menu

Jeff Buckley - Grace (1994)

mijn stem
4,16 (2402)
2402 stemmen

Verenigde Staten
Rock
Label: Columbia

 1. Mojo Pin (5:44)
 2. Grace (5:24)
 3. Last Goodbye (4:37)
 4. Lilac Wine (4:34)
 5. So Real (4:45)
 6. Hallelujah (6:55)
 7. Lover, You Should Have Come Over (6:45)
 8. Corpus Christi Carol (2:58)
 9. Eternal Life (4:54)
 10. Dream Brother (5:28)
 11. Forget Her * (5:12)
 12. Dream Brother [Alternate Take] * (4:56)
 13. Lost Highway * (4:24)
 14. Alligator Wine * (3:20)
 15. Mama, You Been on My Mind * (3:26)
 16. Parchman Farm Blues - Preachin' Blues * (6:18)
 17. The Other Woman * (3:05)
 18. Kanga-Roo * (14:08)
 19. I Want Someone Badly * (2:36)

  met Shudder to Think

 20. Eternal Life [Road Version] * (4:48)
 21. Kick Out the Jams [Live] * (3:05)
 22. Dream Brother [Nag Champa Mix] * (5:25)
 23. Strawberry Street * (5:26)
 24. So Real [Live and Acoustic in Japan] * (4:25)
 25. Dream Brother [Live] * (7:43)
 26. Grace [Live] * (6:07)
 27. Mojo Pin [Live at Wetlands] * (13:47)
toon 17 bonustracks
totale tijdsduur: 52:04 (2:30:15)
zoeken in:
avatar van ArthurDZ
Berichten verplaatst naar Genres > Rock > emo muziek

avatar van Pitchman
2,5
Ik ken eigenlijk alleen het nummer 'Hallelujah' die wel eens voorbij komt op de radio of de top 2000. Daarom zal ik dit album nooit aanschaffen. Wat een vreselijk zeiknummer is dit zeg. Ik irriteer me mateloos aan dit liedje. Als de rest van het album ook zo is dan geef ik dit album maar liever geen sterren. Zal hem binnenkort gaan beluisteren , misschien is de rest wel om aan te horen. Sommigen lopen er mee weg , dus er moet iets goeds in deze muziek zijn.

avatar van meneer
5,0
Pitchman schreef:
Ik ken eigenlijk alleen het nummer 'Hallelujah' die wel eens voorbij komt op de radio of de top 2000. Daarom zal ik dit album nooit aanschaffen. Wat een vreselijk zeiknummer is dit zeg. Ik irriteer me mateloos aan dit liedje. Als de rest van het album ook zo is dan geef ik dit album maar liever geen sterren. Zal hem binnenkort gaan beluisteren , misschien is de rest wel om aan te horen. Sommigen lopen er mee weg , dus er moet iets goeds in deze muziek zijn.

Succes ! Ik begrijp (en herken) je redenatie omtrent ‘Hallelujah’ zeker wel. Voor mij is dit één van de heftigste diepgaande albums die ik ken (eerder ergens hier beschreven). Ik ben benieuwd naar je reactie op het album en top dat je het toch een kans gaat geven.

avatar van Pitchman
2,5
Ik zal dit album zeker een kans geven. Ik herken deze situatie wel. Als je een album echt geweldig vind en dan lees je dat iemand anders er niet zo veel aan vind. Dan denk je bij jezelf , hoe kan hij er niets aan vinden? Dat heeft iedereen natuurlijk. Dat is ook het leuke aan deze site. Je moet ook zeker open staan voor alle muziek dat voorbij komt. Zo krijg je ook een bredere muzieksmaak. Zal me verdiepen in de emotionele stem van de heer Jeff Buckley. Wordt vervolgd...

avatar van bikkel2
5,0
Belangrijk in deze is dat je Jeff zijn stem trekt.
Dat is niet iedereen gegeven.
Unieke strot, onderscheidend vooral.
Muzikaal genoeg te genieten. Afwisselend ook.
Van flink stevig tot mooi ingetogen.
Als het je raakt is het een plaat die je nooit meer los laat.
Ondergetekende weet er alles van.

avatar van meneer
5,0
Pitchman schreef:
Als je een album echt geweldig vind en dan lees je dat iemand anders er niet zo veel aan vind. Dan denk je bij jezelf, hoe kan hij er niets aan vinden? Dat heeft iedereen natuurlijk. Dat is ook het leuke aan deze site..

Één van de mooiste ontdekkingen die ik juist hier op MuMe heb gedaan is dat ik leerde dat smaken verschillen en dat dit hier zeer gewaardeerd en gerespecteerd wordt (ja, er zijn weleens wat schobbejakken.. ). Maar dus zelfs als jij niks aan dit album vindt dan is dat jouw goed recht !

avatar van FrodoK
5,0
mooi woord, schobbejakken.

avatar van Johnny Marr
3,5
meneer schreef:
(quote)

Maar dus zelfs als jij niks aan dit album vindt dan is dat jouw goed recht !

