The Velvet Underground - The Velvet Underground & Nico (1967)

Rock / Avant-Garde
Label: Verve

1. Sunday Morning (2:56)
  2. I'm Waiting for the Man (4:39)
  3. Femme Fatale (2:38)
  4. Venus in Furs (5:12)
  5. Run Run Run (4:22)
  6. All Tomorrow's Parties (6:00)
  7. Heroin (7:12)
  8. There She Goes Again (2:41)
  9. I'll Be Your Mirror (2:14)
  10. Black Angel's Death Song (3:11)
  11. European Son (7:46)
  12. Little Sister * (4:23)
  13. Winter Song * (3:17)
  14. It Was a Pleasure Then * (8:01)
  15. Chelsea Girls * (7:23)
  16. Wrap Your Troubles in Dreams * (5:07)
  17. Sunday Morning (Mono) * (2:54)
  18. I'm Waiting for the Man (Mono) * (4:44)
  19. Femme Fatale (Mono) * (2:37)
  20. Venus in Furs (Mono) * (5:10)
  21. Run Run Run (Mono) * (4:20)
  22. All Tomorrow's Parties (Mono) * (5:58)
  23. Heroin (Mono) * (7:10)
  24. There She Goes Again (Mono) * (2:38)
  25. I'll Be Your Mirror * (2:12)
  26. Black Angel's Death Song (Mono) * (3:12)
  27. European Son (Mono) * (7:53)
  28. All Tomorrow's Parties [Single Version Mono] * (2:49)
  29. I'll Be Your Mirror [Single Version Mono] * (2:17)
  30. Sunday Morning [Single Version Mono] * (2:57)
  31. Femme Fatale [Single Version Mono] * (2:37)
fredpit schreef:

Ik heb meer op met Apple producten

Die zijn ook smakelijk

Kid A(cid)
Voor mij dit: Yesterday I woke up sucking a lemon

Larsch
Gisteren gekocht (kende het al min of meer, maar nooit in verdiept), vond dat ik 'm in huist moest hebben.

Ik kan er eigenlijk nog niet wat zinnigs over zeggen denk ik. I'm Waiting For The Man is geniaal, Femme Fatale vind ik een beetje irritant, Run Run Run is heerlijk en Heroin is érg goed. Stemmen kan ik nog niet, maar een 5,0* zit er denk ik niet in. De cover vind ik wel erg gaaf, nu maar even flink luisteren.

*Edit:

Ho, European Son is een apart liedje. Wel cool though, moeilijk voor te stellen dat dit uit '67 komt. Doet me een beetje denken aan Revolution 9 van The Beatles, maar waar ik dat nummer gewoon irritant vind, vind ik dit nummer wel gaaf.

Larsch schreef:

Helemaal niet te vergelijken, maar soit. I rest my case...

Larsch
True, true. Het deed me er gewoon aan denken. De één vind ik irritant, de ander niet.

Overigens stoor ik me een beetje aan de Nico-nummers. Ik heb de plaat nu een paar keer geluisterd en ik vind hem redelijk, maar Nico's stem irriteert me. ik denk dat de latere albums meer geschikt voor mij zijn.

Voor nu 3,0*.

avatar van Lennonlover
Ik vind ze een mooie, warme stem hebben. Maar natuurlijk een heel zware, en niet echt vrouwelijk.

Larsch
Mocht het verkeerd overkomen; ik houd wel van vrouwenstemmen hoor (ben er alleen niet zo bekend mee). Alleen hoor ik gewoon liever dat droge geluid van Reed.

Heroin is erg goed trouwens.

avatar van Robberke
Ik ben nog steeds op zoek naar de echte LP (waarvan je de banaan kan afpellen) Dit album en vooral de Velvets in het algemeen is één van de belangrijkste ankerpunten in de geschiedenis van de rockmuziek. Het koppelt namelijk de psychedelia van de jaren '60 met de latere new wave/industrial/gothic?etc... van de jaren '80. THE VELVET UNDERGROUND en alleen The Velvet Underground hebben het startschot gegeven voor een totaal nieuwe generatie muzikanten!

EVANSHEWSON
Ik zal wel nooit ontzettend veel van de sound van deze band houden, maar ik vrees dat ik deze tijdloze klassieker toch eens moet in huis halen, het zal wel eventjes zware kost zijn, ik weet het.

avatar van Lennonlover
Wat??? Deze had jij, als grote muziekfan/kenner, nog niet in jou collectie? Shame on you!

Lennonlover schreef:

Ik heb een best of of greatest hits (wil van titel even af), en neen, ik ben absoluut geen VU fan, mij te monotoon, niet warm genoeg, ben ook geen fan van Berlin van Lou Reed, wèl van Transformer, tja...
Muziek moet je wat liggen denk ik.
Wat niet betekent dat deze erg belangrijke plaat zijn plaats niet zou verdienen in eeuwigheidslijstjes, maar geef mij toch maar The Doors, The Kinks,Jimi Hendrix, Led Zeppelin, Zappa... ga maar door hoor!

