Smashing Pumpkins - Zeitgeist (2007)

Label: Virgin

1. Doomsday Clock (3:41)
  2. 7 Shades of Black (3:15)
  3. Bleeding the Orchid (3:58)
  4. That's the Way (My Love Is) (3:44)
  5. Tarantula (3:47)
  6. Starz (3:41)
  7. United States (9:50)
  8. Neverlost (4:13)
  9. Bring the Light (3:35)
  10. (Come on) Let's Go! (3:15)
  11. For God and Country (4:51)
  12. Pomp and Circumstance (4:18)
  13. Death from Above * (4:06)
  14. Zeitgeist * (2:49)
  15. Stellar * (6:22)
  16. Ma Belle * (4:08)
Ik moet er niet aan denken die plaat nog 9x te moeten aanhoren.

VdB
black/bird schreef:
als het de eerste keer al boring was waarom dan nog een tweede keer.

0.0 (artwork wederom afgrijselijk)

Omdat het een groeier is misschien??

Och sommige zullen het nooit snappen, zoals die compleet belachelijke review in de OOR van deze maand. Eén grote grap!! Ze lokt dan ook veel reacties uit op de site van OOR:

Belachelijke OOR-review

En het artwork van de "Limited Edition" is het mooiste dat ik gezien heb sinds de laatste van Tool met die 3D bril.

Nog een punt: Ik kan het verkeerd hebben, maar volgens mij kunnen de Pumpkins op veel meer waardering rekenen in België dan in Nederland. Ik stond versteld om te zien hoe iedereen op Pinkpop compleet uit z'n dak ging bij het gebrul van Linkin Park en vervolgens eigenlijk ongeïnteresseerd naar de Pumpkins stond te staren. Ik kan me dat op een Belgisch festival moeilijk voorstellen.

avatar van orbit
VdB schreef:

Gezien de buitengewoon hoge noteringen in de MuMe top100 vergeleken bij andere (internationale) toplijsten denk ik eerder dat de hoge waardering van deze band iets typisch nederlands is..

black/bird
De nieuwe van Common kan hier ook bijna op 4 sterren rekenen terwijl het betere gehoor aan de andere kant van de oceaan hier niet zo onder de indruk van is. Ja sorry, in een land (NL)zonder (pop)muziekcultuur is het pappen en nathouden.
Hetzelfde geldt ook voor zeitgeist. Zoveel goede muziek vandaag de dag te vinden dat deze release niet eens de moeite waard is om het gratis en voor niks te downloaden.

Tja.

Heb, alvorens te beslissen om het abum aan te schaffen (gaat dat voorlopig dus NIET doen) eerst een en ander gedownload. Beluisterd. Nogmaals, nog eens. Nog eens.... En nog eens. Echt wel de tracks ruimte gegeven.. Maar.. "Het" komt niet. En het zal ook niet komen.
Zeitgeist laat mij ei zo na siberisch koud. Het album is niet per definitie barslecht, maar echt meer dan "redelijk" kan ik het nu toch ook niet noemen. Het is gelukkig al minder matig dan "The Machines of God", maar een tweede "Melon Collie" of "Siames Dream"? Vergéét het.

Zeitgeist is een reuniealbum, dat volledig overbodig is. Het voegt niets, maar dan ook niets toe. Originaliteit is ver, heel ver te zoeken. De beste songs zijn "redelijk". Ik vind hier vooral wat ik vreesde: doorslagjes van wat "eens was". Nee, Ziegeist maakt eigenlijk pijnlijk zijn overbodigheid duidelijk. Het is Smashing Pumpkins die Smashing Pumpkins coveren, maar wie zat hier nou op te wachten?
Als je kan luisteren naar juweeltjes zoals "Siames Dream" of "Melon Collie And The Infinite Sadness" of naar gewoon goede platen zoals "Gish" of "Ave Adore", dan heb je deze Zietgeist toch niet nodig?

Wat mij betreft: de zoveelste (over)gehypte reunie, die zwaar tegenvalt.
Pas op: ik koop hem misschien nog wel eens hoor, maar ik wacht dan wel tot ie ergens afgeprijsd te krijgen is....
Maar er is geen haast bij...

Met "The Machines of God" was eigenlijk toch al duidelijk dat het vet van de soep was, "Zeitgeist", bevestigt dit eigenlijk alleen maar...

Dus, ik koester wel die prachtige zaken van toen.. die Smashing Pumpkins toen op de muziekwereld loslieten ...

Maar misschien ga ik toch wel kijken over enkele weekjes op Pukkelpop... daar twijfel ik nog wat ovver...

avatar van c-moon
Nu pas de OOR-recensie gelezen. En al ben ik het zelden eens met OOR, ik moet - al mijn respect voor het vele moois dat Corgan ons in het verleden SCHONK tenspijt - de recensent toch gelijk geven....

