Opeth - In Cauda Venenum [English Version] (2019)

Zweden
Label: Moderbolaget

1. Garden of Earthly Delights (3:28)
  2. Dignity (6:35)
  3. Heart in Hand (8:29)
  4. Next of Kin (7:08)
  5. Lovelorn Crime (6:34)
  6. Charlatan (5:29)
  7. Universal Truth (7:29)
  8. The Garroter (6:45)
  9. Continuum (7:22)
  10. All Things Will Pass (8:33)
  11. The Mob * (4:36)
  12. Width of a Circle * (5:31)
  13. Freedom & Tyranny * (4:34)
avatar van DargorDT
Dit is geen eenvoudig album. Na de eerste luisterbeurt bleef bij mij weinig tot niets hangen en ik bespeurde gaandeweg zelfs wat ergernis, vanwege een gebrek aan structuur of vastigheid. Ik hoorde een volgepropte, donker klinkende geluidsmuur waarin de liedjes verborgen leken.

Maar Opeth blijft Opeth. Bij de tweede luisterbeurt veerde ik op bij de laatste nummers, Continuum en All Things Will Pass. Waren dat dan toevallig de beste tracks? Nog een keer luisteren maar. Het groeien was begonnen. Langzamerhand ontvouwde zich de muziek, zoals een bloem zich opent na de eerste zonnestralen op de vroege ochtend. Ik schrijf dit terwijl het vijfde rondje mijn oren bereikt en nu kan ik ook Dignity en Heart in Hand waarderen. Krachtige, stuwende nummers waarin zich wel degelijk een ontwikkeling aftekent binnen de sound die we inmiddels van Opeth gewend zijn. Zonder precies te kunnen benoemen waarin dat nu zit, vind ik dit album zeker geen veilige herhalingsoefening van de vorige albums, integendeel zelfs. Wél moet je als luisteraar (al kan dat persoonlijk zijn) wat moeite doen om het te herkennen en te waarderen.

Nog geen waardering, maar dit album is absoluut geslaagd.

Hoedijk
Ik ga voorlopig voor de "echte" Zweedse versie. Jammer toch dat veel mensen op safe spelen en de Engelse versie pakken (commercieel gezien dus wel een slimme zet van de band).

avatar van Sater
Hoedijk schreef:

Ik denk dat als er alleen een Zweedse versie was geweest die mensen die gewoon hadden beluisterd. Het commercieel aantrekkelijke zit er vooral in dat de completisten allebei de versies in huis willen hebben.

avatar van jellylips
Jelle78 schreef:

EDIT: nu ik Damnation luister hoor ik pas hoeveel beter zijn zuivere zangstem toen was. Hij forceerde zijn stem nog veel minder waardoor hij een veel zachtere, haast zalvende sound had.

Ik vind het wederom weer een tof album maar ik snap je wel heel goed hierin. Hij pusht zijn stem hier wel veel meer. Damnation was een warm bad van een album, dat blijft zo.

avatar van Holy Goof
Geweldige plaat, hun beste sinds Heritage. De Zweedse versie is ook heerlijk.

avatar van Mindscapes
Holy Goof schreef:
Geweldige plaat, hun beste sinds Heritage. De Zweedse versie is ook heerlijk.

Heritage inbegrepen? Ik moet het even vragen, ben toevallig net naar Heritage aan het luisteren (eerste keer in jaren). Het zit er bijna op, zit aan het fantastische Folklore

Straks wijd ik me aan de nieuwe boreling. Ik denk dat ik mijn oor eerst te luister leg bij de Zweedse versie, als ik me niet vergis is dat de oorspronkelijk bedoelde originele versie.

avatar van Torch
lekkere plaat, zo op eerste gehoor de beste sinds Watershed. Komt qua geluid dicht in de buurt van Pale Communion, maar net ff beter uitgewerkt. Zweedse versie heb ik nog niet beluisterd, alleen de engelse.

Mindscapes schreef:

Inderdaad. Daar zou je dus het meeste reactie verwachten.

avatar van Jelle78
Na zo'n 6 luisterbeurten (zowel de Engelse als de Zweedse versie, ik heb (nog) geen duidelijke voorkeur) begint mijn waardering steeds meer te stijgen. Ik hoor steeds meer toffe melodielijnen en de zaken waar ik mij in eerste instantie aan ergerde (stem van Michael, allerlei instrumentale tierlantijnen) raken steeds meer naar de achtergrond. Alleen de lengte van het album blijft wel een dingetje voor mij. Er staat gewoon te veel onnodige ballast op die afleidt van de liedjes. Inmiddels begin ik daar doorheen te luisteren, maar met een speelduur van zo'n 45 minuten had deze plaat veel meer impact gehad denk ik.

avatar van ProGNerD
Voor mij wint deze het van de Zweedse, puur omdat ik het toch fijn vind het verhaal te kunnen volgen. Maar toch bewust eerst 2 x de Zweedse geluisterd om de muziek en sfeer op me te laten inwerken. Was bang dat de Engelse vertaling misschien gekunsteld zou klinken en / of afbreuk zou doen aan de muziek, maar daar is wat mij betreft geen sprake van. Dat je na 12 platen nog zo'n verassende top-plaat kunt maken: grote klasse van Akerfeldt en z'n kompanen

Favorieten zijn 5 Lovelorn Crime, 7 Universal Truth en natuurlijk het venijn in de staart: 10 All Things Will Pass

ProGNerD schreef:
...puur omdat ik het toch fijn vind het verhaal te kunnen volgen.