Kevin-Raphaëll

Ah gewoon geweldig.

4.5

avatar van gijs van e.
Robberke schreef:
Ik ben nog steeds op zoek naar de echte LP (waarvan je de banaan kan afpellen)

Dat is volgensmij alleen maar de eerste persing. En bij de deluxe-edition is er ook een limited-edition van waarvan je de banaan ook kan afpellen

avatar van korenbloem
Kevin-Raphaëll schreef:
wel

het is en blijft een goed plaatje maar meer dan 4 krijgt het niet van me

een enorm bekende hoes maar wel een verschrikkelijke lelijke
]

ik vind de hoes gaaf, zou er wel een schilderij van willen hebben of zo

3500 euro om precies te zijn

avatar van korenbloem
oh, dan voldoet een poster of zo ook wel

korenbloem schreef:
oh, dan voldoet een poster of zo ook wel

Doe maar. Ik had het maar over de welkbekende hoes met de eerste drukken met de sticker. Intact met sticker zijn ze al minstens 35000 waardt. Het schilderij loopt in de miljoenen. Ik vindt het wel iets hebben maar de echte schoonheid staat op het zwart/glimmende plaatje.

voltazy
Als ja daar het origineel van wilt, kan het je wel een duitje kosten

ik heb het vinyl op een plank tegen de muur van m'n kamer, heeft dan ook wel wat van een schilderij weg

thejazzscène
D-ark schreef:

3500 euro om precies te zijn

Dan zou ik die wel kopen. Dat is niet erg veel voor een kunstwerk van Warhol. Ik denk dat je je vergist. Zoek het nog maar eens op.

avatar van levenvergeten
Volgens mij is dat de prijs van de originele hoes, met pelbare banaan.

Kid A(cid)
Jonasds schreef:
ho ho wat een plaat
'heeeeroin be the dead of me ! '
' I'l be your miror ' wat Nico zo mooi kan zingen
Ah gewoon geweldig.

4.5

Is dat Pete Doherty op je avater? Geen wonder dat je Heroine zo'n gaaf nummer vindt

Als European Son er niet aan vast had gezeten had het 4,5* geweest. Maar European Son is zo'n verschrikkelijk zenuwachtig nummer... Wuaah. Nu is het een 4,0* door de rest van de nummers die ik allemaal erg goed vind.

Louis2703 schreef:

European Son vindt ik een van de hoogtepunten, geweldig gewoon.

Ik heb de eerste persing met afpelbare hoes aan mijn muur hangen als decoratie. Ding is idd veel waard.
Heb een advertentie geplaatst op marktplaats waarin ik om hem vroeg. Iemand had hem toevallig op zolder liggen. Heb er 7,50 Euro voor betaald. Hahahaha!

EVANSHEWSON
Hoe klassiek deze plaat ook is, ik kocht ze uiteindelijk in Mechelen, op de MuMe Meeting, voor weinig geld, dat is waar, maar ECHT mijn ding zal deze muziek toch nooit worden, daarvoor vind ik deze muziek te monotoon klinken en nogal eenzijdig, het is maar waar je van houdt natuurlijk.
Ik vind dit zo verdomd weinig melodieus, het zal wèl politiek correcte progressieve rock uit die periode zijn, zoveel is me duidelijk, maar daarom ben ik er nog niet zo héél wild van, trouwens van Lou Reed zelf ook niet echt, behalve Transformer kan weinig van zijn werk me echt blijven boeien. Dan liever John Cale bij momenten...

Een ongelooflijke klassieker, maar ik zal altijd vlugger teruggrijpen naar iets uit diezelfde periode van Beatles, Kinks, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Doors... dan naar deze.

***1/2 en dan ben ik nog gul!

avatar van KampF
het zal wèl politiek correcte progressieve rock uit die periode zijn

Het woord 'correct' moet volgensmij incorrect zijn

thejazzscène
EVANSHEWSON schreef:

Is deze plaat klassiek? Je bedoelt misschien dat het een klassieker is uit die tijd voor de dag van vandaag.
Politiek correct? Waarom denk je dat?

thejazzscène schreef:

Politiek correct? Waarom denk je dat?

Wat ik bedoel met "politiek correcte progressieve muziek" is muziek die in progressieve middens als goed beschouwd word of werd, dus "speciaal" en genoeg afwijkend van gangbare muziekjes uit die tijd om niet mainstream bevonden te worden.... zoiets.

Maar mij is het eigenlijk iets "te speciaal" en niet melodieus genoeg, en niet geheel mijn ding, ik kan daar niet te lang naar luisteren, dus geen plaat lang, dan verveelt de plaat me al omdat ik het te monotoon en te zagerig vind. That's what I mean!