Kendrick Lamar - DAMN. (2017)

Label: Aftermath (II)

12. Fear. (7:40)
  13. God. (4:08)
  14. Duckworth. (4:08)
avatar van jellylips
Ik zou een versie zonder NEW KUNG FU KENNY zeker op prijs stellen.

avatar van Johnny Marr
Wat zit iedereen hier te klagen over LOYALTY? Vind dat nou net één van de hardste nummers.

avatar van Jeroen65
Johnny Marr schreef:

Same here man. Kendrick en Rih vullen elkaar heerlijk aan op de track.

paulet
Het ding bij deze plaat is om er met zeer veel aandacht vaak naar te luisteren

avatar van thgryda
De scores hier liggen overigens een pak lager dan die van de recensenten uit de media. Die zitten tussen de 4 en 5...

Johnny Marr schreef:

Radioheadfans die de memo nog niet hebben gekregen dat Rihanna tegenwoordig cool is.

Slowgaze schreef:

Ligt zelfs niet aan het feit dat Rihanna meedoet. Beat is gewoon kapot hard.

Humble is toch maar pfrrrrt. Als je dat moet vergelijken met een aantal classic singles van de vorige...

Hoor jullie bezig. Bezig zijn met wat hip is in plaats van uw eigen gevoel te laten spreken. Of iets hip of cool is zegt niets over de kwaliteit. En dan ook nog eens Radiohead-fans in hokjes steken.

avatar van SilverGun
Dus PRIDE is gewoon één van de tracks van het jaar aan het wezen. Die bas, die zeemeeuwen-sample ❤️

avatar van siedss
Het is niet alleen kendrick die rapt, het zijn al die verschillende personages en stemmen die verschillende perspectieven geven. Hierdoor blijft vet en interessant om naar te luisteren.

Had hoge verwachtingen, ze zijn zeker ingelost! Tot nu toe Feel, Pride en Fear als absolute favorieten, maar dit wil nog wel eens veranderen naarmate ik een project van Kendrick vaker luister

gerre schreef:

avatar van Appels123
Moet wel zeggen dat ik LOVE en GOD voor Kendrick echt extreem slechte nummers vind. Die quasi-euforische beats, die matige teksten, bah. Dat vind ik echt wel heel erg afdoen van dit album.

gerre schreef:

Ok.

FelipeGutiérrez
Appels123 schreef:

Dont judge meeee

My momma caught me with a strap

Dont judge meeeee

avatar van Jessensei
'GOD.' en 'LOVE.' over dezelfde Drake-kam scheren, vind ik een brug te ver.

'LOVE.' is een lovesong van het schoonste soort. Die instrumental (die vederlichte synthpads!!!) omvat het concept liefde helemaal. Ja, het is cheesy, maar the right kind of cheesy werkt altijd bij mij . Iets als dit heb ik Drake nooit weten maken eigenlijk.

En 'GOD.', ja, het is niet wat je gewend bent van Kendrick, die pop-rap. Niet vernieuwend nee, maar zoals altijd wel goed uitgevoerd. Dat is ook wat Kendrick zo goed maakt, niet zozeer dat vernieuwende, maar de uitvoering. Wordt 'GKMC' (zijn hoogst genoteerde album hier) dan geroemd om de vernieuwing die het bracht? Die instrumentals hadden evengoed van zijn peers kunnen zijn destijds, maar het waren de flow, de groove, het conceptuele en de persoonlijkheid die Kendrick toevoegde, die dat album zo goed maakten. Hier bij 'DAMN.' heb ik hetzelfde gevoel (en als ik heel eerlijk ben, vind ik de instrumentals hier gewaagder dan 'GKMC'). De grote vloek voor dit album, is dat het na 'TPAB' (uiteraard zijn magnum opus) komt. Blijkbaar houdt dat toch een paar mensen tegen om 'DAMN.' te omarmen.

