Rainbow - Rising (1976)

Label: Polydor

1. Tarot Woman (6:08)
  2. Run with the Wolf (3:47)
  3. Starstruck (4:04)
  4. Do You Close Your Eyes (2:58)
  5. Stargazer (8:27)
  6. A Light in the Black (8:11)
  7. Tarot Woman [Rough Mix] * (6:06)
  8. Run with the Wolf [Rough Mix] * (3:49)
  9. Starstruck [Rough Mix] * (4:04)
  10. Do You Close Your Eyes [Rough Mix] * (3:04)
  11. Stargazer [Rough Mix] * (9:08)
  12. A Light in the Black [Rough Mix] * (8:12)
  13. Stargazer [Pirate Sound Tour Rehearsal] * (8:33)
  14. A Light in the Black [Pirate Sound Tour Rehearsal] * (9:52)
  15. Man on the Silver Mountain [Pirate Sound Tour Rehearsal] * (2:22)
avatar van Bluebird
Niets van bekend maar dat ie niet helemaal meer ''bij de tijd'' is mag duidelijk zijn.

avatar van rushanne
Als dat die sekte is waar je verkleed moet gaan als minstreel, dan klopt dat wel, ja.

avatar van Chronos85
Rainbow - Stranger in Us All (1995) Het laatste fatsoenlijke wat ie heeft uitgebracht. Trouwens helemaal niet onaardig, ondanks het lage stemgemiddelde...

The Oath
Bluebird schreef:

Hoezo?

avatar van ricardo
Wat een prachtig synthersizer werk zit er in het eerste nummer, schitterend gewoon. Bijna nog nooit zo mooi gehoord, en na zo'n 2 minuten die explosie van geweld. Prachtig album is dit.

The Oath schreef:

Hoezo?

Hoe bedoel je?

avatar van ricardo
Ik vind het eerste nummer ook gelijk het beste nummer van dit album, hoewel ik Stargazer ook nog wel wat vind hebben. Het hele album vind ik erg goed, maar het eerste nummer is ook gelijk het beste nummer vind ik.

Buffalotid
Hoge rating (terecht) maar voor sommigen is deze plaat nog totaal onbekend. Rainbow is eigenlijk helemaal geen bekende groep en kom je pas tegen als je je echt in muziek interesseert.
Rainbow kan qua repertoire naast Black Sabbath worden gezet. (Dat is mijn mening of course)

avatar van ricardo
Erg lekkere plaat. Ik heb hem in totaal nu 5 keer beluisterd, maar alle nummers zijn erg goed. Het eerste nummer blijft mijn favoriet. Man wat een perfecte opener voor een album. Net als Baba O'Reily van The Who, die begint ook met dergelijke magische klanken. Stem gelijk verhoogd naar 4.5*. Ook is het best bijzonder dat Dio met zowel Ritchie Blackmore als ook Tony Iommi heeft samengespeeld. 1 van de beste zangers, met de beste gitaristen. Hoewel ik vind dat er nog een aantal zijn die ik beter vind dan Blackmore. Iommi niet, dat is i.m.o de beste ever.

avatar van VanDeGriend
Berichten verplaatst naar Black Sabbath

avatar van Chimpz
Geweldig album met van begin tot eind een perfecte sound. Met zijn 33 minuten nogal aan de korte kant, maar juist daardoor is het hele album ook zo sterk. Ronny James Dio klinkt beter dan ooit, Richie Blackmore is (net als iedereen) in topvorm en schrijft hier een enorme hoeveelheid goede riffs en solo's. Maar dé man van het album is Cozy Powell; de kracht en passie waarmee die man speelt is geweldig.

Vanaf opener Tarot Woman is het hele album op een constant niveau, met een zekere catchyness in hun spel waardoor het allemaal niet kan vervelen. De laatste 2 nummers brengen het geheel echter naar een nog veel hoger niveau; Stargazer is magistraal episch en blaast je weg in zijn grootsheid, waar afsluiter A Light in the Black dat ook voor mekaar krijgt, maar dan wel door de snelheid en solo's. Eén ultieme, zo goed als perfecte hard rock klassieker.

avatar van buckingham
Inmiddels verhoogd naar 4.5. Een waardige voorloper van alles wat nog gaat komen in de heavy metal scene eind jaren 70 begin 80. Alle elementen zijn aanwezig: Krachtige stem, heerlijke gitaren en drums met power.

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Ik blijf het een geweldige hardrockalbum vinden en ik verheug me ook op het feit dat dit album in the picture blijft. Kernwoord is hier veelal: power. Wat wil je met dergelijke virtuoze muzikanten! Het perfecte hardrockalbum? Bestaat per definitie niet, maar deze is verdomd bijna-perfect.

avatar van ricardo
Dit is zeker een mooi album. Vooral het begin met die elecktronische invloeden erin vind ik gewoon super en echt kippevel. Jammer dattie maar zo kort duurt, maar het voordeel daarvan is dat er geen fillers of andere overbodige shit opstaat. Een superplaatje inderdaad.