Ik vind de teksten van Opeth meestal weinig voorstellen en soms ergerlijk slecht, bijvoorbeeld als het rijmpje mire/pyre weer eens wordt bovengehaald. Doe mij maar Zweeds. Daar snap ik tenminste geen bal van. Draagt alleen maar bij tot de mystiek van de muziek. Om het met een rijmpje te zeggen.

avatar van Alicia
"Heb met veel plezier naar de Zweedse versie geluisterd! Straks ga ik de Engelse versie aanhoren. Ben benieuwd of dat echt zoveel uitmaakt!
Wat de muziek betreft vind ik dit een erg mooi album, waarvan de liedjes na een paar draaibeurten vast nog wel verder zullen gaan openbloeien. Want daar ben ik dus in het geheel niet bang voor, want nu al zijn er
ontelbare kleine genietmomentjes tijdens de vele mooie melodielijntjes die mij erg blij maken!"

Tot zover de tekst die ik schreef bij de in het Zweeds gezongen versie van In Cauda Venenum. Niet veel, maar ik ben intussen wel iets van mening veranderd. In beginsel maakte het voor mij weliswaar niet zo heel veel uit naar welke uitvoering ik luisterde, maar bij de Engelse versie krijg ik toch wel de neiging om af en toe even lekker mee te brullen. Ook weleens lekker. Verder wordt de muziek eigenlijk alleen maar mooier naarmate je er vaker naar luistert. De fraaie melodieën, de goede zangpartijen, de prettige afwisseling van bijvoorbeeld melancholisch en lieflijk gitaargetokkel tot even 'lekker flink de beuk erin' en de smaakvolle toepassing van verschillende muziekstijlen maken dat deze laatste nieuwe Opeth wederom een heel mooi album is geworden.

avatar van herre48
Straf op het eerste gehoor... Nog wat laten indringen vooraleer te scoren.

avatar van Zagato
Ik ben nu echt definitief afgehaakt bij Opeth 2.0, jammer maar waar. Kabbelend, voorspelbaar, ik mis de agressie van de 1.0 versie van Opeth, de cleane stem van Akerfeldt blijft niet boeien, kortom 'not my cup of tea'.

0,5
Nee, niet mijn muziek,ik vind die stem ook irritant.
Muziek moet je pakken,van een vriend moest ik dit album een keertje luisteren,hij noemde de eerste drie nummers 'abba' maar dan wordt het duister.Nou kon het gewoon niet meer aanhoren,maar over smaak.....
Nee,dan het album van Tool.. heeeerlijk

avatar van namsaap
Mijn relaas bij de Zweedse versie...

namsaap schreef:
Wat een geweldige plaat heeft Opeth met In Cauda Venenum afgeleverd! Fantastisch om te horen hoe Akerfeldt en companen zichzelf blijven uitdagen en ontwikkelen. Natuurlijk zijn veel ingrediënten van eerdere albums van Opeth ook op deze plaat weer aanwezig, maar met name op het gebied van de zang verlegt Akerfeldt zijn grenzen. Ook de meerstemmige zang op dit album was nog nooit zo prominent op een album van deze band aanwezig. Ook de falsetto op Ingen Sanning Är Allas laat horen dat Akerfeldt meer uit zijn stem wil halen. Muzikaal blijft de band verder afstand nemen van hun 'oude'geluid ten faveure van prog/jazz/folk-invloeden.

Hoogtepunt is toch wel het aangrijpende en meeslepende Minnets Yta, maar eigenlijk is het album over de gehele linie erg sterk te noemen. Hooguit dat Charlatan en Banemannen het gemiddelde niveau naar beneden halen. Op In Cauda Venenum klinkt de band scherper en venijniger dan voorganger Sorceress, dat toch een beetje tegenviel na Pale Communion, mijn favoriete Opeth 2.0 album. Dit album zou die titel op den duur best wel eens kunnen overnemen.

