Van Halen - 1984 (1984)

2. Jump (4:04)
  3. Panama (3:33)
  4. Top Jimmy (3:02)
  5. Drop Dead Legs (4:15)
  6. Hot for Teacher (4:45)
  7. I'll Wait (4:45)
  8. Girl Gone Bad (4:36)
  9. House of Pain (3:19)
avatar van Bollieblauw
Een groot verschil is dat Jump door Van Halen met de nodige tongue-in-cheek geschreven is, terwijl de gefohnde boys uit Zweden die zelfspot absoluut misten. Ik heb altijd een beetje het idee gehad dat Europe dacht: kom laten wij ook eens onze eigen "Jump" schrijven:
In dat opzicht zijn ze uitermate geslaagd. Zij danken bijna hun gehele bestaansrecht aan dat ene, ultiem herkenbare nummer.

Jump is briljant voor wat het is. Simpel, infantiel zelfs, direct herkenbaar en zichzelf niet al te serieus nemend. Een soort "Born to be Wild" van de tachtiger jaren.
En voor de liefhebbers propte Eddie er natuurlijk nog wel even een uiterst toffe gitaarsolo in.

avatar van vielip
Over dat tongue-in-cheek ben ik het wel gedeeltelijk met je eens. Europe was echter niet de enige rockband die daar destijds 'last' van had.

avatar van kaztor

avatar van De buurman
Wat heeft The Final Countdown überhaupt met Jump te maken? Omdat er ook een synthesizer in zit zeker?

Back to 1984, please.

Bollieblauw schreef:

The Final Countdown is reeds in 81 of 82 geschreven. De twee tracks laten zich vergelijken door de herkenbare synth thema's die heden ten dage nog veel gebruikt worden bij bijvoorbeeld sportevenementen.

Verder zijn het twee totaal verschillende nummers van totaal verschillende bands.

kaztor schreef:
Jump heeft ballen, TFC totaal niet.

Net andersom in mijn beleving!

avatar van Edwynn
Die andere synth track I''ll Wait vind ik nog veel beter dan Jump. Moet bekennen dat ik Jump altijd oversla bij deze plaat.

Edwynn schreef:

Klopt, I'll wait luister ik ook liever maar dat komt ook omdat Jump zovaak op de radio is. Dat nummer (dat geldt eigenlijk voor de meeste hits) is min of meer kapot gedraaid.

avatar van kaztor
Ik kan het altijd nog prima hebben.

Het is sowieso al leuk om Roth soms eens aanmatigend te horen schreeuwen op een verder weinig belangwekkend medium (Nederlandse radio). Een opkikkertje tussen alle meuk.

avatar van wizard
Van Halen I heb ik blind gekocht omdat die zou goed zou moeten zijn. Die gok pakte goed uit. Over Van Halen II las ik op veel plekken dat die ongeveer hetzelfde zou moeten zijn als VH I. Na 1 keer beluisteren zag ik dat album goedkoop ergens liggen. Meegenomen, en dat bleek ook erg de moeite waard, ook al ligt het niet in het verlengde van I als ik dacht. Dit 1984 kreeg ik van een collega mee naar huis. Gezien mijn ervaringen met VH I en II had ik redelijk hoge verwachtingen.

