Iron Maiden - Piece of Mind (1983)

Label: EMI

1. Where Eagles Dare (6:11)
  2. Revelations (6:48)
  3. Flight of Icarus (3:51)
  4. Die with Your Boots On (5:29)
  5. The Trooper (4:11)
  6. Still Life (4:53)
  7. Quest for Fire (3:42)
  8. Sun and Steel (3:26)
  9. To Tame a Land (7:27)
  10. I've Got the Fire * (3:53)
  11. Cross Eyed Mary * (3:55)
avatar van Houn
In mijn ogen samen met Number of the beast het beste album van de heren. op de andere albums klinkt het voor mij toch wat te poppy, en te lief. En hier wordt veel afgewisseld. vele tempowisseling, goeie baslijnen.

Piece of mind.. TOP

avatar van ricardo
Ik vind dit duidelijk een minder album van Iron Maiden, gewoon minder pakkende songs. En ligt wat in de lijn van The Number Of The Beast. Maar dat album had dan nummers als Run To the Hills, The Number Of The Beast, en Hallowed By The Name. Op dit album vind ik geen enkele echte uitschieter staan. Voor mij kwalitatief en qua pakkend gehalte vergelijkbaar met Seventh Son Of A Seventh Son, ook een album wat me weinig tot niets doet.

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Van de week had ik Powerslave weer eens op staan en dat viel eigenlijk wat tegen. Eigenlijk toch wel erg monotoon, die Iron Maiden. Het zou me niks verbazen als uiteindelijk deze plaat, die ik hier al eerder als 'onevenwichtig' betiteld heb, boven komt drijven. Where Eagles Dare, Revelations en To Tame a Land zijn toch wel de échte (en enigszins verrassende) Maidentoppers.

avatar van Eddie
Je hoort op powerslave duidelijk dat 6 jaar constant toeren zijn sporen nalaat. Ik kan me voorstellen dat mensen de plaat wat vlak en uitgeblust vinden kinken (een mening die ik overigens niet deel). En er staan relatief weinig nummers op. Ik vind powerslave en deze overigens even goed. Dit is duidelijk voortgeborduurd op het succes van NotB, dat kun je heel goed aan de mix horen, die is nagenoeg het zelfde. Op powerslave probeert Maiden duidelijk een nieuwe weg in te slaan, met minder losse, op zich staande, nummers maar meer een overkoepelende sfeer/thema zonder dat het echte concept albums zijn.

Het grote verschil is dat deze plaat is opgenomen met een betere drummer, en dat Bruce zijn vocale capaciteiten veel betere tot hun recht komen.

avatar van trebremmit
Dit album begint zeer sterk maar zakt in als nummer 6,7 en 8 komen om vervolgens sterk te eindigen met To tame a land. Wel een van de tofste hoezen van Maiden.

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Ik begrijp dat Ferre alleen DWYBO minder vindt? Ergens heeft de rebusopsomming wel wat: doordat je gedwongen wordt even te puzzelen, lees je ook beter wat ervoor staat.

avatar van Edwynn
Piece Of Mind is een ijzersterke en zeer afwisselende Maidenschijf imo. Opener Where Eagles Dare is voor de verandering eens een wat ongebruikelijke opener. Direkt 6 minuten epiek van de bovenste plank voorgeschoteld in een wat ongrijpbaar ritme. De solo die tussen het geweervuur te horen is, symboliseert het oorlogsgevoel waarover verhaalt wordt. Daarna is het tijd voor Revelations. Ook een voor Maiden wat ongebruikelijk nummer. Jammer dat het niet zo vaak meer gespeeld wordt. Vooral Bruce's stem krijgt alle ruimte hier.
De singlekandidaten Flight Of Icarus en The Trooper spreken voor zich. Catchy, maar met ijzersterke melodieën.
Die With Your Boots On en Sun And Steel zijn ook van eenvoudiger snit, maar deze zijn wat vervelender van aard. Ik sla ze altijd over. Quest For Fire is een buitenbeentje. Een eenvoudig nummertje, maar de vocale melodieën in de coupletten zijn wel enigszins verslavend. Ook de solo is leuk opgebouwd. Velen vinden het vreselijk, maar ik hou van de track. Still Life zou eigenlijk het titelnummer moeten zijn. Het is een wat bevreemdend melancholisch klinkend nummer waarin ook een hoofdrol is weggelegd voor de subtiele vocale sfeerbuigingen van Dickinson. Afsluiter To Tame A Land is geïnspireerd door Frank Herbert's Dune. Drama en epiek in de zuiverste Maidentraditie. Met een wonderschonde climax voor tandem Murray/Smith.