Score: 92/100

Na afgelopen dagen de Zweedse versie de revue te hebben laten passeren, was het vandaag de beurt aan de Engelse versie. Ik ben er nog niet helemaal uit of het komt doordat ik het album in het Zweedse als eerste heb gehoord, maar als ik deze versie hoor mis ik sommige klanken die de Zweedse taal zo eigen maken en de zanglijnen daarmee iets scherper en intenser maken. Maar voor het overige is deze versie net zo genietbaar als de andere.

avatar van gigage
Het tempo ligt veels te laag om te blijven boeien. De orkestratie is niet van een niveau dat de boel opzweept en de Emil soundbites leiden behoorlijk af van het soms magere materiaal. Ik loop er nog niet echt warm voor. Ach, ja, het kan ook niet altijd raak zijn.

avatar van Dream Theater
1,0
Wederom een slaapverwekkend stukje muziek, gaap!

avatar van Leptop
Duidelijk DT, deze 1-zinsrecensie is zeker een blauwe ster waard!

avatar van Jelle78
In Cauda Venenum is een frustrerende plaat. Ik wil het heel graag goed vinden en ik hoor ook echt wel goede en mooie dingen, maar de woorden die blijven hangen zijn saai, langdradig en gezapig. Ik merk dat ik geen enkele behoefte voel het album weer te luisteren. De afgelopen maanden zijn er ontzettend veel goede metalplaten uitgekomen (ik noem slechts Borknagar, Atlantean Kodex en Eternal Storm), waar ik stuk voor stuk veel meer plezier uit haal als deze van Opeth. Ik zal hem zeker nog wel eens draaien, maar mijn conclusie dat Opeth mijn band niet meer is blijft helaas overeind.

avatar van Wibren
ROukes schreef:
Nee, niet mijn muziek,ik vind die stem ook irritant.
Nee,dan het album van Tool.. heeeerlijk

Misschien ook eens de nieuwe van Cult of Luna proberen?

avatar van smash016
Jelle78 schreef:
Op de eerste albums (t/m Still Life) klinkt zijn cleane stemgeluid het best, omdat hij (a) nog gewoon zijn natuurlijke, ongetrainde stem gebruikt, ook al is dat niet altijd even zuiver, (b) nog geen oersaaie door Steven Wilson ingegeven oude-telefoon-effecten gebruikt, en (c) nog een dusdanig lage dunk van zichzelf heeft dat hij het melismatische godzijdank achterwege laat.

Kronos schreef:

Haha, so true, dit. Ik heb dit altijd met muziek in een taal die ik niet ken... ik leef gewoon veel meer mee omdat ik me niet stoor aan de teksten. Of bijv. melancholische zanglijnen die alleen bestaan uit "lalala" of "hohoho" of zoiets... zoals refrein van Cusp of Eternity bijvoorbeeld... dat raakt me altijd zo intens. Ga daarom ook zeker de Zweedse versie van dit album beluisteren.

avatar van Eppers
Ik weet niet waarom, maar ik vind het best een aardig album. De laatste vier deden me weinig, maar deze heeft toch iets speciaals.

0,5
Wibren schreef:

Misschien ook eens de nieuwe van Cult of Luna proberen?

Nou, vanmorgen ff geluisterd,maar dit is totaal niet mijn ding,hoe noemen ze dat ook weer met dien stem??!
Nee...Tool... heerlijk

avatar van cageman
DargorDT schreef:

Nog geen waardering, maar dit album is absoluut geslaagd.

Dit album is een klassieker in wording. De beste platen uit de geschiedenis zijn groeiplaten en dit is er één.,

avatar van cageman
cageman schreef:
Heb ‘ m net helemaal geluisterd. Heerlijk album zeg! Nog een paar keer luisteren voor een definief oordeel, maar eerste indruk is boven verwachting. Sowieso veel sterker dan Sorceress.

Na 3 luisterbeurten voor mij de volle 5 sterren

avatar van Leptop
Dat groeit wel snel bij jou ?

avatar van Leptop
Nu moet ik zeggen dat dit album wel steeds beter aan het worden is. Het vraagt de nodige luisterbeurten, maar er valt veel te ontdekken, en steeds opnieuw. Daarbij is de productie veel beter te verteren dan de vorige worpen. Dat maakt het luisteren ook plezieriger.

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Een tiental keren al, afwisselend de Zweedstalige en de Engelstalige versie, nog altijd weet ik niet wat ik hiervan moet denken. Ik gun een artiest zijn artistieke vrijheid, daar blijf ik bij en ik ben niet verplicht om te volgen of om af te haken maar een aantal keren heb ik me al afgevraagd wat de bedoeling hiervan is. Een beetje raar gezegd, Opeth lijkt zich meer en meer te begraven in die archetypische (vaak slome) progrock van de jaren zeventig. Momenteel blijf ik op mijn honger zitten. The Garotter vind ik verschrikkelijk, de rest zal zijn tijd nodig hebben. Op dat vlak althans ben ik een geduldig mens en wie weet...

avatar van Kronos
Ik vind het middengedeelte van het album nog steeds niet veel aan. Maar kant a en kant d van de lp (Zweedse versie) zijn voor mij inmiddels toch de moeite. Geen miskoop dus.

De keuze om het album in twee versies uit te brengen zie ik louter als commercieel. Zo is er een box met beide versies zowel op dubbel lp (vier lp's dus) als op cd. En dat kost dan 80 euro. Ik heb er bewust voor gekozen me te beperken tot de Zweedse versie.