Slayer - Reign in Blood (1986)

Label: Def Jam

1. Angel of Death (4:51)
  2. Piece by Piece (2:03)
  3. Necrophobic (1:40)
  4. Altar of Sacrifice (2:51)
  5. Jesus Saves (2:54)
  6. Criminally Insane (2:24)
  7. Reborn (2:11)
  8. Epidemic (2:24)
  9. Postmortem (2:45)
  10. Raining Blood (4:57)
  11. Agressive Perfector * (2:29)
  12. Criminally Insane [Remix] * (2:46)
avatar van jedimaster
Toen ik het album in 1986 op bandje had heb ik het grijs gedraaid het had iets verslavends ik kan niet goed benoemen wat in ieder geval steengoed en het heeft de tand des tijds zeer goed doorstaan nog steen een puik album.

Raekwon the chef
Ik zag dat dit album erg hoog scoorde, ik heb christ illusion al en die vond ik al heel goed, dit album scoorde het hoogst dus het werd tijd voor mij om deze te luisteren, elke track is zeer goed, tekstueel is het zeker ook niet slecht en de riffs zijn al helemaal geweldig. Angel of Death, Raining Blood en Jesus Saves blijven mijn drie favoriete nummers, minstens 4,5 sterren waard, dat ga ik het dus ook geven.

Ik vind deze beter dan Christ Illusion, staat op nummer 5 in mijn top 10

Raekwon the chef schreef:

Ik vind deze beter dan Christ Illusion, staat op nummer 5 in mijn top 10

5. Deltron 3030 - Deltron 3030 (2000)

Berzerker
Natuurlijk een mijlpaal in de thrash metal, nog nooit was er een album uitgekomen dat zó agressief was, zúlke teksten had, en tegelijkertijd zó lekker klonk.

De teksten van Angel of Death veroorzaakte (natuurlijk) een flinke schok, en tot de dag van vandaag denken mensen, mede door dit nummer, dat Slayer een stel Neo-Nazi's zijn, onzin als je het mij vraagt, ik vind het wel goed dat ze de politiek correcte teksten als het waren omverbliezen, en ik vind het eigenlijk nog een goede tekst ook, zoals hier al eerder werd gezegd was het niet bedoeld om een Neo-Nazistisch gevoel over de mensheid uit te roepen maar (naar ik meen) meer om mensen met hun neus op de feiten te drukken, tenminste, ik kan me niet voorstellen dat mensen op basis van deze tekst Neo-Nazistisch worden, maja da's mijn mening hé?

Ook de antichristelijke spirit was bij het begin van Slayer vrij nieuw, en misschien was het daarom een beetje moeilijk om echt goed door te breken, maar met dit album stonden ze voorgoed op de lijst der metal-goden, geheel terecht ook, want hierna zetten ze het gewoon voort met South of Heaven en Seasons in the Abyss, hoewel niet zo aggressief en pakkend als dit album, maar dat heb ik tot nu toe bij nog geen enkele Thrash Metal band gemerkt.

Conclusie: dit album is 5* waard op alle fronten

Odelay
Ik ben niet de grootste metal-liefhebber, maar ik ben wel erg geintrigeerd door het genre. Dit album is daar mede de oorzaak van. Ik heb hem niet, maar ben er erg nieuwsgierig naar. Wat me opvalt is dat het album nog geen half uur duurt (zonder de extra tracks op latere edities) en de meeste nummers minder dan drie minuten lang zijn. Heel anders dan die andere metal-klassieker uit hetzelfde jaar, Master of puppets van Metallica.

Het lijkt me sterk dat Slayer een extreem-rechtse band is. Ik heb de tekst van Angel of death nog niet gelezen, maar volgens de Oor valt er nauwelijks een stellingname uit te halen. Ik denk dat Slayer een band is die graag beladen onderwerpen aansnijdt.

Raekwon the chef
Bobiej schreef:

5. Deltron 3030 - Deltron 3030 (2000)

inmiddels dus al veranderd

Odelay schreef:

De tekst van Angel of Death is geschreven vanuit het oogpunt van een nazi, dus de tekst moet je met enige ironie bekijken; volgens mij is gitarist Hanneman zelf een jood. Dat geldt ook voor meerdere Slayer-songs: ze hebben veel kritiek op bijvoorbeeld het christendom, maar zanger Araya is zelf wel een overtuigd christen. De kritiek gaat ook meer uit naar de machthebbers, en niet naar het geloof zelf.