Goede opvolger van het 'Beast' album.

flebbie
Vanavond is de film Quest For Fire op tv, en laat die film nou net als inspiratiebron hebben gediend voor het gelijknamige nummer. Goeie reden om deze plaat weer eens uit de kast te trekken! Het leuke is dat vrijwel alle nummers op een film of boek zijn gebaseerd.

Where Eagles Dare: gebaseerd op de gelijknamige film, perfecte opener met veel tempowisselingen.

Revelations: begint met een gedicht van Chesterton, en de rest van het nummer is gebaseerd op een boek van A. Crowley. Een van de beste nummers die Bruce ooit voor Maiden schreef vind ik.

Flight of Icarus: gaat over de Griekse mythe van Icarus die probeerde naar de zon te vliegen.. op zich geen slecht nummer maar het refrein is me iets te cheesy..

Die With Your Boots On: beetje irritant nummer wat mij betreft (if you're gonna die, you're gonna die etc... pffffffffff)

The Trooper: gebaseerd op het beroemde gedicht The Charge of the Light Brigade van Tennyson. Qua opbouw een vrij simpel nummer, maar wel een vette klassieker natuurlijk.

Still Life: gaat mooi van start, zakt daarna beetje in, wel weer een leuke solo.

Quest For Fire: gebaseerd op de gelijknamige film. Vraag me alleen af of Harris de film wel echt heeft gekeken. Of hij heeft vroeger tijdens de geschiedenislessen nooit goed opgelet. Dinosaurussen en holbewoners hebben namelijk nooit samengeleefd. Ook niet bepaald een populair nummer geloof ik.

Sun and Steel: gebaseerd op Mishima's verhaal over Samurai legende Miyamoto Musashi. Dit nummer heeft hetzelfde euvel als Flight of Icarus, te cheesy refrein.

To Tame a Land: gebaseerd op de science fiction klassieker Dune. Iron Maiden begon met voorganger The Number Of The Beast een traditie, namelijk haar platen afsluiten met een prachtig episch nummer. To Tame A Land is een geniale song en past in het rijtje Rime Of The Ancient Mariner, Alexander The Great en Hallowend Be Thy Name.

Niet alle nummers zijn even sterk dus, maar de nummers die wel goed zijn die zijn dan meteen ook weer HEEL ERG goed daarom 4*

avatar van Mr. Rock
Heb deze altijd net wat minder gevonden dan het andere Maiden-werk uit de jaren tachtig. Natuurlijk staan er wel sterke nummers op en bevat dit album met The Trooper één van Maidens grootste klassiekers aller tijden. Maar een nummer als Die with Your Boots On vind ik dan weer één van hun zwakkere nummers. Nog altijd een dikke voldoende uiteraard, maar voor mij toch vrij duidelijk het zwakste album uit de periode 1982-1988.

Yann Samsa
@ Mr. Rock

Toegeven, ik heb dit ook lang gedacht.
Ik vond PieceOfMind een album
* Zonder emotionele songs
* Met niet echt een uitschieter
* Die wat minder goed uitgewerkt was

Maar, bekijk het eens in z'n totaal...
Staan er slechte songs op? Neen!
Het is misschien wel een simpel klassiek Heavy Metal album
(en dat kan ik meestal ook niet appreciëren)...
Maar het is gewoon 45min genieten van lekkere tunes!

avatar van VanDeGriend
Een door afkortingen onleesbaar bericht plus de reacties daarop verwijderd.

avatar van Lonesome Crow
Na de klassieker "the Number of the Beast" nam Iron Maiden wat gas terug en probeerde gelukkig dat album niet te evenaren.

