Mjuman schreef:
Het dichtste in de buurt kom je met een benadering waarin specifieke kenmerken kunnen worden vervat in 'tags' die je dan kunt driedimensionaal kunt plotten in een zgn tag cloud. Als je elke album (stel) 10 - 15 tags meegeeft, kan je - verbazingwekkend genoeg - ook relaties verantwoorden/beredeneren tussen albums die zo in eerste instantie weinig met elkaar te maken hebben: David Bowie - Roxy Music - Magazine - Wire.
Last.Fm heeft een gelijksoortig model, maar dat werkt volgens mij niet zo goed. Kijk voor de grap maar eens naar welke
tags er bij talk talk staan. Daar staan tags bij die als een lul op een drumstel slaan. Je draagt daarbij aan dat men key-users dient aan te wijzen wiens tags blijkbaar van hogere waarde zijn. Wat ik me af vraag is: wie bepaalt wie die key-users zijn? Lijkt me nogal een gevalletje: "In the eyes of the beholder".
Sfeerbeelden: een 'fenomenologisch' woord waarmee ik weinig kan. Hollis was wel degelijk met techniek, instrumenten en hun klank bezig: hij minimaliseert en brengt de klank tot het meest essentiële terug. Essentie - ook een beetje fenomenologisch woord - is waar het bij Hollis om draait. De sfeer werd gecreëerd in de studio - die van de Wessex-studio's ttv de opname van dit album was bijna boeddhistisch sereen (heb ik uit betrouwbare bron), Bowie liep ooit binnen en stond helemaal paf; Hollis gaf de musici uiterst heldere instructies en bleef schaven. Het draait bij dit album niet om sfeer, het draait om muzikaal vakmanschap, het uiterste van de mensen vergen en dat vastleggen.
Allereerst heb ik mijn eerste bericht slechts gezegd dat ik een overeenkomst bemerk tussen de artiesten die onder het label post-rock vallen. Ik kan niet heel goed onder woorden vatten wat het genre precies inhoudt, ik schreef slechts op wat ik ervaar. Tsja, sfeerbeelden is een woord dat zo afhankelijk is van de luisteraar dat het achteraf gezien niet zou misstaan in een muzikale bullshit bingo.
Hollis, maakt inderdaad heel technisch doordachte muziek, maar dat is niet per se wat ik bedoel met de technische kanten van het muzikantenschap. Laat mij net als Talk Talk een beetje schaven aan mijn definitie van Post-rock. Je zegt zelf dat Hollis de klank tot het meest essentiële terug brengt. Daarmee onderscheidt hij zich van artiesten die juist de grenzen van muziek wil opzoeken(ik noem een Frank Zappa). Daar springt de techniek veel meer in het oog(wat ik ook erg mooi vind), hier wordt het subtieler toegepast.
Ik snap de haat van sommige tegen genres (nu wel goed geschreven

)niet helemaal. Ja, het is natte vingerwerk en er zullen altijd albums bestaan waar discussie over blijft. Desondanks ga ik toch vaak kijken wat voor een soort album ik nou eigenlijk beluisterd heb. Vaak wil ik, na een goede ontdekking, nog wel meer muziek horen in dezelfde trant. Een genre kan dan een heel mooie leidraad bieden. Meer dien je er ook niet achter te zoeken. Het genre "Post-rock" heeft zijn functie als leidraad voor mij goed vervult.