Waarom denk je dat?

Doordat het niveau van Corgan de laatste jaren niet denderend was, was ik zonder meer niet heel hoopvol gestemd, dat wel. Maar ik heb m toch echt 2 keer gehoord, genoeg voor een beoordeling leek me.

Maar goed, voor de anderen kan ik natuurlijk niet spreken.

Ik ben persoonlijk van mening dat je jezelf geen fatsoenlijke mening over een plaat kunt vormen als je hem 2 keer hebt gehoord, maargoed.

joene schreef:

Ik denk dat er genoeg albums zijn waarvan jij ruim binnen 2x luisteren weet dat je er niks aan gaat vinden.

avatar van Ploppesteksel
Ik geloof nu echt wel dat het een rage is geworden !
Wauw, velen kraken de Smashing Pumpkins af, laten we dat ook doen ! En dat ze Siamese Dream al hebben gemaakt enzovoort doet er toch helemaal niet toe ? (Helemaal misschien beetje overdreven maar toch !)
Dit is gewoon een plaat die je moet beoordelen op de muziek en niet t.o.v. een ander album ? En als je deze plaat krijgt op je bord voorgeschoteld zou ik best blij wezen en niet beginnen mekkeren constant over hoe slecht ze wel zijn geworden en hoe het niveau van Corgan gezakt is . Voila .

avatar van AverageGuy
Ploppesteksel schreef:
Ik geloof nu echt wel dat het een rage is geworden !

Precies.

avatar van Pinsnider
Als echte fan durf ik toch wel een duit in dit discussiezakje te gooien... Ik vind namelijk dat je Zeitgeist wel degelijk mag beoordelen op basis van eerdere platen! Ik geef toe dat de hierboven geposteerde stelling opgaat indien iemand een nieuwe kennismaking met de Pumpkins heeft gemaakt met deze nieuwe plaat, maar niet voor liefhebbers van eerder. Natuurlijk ga je dan vergelijken! Dat lijkt me niet meer dan logisch! Pumpkins muziek stond gelijk aan een bepaald soort emotie door de constante stemmingswisselingen tussen de composities. Dat kenmerkende aspect is op Zeitgeist volledig weggeslagen en daardoor ook de grootste kracht van de band, als je het mij vraagt... Of zeitgeist op zichzelf een goede plaat is, is een heel andere discussie... (wel een leuke overigens, laat daar geen onduidelijkheid over bestaan).

Om positief te eindigen; ik blijf kritisch op deze plaat, maar na een aantal keren luisteren blijkt Starz toch wel een berenummer te zijn!!

avatar van Ploppesteksel
Het is normaal dat je vergelijkt met een vorig album, maar de score moet je afstemmen op de plaat en niet in vergelijking met vorig album; of wil je beweren dat Ride the Lightning bij Metallica een 4,5 moet krijgen omdat het beter is dan Kill 'Em All dat 4 verdient en Master of Puppets dan ook nog een 5 geven omdat het nog beter is dan het werk daarvoor ? Nee toch .. ?

avatar van c-moon
Kijk. De zogeheten 'rage van kijk we kraken de pumpkins af'. ALS die er al is, ik doe er niet aan mee. Ik heb het zo niet met rages. Zo-ook de rage 'er is een reunie-album uit van groep X, dus het zal wel goed zijn'..

Neen.

Wat dan wel? Simpel.
Als iemand die de opkomst (en neergang) van de Pumpkins bewust meemaakte, was ik o zo benieuwd naar dit nieuwe album - zeker na al het gedoe er rond: alsook de tour (en ja ik was bij de ongelukkigen zonder AB-ticket).

Heb het (zij het dus nog niet in gekochte, maar gedownloade versie) dus meermaals beluisterd, en ja, je trekt - onvermijdelijk - vergelijingen met vroeger, en neen: je hoeft niet alles daaraan af te meten, je kan idd. ook het album an sich bekijken.

Welnu. Na mijn luisterbeurten viel het me dus danig tegen. (mag dag?!!). Zoals ik al eerder schreef "hét", wat het dan ook moge zijn, zeg maar: "een wow-gevoel", kwam niet. En het is nog steeds niet gekomen. Het klinkt gewoon als Pumpkins. En ja, vergeleken mét; is het een heel stuk minder dan toen. Beschouwd 'an sich': dan vind ik het een 'maar zo zo plaat" met enkele positieve uitschieters...

Maar, nogmaals: is het dan zo raar om een reunie-album dat door bepaalde instanties (over)hyped wordt, nu net extra in de gaten te gaan houden? Is het zo vreemd dat je TOCH vergelijkt, getuige het GENIE dat Corgan WAS .... zeker als je de band vroeger zo hard volgde en maar niet genoeg kon krijgen van "Siamese Dream", "Gish" en "Mellon Collie.."

