Bon Iver - 22, A Million (2016)

Folk / Electronic
Label: Jagjaguwar

1. 22 (OVER S∞∞N) (2:48)
  2. 10 D E a T H B R E a S T ⚄ ⚄ (2:24)
  3. 715 CR∑∑KS (2:12)
  4. 33 “GOD” (3:33)
  5. 29 #Strafford APTS (4:05)
  6. 666 ʇ (4:12)
  7. 21 M◊◊N WATER (3:08)
  8. 8 (Circle) (5:09)
  9. ____45_____ (2:46)
  10. 00000 Million (3:53)
MDekens schreef:
Elke dag aardappelen is ook maar zo saai, nietwaar? De plaat klinkt iets minder folk maar de zang van Vernon is en blijft erg fijn. Hier en daar wel een sterk bewerkte stem, wat wel een beetje herkenbaar is van Volcano Choir.
Precies, maar als ik wil variëren heb ik een hele platenkast met andere bands en andere soorten muziek die ik kan opzetten. Dat hoeft niet perse van één en dezelfde band te komen. Bij de friture ga je ook geen chinees halen.
Maar Cannabooze, ga dit album vooral luisteren en oordeel zelf. Het gaat tenslotte toch altijd om je persoonlijke smaak.

mauricez schreef:

Volgens mij luister jij wel gewoon de studio versie, en hoort die "opgeblazen speaker sound" gewoon bij het album (niet dat mijn versie de hele tijd klinkt alsof het door een opgeblazen speaker word afgespeeld, het zijn soms momenten, of bepaalde instrumenten/structuren) . dat hoor je vooral goed terug aan het einde van "29 Strafford". Ik weet het niet zeker, maar ik verwacht niet dat de release 30 september heel anders gaat klinken. Die facebook bliepjes waren mij ookal opgevallen. ik denk dat dat er ook bij hoort, het is naar mijn gevoel net niet willekeurig genoeg om er niet bij te horen.

Ik twijfel. Die opgeblazen-speaker-sound hoort we waarschijnlijk wel bij ja, maar alles klinkt alsof het is opgenomen met een PC. Dit zou ook de Facebook bliepjes verklaren. Als de iTunes-versie ook zo gaat klinken vind ik het jammer. Ik kan zo'n sound wel waarderen, maar dan moet ik er wel naar kunnen luisteren.

Silky & Smooth schreef:

Mm tja. Mijn versie klinkt heel goed, met hier en daar accenten van gekke productionele experimentjes. Je kan natuurlijk de singles vergelijken met die al op spotify staan. Dan weet je of je de goeie versie hebt. Ik kan er iig goed naar luisteren, maar dat kan natuurlijk ook een kwestie van smaak zijn

avatar van coldwarkids
mauricez schreef:

Volgens mij was Bon Iver direct met hun debuut plaat enorm populair. "For emma, forever ago" is een van de hoogst gewaardeerde platen van 2007, en "Skinny love" was een hit. Terwijl het debuut van James Blake pas 4 jaar later kwam..

Precies! Het grote publiek kwam direct bij For Emma! Daarna ging dat nooit bergafwaarts.

Cannabooze schreef:
Heb nog niets geluisterd van dit album.
Dus.. Even een vraagje.
Ia dit album te pruimen als groot liefhebber van For Emma, Forever Ago en Bon Iver. Bon Iver?
Heb zelf niet zoveel met bliepjes.

Ik ook niet veel met bliepjes, maar het voelt aan als Bon Iver ondanks dat en Ik vind het tekstueel gezien echt een stapje omhoog nog zelfs, zoveel betekenis voor hem en daardoor ook indirect voor mij .