MetalDex schreef:
volgens mij is gitarist Hanneman zelf een jood.

Nop, maar de producer van dit album (Rick Rubin) wel. En de vrouw van Tom Araya dacht ik ook.
MetalDex schreef:

Is waar, Kerry King (schrijft veel teksten van Slayer, is ook het meest bezige lid) is geen Satanist, maar wel tegen religie, ik ben even kwijt hoe dat heet, Atheist of zo?

In elk geval is de anti houding van Slayer een vast onderdeel geworden, zonder dat zou Slayer Slayer niet zijn.

Geen geneut!
Dit is slayer zoals het bedoelt is te zijn.

En er is een gezegde dat luid: "slechte reclame is ook reclame".
Mss dat de heisa rond Slayer ze net zo bekent heeft gemaakt. Ik zie het al voor mij:

(- Wat? slayer maakt een mogelijks nazistisch nummer? Dat album moet ik horen!)
of
(- Hmmm, laat ons eens horen?)

En iedereen die het gehoort heeft vindt het goed. (Tenzij je joods, moslim, ... bent kun je je er je bedenkingen bij hebben)

(Ik ken toch nog geen ontevreden ex-fans van Slayer)

avatar van meyer
houdt me wakker bij het studeren snachts

Bobiej
Iets zegt me dat jij niet over gaat dit jaar... .

Angel of Death gaat toch gewoon over Jozef Mengele of ben ik nou gek???

Gewoon feitelijke informatie eigenlijk, zijn bijnaam is Angel of Death, hij deed tests op mensen die "normaal" gesproken op dieren gedaan worden. En ziekelijke tests als mensen in ijskoud water houden en kijken wanneer ze sterven. "How long can you last in this frozen water burial?"

Vanuit het oogpunt van een neo nazi... hmmm ik zie het er zelf niet in terug! Alleen maar een opsomming van dingen die Mengele deed. Zelfs hoor ik walging er in terug van de gebeurtenissen toendertijd! "Sickening ways to achieve the Holocaust", "The why that I want you to die" etc.

empty your mind schreef:
Angel of Death gaat toch gewoon over Jozef Mengele of ben ik nou gek???

Nee hoor, jij bent niet gek, Mengele was gek.
De kritiek op het nummer was dat Slayer zijn werk zou verheerlijken met dit nummer, hoewel duidelijk blijkt (ook uit de door jou gequote lyrics) dat ze het verafschuwen.

Een schitterend nummer met een diepe tekst!

Zo diep als een pierenbadje.

tomthumb schreef:

Zo diep als een pierenbadje.

En toch kun je in een pierenbadje verdrinken.

MetalDex schreef:

En toch kun je in een pierenbadje verdrinken.

precies!

kippenhok
jeff hanneman's vader is een veteraan uit de 2e wereldoorlog. mede vandaar de interesse van hanneman voor alles wat met die oorlog te maken heeft. wat betreft angel of death: hanneman heeft eens gezegd dat het nummer een bescrijving is vna de activiteien van josef mengele. niets meer en niets minder.

MetalDex
Maar ik vraag nog steeds af, gezien zijn naam, of Hanneman zelf een jood was.

avatar van AGE-411
Gisteren naar familielid gemoeten. Er staat daar een jukebox uit de jaren 40 met wat zeldzame vinylplaten van jaren 60/70. Na een paar Black Sabbath's en Deep Purple's leek er niets meer te beleven tot ik toevallig een oude HUMO (magazine) vondt met intervieuw met niemand minder dan Kerry King.

Men verwees ook naar de 'still reigning-tour van dit jaar en na hem nu bekeken te hebben: Naast de stem van Araya blijken ze niet ouder te worden.

Bekijk hier STILL REIGNING. Om nog maar te zwijgen over de special-effects op Raining blood.

Hanneman is echt geen jood....
Hij heeft gewoon een Scandinavische achternaam..

