Talk Talk - Laughing Stock (1991)

Rock / Avant-Garde
Label: Verve

1. Myrrhman (5:33)
  2. Ascension Day (6:00)
  3. After the Flood (9:39)
  4. Taphead (7:30)
  5. New Grass (9:40)
  6. Runeii (4:58)
avatar van Broem
Mjuman schreef:
Vanavond gedraaid - van vinyl; US-persing, BadaBing; heel fijn, rust, ruimte. Daarna, van vinyl Bark Psychosis - Codename: Dustsucker (2004) sloot er wonderwel op aan.

Bark Psychosis op vinyl...dan heb je volgens mij een waardevolle lp in je collectie. Staat al erg lang op mijn vinyl longlist. Moeilijk verkrijgbaar en prijzig. Gaaf

Broem schreef:

Ze zijn inderdaad moeilijk te vinden. Maar eens je ze kan vinden valt de prijs nog redelijk goed mee, hoewel een kleine 100 euro voor een perfect kopie niet niets is natuurlijk. En wie zin heeft om een Mint kopie van Hex aan te schaffen, kan zich melden bij ebay. Daar staat er 1 te koop via opbod. Momenteel staat ze op 41 pondjes en is er nog een kleine 3 dagen de tijd om een bod te plaatsen. Uiteraard zal die prijs wel gevoelig de lucht in gaan. Wat Laughing Stock op het UK verve/polydor label betreft. Die hebben zowat dezelfde waarde als Hex of Codename. Persingen buiten de UK zoals Nederlandse gaan toch een stukje goedkoper.

En natuurlijk, wat de plaat zelf betreft, die is schitterend!

avatar van Mjuman
Jongens, niet zoveel lullen over wat dingen kosten - da's heeeeeel dom; de handel gluurt hier mee. En ik heb in de afgelopen tijd veel prijzen zien verdriedubbelen. Heb ook wel eens naast een Laughing Stock, originele persing gegrepen.

Het mooie van een re-release is, dat de muziek gewoon weer vers te beluisteren is. Ook de eerste van 'O'rang beleefde bijv vorig jaar een re-release; gewoon voor 17 euro nieuw te koop.

En op eBay bieden en kopen - de adrenaline slaat m.n de laatste 2 minuten toe en dan kan het hard gaan. Laat je niet gek maken. Ondanks alle heftigheid van H3, kom je er niet mee in de hemel

avatar van ricardo
Wat dingen kosten is juist heel belangrijk, wat voor de 1 niet veel voorsteld kan voor de ander wel een drempel zijn om het nooit te kunnen aanschaffen. Muziek is van alle tijden en zou voor iedereen bereikbaar moeten kunnen zijn, helaas is dat in 2015 niet voor iedereen even vanzelfsprekend.

ricardo schreef:

Welnee man, als er één ding is wat internet ons heeft geleerd is dat OP/OOP (out of print) eigenlijk niet meer bestaat. Je kunt The Long Tail van Chris Anderson (als artikel google'baar) erop nalezen. Ook SOPA zal never nooit niemals uitsluiten dat goedbedoelende liefhebbers zelfzame dingen digitaliseren en op internet zetten - om gratis te downloaden. Legio voorbeelden: live concerten van Miles Davis, singles op Factory etc.

't is toch te zot voor woorden dat je het moet doen met geruchten als "subliem album"zonder dat je het ooit hebt kunnen beluisteren

Als cd is Laughing Stock trouwens al lang voor minder dan 5 euro te vinden, tweedehands of nieuw - tegen die prijs mag dat geen beletsel zijn.

Ziegler
Is de Lp originele persing iets bijzonders dan? Het zou best eens kunnen dat ik die heb namelijk. Ik heb dit album direct aangeschaft.

Ziegler schreef:

Niet zeer bijzonder maar wel leuk om in de collectie te hebben. Voor een zeer goed exemplaar kan je gemakkelijk 100 euro betalen. Uiteraard is er al een reissue van dit album uitgekomen voor 1/5de van de prijs.

Ziegler
Ik zal een kijken. €100? Leuk. Kan dan mooi in mijn 'fonds ter vervanging van mijn te oude telefoon'.

avatar van Mjuman
Zonder de plaat en de staat ervan te hebben gezien is dat een veel te generieke constatering. Staat van hoes en album is voor een groot deel bepalend. Verder is het zo dat een lp met het Verve-label hoger wordt aangeslagen dan een zonder. De UK-persing wordt over het algemeen het hoogst gewaardeerd, de NL zit daar beduidend onder.