Ik vind er niet niks aan, maar ik vind er ook niet veel aan, snap je? Het enige album uit de top 20 hier op MuMe dat mij vrij weinig doet, zo goed als al de rest zijn 5*-platen bij mij

Er staan wel flinke uitschieters op deze plaat: Lilac Wine, het titelnummer, So Real en ja ook Hallelujah grijpen me wél flink bij m'n nekvel...alleen is dat niet bij alle nummers het geval.

avatar van meneer
5,0
Sukkel die ik ben.. Één van mijn favoriete klassieke componisten is Benjamin Britten. En vandaag kom ik er pas achter dat Corpus Christi Carol van Brittens hand is.. Natuurlijk meteen opzoeken op Spotify enzovoorts naar de klassieke uitvoeringen. Kom er meerdere tegen. Deze is, vind ik, best mooi..

コルプス・クリスティ・キャロル(聖体のキャロル): Corpus Christi Carol, a song by Benjamin Britten, Voces8 on Spotify - open.spotify.com

Maar Buckley heeft ook absoluut een mooie versie. Zo eigen.

avatar van esteban
4,0
Wie het heeft voor Jeff Buckley, moet dringend Tamino - Amir (2018) eens checken. Habibi is mijn favoriet.

avatar van FoolsGold
5,0
Grappig weetje, dit album staat in Morrissey's top 13 favoriete albums.

avatar van Gert P
1,5
Snsp het niet dat dit zo hoog stat.
Heb hem ooit eens gekocht mar een grote miskoop.
Zwaar over gewardeerd evenals Radiohead

avatar van deric raven
4,5
Jeff Buckley smeekt, huilt, zingt, overtuigd, overrompeld en begeleid je door Grace heen, voornamelijk ondersteunt met gitaar.
Voor mij niet te vergelijken met het geneuzel van Radiohead vanaf OK Computer. Daar gebeurt op muzikaal gebied wel wat, maar Yorke zou mij zonder dat muzikale tapijt niet kunnen overtuigen. Iets wat Jeff Buckley wel met minimale middelen weet te bereiken.

Toch snap ik je punt, mij deed het in het begin ook niet veel. Mijn ouders zijn van de leeftijd van jou Gert P, kochten ook dit album, maar vinden alleen de Leonard Cohen cover mooi.

avatar van Edwynn
4,5
Radiohead. Wat een vergelijking ook..

avatar van Mjuman
Wil er niet veel over zeggen: twee vrienden die elkaar lang niet gezien hadden - en dus veel te delen - een fles Pouilly Fumé, brandstof voor een goed gesprek, een nieuwe pasgekochte cd (deze dus) en het gesprek viel compleet stil: gee, man dit gaat diep zei mijn maat en wij (thans beiden 60+, maar nog uiterst vitaal) vulden het glas opnieuw en zwegen tot het eind van de cd

avatar van Don Cappuccino
5,0
Dit is een plaat die niet tijdsgebonden is. Het enige nummer dat je echt aan de jaren '90 kan koppelen is het stuwende en springerige Eternal Life. Grace is een complexe en veelzijdige plaat die je compleet bij de lurven grijpt vanaf de eerste noot.

De manier waarop Mojo Pin binnensluipt en langzaamaan richting een epische Led Zeppelin-achtige uitbarsting gaat, is om diep voor te buigen. Die Zeppelin-invloed komt ook duidelijk naar voren op Dream Brother. Het titelnummer zou qua gitaarwerk ook op een Nick Drake-plaat kunnen staan, ware niet dat er een knallende rockende band speelt. Buckley's bereik is fabelachtig groot en zijn immense uithalen voelen alsof ze van levensbelang zijn voor hem. Vooral de allerlaatste uithaal in het titelnummer gaat door merg en been. So Real bevat zelfs stemmige rustige passages die ik op een Slint-plaat zou kunnen verwachten, met het spoken word-stuk komt dat al helemaal dichtbij. Corpus Christi Carol is magistraal met ''hemelse'' vocalen.

Grace is een rockplaat met een subtiliteit die je niet vaak tegenkomt, er zit namelijk ook een goede dosis blues en jazz in; het meest letterlijke voorbeeld natuurlijk in de cover van Lilac Wine, dat ook door Nina Simone is uitgevoerd. Lover, You Should Have Come Over is een song die alleen geschreven wordt door een bluesman. In al die alternatieve rockbegeleiding van de gehele plaat hoor je ook Buckley, de bluesman die zijn hart uitstort over de gehele plaat. Een plaat met een onuitwisbare indruk.

Sippenhaft
Mooie plaat met emotie, goed voorgedragen door Jeff Buckley. Maar behoort niet tot mijn favoriete solozangers. Ik loop warm voor Jason Molina, Nick Drake, Peter Silberman en Sufjan Stevens.