En dat vind ik best. Je hoeft geen fan te zijn van een artiest, je kan evengoed fan zijn van een album en dat tot in het eeuwige koesteren. Wat mezelf betreft: ik kan na drie sterke albums op een rij Kung Fu Kenny toevoegen aan mijn top 10 van favoriete artiesten aller tijden op deze fijne website.

Rudi1984
Al die hoofdletters steeds... Dat hij ze zo stileert betekent niet gelijk dat je ze zo moet schrijven hoor.

avatar van vinylbeleving
Na 4 dagen luisteren en de zekerheid dat het fabeltje over het tweede album nu van tafel kan, heb ik de voor mij beroertste nummers van het album toch nog een aantal kansen gegeven. Helaas blijven nummers als Loyalty, Love en God voor mij echt onder de maat, en skip ik ze steeds weer. Loyalty is iets gegroeid in m'n aanzien al vind ik het nummer nog steeds vrij anoniem klinken. Love heeft een zoet, The Weeknd refrein waar mn nekharen van overeind gaan staan en God vind ik zelfs ronduit onvoldoende voor Kendrick's kunnen. Geen idee wat hem bezielde om te denken dat hij een lekkere volle bak autotune nodig had om zijn nummer beter te maken. Waarom zou hij willen klinken als elke willekeurige rapper met minder talent?

Kendrick is een intelligente rapper, met een sterke flow en twee meesterwerken op zak. Toch snap ik de relatief hoge beoordelingen in de media op dit album niet echt. Op nummers die echt goed zijn flowd Kendrick weer heerlijk, maar tegelijk zijn Loyalty, Love en God het zwaktste dat Kendrick ooit op plaat heeft gezet.
Dat maakt de plaat lang niet zo consistent en rijk geproduceerd als zijn twee voorgangers. Naturlijk gaat het meer om de beats en bars op Damn, maar ik mis echte overgave of een sterk concept (zoals het gedicht op TPAB ). Op Damn wordt Kendrick doodgeschoten door een blinde vrouw en kijkt hij terug op z'n leven. Het is wat vergezocht en het lijkt haast alsof hij weer naar een concept/thema zocht om de tracks mee aan elkaar te rijgen.
Damn is plaat met een aantal sterke momenten, maar helaas ook teveel skipmomenten. Kendrick mag dan de beste rapper op het moment zijn, een derde meesterwerk is Damn niet geworden.

vinylbeleving schreef:

Kendrick is een inteligente rapper, met een sterke flow en twee meesterwerken op zak. Toch snap ik de relatief hoge beoordelingen in de media op dit album niet echt. Op nummers die echt goed zijn flowd Kendrick weer heerlijk, maar tegelijk zijn Loyalty, Love en God het zwaktste dat Kendrick ooit op plaat heeft gezet.

Het concept is imo niet zozeer de dood of het leven op zich maar de combinatie dood en Goede Vrijdag zie ik eerder als een opener naar geloof en spiritualiteit. De titels en de inhoud van de nummers hinten daarbij ook naar de 7 hoofdzonden maar ook naar Aardse fenomenen als angst, liefde, nederigheid...

Ik vind dat net wel naar voren komen maar ik vind het dan ook een prima album. Ik zie het voor mij niet uitgroeien tot een classic maar eerder naar een 4 a 4.5 zoals Section.80. Een album dat past binnen een bepaalde stroming maar wel significant anders klinkt dan de rest.

Ik deel bijvoorbeeld gedeeltelijk je mening over de drie door jou genoemde nummers in die zin dat het niet iets is dat je van K Dot verwacht. Maar ondanks het refrein vind ik love steeds beter, misschien zelfs een van de betere nummers op het album. De rhymes van Kendrick en de beat maken voor mij dat nummer en waar ik het refrein eerst cheesy vond, vind ik het nu echt wel passen. Hetzelfde met Loyalty en de onnodige Ri feature. Het refreintje blijft anoniem maar alleen al voor die beat zou ik het nummer nooit skippen.