Verwachtingen die helaas geen waarheid bleken. De intro, 1984, is prima, en bouwt de spanning op. Met Jump heb ik weinig moeite. Ik luister nauwelijks radio, dus voor mij blijft dit gewoon een grappig nummer. Enig minpuntje: die solo van Eddie van Halen. Niks mis mee, muzikaal, maar zo uit het niets komt een solo voorbij vliegen die helemaal niet in de toon van het nummer past. Maar goed.
De volgende 3 nummers kunnen me niet boeien. Vaak beginnen ze nog wel hoopvol met een leuk riedeltje of zo, maar ze blijven langzaam hangen in zichzelf en aan het eind ben je blij dat het nummer over is. De Van Halen die ik ken van I en II klinkt als een balletdanseres op fijne schoentjes in een zaal, deze nummers klinken als een wadloper die steeds dieper wegzakt in het slijk.
Op Hot for Teacher bereikt 1984 een dieptepunt. De openingsriff is wel leuk, maar de tekst is me veel te melig om mijn aandacht vast te kunnen houden.
En dan komt opeens I'll Wait. Nog een synthesizernummer met een wat melancholisch sfeertje. Ik had nooit verwacht dat zo'n nummer op een hardrockalbum goed zou werken voor mij. Maar dat doet het wel. Een van de hoogtepunten van het album. En daarmee is meteen de toon gezet voor de laatste 2 nummers: hier weliswaar 2 gitaarnummers, maar dan wel leuk en in staat mijn aandacht te blijven trekken tot het einde.

En zo komt het album toch nog tot een goed einde. Maar het overall resultaat is nogal mager. Meer dan 3.0* kan ik er niet van maken. Misschien dat ik er later nog eens een halfje af haal, maar dat is een zorg voor later.

avatar van De buurman
Om Hot For Teacher nou te beoordelen op de tekst...

Gezien je liefde voor synthesizers en serieuzere thema's in Van Halen nummers voel je je waarschijnlijk meer thuis bij de albums met Spammy Hagar (of zelfs Gary Cherone) dan bij de klassiekers.

Van Halen I & II klinken als een balletdanseres...

PriestMaiden
Als ik eerlijk moet toegeven: als ik een Van Halen plaat draai uit de Roth periode, is het meestal deze. Heerlijk foute 80's hardrock.
Jump en I'll Wait vind ik de toppers, en ik ben eigenlijk geen synth liefhebber.

avatar van Edwynn
Daar hebben we er weer één: foute hardrock. En waarom dan wel?

Afgezien van de synthesizer op twee nummers, klinkt 1984 toch niet zo anders dan de voorgaande platen? Nummers als Panama, het zinderende Hot For Teacher vind ik niks commerciëler dan de nummers op I of II of wat voor een Van Halen album dan ook. En ook qua teksten was Van Halen altijd al erg luchtig.

kaztor schreef:

100 % met eens

Edwynn schreef:
Daar hebben we er weer één: foute hardrock. En waarom dan wel?

Bij fout bedoel ik natuurlijk David Lee Roth, maar hij is erg genietbaar. Inderdaad 1984 klinkt niet zo anders als voorgaande platen. Panama is mijn derde favoriet . Ik kan wel van al hun platen met Roth genieten

avatar van wizard
De buurman schreef:
Om Hot For Teacher nou te beoordelen op de tekst...

Normaal beoordeel ik nummers niet op de tekst. Zo hoogdravend zijn de meeste teksten die ik beluister niet. Maar soms wordt het te melig en flauw en ga ik me eraan ergeren. Dat is precies wat er gebeurt bij Hot for Teacher.

Ludwig
Uitstekende laatste plaat met Roth van Van Halen. een sterke afscheidsplaat na het zwalkende Diver Down. weliswaar wat meer poppy, maar nog steeds energiek. toch wel een verassende plaat , waarmee ze het grote publiek ook meer bereikten, zonder dat het te mainstream werd zoals Van Hagar. behoort tot hun beste 3.

