Arcade Fire - Neon Bible (2007)

Canada
Rock / Pop
Label: Merge

1. Black Mirror (4:13)
  2. Keep the Car Running (3:29)
  3. Neon Bible (2:16)
  4. Intervention (4:19)
  5. Black Wave / Bad Vibrations (3:57)
  6. Ocean of Noise (4:53)
  7. The Well and the Lighthouse (3:56)
  8. (Antichrist Television Blues) (5:10)
  9. Windowsill (4:16)
  10. No Cars Go (5:43)
  11. My Body Is a Cage (4:47)
avatar van bloempje24
Bedankt voor de support Ik ben blij dat hier plaats is voor een kritische noot en het omschrijven van wat je ervaart bij het luisteren. Dat is toch ook veel interessanter dan one liners en fan boards?

Ik zal proberen uit te leggen wat mij tegenstaat in de productie van veel nummers. Mijn eerste luisterbeurt heb ik zondagavond gehad, alleen op de bank met een zéér goede koptelefoon. Met zo'n koptelefoon hoor je vrij zuiver alle geluiden op de plaat, zeker als je de mogelijkheid hebt om je goed te concentreren op de muziek.

Het viel mij direct op dat de gehele stijl van Neon Bible ietwat kitscherig en dichtgeplamuurd overkomt, niet zo erg als de laatste plaat van David Gray, maar voor mij over het randje. Ik kreeg dan ook al snel angstzweet door plots opkomende herinneringen aan Night of the proms op oudejaarsavond. Daar wordt een mens niet vrolijk van.

Voorbeelden zijn moeilijk te geven, omdat het de productietechniek in de hele plaat is (kleine voorbeeldjes: Black Mirror strijkers tussen 2:24 en 2:40, toeters in No Cars Go 0:49 – 0:56 en fluitje + toeters 3:38 – 3:40; My body is a cage trompet + koor + orgel rond 2:29 etc.). De liedjes lijken te zweven op een bepaalde geproduceerde laag van strijkers en hier en daar een trompet. Elk hoekje wordt vakkundig gevuld en dat is zeker in contrast met Funeral. Bij Funeral waren de geluiden en verschillende instrumenten meer los van elkaar en dat spreekt mij veel meer aan. Overigens moet ik zeggen dat ik minder last van de productie heb wanneer ik deze draai in de auto naar mijn werk. Een simpele geluidsinstallatie geeft een minder zuivere weergave van de muziek en dat werkt voor mij positief bij Neon Bible.

Omdat ik zoveel verschillende concerten van The Arcade Fire heb gezien weet ik dat hun nummers sterk genoeg zijn om in verschillende jasjes te kunnen spelen. Ik ben dus enigszins teleurgesteld in de jas die ze deze cd hebben aangetrokken.

avatar van willemjasper
Fantastisch.....nu al zoveel berichten.....en het album komt pas over een maand!!!!!dus iedereen zit ontzettend te wachten op de opvolger van het geweldige Funeral......ik dus ook......voor mij is Funaral ook een van de beste albums van de afgelopen jaren.....het past bij elke stemming.....maar gelukkig is er van de Neon Bible al veel te beluisteren.....en al is de kwaliteit soms wat matig.....het klinkt als.....een heerlijke opvolger van Funeral.....misschien wat gelikter.....maar voor mij is die geweldige drive gebleven.....en vooral de emotie van de nummers.....maar misschien heb ik juist die nummer beluisterd.....kunnen we februari een keer overslaan en volgende week in maart beginnen!!!!!!!!!!

avatar van SilverGun
Het lijkt wel alsof iedereen een kopie van Funeral verwacht en dat iedere koersverandering een teleurstelling is. Ik ben juist weg van de productie van Neon Bible, voor zover die te beoordelen is afgaande op het gelekte album. Lekker vol en met voldoende oneffenheden.

voltazy
SilverGun schreef:

het is denk ik meer het geval dat na een album zoals funeral, de opvolger vooral kan tegen vallen voor veel mensen, als er een kopie was gekomen van funeral was het volgens velen ook niet goed geweest trouwens

avatar van gemaster
Heb het album de laatste 2 dagen meerdere malen op mijn mp3 speler geluisterd en dit is toch wel een album dat veel beter tot zijn recht komt met een koptelefoon. Het overdondert dan meer en zorgt ervoor dat je zelf meer in de sfeer van het album raakt. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen tussen mij en dit album, maar zo geniaal als Funeral vind ik deze bijlange na niet. Absolute favoriet is 'Intervention'. Dat orgel is echt om kippenvel van te krijgen!

Kleine 4* voor nu.

Ik mis de geniale waanzin, pakkende melodieen en instrumentatie van Funeral. De beste nummers komen hooguit in de buurt van de wat mindere op F. Ik ben het wat productie geheel met Bloempje eens, bovendien klinkt ie bij mij heel erg dof, maar dat kan misschien nog goedkomen. Middelmatige plaat vooralsnog: 2,5 dus.

avatar van KampF
Alex Eiffel schreef:
bovendien klinkt ie bij mij heel erg dof

gek heh? Iedereen loopt op een verpauperde web-rip te stemmen. Een beetje geduld kan geen kwaad.

KampF schreef:

Gek heh? Iedereen loopt op een verpauperde web-rip te stemmen. Een beetje geduld kan geen kwaad.

Prima geluid hier hoor! Moraalridder!

avatar van gemaster
Inderdaad. Niks mis met het geluid hier.

gemaster schreef:
Inderdaad. Niks mis met het geluid hier.

Ik heb 160 Kbps.