@ AGE-411:
Bedankt voor het posten van Still Reigning, ik heb genoten!

Vooral die regen van bloed in Raining Blood is vet!

avatar van jeroenman
Ongelooflijk hard voor '86. Wat een moddervette plaat.

Joy
fuk, wat is dit?

ik heb dit nooit wat gevonden, verder werk van slayer altijd wel, heerlijke agressie

nu, vandaag, anno 2007 ,na zoveel slayerluister jaren geef ik het plaatje een kans en ik denk, wat goed!vet!!

had ik verwacht natuurlijk, maar hoe bestaat het dat je deze plaat 20 jaar links laat liggen

funny

avatar van Improve
Improve
MetalDex schreef:

Nee hoor, jij bent niet gek, Mengele was gek.

een diepe tekst?

haha

avatar van Improve
Improve
Geef mij maar Seasons In The Abyss,
Ik vindt dat ze daar veel meer pakkendere riffs op spelen en meer melodie hebben in de nummers.
Ik vindt eigenlijk Reign In Blood over het algemeen een vrij overschat album.

Improve schreef:
Geef mij maar Seasons In The Abyss,
Ik vindt eigenlijk Reign In Blood over het algemeen een vrij overschat album.

Reign in Blood is Slayer's beste album. Daar zal zo ongeveer 95% van iedereen die Slayer kent het er over eens zijn.

Maargoed, volgens het topic "album van de dag" moeten we de recensie hier schrijven en niet in het topic zelf, Dus dat doe ik hierbij even.

1. Angel Of death
Hier dus de fameuze opener. 20 jaar later word dit een van beste nummers van Slayer genoemt.
Het nummer begint direct met riff’s die direct in je kop springen. Na 15 seconden de beste schreeuw die je ooit gehoort hebt. De tekst die voor eeuwig blijft hangen in je hersens. De snelheid en de tekst maken de kracht uit van het nummer. Een enorm goede Slayersolo (het is intussen een begrip ) en terug zonder enige seconden te verliezen vallen drums in en rap weer enkele strofes tekst en baf! Het einde van dit spectaculair nummer. Metal zoals het hoort te zijn. De lyrics die indertijd voor veel commotie zorgen moet je zelf opzoeken.

2. Piece By Piece
Een tussennummertje van amper 2 minuten. Intro, en daarna versnellen en direct de tekst erop. Hier en daar wat kleine solo’s en na de strofes direct een einde.
Je krijgt geen rust na Angel of death waarvan je altijd moet bekomen. Integendeel, deze kleine tussennummers voeren de adrenaline in je bloed nog op.

3. Necrophobic
Ook hier, direct de riff en na enkele seconden Araya die als een stoomtrein aan volle snelheid de meest gruwelijke ziektes ter wereld aframmelt. Een normale mens zijn tong geraakt in de knoop na 2 woorden. gevolgt door een Psychopatische solo waarbij je het gevoel krijgt dat je ingewangden uit je lichaam willen springen. Dezelfde strofes ziektes en op het laatste “ Necrophobic, can’t control the paranoia, scared to die!”. Dit nummer duurt slecht 1:40!

4. Altar of Sacrafice
Je begint nu uitgeput te geraken van nog maar naar het album te luisteren. En krijgt geen rust! Direct de drums, de riffs en weer het onmenselijk snelle tempo met alweer een razendsnelle Araya . Op het einde van wat strofes volgen er wat solo’s en soms blijft “SATAN” wat nazinderen in je hoofd. Direct gevolgt door een solo, strofes en het einde. Ook dit nummer is slechts 2:50 lang.

5. Jesus Saves
Hierin lijkt eerst het tempo wat gedrukt worden en lijkt het eerst een rustig nummer te worden maar vanaf 0:50 en 1:10 begint het alweer. De chaotische snelle riffs en de anti-christelijke tekst en de solo’s tussenin gaan alweer door merg en been.

6. Crimminaly Insane
Net zoals bij Jesus Saves lijkt het hier weer een rustig numer te worden maar het is alsof je gevangen bent door een gigantische inktvis, het laat je los en vangt je terug om je helemaal kapot te maken.
Het verslindende tempo komt direct terug na de eerste strofes tekst. De rest kan je al raden: je kop staat op springen van wat je al te horen kreeg en vanaf 2:00 doen ze je helemaal ontploffen.