Nog 3 dagen!

philtuper schreef:

In eerste geval luister je naar je smaak, maar als je gaat stemmen vind ik zelf dat je het kritisch moet bekijken, jij vindt de elektronische sound misschien niet prettig, maar dat neemt niet weg dat de teksten superieur zijn, de verbanden en thema's, de sfeer, zijn stem, de instrumenten, song indeling, wat allemaal perfect is op dit album. Ik vind bijvoorbeeld Schindler's List geen prettige film door het thema, maar dat neemt niet weg dat het een perfecte film is, maar dat is dan mijn mening.

avatar van philtuper
davidlovesfolk ik vind dat allemaal perfect op For Emma. Heb dat met deze nou eenmaal niet terwijl jij dat juist wel hebt. Zo gaat dat nu eenmaal en dat heeft alles met persoonlijke beleving te maken en dat is prima. En ja, de bliepjes en dergelijke doen het album voor mij geen goed. Ik kan er vrij weinig mee hier en stoor me er ook aan. Voor mij is dit album daarom ook verre van perfect. Album vh jaar gaat ie niet worden. The Skeleton Tree waarschijnlijk wel. Zonder bliepjes maar wel recht door het hart.

philtuper schreef:

Dit album heeft voor mij tot nu toe wel die titel van album of the year, maar skeleton tree heeft wel echt een 3de plek (a moon shaped pool 2de), Maar ja smaken verschillen, toch vind ik dat je met een 2,5 het album onder doet, een 4,00 krijgt die minstens vind ik. Ik geef hem een 5 omdat ik het perfectie vind, maar hij is wel beter dan bon iver, bon iver tekstueel en de betekenis die achter de liedjes zit, persoonlijk moest ik ook wennen, maar morgen moet je maar eens de tekst erbij lezen en analyseren en uiteindelijk denk ik dat je misschien nog bijkomt van je mening.

avatar van davevr
Ik snap echt niet waarom iemand zo een enerverende muziek zou opzetten. Ik heb Bon Iver nooit veel zaaks gevonden, heel dat indiefolkgedoe is al niet aan mij besteed, maar nu is het gewoon irritant geworden.

Ah, nu even Motorhead opzetten om te detoxen.

AC1
Hij moet terug naar het bos!

avatar van Mausie
(verwijderd) schreef:

Hier worden wel erg veel meningen als feiten gepresenteerd. Je smaak moet je volgens jou maar even opzij zetten, want het is kennelijk een feit dat werkelijk bijna elk element perfect is. Dat vind ik op zijn zachtst gezegd discutabel. De analogie met Schindler's List vind ik daarnaast bizar.

Dit staat los van het feit dat ik persoonlijk heel erg benieuwd ben naar dit album en zowel folk als een elektronische sound kan waarderen

Hij moet terug naar het bos!

Gouden opmerking AC1 haha!

avatar van philtuper
Je mag vinden wat je vindt davidlovesfolk maar ik luister er niet naar.
Je presenteert teveel zaken als feitelijkheden en zo werkt dat niet met muziekbeleving. Daarom had ik het ook over (persoonlijke) smaak. 2,5 sterren is gewoon wat ik er voor geven wil. Het worden er misschien wel 3 of zelfs 4, maar dat bepaal ik dan altijd nog zelf. Maar geniet er vooral van en probeer niet anderen op te leggen wat je zelf graag wilt horen.
Voor mij blijft For Emma het allermooiste album dat ze tot nu toe gemaakt hebben.

avatar van jrn
jrn
Fantastiche plaat.

Yes op Spotify!

Zo'n hoog bliepjes gehalte heeft deze plaat toch helemaal niet? Hier en daar een synth, wat gebruik van vocoder (doen ze al sinds 2009, niks nieuws aan) naast een reeks live drums en blazers en andere (productionele) gekkigheid. Ik vind het geheel toch uiteindelijk wel heel erg organisch overkomen.

Misschien dekt "bliepjes" voor mij niet helemaal de lading en is het meer "multi-instrumentaal" "experimenteel" en "gevarieerd". Ik hoor zeker wel wat elektronische invloeden, maar deze nemen nooit de overhand. Tenminste zo ervaar ik het.

khonnor
Ik heb hier twee zinnen op te zeggen

1) dit is een wonderbaarlijk mooie plaat van een artiest die zich op nog wonderbaarlijkere wijze ontwikkeld heeft van een eenzame folkie tot een heel heel grote meneer in de huidige indie / pop scene

2) zij die deze plaat afschrijven omdat er te veel bliepjes en kraakjes en rare stemmetjes worden gebruikt hebben het niet begrepen. bon iver wilt geen eenzame folkie zijn, hij wil een heel grote meneer worden zonder zijn artistieke eigenheid te verloochenen. en hij slaagt hier met vlag en wimpel in. wat maar weinigen gegeven is. dus, stoppen met neuten en genieten maar

avatar van Silky & Smooth
davidlovesfolk, mauricez, ik heb nou de meest recente versie en deze is toch veel beter. De effecten klinken nu wel helder en de Facebook-bliepjes zijn er uit. Hier kan ik wel naar luisteren.