avatar van iggy
Helemaal eens met orbit. Alle cd's van de halens(dave periode) gaan er bij mij in als koek. Ook deze weer men heeft hier een goede mix van comerce en rocken gevonden. Comerce ill wait en jump. Wie herinnert zich niet die 3 prachtige clips jump hot fore teacher en vooral pannama???? Tja dat heb je als je daimond dave visueel zijn gang laat gaan en wat $ pop te spenderen hebt. Hoewel de clip van jump niet veel gekost zal hebben. Maar zelfs vandaag de dag zien deze clips eruit alsof ze gisteren gemaakt zijn. Eigelijk staat op deze plaat geen enkele misser. Jammer dat ze destijds niet echt door europa getourd hebben. We moesten het doen met monsters of rock (kalsrurhe) waar de halens 1 uur en 10 minuten speelde. Probeer maar eens aan de bootleg dvd in canada montreal meen ik te komen. Hoewel de beeld kwaliteit niet geweldig is(home made). Blijft er genoeg over om te kunnen concluderen wat een blistering show deze band in 1984 of was het 85 op het podium neer zette. Vooral daimond was op het hoogtepunt van zijn kunnen. Wat een persoonlijkheid zeg. Smullen hoor. Waar ik ook al niets van begrijp is dat deze band nooit een goede dvd heeft uitgebracht dave jaren. We moeten het doen met de diver down tour(largo en zuid amerika) En dan heb je nog het us festival wederom diver down tour waar dave nou niet bepaalt nuchter overkwam. En dan heb je het ver gehad

Iggy/diver

avatar van Metalhead99
Ik ben het wel eens met bovenstaande berichten, gewoon een lekker wegluisterend rock album.

avatar van Ducoz
Indeed, niet echt bijzonder. Van Halen doet weer eens een nieuw experiment en klinkt leuk, maar de "oudere' sound doet het hem toch voor mij, al liggen de albums dicht bij elkaar

avatar van De buurman
Ik vind 1984 een grote sprong voorwaarts na Diver Down. Eeuwig zonde dat het daarna is opgehouden. Je hoort ze op sommige nummers al een beetje de 5150-kant opgaan (Drop Dead Legs, I'll Wait). Had dan ook heel graag gehoord hoe Roth zich verder had ontwikkeld binnen Van Halen.

Zowel Roth solo als Van Halen hebben 1984 nooit meer overtroffen. De eerste twee soloplaten die Roth uitbracht waren uitstekend, maar toen was het voorbij. Van Halen bleef op de been tot begin jaren '90 met succesvolle, maar niet bijster spannende, albums. Toen was ook dat voorbij (de korte opleving van Roth's zeer tijdelijke terugkeer in 1996 daargelaten).

Naar verluid zou Van Halen (met Roth) momenteel de nieuwe plaat aan het afmixen zijn... fingers crossed. Zou het ooit weer zo goed kunnen worden als 27 (!) jaar geleden?

avatar van iggy
De live optredens met dave van de afgelopen 2007/2008 tour waren in ieder geval erg goed. Met name dave klonk eigenlijk beter dan ooit. Zal ook wel komen omdat hij zich niet meer als een idioot over het podium bewoog. En zijn borstharen had afgeschoren ha. Ik heb er wel vertrouwen in. Alleen jammer dat baby face wolfgang zo nodig in pappie's band betrokken moest worden. Voor van halen en helemaal voor dave is het 5 voor 12 als dit niks word wat moeten we dan nog verwachten van deze band. Weer een nieuwe zanger? En voor dat die gevonden is zijn we weer 6 jaar verder of zo! Van hager die voor de 3e maal terugkeerd? Je mag toch aanemen dat de band zeer gemotiveerd de studio is ingetrokken. En ook zij zullen weten dat er nu bijna geen weg terug meer is. Ook gezien de leeftijd van de heren. Nee dit gaat goed komen.......... hoop ik ha.

De grote vraag is kan dave zijn vaak te grote ego in bedwang houden? Met name eddie heeft kak aan lsd gedrag. Hoewel eddie de laatste pak hem beet 15 jaar ook een behoorlijk ego probleempje heeft. Plus dat het te hopen is dat eddie zijn eeuwige drank probleem onder controle heeft. Daardoor werd de vorige tour ook al onderbroken.

Maar zoals de buurman zegt fingers crossed.

avatar van De buurman
Nog een week en dan weten we hoe de nieuwe single klinkt... en over een week of 5 kennen we de opvolger van 1984!

