Eerlijk gezegd begrijp ik die vasthoudendheid tav dat "80s-geluid" niet zo goed. Voorop gesteld: Talk Talk had haar roots in de 80s, dan nog is de weg van Today naar Myrrhman of Runeii niet één die langs simpele, vooraf voorspelbare coördinaten verloopt.
De meest waardevolle opmerking van Deric, imo althans, blijft hier gewoon liggen - we blikken even terug:
"Dit zit net zoals The Unforgettable Fire van U2 in de experimentele hoek, nooit begrepen dat Achtung Baby als experimenteel werd beschreven, want die was veel toegankelijker."
Kijk da's een mooie clue - wie produceerde TUF? Brian Eno - master of ambient; sfeer kenmerkt dat album én dit. En dat is precies waarom dit album méér naar de 90s verwijst dan naar de 80s - ambient. Wil je dit album paren met een album uit een andere hoek, zou mijn eerste keuze niet Sting zijn - al snap ik dat wel - maar eerder
Slowdive - Just for a Day (1991).
Slowdive is ook muziek waarin veel 'gegumd' wordt - muziek tot het uiterst essentieel skelet wordt teruggebracht, om het vervolgens met toetsen van muzikale accenten aan te vullen/in te kleuren. Talk Talk is net als Slowdive géén olieverfschilderij, eerder een aquarel of gouache - een zeefdruk met een aantal kleurlagen. Hollis is de gummer par excellence, de weglater in extremis. De 80s waren voor hem niet meer relevant - eerst had ie het party-gebeuren zowat letterlijk achter zich gelaten (denk aan Veronica's Rock Night - yours truly was present), vervolgens sublieme concerten in Londen, Montreux - wat meer kan je nog willen; muziek die live bijna niet uit te voeren is met de budgetten van destijds.
Waarom moeten we alle mooie dingen altijd vergelijken met andere, oudere dingen - geeft ons dat een sleutel - willen we een sleutel en waartoe dan wel? Zou ik Hollis ooit ontmoeten, dronk ik een glas met hem en misschien had ik twee vragen; ik zou hem iig bedanken, al ben ik ervan overtuigd dat ie daar niet dankbaar voor is.
De mooiste link voor dit album ligt naar de 90s en daar ver voorbij - dit album was zijn tijd vooruit. Draai dit na Nevermind en het lijkt alsof je meteen na de Neanderthaler naar Einstein aan het luisteren bent