Silky & Smooth schreef:

Nice! Ik ben ook erg blij dat die facebook bliepjes niet een of ander statement was over communicatie of whatever, maar gewoon een slechte rip

Enjoy!

avatar van Silky & Smooth
Mee eens. Ondanks dat Bon Iver een nieuwe weg in is geslagen had ik niet verwacht dat hij maar wat zou doen, zoals random FB-bliepjes erin gooien.

Silky & Smooth schreef:

Het scheelt iig weer een aantal bliepjes voor de gene die daar niet tegen kunnen

avatar van Silky & Smooth
Haha, ik kan er wel tegen zolang ik er een melodie/ritme in hoor

avatar van jrn
jrn
Aphex Twin en James Holden. Die zijn pas goed met bliepjes en toestanden. Dit album heeft niets met experimenteel of ontoegankelijk te maken. Het verschil ten opzichte van de vorige albums zit 'm meer in de opnametechnieken en mixage / sample gebruik met iets meer elektronische invloeden.

Dat eeuwige gejodel wanneer een folk-artiest een iets andere sound laat horen is inmiddels ook wel een open deur van mythische proporties aan het worden...

avatar van harm1985
khonnor schreef:
Ik heb hier twee zinnen op te zeggen

2: Precies de reden waarom hij in 2012 niet met een andere artiest het podium op wilde bij de Grammy awards.

Nu een paar keer beluisterd op Spotify. Zitten paar mooie nummers bij... over soon, 29, en 33 God springen er tot nu toe uit.

Mooi album hoor.Door zijn muziek sijpelt een soort sfeer die ik met geen enkele andere artiest kan vergelijken. Dit is typisch zo'n album dat je meer als een geheel moet zien en ook zo af moet spelen. Een aantal losse tracks afspelen werkt bij mij niet. Had ik bij zijn vorige albums ook.

Ik ben blij dat hij op deze weg is doorgegaan want ik was niet zo'n fan van zijn debuut. De afsluiter van dit album doet me trouwens kwa melodie aan beth/rest denken. Niet erg, verder een prima nummer.

avatar van Johnny Marr
Blij te horen dat de facebookbliepjes zijn weggewerkt! Begon mij erg te storen na een tijd.

avatar van MDekens
Een halve * omlaag. Misschien moet het kwartje vallen, maar ik raak mijn aandacht volledig kwijt richting het einde. Daarnaast is 33 "GOD" wel echt een uitstekend nummer. Dit is ook gelijk het hoogtepunt van de plaat. Ook is volledige lengte van de CD van 34 minuten iets aan de korte kant en als ik dan de aandacht al verlies, zie ik het niet heel snel goedkomen. The Colour in Anything blijft bij mij dan bijvoorbeeld wel 17 nummers boeien.

avatar van lowieke
De singles schepten torenhoge verwachtingen. Één luisterbeurt en die verwachtingen zijn al doorbroken. Ik ga nog niet stemmen maar persoonlijk is dit nu al een instant classic..

Strafford apts vind ik WONDERSCHOON. Ik hoor een soortgelijke stijl als Hannah Hunt van Vampire Weekend (wat ik schaar onder een van de mooiste liedjes aller tijden)

avatar van Marco B
Ik keek erg uit naar hun nieuwe album. Ben teleurgesteld. Veel geexpirimenteer met geluidjes, weinig oude sound. Vervreemdend is gelukt. Tot over een paar jaar Bon Iver. Ach, gelukkig heb ik jullie vorige album nog.

bas1966
hoe zit het nou met de kwaliteit van e.e.a.
ik heb nog geen versie kunnen vinden van het 1e nr. die gewoon ´normaal´is.
is dit om je lekker te makken of zo ?? bloedirritant.
je hoort het al in de eerste 10 seconden.

bas1966
en ik bedoel niet bliepjes maar dat het geluid half wegvalt