Albums van Cocteau Twins (4AD in UK) brengen in NL persing (Megadisk) ook minder op - dat label is foeilelijk.
De alom beschikbaar gekomen herpersing heeft inmiddels voor een lichte prijsval gezorgd.
Alles is simpel te verifieren door met de gegevens van het album eea - specifieke releasenrs - te controleren op de bekende verzamelaars-sites.

Mjuman schreef:

Mooi verwoord Mjuman! Ik denk dat ziegler daarmee verder geholpen is.

avatar van MMM
MMM
Geen dagelijkse kost, desalniettemin één van m'n favoriete platen. Intens en ontroerend.

avatar van ddutch
Ik weet nog goed dat ik in 1991 dit album voor slechts 10 Gulden bij V&D op CD kocht, een paar maanden na de release. Een koopje destijds, want nieuwe CD's waren toen schreeuwend duur. Op basis van de bekendheid van Talk Talk was er veel ingekocht maar dit album bleek lastig te verkopen aan het doorsnee V&D publiek, wist de medewerker van de muziekafdeling te vertellen. Ik moest er destijds ook wel aan wennen na mijn eerste kennismaking met Talk Talk via de Color of spring. Inmiddels is het al jaren een vaste waarde in mijn muziekcollectie en wordt het nog regelmatig gedraaid.

ddutch schreef:

Zowel dit album als de voorganger werden over het algemeen met nogal wat onbegrip beluisterd. Muziekkrant Oor gaf als tip mee om wat orkest- en pianowerken van Debussy te gaan beluisteren in plaats van deze muziek.... Gelukkig verloochent kwaliteit zich (meestal) niet en is de output van deze band (en Mark Hollis) van een zeer hoog niveau!

avatar van bikkel2
Wellicht was de overgang van synthpop band naar dit, wat te drastisch voor velen. De critci wisten inderdaad ook niet zo goed wat ze er mee aan moesten.
Toch hoor je al een veel ambitieuzere band op The Colour Of Spring, die ondanks de toegankelijke frivole sound, al laat horen dat er veranderingen op stapel stonden.
Spirit Of Eden is een heel atmosferische plaat met klassieke invloeden, maar niet loodzwaar.
Voor Laughing Stock moet je veel meer moeite doen. Maar een prachtplaat als je 'm snapt.

avatar van lennon
Zo te zien komt de lp eind januari opnieuw uit.

Eindelijk een kans om 'm tegen een normale prijs aan te schaffen

Toch niet zo heel duur m.i.

De cd kan je wel goedkoper vinden. De lp, origineel, is een heel ander verhaal, meer hors categorie. De herpersing van 2012 (op 180 gr vinyl) is dus uitverkocht en wordt inmiddels voor meer dan de 20,- (destijds) verkocht. Overigens was dat de eerste maal dat het album in de US op vinyl werd uitgebracht; het werd goed besproken, ook op Pitchfork.

Ik hoop dat Universal het fatsoen heeft het album voor een normale prijs aan te bieden.

Toch niet zo heel duur m.i.

Ik heb 't over het vinyl

Misterfool
bikkel2
Voor zo'n topalbum is 12 euro inderdaad best O.K., ik heb er zelfs volgens mij ook ongeveer zo veel voor betaald. Ik moet wel toegeven dat dit het minst beluisterde album van Talk Talk voor me is. Alhoewel? After the Flood(en New Grass ook nog wel) beluister ik regelmatig, maar de rest dwingt me om mijn aandacht erbij te houden. Een album als It's my life is minder sterk, maar zet ik wel sneller op.

avatar van bikkel2
Ok. Sorry, ik loop hopeloos achter !

avatar van bikkel2
Ik draai 'm best regelmatig. Samen met de Mark Hollis cd trouwens.
Heerlijke plaat dit. Maar continue focus gewenst.
Jou smaak inschattend Misterfool.....toch wel iets voor jou lijkt me.
Niet de makkelijkste stuff, maar wat een te gekke plaat als het kwartje valt.

bikkel2 schreef:
Ok. Sorry, ik loop hopeloos achter !

Welnee man, je bent alleen nog niet aan vinyl toe. De vj's hier willen niet anders wanneer een album hun echt iets doet.