Maar echter, achteraf is het toch wel weer een heel goed album want het merendeel is mid-tempo songs maar wel erg goed uitgewerkt.
Mooie rustige stukjes erin, melodieus en bijna alle nummers van een constant hoog nivo.
Zelfs de eerste single "Flight of Icarus" is van hoog nivo en toch heb ik 1 klassieker kunnen ontdekken nml "To Tame a Land ".

Luister maar eens wat een mooie opbouw in dat nummer zit, echt geweldig.

Om de een of andere reden kan ik dit album altijd horen, bijna elke stemming past er wel bij.
Zet hem nooit voortijdig uit wat ik bij alle andere albums van maiden wel eens heb.... wat dat betreft voor mij hun meest toegankelijke.

avatar van Maximusic
Inderdaad een zeer goed album, en To Tame a Land is inderdaad een klassieker een van maidens beste nummers (wat er vrij veel zijn )

Maximusic schreef:

jammer dat het nooit meer live gespeeld wordt

flebbie
Is dit nou de originele versie van the Trooper?
linkje

Dweezle13
Een geweldig album van een geweldige band en ik moet toegeven dit is het meest, beste album van een band meteen al met de opener weet je waar je,je oren op moet richten.
Bruce dickinson zingt gedreven en met veel fraaie vertoningen in ook het unieke gitaarwerk van adrian smith/dave murray krijg je de salvo's voor je oren gestampt.
De trooper is een voorbeeld van souvereine delicatesse en superieure klasse(12-inch op het vijnyl is hier ook prachtig aan en ook het prachtige art-work-de mascotte'iron eddie die op de live acts van maiden altijd etaleerde),die with your boots on, en to tame a'land worden helaas veel te weinig gespeeld en de band moet het hebben van zijn klassiekers als revelations en flight of icarus.
Het kleine tekst boekje van deze sculpturen laat met eigen zinnige foto''s een sombere steve harris als boekanier zien en de gedreven degens en bajonetten op een leuke manier naar voren komt.
Where eagles dare flauw ,vertaald uit de klassieke film van burton en eastwood die het hele nazi-fort angst in boezemt),to tame a'land de hekkesluiter naar frank herbert's dune en 'the trooper belicht nog eens het mooie gedicht,the charge of the light brigade,wonder schoon,van tennyson-,revelations een gedicht is van chesterton en op het boek van crowly(mr-crowly-osbourne/rhoads),-het nummer sun&steel inderdaad naar de oosterse legende-samoerai-miyamoto musaschi en quest for life naar de inderdaad juearrasic parc -verrichtingen waar spielberg later nog eens lekker op voort borduurt,flight of icarus naar de giekse mythe van een perseus, thor,zeus, en deze icarus de zon probeert naar toe te vliegen,wel een catchy nummer door voltallig vele bands gecopieerd,denk aan( ray gillen/cris caffery),de eind tour die eindigde in dortmund in een onmenselijke wereld tournee waar de creatuur 'eddie door eigen bandleden wordt vermoordt,de zdf-tv crew maakte hier opnames van maar achtte de geweldadige scenes als te geweldadig uiteindelijk verschijnt in '84 met de uitgebrachte hoes'powerslave,eddie als sphinx.
De prachtige audenthieke ontwerpen van het art-work uit handen van derek riggs zoals ook op piece of mind, is fantastisch en doet denken aan roger dean van yes ,om met een onvervalst imago een bepaalde sfeer te creeeren.
(ex-urchin),smith doet dennis stratton(prayin mantis) en tony parsons vergeten.

