Van Halen - 1984 (1984)

2. Jump (4:04)
  3. Panama (3:33)
  4. Top Jimmy (3:02)
  5. Drop Dead Legs (4:15)
  6. Hot for Teacher (4:45)
  7. I'll Wait (4:45)
  8. Girl Gone Bad (4:36)
  9. House of Pain (3:19)
iggy schreef:
Mike was DE vriend van sammy dus dat zal wel op zijn minst 1 reden zijn geweest om mike te vervangen.

Yep. Ed beweert dat hij Mike niet ontslagen heeft. Hij vertrok naar Hagar, was ooit zijn simpele verklaring. Jammer inderdaad. Maar Eddie en Alex hebben er compleet maling aan wat iedereen er van vindt. Vind ik ook wel weer sterk.

avatar van vielip
De buurman schreef:

Je accepteert Hagar toch ook als vervanger van Roth, destijds? Ook toen was Van Halen al een begrip. Waarom is het dan zo moeilijk om de jonge Van Halen telg te accepteren als vervanger van Anthony?

Dat eerste klopt. Dat roth er toendertijd zelf ook totaal geen problemen mee scheen te hebben om solo verder te gaan speelt daar een belangrijke rol in.
Ik probeer alleen het gevoel dat ik heb bij de hele gang van zaken binnen het VH kamp weer te geven, that's all. Ik hou er nogal van om een band als een stel vrienden te beschouwen die samen muziek maken en, in het geval VH, daar succes mee hebben en bakken geld mee verdienen. Dat is inderdaad nogal naief (in veel gevallen) of romantiseer ik teveel maar dat is gewoon mijn beleving van muziek. Dus in dat geval; nee, ik kan slecht accepteren dat de jongste VH-telg de vervanger is van Mikey.

Ik ben blij dat ze weer gaan spelen, dat we eindelijk weer eens nieuw Van Halen materaal te horen krijgen, en met Roth nog wel. Als ik moest kiezen tussen Mike+Sammy of Wolfgang+Dave werd het altijd dat laatste.

Ik dus niet. Mike + Sammy wint het altijd! Als het album goed is dan ben ik echt niet zo kinderachtig om dat tegen te spreken of niet toe te willen geven. Ik zal alleen geen cent betalen voor een kaartje mochten ze in de buurt komen.

avatar van AstroRocker
Prima plaat van Van Halen. Het is niet meer de hardere rock ala VH 1 en W.A.C.F., maar dit is beter te pruimen dan Diver Down! De hele cd is prima, alleen de songs I'll Wait en Jump vind ik iets minder. Ik geef 3.5*

avatar van Spiritwalker
vielip schreef:

Helemaal mee eens, ik hou van een rockband, niet van een kermisattractie met mijnheer Roth.
Het is echt een karikatuur die man, zo nep en over de top.
Van Halen heeft verschrikkelijk goed nummers met Roth maar nu vind ik het lachwekkend.
Chickenfoot doet het dan beter, wat is dat een goede band.
Ik heb het idee dat bij de nieuwe Van Halen ieder moment de bom weer barst.

avatar van Come On
Ik ben destijds gestopt na Fair Warning. Onlangs toch maar aangeschaft en geen seconde spijt van gehad. Wat een heerlijke plaat! Eigenlijk alleen I'll wait vind ik echt minder en Jump is natuurlijk besmet door de overkill maar toch wel een heel goed nummer. Prijsnummer vind ik Hot for teacher. Daarbij kan ik gewoon onmogelijk stilzitten. Die dubbele drumpartij echt waanzin. Ik kende het nummer natuurlijk al wel, maar nu ik hem loeihard op de hoofdtelefoon kan afspelen is dat toch extra heerlijk. Een van de fijnste rocknummers die ik ken. En de geremasterde versie klinkt heerlijk fris, je hebt totaal niet het idee dat deze plaat al bijna 30 jaar oud is. Heerlijk!

Leuk om eens wat meer positieve reacties te zien.
Heerlijke plaat!

avatar van freakey
Sorry dan de volgende reactie minder positief is... deze na lange tijd weer eens aan het beluisteren... maar god... wat krijg ik jeukende pukkels van die jaren 80 synths....

Van Halen met Roth heeft absoluut mijn voorkeur, maar dit vind ik slechtste plaat van ze met Dave, en zelfs met Hagar zijn de meeste beter te pruimen....

Hot for Teacher redt de plaat nog een beetje....

avatar van De buurman
Panama, Hot For Teacher en Girl Gone Bad is simpelweg Van Halen op z'n best. In 6 van de 8 nummers (introotje even niet meegerekend) komt overigens geen synthesizer voor, freakey. Je kritiek begrijp ik dan ook niet helemaal.

avatar van Bollieblauw
Je slaat de spijker op zijn kop, buurman. Girl Gone Bad moet het meest ondergewaardeerde nummer in het hele oeuvre van de band zijn. Wat een knaller is dat zeg! Heerlijke drijvende riff en wat een solo!

avatar van vielip
Jep, Girl gone bad is te gek! Net als de rest van het album overigens.

avatar van aarrtentonny
Wel typisch dat er bij dit album vermeld staat dat het in 1984 is uitgebracht. Dit album komt oorspronkelijk uit 1983.

avatar van Paulus_2
Razend knappe plaat. Plezier om te spelen spat er vanaf. Hot For Teacher, Panama, Jump, alles heeft die gave groove die alleen Van Halen heeft. House of Pain beukt lekker weg.