Vaak of weinig draaien is niet zo relevant; genoeg albums hier die 1-2 * p.j. gedraaid worden en telkens weer heel diep gaan. Blue Train is er zo één; Within the Realm ... ook - Laughing Stock zit in een groepje met andere albums

avatar van bikkel2
Dit is wel een groeier hoor - althans, zo heb ik het zeker ervaren.
Een bepaalde sfeer maken voor jezelf is essentieel.
Je hebt nu eenmaal dag, avond en nacht albums.
Hats van The Blue Nile bijv. Ik kan daar alleen naar luisteren als het buiten donker en liefst regenachtig is.
De gordijnen overdag dcht doen is zinloos.
Psychologisch niet overtuigend.

Mjuman......dat weet jij donders goed volgens mij.

Misterfool
bikkel2 schreef:
toch wel iets voor jou lijkt me.
Niet de makkelijkste stuff, maar wat een te gekke plaat als het kwartje valt.

Klopt, daarom heb ik hier ook een 4.5* staan . Ik had het enkel over wat ze in het Engels zo mooi "the value proposition" noemen. Hieruit blijkt ook wel mijn status als student. Als je maar geld hebt voor paar albums in de maand, dan ga je kijken naar een album die je vaak opzet. (Hoewel je via spotify, natuurlijk de meeste albums in goede kwaliteit kan horen).

avatar van JoostBo
Mjuman schreef:

Voorlopig vind ik hem alleen als US-import voor €35- - €40.-.

JoostBo schreef:

Voorlopig vind ik hem alleen als US-import voor €35- - €40.-.

Leverbaar voor 30,- vanaf 22-01-16 via jpc.de (verzending: 2,99 - 1* p.m gratis)

Mjuman schreef:

Ik neem aan dat het de tweede persing is van die van 2012...ik hou het een beetje in de gaten. Nette herpersing, alleen jammer dat van die versie de hoes nogal goedkoopjes in elkaar zit. In ieder geval voor een plaat van 30 piek....

bawimeko schreef:

Dat denk ik dus niet, omdat ie bij Amazon als niet leverbaar gemarkeerd staat. Ik denk dat die plaat gewoon opnieuw is/wordt geperst.

Lang zitten vlassen op een origineel, meermaals meegeboden op eBay, maar net overboden, heb ik uiteindelijk deze versie Talk Talk - Laughing Stock (Vinyl, LP, Album) at Discogs gekocht en die klinkt puik; papieren binnenhoes met teksten (pe/papierhoes los bij gekocht).

Deze: Talk Talk - Laughing Stock (Vinyl, LP, Album) at Discogs heeft generieke binnenhoes, met teksten op inlegvel - hierover waren klachten tav kwaliteit van de persing.

Niet om 't een of ander, maar ik zou weglopen bij een persing die van MoV (dwz hun perserij) afkomstig is, regelmatig slordige afwerking en wazige hoezen (repro/kopie-kwaliteit).

De vraag is dan waar jpc hun exemplaren vandaan haalt; als ze in Duitsland worden geperst, zou het een optie zijn.

avatar van lennon
Volgens mij is het een nieuwe herpersing afkomstig uit de US.

Ook bol en plato bieden m duurder aan..ik heb m bij jpc besteld. Die zijn gewoon goedkoop, zoals vaker..al is 30 nog steeds veel voor een enkele lp.
Maar ik laat deze niet nog eens schieten met achteraf spijt.

lennon schreef:
Volgens mij is het een nieuwe herpersing afkomstig uit de US.

Maar ik laat deze niet nog eens schieten met achteraf spijt.

Het gaat niet alleen om de hoes. Een paar re-releases van Laughing Stock en Mark Hollis' solo-album waren van het "Ba Da Bing" bedrijfje, wat leek te volstaan door cd-kwaliteit files over te zetten op vinyl. "Mark Hollis" is nooit fatsoenlijk heruitgegeven op vinyl. De vorige versie van Laughing Stock was heel behoorlijk en gemastered door Kevin Gray met een aardige kwaliteit vinyl (hoort ook met zo'n plaat met nogal wat stiltes en dynamiek in het geluid), maar met een matige hoes...
Ik denk dat het een "EU" herpersing is, meestal ergens in Duitsland geperst. JPC is trouwens (samen met North End ) meestal de beste deal. Bol en Plato zijn vaak absurd duur met hun vinyl....