avatar van metallica1997
een heel goed album vooral het 1ste en 5de numer van de cd

avatar van richiedoom
Ik heb vandaag deze en dance of death gekocht. Dit zijn mijn eerste maiden albums die ik origineel koop. En ik ben van plan om ze allemaal in huis te halen. De reden hiervoor is voornamelijk de hoesjes. Die zijn echt prachtig (met enkele uitzonderingen daargelaten). Verder kon ik natuurlijk al een aantal bekende nummers van maiden, en die vond ik altijd wel aardig. Maar goed ik heb nu dus deze plaat opstaan en ik vind de sound van maiden zo heerlijk. Zelfs de zang, waar ik me eerst nogal aan irriteerde, vind ik nu geweldig. Dit plaatje vind ik van begin tot eind super, staat geen zwak nummer op vind ik. Ik geef dit album gewoon 4,5 ster. Ben benieuwd of deze stem zal blijven staan naarmate ik meer van maiden ga ontdekken. Maar dit album smaakt absoluut naar meer!!! (geld trouwens ook voor dance of death!!)

avatar van ricardo
Dit is toch wel een mooi album van Iron maiden vind ik. Een wat gematigd klinkend album, maar alles is gewoon perfect in balans op deze plaat, met misschien een lichte neiging waar de nadruk wat op de bas ligt. Maar de zangstem, drumwerk en gitaarwerk vind ik perfect in balans klinken. En wat heeft Bruce hier nog een fantastisch goed klinkende stem, je kunt precies horen wat hij zingt. De productie klinkt voor 1983 ook erg goed. Ook staan er op dit album niet echt uitschieters op, en misschien dat dit album daarom iets minder word beoordeeld dan de omringende albums van Iron Maiden hier op mu.me. Toch staan hier wel een aantal klassiekers op die ze vandaag de dag nog altijd spelen, namelijk Revelations, Flight Of Icarus, The Trooper en Still Life.

avatar van Eddie
Dit album heeft vooral heel erg last van zijn voorganger, probeer maar een zo'n klassieker te overtreffen. Deze plaat is in mijn ogen net zo goed en er staan net zo veel klassiekers op. Ik raad iedereen eens goed naar Quest of Fire te luisteren. Vind ik persoonlijk één van de sterkst gezongen nummer door Bruce uit zijn eerste maiden periode.

Stijn_Slayer
Ik vind 'm zelfs beter dan The Number of the Beast. Na Killers mijn favoriete Maiden plaat.

avatar van ricardo
Ik vind deze in zijn geheel misschien wel beter dan het album The Number Of The Beast. Op TNOTB staan ook een aantal mindere nummers op. En daar heeft dit album niet veel last van, het niveau van deze plaat vind ik van het begin tot eind even goed. Er zit niet veel kwaliteitsverschil tussen de onderlinge nummers dus. Ik kan mij dan ook niet voorstellen dat Maiden liefhebbers dit album dan ook echt slecht vinden. Een lekker tussendoortje op zijn tijd issut zeker, maar er zijn gewoon nog betere albums met betere nummers dan dit album vind ik.

De uitschieters die op TNOTB staan vind ik echter wel een stuk beter dan de beste nummers die op dit album staan, vandaar dat ik deze iets lager heb beoordeeld dan The Number Of The Beast.

avatar van i.Ron S.
De sound van dit album is naar mijn gevoel zwaarder dan the Number of the Beast, dat zal wel te maken hebben met de komst van Nicko McBrain maar ook de gitaren en vooral de bas staan een volume hoger.
Om het over de klassiekers te hebben, ik ben nooit zo voor the Trooper geweest, niet dat ik het slecht vind natuurlijk maar er staan sterkere nummers op dit album. Toch al zeker een ijzersterke opener en afsluiter, voor de rest zijn mijn favorieten Revelations, Flight of Icarus, Revelations en Still Life.
Die with Your Boots On valt met het refrein wat in herhaling.
Quest for Fire vind ik niet altijd even aangenaam, goede stem maar ik vind de hoge zang wat storend bij momenten.
Sun and Steel is wat simpel, misschien het minste nummer van het album maar dat zegt veel over de rest.
Het meest interessante nummer van ik het laatste, die rauwe gitaren en een imponerende bas, origineel Dune genaamd naar het boek en de film van Frank Herbert maar die hield niet van IM.
Het klinkt heel episch, een voorloper van Rime of the Ancient Mariner.