7. Reborn
Zonder een seconde te verliezen vliegen we direct naar het volgende nummer dat alweer een race lijkt te worden om het snelste nummer van de plaat te worden met de gekende solo’s die je ruggegraat precies doen bevriezen en direct ontdooien. Alweer zo’n nummer van amper 2:00.

8. Epidemic
En het leukste van al is dat elke klein nummertje qua structuur wel hetzelfde lijkt maar ze toch allemaal verschilend zijn. De eerste solo lijkt alsof een kat die onder een pikdorser gelopen is.
De schreeuw op 1:50 doet je ogen zowat openspatten.

9. Postmortem
Het eerste wat opvalt is dat het nogal leuke riff’jes zijn. De tekst is niet echt zo snel als de andere nummers maar al weer een gil die als een schrep mes je rug open rijt en daarna volgt er na wat riff’s en solo een versnelling in het nummer en je denkt dat je ‘het’ gaat krijgen maar het word uitgestelt …

10. Raining Blood
Dit nummer begint zoals alle nummers waren in totaal; razendsnel, chaotisch en toch overzichtelijk. Je krijgt heel even een rustmoment en dan komt je weer in de hel. Nu krijg je het ideale headbangmoment en waneer je denk dat het tempo rap gaat doet Lombardo er nog een schep bovenop en vliegt alles de hoogte in.
Tom z’n stem is als god op de dag des oordeels. De riff’s houden je volledig in bedwang en je kan je hoofd niet meer stil houden. Wat dan volgt is alsof hemel en hel openbarsten en de kankerwereld vergaat.

Conclusie: Dit is een van de 2 ultieme Metal-albums. Luister en je zult het eens zijn met mij.
*10/10*

- Dit album moet je zowiezo kennen of je mag jezelf geen Muziekkenner noemen.
- Een must voor iedere muziekliefhebber, of je nu niet naar Metal luisterd of juist wel.
- Een metalhead mag zichzelf pas metalhead noemen als je dit album gehoort hebt.
- 70% van de forumleden gaat het met me eens zijn als ik zeg dat deze in de top 2 van beste Metalplaten thuis hoort.
- Kort (30 min) maar bondig is een spreekwoord dat hier past.

TIP: Als je nu besluit het album te downloaden en het eens uit te proberen (Als je dat niet doet komt Satan persoonlijk je halen in je slaap) of het wel goed is.
--> Niet beginnen te luisteren voor alle nummers gedownload zijn! Eens ze dat allemaal zijn moet je ze na melkaar afspelen in de juiste volgorde zonder enige oponthoud en je zult zien ...
([terechtwijzend]gelieve het ook daarna ook te kopen, zo duur is het toch niet ( 9,99€)[/terechtwijzend])

(goede recensie of niet?)

avatar van orbit
Mooie recensie AGE

Het woordgebruik past bij de stijl van deze plaat (openrijten ed.), maar het hoort beslist tussen de metalclassics allertijden thuis en deze plaat sloeg bij mij destijds ook als een moker in! Niet aan te ontkomen! 4,5*

AGE-411 schreef:

10. Raining Blood

Waar eindigt Postmortem en waar begint Raining blood nu precies? Op de vinyl versie lijkt het vrij duidelijk daar het tekstvel het aangeeft. Postmortem eindigt bij I'm only after death en Raining blood begint bij Trapped in purgatory
Maar de cd geeft aan dat Raining blood begint bij My sinful glare at nothing holds thoughts of death behind it.
Volgens mij is dat fout want zowel tekstueel als muzikaal lijkt dit gedeelte bij Postmortem te horen.

tomthumb schreef:

Na I'm only after death van Postmortem komt toch de intro van Raining Blood (dat gepiep van de gitaren, regen en donderslag)? En Raining Blood begint dan met Trapped in purgatory.

avatar van AGE-411
Ik bedoel dat het nummer enorm versnelt enz en je denkt dat er iets spectaculairs komt maar het stopt en er komt idd een soort gepiep en dat gaat over naar het volgende nummer waar je dan het spectaculaire krijgt.