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Definitie van power: bij de meeste albums dien ik het volume hoger te zetten, hier juist omgekeerd. Als onze kleine (Ronnie) zijn klep opentrekt, maak dat je ver genoeg staat, wat een stem! Ook nog maar eens mijn waardering voor Cozy Powell. Je zou haast vergeten dat ene R. Blackmore nog meedoet .

avatar van ricardo
Tarot Woman en Light In The Black vind ik gewoon de beste nummers op dit album. Mij ontgaat waarom met grote afstand het nummer Stargazer zoveel beter gewaardeerd word hier. Een goed nummer, maar niet beter dan de andere nummers vind ik. Ik vind de opener gewoon geweldig, net als de afsluiter, die is bijna net zo goed.

Ik wist niet dat Rainbow zo'n goede band was, super gewoon. Als ik deze band vergelijk met tijdsgenoot Deep purple en dan in de mark II samenstelling, dan vind ik dit een stuk minder gedateerd en veel moderner klinken. Dit album klinkt totaal niet gedateerd en kan nog steeds erg goed mee.

avatar van Running On Empty
Begin September werd van deze CD een Deluxe 2CD versie aangekondigd met extra tracks maar inmiddels kan ik daar niets meer over terugvinden.

Iemand anders die hier meer van weet?

Welk label?

avatar van Running On Empty
Bluebird schreef:
Welk label?

Geen idee.

avatar van Bluebird
Zal er eens wat speurwerk naar verrichten...

avatar van buckingham
Met stip mijn top tien binnen. Wat een opener en wat een afsluiter. En wat er tussenin zit is ook geweldig!

avatar van Hans Brouwer
ricardo schreef:
Ik wist niet dat Rainbow zo'n goede band was, super gewoon. Als ik deze band vergelijk met tijdsgenoot Deep Purple en dan in de mark II samenstelling, dan vind ik dit een stuk minder gedateerd en veel moderner klinken.
Rainbow is geen "tijdsgenoot van" maar een "voortvloeisel uit" Deep Purple. Met andere woorden: Ritchie Blackmore, oprichter en gitarist van Rainbow, heeft het vak toch echt geleerd bij Deep Purple. Bij Rainbow brengt Blackmore de opgedane kennis verder in praktijk . Maar zonder enige twijfel: "Rising (1976)" is en blijft een top-rock album.

@ ricardo:

sla niet te vlug victorie.
DEZE Rainbow i inderdaad prachtig...
Maar na dit album wou Blackmore het grote publiek halen, en ook songs maken voor de Amerikaanse tieners. daarom wou hij 'love and hit songs' uitbrengen (vb: Since You've Been Gone). Ronnie James Dio was daarmee totaal niet tevreden. Hij vond de mix van de mysterieuse gitaarsound van Blackmore en de mythische teksten veel sterken, en hij hield het voor bekeken.... Rainbow zakte totaal in zonder Dio

avatar van glenn53
Ferre Clabau schreef:
@ ricardo:

sla niet te vlug victorie.
DEZE Rainbow i inderdaad prachtig...

Dat was niet na dit album maar na de opvolger Long live rock'n roll

Yann Samsa
Ja idd, verstrooidheidsfoutje van me.
Hoewel het op LLR&R al aan het gebeuren was.
Behalve bij songs als Gates Of B. en Kil The King wa het epische ook ver te zoekn

avatar van glenn53
Kijk daar heb jij nou weer gelijk in

Hans Brouwer schreef:
Dat weet ik Hans, Blackmore is uit de band Deep Purple gestapt om Rainbow op te richten. Maar ik zou het toch min of meer tijdsgenoten willen noemen vooral omdat het beiden wel echte jaren 70 bands zijn. Ik denk dat vooral de stem van Ronnie James Dio het hem doet. En ook de prachtige klanken in het begin bij het nummer Tarot Woman. Daarom vind ik dit wat moderner klinken dan Deep Purple, en dus ook wat tijdlozer.

Guardian of Isis
Guardian of Isis schreef:
Moesten ze de andere 3 nummers nu ook meer een concept gegeven hebben als bij Stargazer of A Light in the Black, zou deze zeer zeker een kans hebben gehad om in mijn top 10 te belanden! Nu geef ik deze, nog steeds met plezier, een 4*.
Brompot! Halve ster bij! Alle nummers hebben hier hun goeie kanten, ook al zijn Run With the Wolf en Do You Close Your Eyes minder buitengewoon. Tarot Woman, Stargazer en vooral A Light in the Black blijven p-e-r-f-e-c-t. Heerlijk hoe alle leden van de groep hier in topvorm zijn! Ik wou aanvankelijk Blackmore en Dio eruit pikken, maar Powell is hier verdorie ook ijzersterk, om dan niet te spreken van Tony Carey op de keyboards! Om dan de bassist toch niet uit te sluiten, die voor leuke ondersteuning zorgt.

avatar van Chronos85
Hmm, chips bij Dio is maagkanker geconstateerd. Een beetje off-topic maar toch wel noemenswaardig. Hopelijk valt het te genezen....