Judas Priest - Painkiller (1990)

Label: CBS

1. Painkiller (6:06)
  2. Hell Patrol (3:37)
  3. All Guns Blazing (3:58)
  4. Leather Rebel (3:35)
  5. Metal Meltdown (4:48)
  6. Night Crawler (5:45)
  7. Between the Hammer & the Anvil (4:49)
  8. A Touch of Evil (5:45)
  9. Battle Hymn (0:58)
  10. One Shot at Glory (6:49)
  11. Living Bad Dreams * (5:21)
  12. Leather Rebel [Live] * (3:39)
avatar van Carolaah
Na een aantal jaren de metal links te hebben laten liggen, heb ik de metal nu weer een beetje opgepakt.. Ik ben nooit een enorme metalfan geweest, maar als je dan een vriend krijgt die into metal is, gaat je interesse toch vaak een beetje aan de wandel..

Ondanks dat onze smaken qua metal subgenres dan weer behoorlijk verschillen..

Geef mij maar Judas Priest i.p.v. een krijserige Children of bodom of whatsoever..

Ik vind dit echt een prettige plaat, wat een heerlijk gitaar en drumwerk, met een mooie vocale toevoeging.. Iets wat ik niet dagelijks zal luisteren omdat ik toch vaak het vocale deel bij vele metalbands een beetje irritant of overdreven a la 'gay' vind (no offence) ..

Desalniettemin.. I like this a lot.

Carolaah schreef:

avatar van sinkthepink

En dan ga je juist Judas Priest met Rob Halford luisteren.

Is ie gay dan? Egheghe....met z'n leren pet.

Nevermind.....een van de beste zangers ooit !

avatar van Edwynn
Toen Painkiller uitkwam zat ie nog in de kast. Maar goed, het zal uiteindelijk voor niemand een verrassing geweest zijn.

The Oath

En dan ga je juist Judas Priest met Rob Halford luisteren.

Volgens mij heeft ze het ook niet over de geaardheid van Rob Halford.

avatar van Carolaah
Ghehe.. .. Inderdaad.. Ik vind af en toe vocale delen bij metalbands een beetje 'too much', dat heb ik ook bij Queensrÿche en Rhapsody bijvoorbeeld.. Die kan ik wel waarderen allemaal, maar soms is het gewoon iets té..

Wel toevallig van die geaardheid van Halford .. misschien verklaard dat wel een deel, anderzijds, vallen die andere bands dan lastiger te verklaren en zou het dus de plank toch nog mis slaan.

avatar van vielip
Dit was mijn eerste Priest album en dat maakte het er niet makkelijker op om hun oude repertoire te leren waarderen. Dit album is zoveel aggressiever en harder vergeleken met alles wat ze heirvoor hadden gedaan. Dit album is een absolute klassieker in de metalwereld! Wat een geweld!! Zoals die drums het titelnummer inluiden is echt fenomenaal!!! Travis deed de band erg goed en gaf ze een broodnodige schop onder hun hol!
Eigenlijk heb ik alleen A touch of evil altijd een beetje uit de toon vinden vallen. Niet slecht maar ik vind het toch niet tussen de rest passen.

avatar van Rockfan
De hardste en tevens de beste Priest.

avatar van Edwynn
Ik vind A Touch Of Evil juist een mooi rustpuntje tussen het overige geweld. Vooral Tipton excelleert met zijn fantastisch jankende solo in het midden.

avatar van Rockfan
En de (toen) nieuwe drummer was ook een aanwinst

avatar van vielip
@Edwynn; je hebt gelijk met dat rustpuntje. Alleen vind ik het nummer op de één of andere manier niet lekker lopen...ik weet niet waar dat aan ligt maar het komt mij iets te geforceerd over.

@Rockfan; absoluut was Travis een aanwinst van jewelste!! Superdrummer, zeker vergeleken met voorganger Dave Holland!

avatar van uffing
Allemachtig wat zingt die Halford goed op deze plaat zeg. Het gaat echt door merg en been. Ik kan zo genieten van de fantastische hoge uithalen. Die uithaal op het eind van Hell Patrol, man

avatar van Wyverex
Heerlijk Judas Priest album. Ik ken lang niet alles van hen, maar Painkiller (het nummer) geeft me zo'n adrenaline-boost dat ik amper kan stilzitten. Als dit liedje dan speelt op café ofzo krijg ik het al helemaal.

Halforde is hier inderdaad zeer goed bij stem en het nodigt zeker uit om meer te gaan luisteren van deze ouwe rockers. Want ik ken enkel nog Nostradamus en Sad Wings of Destiny. Ik herken overigens heel veel van Nostradamus (opnieuw het liedje) in Painkiller. Als je de twee naast elkaar legt zijn er toch enkele overeenkomsten, vind ik.

Ozric Spacefolk
Eigenlijk de enige plaat van Priest die ervoor mij toe doet.

De gitaristen hebben de band altijd veel waarde gegeven, maar zo'n Halford, dat vind ik dus niks.
Ik vind Priest, net als Maiden en Manowar, niet de metal waar ik naar op zoek ben.