avatar van ricardo
Dit album ben ik nu al 4 dagen achterelkaar in de auto aan het afspelen geweest, en hij is er nog niet uitgeweest.

Het album begint gelijk met een lekkere woeste song. Volgens mij ook de beste manier om een Maiden album te gaan beginnen, kun je er gelijk lekker inkomen. Vervolgens krijg je het nummer Revelations. Een iets rustiger nummer, met een mooie rustige opbouw. Ook de stops die erin zitten bevallen mij enorm, maar dat nummer gaat echt naar een behoorlijk heftige climax toe. Daarna krijg je de geweldige catchy meezinger Flight Of Icarus. Die With Your Boots On is ook een geweldig nummer die echt in je hoofd gaat zitten. Eigenlijk zijn alle nummers erg verschillend, maar blijven allemaal erg goed in je hoofd zitten. Misschien vind ik dit wel het Maiden album met de meeste afwisseling erin. Op dit album staat geen 1 zwak of minder goed nummer op. Deze bevalt mij eigenlijk nog beter dan The Number Of The Beast. Eigenlijk is dit een verborgen juweeltje in de catalogus van Iron Maiden. Ik heb deze al jaren in huis, maar eigenlijk nooit erg veel gedraait. Hij gaat mij nu pas echt goed bevallen.

Het laatste nummer is ook echt geweldig, en volgens mij als episch nummer op dit album bedoeld. The Number Of The Beast heeft Hallowed By The Name. Powerslave Rime Of The Ancient Mariner. Somewhere In Time Alexander The Great. En Seventh Son de gelijknamige titeltrack. 5 klassiekers op rij hebben ze gemaakt, waarvan Sevent Son mij nog het minst goed bevalt, maar die gaat mij ook steeds beter bevallen. Ook het mooie aan dit album is dat het geen concept album is maar bestaat uit losse nummers. Is ook wel een keertje leuk dan alleen maar concept albums.

avatar van ricardo
Ik heb een paar users zien schrijven dat ze dit het beste Maiden album vinden. Ik moet ze daar geheel in bijtreden, want dat vind ik nu ook echt. Somewhere In Time vond ik er altijd enorm bovenuitsteken, en vind ik nog steeds erg goed, maar dit album bezit veel meer variatie dan SIT. Vandaar dat ik dit nu ook het beste Maiden album vind, vooral vanwege de variatie. Qua intensiteit is SIT natuurlijk nog steeds een kanjer, maar deze draai ik gewoon meer. Deze had ik al jaren in het rek staan en maar weinig aandacht geschonken, maar dat was erg onterecht, en gelukkig komt het met deze dus als nog goed met mij nu.

avatar van Kronos
Die With Your Boots On is wel een serieuze stinker.

Beste van Maiden, nog altijd hun twee eerste albums.

avatar van bone machine
bone machine (crew)
Ken niets van Iron Maiden, maar hoorde net op Stu Bru(de zwaarste lijst) The Trooper, klinkt erg goed. Zal toch eens een paar cd beluisteren. Tips???

avatar van Kronos
Als ik je top tien bekijk zou ik je de twee eerste albums aanraden, van '80 en '81. Omdat die wat rauwer zijn, met zelfs een beetje punkgevoel. Maar voor de rest, very heavy; zuiver edelmetaal.

avatar van bone machine
bone machine (crew)
Kronos schreef:

Kronos, bedankt voor de tip, weet nu waar te beginnen!