Jeff Buckley - Grace (1994)

Label: Columbia

1. Mojo Pin (5:44)
  2. Grace (5:24)
  3. Last Goodbye (4:37)
  4. Lilac Wine (4:34)
  5. So Real (4:45)
  6. Hallelujah (6:55)
  7. Lover, You Should Have Come Over (6:45)
  8. Corpus Christi Carol (2:58)
  9. Eternal Life (4:54)
  10. Dream Brother (5:28)
  11. Forget Her * (5:12)
  12. Dream Brother [Alternate Take] * (4:56)
  13. Lost Highway * (4:24)
  14. Alligator Wine * (3:20)
  15. Mama, You Been on My Mind * (3:26)
  16. Parchman Farm Blues - Preachin' Blues * (6:18)
  17. The Other Woman * (3:05)
  18. Kanga-Roo * (14:08)
  19. I Want Someone Badly * (2:36)

met Shudder to Think

20. Eternal Life [Road Version] * (4:48)
  21. Kick Out the Jams [Live] * (3:05)
  22. Dream Brother [Nag Champa Mix] * (5:25)
  23. Strawberry Street * (5:26)
  24. So Real [Live and Acoustic in Japan] * (4:25)
  25. Dream Brother [Live] * (7:43)
  26. Grace [Live] * (6:07)
  27. Mojo Pin [Live at Wetlands] * (13:47)
Feeder
Het album mist inderdaad samenhang. Ieder nummer baadt in z'n eigen eigenaardige sfeertje. Met andere woorden : het is een hele opgave om dit album in 1 keer uit te luisteren. Soms heb ik het gevoel dat Jeff wist dat dit z'n enige album ging worden, alsof hij nu op dit album wou tonen wat hij allemaal kan. Alhoewel ik vind dat dit album een beetje teveel waardering krijgt is het allesbehalve slechte muziek en hij had ongetwijfeld nog veel mooie dingen kunnen maken.

avatar van fluidvirgo
Een geweldig tijdloos document, meer ga ik hier niet over zeggen. Luister naar Grace of Dreambrother en laat de muziek voor zich spreken.

*****

avatar van schizodeclown
jah het zou geen ramp zijn om de liedjes hier los te luisteren,elk liedje is hier opzich,zodat deze plaat niet als geheel klinkt.Maar de sfeer heeft allemaal een beetje wel wat van elkaar weg natuurlijk

avatar van frankvankesteren
Migo schreef:
Jammer dat de (treurige) achtergrond van veel artiesten vaak meegenomen wordt in de beoordeling. Het gaat om de muziek. Niet dat die niet goed verzorgd is op dit album, maar bij sommige superlatieven denk ik toch echt dat bij het stemmen de emoties bij sommigen de bovenhand hebben gekregen in plaats van de rationaliteit.

Dit is ook wat ik me afvraag... vanwege de positie in de toplijsten vraag ik me ook wederom af of dit een goed album zou zijn (voor de mensen hier waarschijnlijk een retorische vraag ) maar na het lezen van vele reacties hier vraag ik me toch echt af wat nou het geweldige aan dit album is..

Ook vraag ik me nu nog steeds af wat dit nu exact voor soort muziek is, de genres hier zijn namelijk zo breed dat ik me moeilijk kan voorstellen of dit wat is... ik heb niet zo'n zin in een miskoop namelijk.. ik bedoel dus niet of dit wel een goed album is maar meer of dit wel een album voor mij is..

Dus de uitdaging: zou een Jeff Buckely fan, die natuurlijk graag wil dat Pearl Jam weer verstoten wordt van de 5e plaats, mij (en vele anderen) kunnen overtuigen waarom dit album nu zo verschrikkelijk goed is dat het deze plaats verdient? bij voorbaat dank..

ik heb wel een paar clips al beluisterd maar ik vraag me vooral af of dit representatief is voor het hele album en vooral of het wel een album is...

voltazy
frankvankesteren schreef:

ik ben een groot jeff (ook z'n vader trouwens, tim) buckley liefhebber. Maar Ten is zo briljant dat die wel mooi staat op 5

Ila
M'n favoriete album EVER!!!
Zo prachtig. Zo magisch. Zo intens. Zo betoverend.

avatar van fairiewitch
Ila schreef:
M'n favoriete album EVER!!!
Zo prachtig. Zo magisch. Zo intens. Zo betoverend.

