijl ze even goede, of mss zelfs betere, albums uitbrachten maar de pop-en rockgeschiedenis kent spijtig genoeg veel bands die de zuurverdiende aandacht op basis van hun werk niet kregen.

Jaren '60: Silver Apples, United States of America, Red Krayola, Pearls Before Swine...

Ik denk dat Big Star niet mag klagen met maar liefst 156 stemmen hier. Zijn zat mooie albums die daar nog flink voor onder doen.

avatar van Ernie
Mijn nummer 1 in de top-10 is daar ook nog een mooi voorbeeld van! ontdekken die plaat

Stijn_Slayer
Poco, Trace, Bubble Puppy, It's A Beautiful Day, Love, New Riders of the Purple Sage, Shakti, Sweet Smoke, The Millennium, en zo kunnen we nog uren doorgaan.

avatar van Snakeskin
Dat zijn nou niet echt namen waarvan echt breed bekend is dat de potentie die de plaat in zich draagt verwoest is door de mislukte campagne er omheen. Wat Poco in dat rijtje doet is mij helemaal een raadsel. Daarnaast is de schamele 156 stemmen die deze legendarische plaat scoort heel schraal.

Snakeskin schreef:
schamele 156 stemmen

Ja, heel erg schamel inderdaad.

Stijn_Slayer
Alle bands die ik opnoem halen bij lange na geen 156 stemmen. Poco haalt niet eens 30 stemmen. Alleen Forever Changes van Love gaat er zwaar overheen (misschien door Rolling Stone lijstjes e.d.).

Big Star liefhebbers stoppen zichzelf vaak in een soort slachtoffersrol, terwijl de reputatie van de band al best een beetje bijgesteld is. Er zijn honderden bands die nog veel minder bekend zijn.

avatar van Snakeskin
Voor het niveau waarop deze plaat wordt aangeslagen is 156 een schamel aantal. Dan nog zie ik het verband niet tussen Poco en Big Star, laat staan dat het aantal behaalde stemmen van 30 iets aan de discussie toevoegd. Nu wordt Love ook ingebracht waarvan ik mij ook afvraag wat daar de bedoeling van is.

avatar van Music4ever
Helemaal met Snakeskin eens!

Er zijn heel erg veel onbekende bands (gelukkig maar ) maar Big Star is wat mij
betreft daarvan een band die zó onterecht weinig aandacht heeft gekregen.
Geen van die andere bands heeft kwaliteitsmuziek a lá Big Star gemaakt.

Bijna alle onbekende bands verdienen gewoon geen aandacht. (grof gezegd)
Natuurlijk uitzonderingen daargelaten, persoonlijke smaak blah blah blah.

Voor de 100e keer: Big Star heeft muziek gemaakt van Beatles niveau.

Music4ever schreef:
Voor de 100e keer: Big Star heeft muziek gemaakt van Beatles niveau.

Mwoah, enkel Thirteen haalt dat niveau wat mij betreft. En dan nog zijn er zat andere bands van Beatles-niveau (en hoger) die alleen maar kunnen dromen van de populariteit van Big Star.

De helft van de berichten hier gaat over hoe onbekend dit album is en hoe onterecht dat is. Als er één album op de site in aanmerking komt voor de calimero-award is het deze wel.

avatar van Rudi S
Music4ever schreef:

Geen van die andere bands heeft kwaliteitsmuziek a lá Big Star gemaakt.

Bijna alle onbekende bands verdienen gewoon geen aandacht. (grof gezegd)
Natuurlijk uitzonderingen daargelaten, persoonlijke smaak blah blah blah.

Tja er bestaan toch best wel veel bands die niet commercieel zijn doorgebroken en dus minder aandacht krijgen.

Ook zijn er nog al wat best wel gewaardeerde cult bands, (wat Big star in feiten ook is) die ook minder aandacht krijgen.
Die bands hebben vaak wel trouwe fans.
Jouw post is zoals je zelf al zegt behoorlijk grof gezegd.

Enne honderdzevenenvijftig is toch best wel heel erg veel.

Stijn_Slayer
De argumenten hierboven raken kant noch wal. Ik ben het volledig met Herman eens.

Het bericht van Music4ever is zelfs één en al subjectief. De link met de andere bands is dat zij nog minder bekend zijn, en ook hoog aangeslagen worden. De beste platen van Poco ontlopen die van Big Star niet zoveel qua gemiddelde. En ook op bijv. Allmusic scoren ze onwijs goed.

Wat mij betreft krijgt Big Star precies de aandacht die ze verdienen. Veel bands zouden dromen van 157 'schamele' stemmen.

En al die andere bands zijn nog kleiner, maar dat is wel eerlijk.

avatar van Music4ever
Ah Stijn hou op, nu gebruik je ineens Allmusic nu het jou uitkomt.
Heb jou weleens negatieve uitlatingen zien doen naar die site.

En subjectief, ja, dat is elke mening heb ik eens gehoord dus de mijne uiteraard ook.

Big Star wordt nu wel erg zielig over gedaan, ja dat kan ik niet ontkennen.
Maar dergelijke diversiteit aan liedjes op één album is erg bijzonder,
dus het blijft gewoon vreemd dat dit (te) weinig aandacht krijgt.
Maar het zou beter zijn hier positieve dingen te schrijven, in plaats van 'zielig doen'.

Dat laatste wat je zegt Stijn is de spijker op zijn kop! haha

Stijn_Slayer
Ik vind Allmusic niet zo'n hele sterke site, nee (ze kijken te vaak naar populariteit), maar er zijn nog wel meer sites die de albums hoog beoordelen. Allmusic is de bekendste, en dus het makkelijkst controleerbaar.

Wat betreft positieve dingen schrijven i.p.v. zielig doen, daar ben ik het mee eens. Nu dus allemaal kappen met zeuren dat Big Star zo klein en onbekend is. Het is een wonder dat de fans de band geen minderwaardigheidscomplex hebben aangepraat.

avatar van Snakeskin
Het heeft met zeuren niets te maken. Kortweg zijn er door de jaren heen met een bepaalde regelmaat stukje geschreven die handelden over hoe het toch gekomen is dat de plaat vol tijdloze popmuziek a la The Beatles zo een anoniem bestaan heeft en het niet tot de standaardwerken is gaan behoren, wat er zeker had ingezeten.