Echter, deze schijf, met het magistrale titelnummer, is een waar drum-feest. De riffs en het drumwerk zijn fenomenaal. Dit is ook de enige plaat, naar ik meen, met deze drummer.

avatar van Mr. Rock
Ozric Spacefolk schreef:
Dit is ook de enige plaat, naar ik meen, met deze drummer.

Niet de enige, maar wel de eerste. Alle platen hierna waren ook met Scott Travis.

MindRuler
Ozric Spacefolk schreef:

Met ManOwaR kan ik ook niks, maar Maiden en Priest gaan erin als zoete pap.
Toch wel 3 verschillende bands als je 't mij vraagt.
Dit is een klassieker maar Defenders Of The Faith is toch wel beter.

Ozric Spacefolk
Dan probeer ik Defenders of the Faith toch ook eens. Het zal wel eens tijd worden dat ik me wat meer verdiep in The Priest.

Beyond the Realms of Death vind ik zo'n magistraal mooi nummertje...

avatar van vielip
Als je van vet en spetterend drumwerk houdt dan moet je eigenlijk niet bij de oude Priest zijn. Vooral Dave Holland is een nogal saaie drummer vind ik. Niet dat ik me er aan stoor maar als je nogal drum gericht bent en Scott Travis hebt gehoord dan is Holland een zware bevalling. Les Binks (de drummer voor Holland) is weer veel subtieler en komt qua interessant zijn veel dichter in de buurt van Travis. Ondanks dat het twee totaal verschillende drummers zijn.

avatar van Spock2011
Zo´n sterk album dat het titelnummer het slechtst uit de verf komt. Dat betekent niet dat het nummer slecht is, maar dat de rest nog beter is. De beste plaat van de beste metalband. 5/5

Spock2011 schreef:
Zo´n sterk album dat het titelnummer het slechtst uit de verf komt.

Dat heb ik met A Touch of evil. Een goed nummer maar ik heb het gevoel dat het op een ander album hoort

avatar van Spock2011
En dat is weer mijn favoriet

avatar van AstroRocker
Een geweldige opvolger van het wisselvallige Ram it down. Dit is samen met Defenders of the Faith het hardste Priest album (wellicht geïnspireerd door bands als Metallica en Megadeth die op dat moment hun grootste successen behaalden). De sterkste nummers vind ik Painkiller, Metal Meltdown (mooie solo), Nightcrawler (fraai middenstuk!) en A Touch of Evil. Maar ook de overige nummers bevallen heel aardig. Echter, Defenders vind ik nog altijd het beste Priest album….

avatar van Carolaah
Dit blijft wel echt een hele gave plaat!
Hij wordt eigenlijk alleen maar beter!
Van de Priest albums die ik ken, blijft dit wel echt de beste, hardste plaat met het meeste pit en de beste kwaliteit. Heerlijk gewoon. Die vocals, heerlijk scherp en het gitaargeweld vind ik ook fantastisch!
Daarnaast blijven mijn favorieten verschillen, er staan gewoon veel geweldige nummers op..

Alleen Bad dreams had er van mij wel af genomen, maar ach, zo verschrikkelijk is dat nummer ook weer niet, desalniettemin, ook lang niet zo goed als de rest.

Bad Dreams?

avatar van Jumpjet
Bad Dreams?

Ken ik ook niet, maar is zo te zien als bonustrack toegevoegd op een latere uitgave van dit album.
Als Bad Dreams net zo slecht is 'Turn on your Light' (bonustrack op de remaster van Defenders of the faith) dan heeft Carolaah een punt..

avatar van Kronos
Eigenlijk zou men zo'n bonusnummer op een latere uitgave dan beter een strafnummer noemen, omdat je het album niet meteen hebt gekocht.

avatar van The_CrY
Tja, Living Bad Dreams is wel een stuk beter dan Turn on your Light, vind ik, maar het is maar goed dat het niet op de echte plaat is gekomen. Een beetje een ballad idee, maar dan wilde Halford graag Painkiller-vocalen erop. Resultaat kon slechter, maar de plaat is stukken beter vind ik.

avatar van Lau1986
Heerlijk album van Judas Priest, naar mijn idee niet het beste, maar Priest laat horen ook het hardere metaal aan te kunnen. Vooral Hell Patrol en A Touch of Evil vind ik erg gaaf. Natuurlijk ook de klassieker Painkiller zelf, maar die twee nummers springen er voor bij nipt bovenuit.

avatar van Dream Theater
Een van de sterkste Priest albums. Painkiller doet zijn naam eer aan wat een spetterend nummer en geweldige gitaarsolo`s van Tipton en Downing. Op Hell Patrol is Robert Halford geweldig op dreef en bewijst hij maar weer eens van de beste heavy metal zangers te zijn. All Guns Blazing is weer heerlijk uptempo en een van de betere nummers. Night Crawler is ook zo`n lekkere snelheidsduivel met weer heerlijk gitaarwerk.A Touch of Evil is minder snel maar toch een van de betere nummers dankzij die heerlijke gitaarriff. Nee dit is zondermeer een van de hoogtepunten in het oeuvre van Judas Priest.

Kronos schreef:

Haha, tja, 1990.. ik kom uit 1989.. en in 2001 was de nieuwe versie er al.. ik wist nog niet van het bestaan van Judas Priest af toen ik 12 was haha.