Maar ben ik nou de enige die hoort dat de mannen in I'll Wait een ode aan aan Led's Stairway To Heaven brengen?

avatar van Paulus_2

Maar ben ik nou de enige die hoort dat de mannen in I'll Wait een ode aan aan Led's "Stairway To Heaven" brengen?

avatar van iggy
Volgens mij wel. Maar verklaar je nader zou ik zeggen.

avatar van Bollieblauw
Ik zou dat ook wel willen horen Paulus. Ik weet dat Eddie een bijzonder groot bewonderaar is van Jimmy Page, maar enige gelijkenis of verband tussen I'll Wait en Stairway heb ik nooit kunnen ontdekken.

Dit is gewoonweg een top album met top nummers i.v.m. hun laatste album

avatar van Bollieblauw
Goed dat je dat nog even zegt Neal. Want stel je voor dat je in herhaling gaat vallen.

avatar van ricardo
Dit album bevalt mij ook wel, vooral het openingsnummer dat is echt een kunstig stukje gitaarwerk, of willen jullie zeggen dat het keybords zijn?

Hot for teacher wat een geweldig nummer, dit is de eerste keer dat ik een nummer weer hoor die zich kan meten met het beste van het debuutalbum, had daar zo tussen kunnen staan.

Jump vind ik te gladjes klinken en heb ik onderhand ook vaak genoeg gehoord op de radio.

Panama is ook een lekker nummer, maar klinkt mij niet zo bekend in de oren dat het een single geweest is.

Top Jimmy zegt mij eigenlijk niet zoveel, net als de laatste 3 nummers.

Bete nummers zijn vooral hot for teacher maar ook Panama en de mooie instrumentale opener.

ricardo schreef:

Eh... je maakt een grapje hè?

Ik ben door de jaren heen juist Girl Gone Bad meer en meer gaan waarderen. Wat zit dit nummer ongelooflijk goed in elkaar. Eén van Van Halens huzarenstukjes, waarop ze demonstreren hoe fantastisch goed de broertjes konden spelen.

Topalbum. Soms iets meer met het hoofd dan met hart gemaakt, als je het bijvoorbeeld vergelijkt met VH II of Women and Children First. Dit was echt Eddies album, waar ik op de hiervoor genoemde duidelijker een David Lee Roth stempel waarneem.

avatar van Edwynn
Girl Gone Bad behoort ook tot mijn favoriete Van Halen stukken. De adrenaline giert de poriën uit. Sowieso heb ik een warme band met 1984. Hot For Teacher was voor mij dé binnenkomer vanwege de veelvuldige airplay op Monsters Of Rock en later Headbangers Ball. Vlug en vol op het orgel met van alles en nog wat, maar ook er zomers en vrolijk.
Jump mag dan wel uitgekauwd zijn, de solo maakt heel erg veel goed. Ook de synths zijn van iconische klasse uiteraard.

Panama's middenstuk = instant kippenvel. Ik zag onlangs nog het fragment van Van Halen bij de Arsenio Hallshow of Letterman ofzoiets. Weergaloos.

Verder zullen puristen I'll Wait gedateerd vinden enzo, maar dat soort riedeltjes doen mij in een warm bad belanden. De toonzetting is iets serieuzer dan op voorgaand werk en daardoor ook erg goed voor de balans.

Waarom dan slechts vier sterren, zult u vragen? Nou, eigenlijk omdat ik het niet zo heel vaak achter elkaar kan draaien. 1984 is voor mij een weersafhankelijke plaat. Beter kan ik het niet omschrijven.

avatar van Edwynn

De buurman schreef:

Eh... je maakt een grapje hè?

avatar van ricardo
Had het bovenstaande bericht per ongeluk nog een keer geplaatst terwijl ik er alleen maar een smiley wilde bijzetten. Heb hem weggehaald.

En natuurlijk bedoelde ik het ironisch, en weet ik dat dat echt geen gitaar kon zijn.

avatar van Bollieblauw
Het instrumentale stuk 1984 komt niet uit een keyboard. Eddie heeft een Marshall versterker door zijn Kramer laten gaan en dit via 4 effectenpedalen en een plug in zijn hersenpan laten lopen. Toen hij het riedeltje neuriede was dit het resultaat.

Girl Gone Bad: subliem
Panama: subliem.
Hot For Teacher: subliem

Daar zijn we het nu allemaal wel over eens. Maar waarom heeft helemaal niemand het over die werkelijk fantastisch gitaarsolo/outro van Drop Dead Legs?

avatar van iggy
Voor mij ongeveer hetzelfde verhaal als Top Jimmy.

Ik verhoog mijn stem met een halve punt, want dit album past in hun debuut. De paar albums na hun debuut vind ik wat minder

avatar van ricardo
Typisch weer, ik vind t.o.v de eerste 4 deze juist iets minder, gladder vooral.

Alleen hot for teacher kan zich meten met de nummers op hun debuutalbum.

Deze ga ik niet veel draaien denk ik, niet dakkem niet goed vind, maar vind deze wat te glad klinken en de heerlijk zware sound op hun eerdere albums is hierop verdwenen.

Deze word op veel sites en door veel liefhebbers gezien als beste album na hun debuut, maar ik vind alle 4 de eerste albums beter dan deze.

avatar van iggy
1984 is ook gladder dan de eerste vier. Dat is gewoon een feit. Maar 5150 is nog veel gladder.
De keybords kregen daar behoorlijk de overhand.

avatar van ricardo
Hmm vind 5150 vergelijkbaar wel met deze, alleen pakken de nummers op 5150 mij op dit moment net iets meer dan deze.

Misschien word ik straks ook nog wel meer een Hagar liefhebber.

avatar van iggy
En dan maar hopen dat je ook het verschil hoort tussen Roth en Hagar.
Effe op de hoes kijken zou ik zeggen