God is echter het enige nummer dat ik echt minder vind. Maar misschien ligt het die recensenten wel en ons niet? Iedereen heeft immers een andere smaak en als je de vergelijking maakt met Drake dan weet je ook dat er genoeg mensen fan zijn van de man. Het enige dat mij aan het eind van de dag ECHT stoort aan het album is dat de helft van de tracks op zn DJ Clue's verkracht worden met geschreeuw a la "New Kungfu Kenny"

avatar van vinylbeleving

Grappig, daar stoor ik me dan weer niet zo aan. Zo zie je maar, voor ieder wat wils. Dat is dan wel weer aardig van Kendrick

avatar van Demon.
Ik vind Kendricks zang op GOD juist heel lekker.

En wat betreft vreselijk cheesy refreintjes op dit album... ik heb erg geen last van. Niet zoals bij Section 80 waar sommige tracks echt niet kunnen.

avatar van Marciano Coffie
Na een paar luisterbeurten geef ik ook maar een oordeel over dit langverwachte album.

Na het eerste luisterbeurt vond ik het aardig tegenvallen omdat ik niet had verwacht dat ie bepaalde beslissingen had genomen in z'n tracks dat nergens overgaat: zang en intonatie. In hele nummers zingen moet ie niet doen want hij kan TOTAAL niet zingen en intonatie waar hij in sommige rijmwoorden rapt slaat ook helemaal nergens op.

Dan besef je na een paar luisterbeurten dat ik het minder erg vind: NOT. Nog steeds lomp als de @@.
Lyrically is het helemaal de shit. Hij heeft dope inhoud en snapt je om als luisteraar je aandacht te houden. Zeker als je aandachtig gaat luisteren. Nummers als DNA, FEAR, HUMBLE en XXX zijn nice. LOVE en ELEMENT boeien me totaal niet. YAH heeft een dope beat maar daar zingt ie alleen. Belachelijk.

Ondanks alle kritiek geef ik het 3,5 ster. Ruim voldoende dus.

Nog iets, de hype om deze man gaat helemaal nergens over sinds de release van dit album. "best rapper ever" "greatest album of all time". Donder op, man.

avatar van Slowgaze
Johnny Marr en alle andere gangmembers: HET FYSIEKE ALBUM KAN GEPREORDERD WORDEN FOK YEAH.

avatar van predator
Ik heb de lat misschien te hoog gelegd, maar afgezien van een paar nummers vind ik dit echt een stuk minder dan de vorige twee. Love is echt een dramanummer. Jammer, weet ook niet of ik nu de cd ga aanschaffen.

langverwachte album.

intonatie waar hij in sommige rijmwoorden rapt slaat ook helemaal nergens op.

Hij heeft dope inhoud en snapt je om als luisteraar je aandacht te houden.

Prachtig

Marciano Coffie schreef:

Ik las vandaag op facebook ook al dat Biggie en Tupac beter waren.

avatar van Johnny Marr
Kendricks zang op GOD vind ikzelf door merg en been gaan, in a good way. Práchtig nummer!

avatar van Pecore
Marciano Coffie schreef:

He can't fake stagnatie just 'cause yo ass het niet kan bijbenen.

avatar van Kos
Kos
Moeilijk te beoordelen hoor.

Net als Kanye's projectjes is ook dit eigenlijk voor de hiphopfan nauwelijks herkenbaar meer.
Dat gezegd hebbende is het wel heel rijk aan muzikaliteit.
Het gaat veel kanten op en bewijst dat Kendrick eigenlijk al veel te divers is om in een hokje te plaatsen.

Ik ben dan wel weer de nukkige oldskooler die niet heel blij wordt dat hiphop hier alweer een typisch Coachella hipsterding wordt omarmd door mensen die werkelijk niets met hiphop te maken hebben maar dat wel denken (DWDD), maar eerlijk is eerlijk, je moet zeker wel talent hebben om zoiets af te leveren.
Evengoed zit een 4 sterren er op termijn wel in.

avatar van vinylbeleving
En het grote king Kendrick ophemelen gaat door. Pitchfork geeft een 9.3!