Exclusive: Van Halen Release Dates, New Photos Revealed! - vhnd.com

Als ze daarna weer zolang over een opvolger doen ben ik de volgende keer 65... en is Eddie 83.

avatar van vielip
Om heel eerlijk te zijn zal het me worst wezen, dat hele nieuwe album! Ik kan de band echt niet meer serieus nemen na al dat gegoochel met de zoon van Eddie en Michael Anthony. Ik was sowieso al veel meer een Van Hagar fan en al dat gedoe heeft de naam Van Halen geen goed gedaan wat mij betreft.

avatar van De buurman
Ik had ook liever Mike Anthony er weer bij gezien, vooral voor zijn vocale bijdrage. Maar toch begrijp ik Eddie wel dat hij het leuk vind om zijn zoon in de band te hebben. En als het weer eens een goed Van Halen album blijkt te zijn... who cares about the rest. Anthony heeft veel plezier met zijn nieuwe bandje, stikt van de poen, en we overleven het vast wel zonder zijn songwriterskwaliteiten (none).

De buurman schreef:

Wel leuk? Tsja, er zijn wel meer dingen leuk. Maar daar gaat het in dit geval niet exact om. Althans, zo zie ik dat. Van Halen is een begrip. Zowel met Roth als met Hagar. En dat begrip helpen ze zo aardig om zeep. Ik begrijp Eddie dus totaal niet. Ja, alleen als je het puur vanuit egoistisch oogpunt bekijkt misschien.

avatar van Rockfan
vielip schreef:

War Eddie doet is toch zijn zaak, De band draagt zijn naam (met zijn broer) Heeft geld genoeg dus kan freewheelen wat hij wil. Voor het geld hoeft hij het niet te doen. Als hij het voor ziijn plezier doet gaatie zijn gang maar. Het publiek besluit het wel of niet te kopen.

vielip schreef:

Je accepteert Hagar toch ook als vervanger van Roth, destijds? Ook toen was Van Halen al een begrip. Waarom is het dan zo moeilijk om de jonge Van Halen telg te accepteren als vervanger van Anthony?

Ik ben blij dat ze weer gaan spelen, dat we eindelijk weer eens nieuw Van Halen materaal te horen krijgen, en met Roth nog wel. Als ik moest kiezen tussen Mike+Sammy of Wolfgang+Dave werd het altijd dat laatste.

avatar van iggy
Net als de buurman verheug ik me enorm op de nieuwe van halen. Voor mij is en blijft dit De hard rock band die ik al sinds 78 volg. Vielip heeft wel een beetje gelijk. Ga maar na sammy eruit dave kwam terug dave kwam toch niet terug. Gary werd de nieuwe zanger 2 jaar later gary eruit sammy kwam terug. Sammy weer eruit dave kwam terug. Ik had er ook zo mijn twijfels over. En waarom baby face wolfgang nou zo nodig mike moest vervangen vind ik ook geen al te beste zet. Mike was DE vriend van sammy dus dat zal wel op zijn minst 1 reden zijn geweest om mike te vervangen. Het schijnt ook zo te zijn dat mike bij de laatste van hager tour een pak minder geld gekregen heeft dan de rest van de band. Het beleid van Van halen is inderdaad uiterst warrig te noemen. Ben ook erg benieuwd of eddie nu eindelijk zijn zaakjes eens goed voorelkaar heeft. En dan doel ik voornamelijk op zijn alcohol probleem. Iets wat de man nu al zo'n 20 jaar achtervolgt. Las laatst dat de europese tour van de zomer alweer afgelast was zonder dat er data's bekend waren. En de van halen site is nou ook niet echt informatief te noemen.

Maar toch overheerst bij mij de blijdschap EINDELIJK een nieuwe van halen. Met the entertainer onder de entertainers binnen hun gelederen. Hoewel ik hager een goede vervanger vond is en blijft dave toch de real deal voor mij. Van halen zonder dave was gewoon anders. Op bijna elk gebied. Ik heb er in ieder geval hoge verwachtingen van. En als die uitkomen zal vielip ook wel weer bijdraaien ha.