Maar goed, om met een positieve noot te eindigen: barslecht kan je dit natuurlijk niet noemen. SP leveren met Zeitgeist een redelijk tot goed album af, met enkele zo zo nummers, enkelke zwakkere nummers en enkele (bijna) uitschiteters.... minder niet, meer ook niet. Wereldschokkend is het niet, op mijn eindejaarslijsjte zal ie niet staan te prijken, en ik koop hem wel eens.. ooit.. maar het dringt niet...

Van een klassenbak verwacht je nu eenmaal klasse. Als die klasse dan matig tot niet aanwezig is, is het nou ook weer niet zo vreemd dat je dat meldt, én de parallellen met vroeger trekt....

avatar van Pinsnider
Inderdaad: van een ferrari pik je het toch ook niet als er ineens een Skoda-motor in zit..?? (of is dit een heel ver gezochte vergelijking)..??

Het valt mij op dat de jongere fans dit album veel beter beoordelen dan de oudere garde. Op zich geeft dat wel een verfrissende kijk op dit album moet ik zeggen. Zelf draai ik dit album nu al heel wat minder (en zelden in zijn geheel) en ik vrees dat het snel de kast in duikt om er slechts heel af en toe nog eens uitgehaald te worden in de toekomst.

Pinsnider schreef:

Nee, niet ver gezocht. Erg duidelijke vergelijking

aERodynamIC schreef:

Is inderdaad wel de mogelijk juiste analyse, en is best wel verrassend...

aERodynamIC schreef:

Een lot dat wel meer 'reuniealbums' (niet allen) in mijn cd-collectie ondergaat, dat in tegenstelling van vaak oudere albums van de artiest/ band in kwestie...

Jazper schreef:

Ja, maar dat is dan gewoon een indicatie van het feit dat ik bevooroordeeld was (of van het feit dat die muziek gewoon echt mijn ding niet is, in welk geval het vrij nutteloos zou zijn om mijn mening met anderen te delen).

joene schreef:

Ach, ik vind het gewoon vrij nutteloos een album meer dan 2x te luisteren als de eerste 2x me weinig deden en me ook weinig hoop gaven dat dat zou veranderen. Maar het feit dat het me 2x weinig deed, vind ik wel voldoende een onvoldoende uit te delen.
Bevooroordeeld was ik niet. En als iets mijn ding niet is, vind ik het tevens niet nutteloos mijn mening met anderen te delen.

Oei, dit is dan wel weer jammer, zo'n constatering
Zeitgeist is dan niet het hoogtepunt uit het oeuvre, maar de Pumpkins een modaal bandje noemen gaat me iets te ver

Eerst maar eens verplicht twee uur lang met de koptelefoon op naar Mellon Collie luisteren!! Foei

Mja, ze roepen t over zichzelf af, dit soort reacties. Na dit veel te hebben geluisterd moet ik tock constateren dat dit een vrij standaard paatje is. Standaard voor de Pumpkins is natuurlijk nog steeds iets beter dan veel rommel wat tegenwoordig uitkomt, maar echt uitblinken doet het niet. Mn score blijft dus gewoon staan op die 3.5*

avatar van ZERO
De Pumpkins een modaal bandje? Je kan zeggen dat deze cd modaal is, maar een groep die SD en MCIS heeft uitgebracht kan je toch moeilijk modaal noemen?

Bovendien zal SP nooit nog het niveau van die albums evenaren en daar worden ze (uiteraard) ook op afgerekend. Dat is bij meer groepen zo. Zelfs Radiohead, dat naar mijn mening geen slecht album gemaakt heeft, wordt vaak afgerekend op de pure klasse van The Bends en OK Computer. NIN zal nooit geen Downward Spiral meer maken en bij Pavement ging het ook bergaf na Crooked Rain, Crooked Rain. Dan zwijg ik nog over Tool, Muse, Pink Floyd.... Zelfs al zijn de volgende albums zo goed, men zal àltijd zeggen: toen was het beter... Zeven topalbums op rij afleveren , het is geen enkele band gelukt hoor.

Uiteraard kan je van dit album ook al moeilijk zeggen dat het echt goed is. Het is in mijn ogen een matig tot goed album. Ik ben echter wel blij met de reünie, kwestie van ze live eens aan het werk te zien!

En voor alle mensen die denken dat SP in NL populairder is dan in B, de top 10 van de album 100 van Studio Brussel:

# 1 (1) nirvana nevermind
# 10 (24) metallica master of puppets

Tussen de groten!

avatar van berwt
Pinsnider schreef:

Ik zal het maar al te gaarne pikken als die verkocht wordt aan de prijs van een Skoda. Met een Skoda-motor kun je ook al gans de Benelux rondrijden in een dag.