Verbaasd mij dat hij zo hoog hier op de lijst prijkt. Bijvoorbeeld op Best Ever Albums staat ie op plek 50.

Dolfo
Gert P schreef:
Snsp het niet dat dit zo hoog stat.
Heb hem ooit eens gekocht mar een grote miskoop.
Zwaar over gewardeerd evenals Radiohead


Met deze quote eens, voor een deel. Over voorkeuren en smaak kun je gaan twisten, maar dat vind ik niet zinvol. Ik zou niet de term overgewaardeerd gebruiken, misschien eerder: Sorry, het is niet mijn smaak, ik 'verorber' liever Ben Howard. ?

avatar van harm1985
5,0
Desert island disc voor mij.

avatar van Mjuman
harm1985 schreef:
Desert island disc voor mij.


Je weet hoeveel erin dat koffertje (of platenkoffer) gaan en dat er gegarandeerd stroom is op dat eiland

avatar van Tony
4,5
Op een woestijn eiland ga je geen plezier beleven, zelfs niet aan dit mooie album.

Arbeidsdeskundige
Grace en Last Goodbye zijn mijn favoriete nummers op dit album. De weltschmerz druipt ervan af.

avatar van Sgt. Revolver
4,5
Je hebt van die momenten waarop je dit album even nodig hebt. Sommige teksten blijven in je hoofd spoken (met name de teksten van "Last Goodbye" en "Lover, You Should Have Come Over") en weerspiegelen de gevoelens die je soms hebt.

Terug naar 5 sterren.

EHartmann
Stem van vader Jeff spreekt mij meer aan. Hoewel Jeff z'n best doet, klinkt het vaak geforceerd. De emotie in de zang komt te weinig van de grond. Ik vind het te vaak tegen het jankerige aan. Ook de muzikale arrangementen doen mij te weinig. Blijft over de vraag of het een klassieker is. Ik vind van niet. Misschien wel hier, maar elders echt niet of niet echt. Over de doden natuurlijk niets dan goeds, zeker deze Jeff. Geen top 100 aller tijden album. Sorry fans.

avatar van Edgar18
5,0
EHartmann schreef:
Misschien wel hier, maar elders echt niet of niet echt. Over de doden natuurlijk niets dan goeds, zeker deze Jeff. Geen top 100 aller tijden album. Sorry fans.
Bij Rate Your Music de nummer 129 allertijden, op de lijst van Rolling Stone plek 304 en ook in andere allertijden lijsten altijd hoog te vinden.

Dat het je smaak niet zo is dat is prima, maar dit album hoort toch echt tot de grote klassiekers.

avatar van bikkel2
5,0
Vader Tim was de betere vocalist. Eigenlijk een stemkunstenaar. Daar tipt Jeff net niet aan, maar hij is wat mij betreft ook fenomenaal.
Dat het een klassieker is klopt natuurlijk. Nog altijd één van de beste debuutalbums aller tijden.
Maar ik kan mij ook voorstellen dat het niet iedereen zijn kopje thee is.
Ik heb mensen meegemaakt die er knap nerveus van werden. Geen last van gelukkig.

avatar van devel-hunt
2,5
Wel een aardige plaat hoor deze grace, meer dan aardig kan ik er niet van maken, toen niet en nu niet. Het is natuurlijk, door zijn tragische veel te jonge dood, een klassieker geworden. Ik denk dat de bewieroking van deze plaat daar wel mee samenhangt.
Het geluid, zijn uiterlijk, zijn kwetsbare persoonlijkheid, zijn jeugd, zijn vader, zijn performance, de tragedie, het verdrinken en de zeer tragische jonge dood van een veelbelovend talent. Die mix heeft hem onsterfelijk gemaakt, het spreekt tot de verbeelding, iets wat hem bij leven waarschijnlijk niet was gelukt.

avatar van Droombolus
5,0
EHartmann schreef:
Stem van vader Jeff spreekt mij meer aan..


Ik noem 'm gewoon Tim ........

EHartmann
Edgar18 schreef:
(quote)
Bij Rate Your Music de nummer 129 allertijden, op de lijst van Rolling Stone plek 304 en ook in andere allertijden lijsten altijd hoog te vinden.

Dat het je smaak niet zo is dat is prima, maar dit album hoort toch echt tot de grote klassiekers.


Over hetgeen klassieker is en welke subklassieker is? Klassieker is een album dat in verschillende toplijsten heel hoog moet scoren. Bijvoorbeeld album(s) van Beatles, Pink Floyd, Rolling Stones, etcetera. Grace komt nergens elders voor in de Top 10 of 20 of 30. Eerder lager dan top 50..... Grace vind ik meer een sub.

EHartmann
Droombolus schreef:
(quote)


Ik noem 'm gewoon Tim ........


Daar ken ik 'm niet goed genoeg voor ?

Gast
geplaatst: vandaag om 18:27 uur

geplaatst: vandaag om 18:27 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.