Hehe
Er zit wel een vleugje magie in

Momenteel vind ik er nog niets aan, buiten het geweldige Hallelujah!
Ik ga nu slapen, hopend dat terwijl ik in mijn bed lig met Grace op dat het kwartje valt.
Misschien is het nog te vroeg.

Pim Latuny
Had ik ook in het begin. Laat deze plaat op je inwerken. Ik hoop dan dat je de pracht van dit meesterwerk zult zien.

Als je het niet ziet, moet je hem nog een keer luisteren

Deze plaat is voor mij uitgegroeid tot 1 van de beste albums ooit. Heel knap hoe emotie hier wordt omgezet in muziek. Erg jammer dat hij niet meer onder ons is en ons opnieuw kan betoveren.

Een verdiende top-10 notering.

vondeich
Ik snap ook totaal niet wat er zo geniaal is aan deze plaat...

avatar van levenvergeten
Het zinnetje: "Too young to hold on, but too old to just break free and run" in Lover You Should've Come Over.

voltazy
levenvergeten schreef:

mischien wel, met in het achterhoofd ook de situatie van z'n vader, dit zinnetje geschreven, dacht ik zo aan?

avatar van levenvergeten
Zou best kunnen, inderdaad. Maar ik weet het niet zeker.

Matig album, het kost me moeite om m'n aandacht erbij te houden.
Z'n vader maakt aangenamere muziek.
3,0* (na aardig wat luisterbeurten)

Pim Latuny
Kan je ook vertellen waarom het je aandacht niet zo vasthoudt?

Ehm, de stem weet me niet zo te boeien. 't Is verder ook niet slecht ofzo, maar (ik vind het) niet heel speciaal.

de stem weet me niet te boeien??!!! hij heeft juist een geweldige stem (niet dat je dit goed MOET vinden ofzo)

avatar van Nautilus
Ik vind dit een heel sterk, eigenzinnig album. Zijn stem is juist een heel belangrijke reden waarom ik het zo mooi vind, zo intens, dit raakt me in het diepste van m'n ziel. Grace staat dan ook in m'n Top 10 en wel op 3.

Pim Latuny
Ok, ikzelf kan me moeilijk voorstellen dat ik me bij de stem verveeld zou voelen.

Misschien heeft het album wat incubatietijd nodig.

Geef het wat tijd.

avatar van Reint
Het is best een moeilijke cd voor sommigen, na zo'n 5 luisterbeurten komt de werkelijke briljante naar boven, mocht het niet eerder zijn.

5 sterren. Staat ook in mijn Top10.

Reint schreef:

Zeker weten, vooral Mojo Pin is moeilijk om te waarderen in het begin, maar als je het eenmaal een paar keer hebt geluisterd is het toch wel een heel goed nummer.

Ik heb een poging of 20 eraan gewaagd, maar het gaat niet lukken met Buckley. Ik blijf het beresaai vinden.

avatar van Nicolage Rico
Sex met een ijsbeer is pas saai.. Of ...

Vind je werkelijk geen één nummer goed, Ray?

avatar van Joy4ever
Is de Lilac Wine ook niet goed gevallen Ray?

Laurora
Ik kan best begrijpen dat mensen het helemaal niets vinden. Hij zingt soms tegen het valse aan (vind ik dan weer mooi), kan soms zeurderig zingen (vind ik dan weer mooi) en soms doet hij heel schreeuwerig (vind ik dan weer mooi).

Kortom; 5*

Nicolage Rico schreef:
Sex met een ijsbeer is pas saai.. Of ...

Vind je werkelijk geen één nummer goed, Ray?
Nul komma niks Rico.

avatar van HiLL
Reejman is al tijden de weg volledig kwijt.

Ik zeg alles aan dit album is goed, behalve:
Lilac Wine (saai), So Real (onprettig), Corpus Christi Carol (te hoog) en Eternal Life (geen goed nummer).

Hiernaast heb je de rest van de goede nummers met Dream Brother (heerlijk nummer), Last Goodbye (even bijkomen na Grace), en dan Forget Her (wat een prachtig nummer) en Mojo Pin (beetje vreemd, maar wel lekker). Dan hebben we nog de crème de la crème van dit album Grace, Hallelujah en als klapper Lover You Should've Come Over... Die laatste wordt steeds beter en groeit uit tot de beste van dit album.

Laurora
So real onprettig?

Maar voor de rest ben ik het helemaal met je eens. Al is Eternal Life (Road version) wél erg goed. Maar die staat dan weer niet op deze.