Om dus de vergelijking verder te trekken: als ik Zeitgeist goed vind hoewel een pak minder dan de vorige albums dan zeg ik: "ik koop hem, goed album, 3,5*. Wat zegt u? neenee, vergeleken met de SD en MCIS is ie inderdaad stukken minder..."

avatar van orbit

# 8 (11) smashing pumpkins mellon collie & the infinite sadness
# 9 (5) red hot chili peppers californication
# 10 (24) metallica master of puppets

Tussen de groten!

Het is maar wat je "groten" noemt..
Maar kink fm:
7 Mellon Collie And The Infinite Sadness Smashing Pumpkins 1995
8 Whatever People Say I Am, That's What I'm Not Arctic Monkeys 2006
9 The Bends Radiohead 1995
10 Toxicity System Of A Down 2001

Is ook wel degelijk een nederlandse zender, op 7. Ik denk dat SP en eigenlijk meeste bovenstaande bandjes erg populair zijn bij pakweg 25- tot 35-jarigen, daarna neemt de aandacht voor dit fenomeen ras af..

Tsjah da week niet. Kan ik nog niet over oordelen. en om op Zero terug te komen. 7 topalbums op rij afleveren, mag ik even nomineren: OPETH en DEATH. Echt een heel constant hoog niveau Opeth, ook al is het ene album wat minder populair bij de een als bij de ander. en DEATH, tsjah daar hoef ik helemaal weinig over te zeggen denk ik.

ThirdEyedCitizen schreef:

En Kent: zeven topalbums en nummer 8 komt er, hopelijk, dit najaar aan...

Je hebt voor een groot deel gelijk natuurlijk: 7 klassiekers zullen nooit worden afgeleverd, 7 keer goed kan wel.

Oei, dit is dan wel weer jammer, zo'n constatering

Ik geloof dat ik dit ongeveer wel bedoelde. Mellon Collie vind ik ook prachtig hoor

Ik bedoelde het meer met in het achterhoofd 'Je bent zo goed als je laatste plaat'. Maar ik geef zonder meer toe, ietwat ongelukkig geformuleerd.

Het is je vergeven

Zeitgeist maakt van de Pumpkins wat mij betreft een modaal bandje.

Mijnheer Jazper, kijk eens bovenaan deze pagina. Daar staat iets over dat deze plaat een groeier is. Weet je wat dat betekent?

maw: NEE, 2X is NIET GENOEG.

joene schreef:

maw: NEE, 2X is NIET GENOEG.

Mag ik dit dan ontkrachten? Deze plaat is voor mij geen groeier: sterker hij doet me alleen maar minder met meerdere draaibeurten.
Ondanks dat hoor ik heus wel dat dit geen slechte rockplaat is die voor mij een 3,5 waard is, maar een groeiplaat was Gish in 1991 en niet dit Zeitgeist in 2007.
Ik kan me voorstellen dat 2 keer genoeg is voor Jazper (en ook om dan te beoordelen).

Dat we de vergelijking trekken met Siamese Dream en Mellon Collie, is in zekere zin normaal. Maar je moet daarin niet te ver gaan. Als je zegt dat Zeitgeist een stuk minder sterk is dan SD en MCIS, en je baseert daar je quotering van het album op, dan zeg je eigenlijk: ik had verwacht van de pumpkins dat ze SD of MCIS zouden evenaren, of dat Zeitgeist op zijn minst in de buurt van deze twee klassiekers zouden komen.

Maar hola, wat is dit? Kijk eens: dit zijn de platen die mijnheer Corgan sinds 1997 uit zijn mouw heeft geschud: Adore, MACHINA (en MACHINA II), Mary Star Of The Sea en TheFutureEmbrace. Ruim tien jaar zijn gepasseerd, en Corgan heeft zijn meesterwerkjes niet meer kunnen overtreffen. Is het dan niet een beetje belachelijk om ineens van Zeitgeist te eisen dat het alsnog SD of MCIS in de schaduw stelt??

Elke plaat die Paul McCartney uitbrengt wordt toch ook niet vergeleken met Sgt. Pepper??

Want laten we wel wezen, het heet misschien Smashing Pumpkins, maar hij die doet alsof het dezelfde Smashing Pumpkins zijn als 7 jaar geleden, is seniel. Het is gewoon een goed album, en een uitstekend excuus om Corgan nog wat (verdiende) airplay te gunnen (TheFutureEmbrace kreeg veel te weinig media-aandacht) en een schitterende kans om pareltjes als "Today" of "Tonight, Tonight" nog eens live te horen op de festivals.