Het album is trouwens duidelijk een groeiertje. Moeilijk om niet te vergelijken met Funeral, in eerste instantie was ik lichtelijk teleurgesteld, maar ik hoor nu na de derde keer steeds mooiere dingen. Verhoging van 3 > 3,5 naar inmiddels 4*

avatar van Woody
HiLL schreef:

Prima geluid hier hoor! Moraalridder!

Sommige mensen wachten liever! Millie Vanilli!

avatar van bloempje24
Wanneer ik de eerste twee nummer oversla heb ik toch een opeenvolging van 4 fijne tracks. Stem verhoogt naar 3,5.

3. Neon Bible
4. Intervention
5. Black Wave / Bad Vibrations
6. Ocean of Noise

Heb 't gevoel dat ie (na een redelijke openingstrack) pas bij track 4 echt gaat beginnen, om bij 8 weer even in te zakken, maar met de laatste 2 tracks goed afsluit.

Heb Funeral niet geluisterd, dus ik luister 'm totaal onbevooroordeeld.
Ik stem nog niet na 1x luisteren, maar ligt voor m'n gevoel ergens 3,5*-4,0*

Beste nr: geen echte voorkeur; 1,4,10 zijn wel sterk
Slechste nummer, met stip: (Antichrist Television Blues)

Spuit 12 schreef:
Slechste nummer, met stip: (Antichrist Television Blues)

Vind ik inderdaad ook! Beetje een vreemde eend in de bijt.

avatar van oruiz
HiLL schreef:

Vind ik inderdaad ook! Beetje een vreemde eend in de bijt.

meen je dat nou? Vind ik 1 van de leukere nummers samen met Keep the car running, Intervention en Black Mirror

avatar van johan de witt
oruiz schreef:

Leuk misschien, maar goed? Dat is toch heel wat anders.
Het nummer doet mij heel erg denken aan Bruce Springsteen, net als het 'Working for the Church while your family dies' stukje in Intervention.

Ik vind het vooralsnog ook behoorlijk minder dan Funeral, vooral omdat het niet zo'n mooi geheel is als Funeral.

Beste nummers zijn: Black Mirror (had echt de eerste single moeten worden), Neon Bible, Black Wave / Bad Vibrations, Ocean of Noise en No Cars Go.

Intervention akoestisch

Een goed nummer past iedere jas

[quote]johan de witt schreef:

black mirror is ook de eerste single. Antichrist Television Blues is wel de mooiste titel

Rock en Canada dat moet wel wat zijn dacht ik....
en wat krijg ik... toeters, achtergrond koortjes, strijkers, een zanger zonder ballen haha jammer. een 2 voor de moeite

Jaaaa, hij is er..
Na de eerste luisterbeurt, 3.5*, maar dat gaat ongetwijfeld stijgen zoals bij Funeral..

avatar van Montorsi
ps. een iets andere No Cars Go deze versie, opnieuw opgenomen lijkt me..

avatar van Montorsi
Inmiddels voor de 2e maal geluisterd, we stijgen alweer door naar 4..

voltazy
Edrahille schreef:
Rock en Canada dat moet wel wat zijn dacht ik....

er zijn anders nog genoeg bands/artiesten in de categorie rock en canada, haak niet meteen af

neil young, godspeed you! black emperor, a silver mt. zion, do make say think, hrsta, valley of the giants

ik zelf vind the arcade fire wel erg goed. Al meteen bij funeral na een paar keer luisteren helemaal in de ban geraakt en het album dagen lang achtereen gespeeld, vooral het openings en slotnummer van funeral waren fantastisch. Hierna heeft het wel aan kracht verloren maar nog genoeg voor een 4,5. de nummers die ik tot nu toe heb gehoord van neon bible zijn sterk maar halen niet het niveau nog van funeral. ik wacht tot de release met het luisteren van het gehele album om daarna te kunnen stemmen.

avatar van Jumperjack
Hoe, luisteren we tegenwoordig naar muziek? Ik ben van de punk generatie en het enige wat telt is, is of je iets goed vindt of niet. Ik lees hier dingen die me doen denken aan hoe de liefhebbers van symfonische rock destijds naar muziek luisterden. Ik zal wel weer een kloothommel zijn omdat ik dit schrijf, maar ik ben dan misschien ook wel simpel in mijn opvattingen. Ik vind Neon Bible gewoon goed.

avatar van orbit
Jumperjack schreef:

Het begint weer een beetje naar hogere wiskunde te neigen inderdaad ja..

avatar van HiLL
Black Mirror vind ik echt een ijzersterk nummer. Intrigerend zelfs. Lekker donker, mysterieus en opzwepend. Terechte single.

avatar van otherfool
Ben ik dan de enige die de nieuwe versie van No Cars Go wel geweldig vindt?

Al met al is het weer een heerlijke plaat van The Arcade Fire. Wel anders dan Funeral, natuurlijk, maar ik hoor eigenlijk gewoon 11 sterke songs, er is geen skipmoment te ontdekken. Intervention is voorlopig mijn favorietje.

4*.

avatar van Bart
Ik ben benieuwd wanneer er files beschikbaar komen met een betere bitrate. De huidige versie die circuleert is van zeer slechte kwaliteit....

avatar van HiLL
Prima kwaliteit hoor, nogmaals.

avatar van Bart
HiLL schreef:
Prima kwaliteit hoor, nogmaals.

Ik weet niet welke versie jij hebt, maar als je na 'Intervention', een nummer van goede kwaliteit, het nummer 'Black Wave / Bad Vibrations' gaat luisteren, dan is er niet sprake van een 'prima kwaliteit'.