The Velvet Underground - The Velvet Underground & Nico (1967)

Rock / Avant-Garde
Label: Verve

1. Sunday Morning (2:56)
  2. I'm Waiting for the Man (4:39)
  3. Femme Fatale (2:38)
  4. Venus in Furs (5:12)
  5. Run Run Run (4:22)
  6. All Tomorrow's Parties (6:00)
  7. Heroin (7:12)
  8. There She Goes Again (2:41)
  9. I'll Be Your Mirror (2:14)
  10. Black Angel's Death Song (3:11)
  11. European Son (7:46)
  12. Little Sister * (4:23)
  13. Winter Song * (3:17)
  14. It Was a Pleasure Then * (8:01)
  15. Chelsea Girls * (7:23)
  16. Wrap Your Troubles in Dreams * (5:07)
  17. Sunday Morning (Mono) * (2:54)
  18. I'm Waiting for the Man (Mono) * (4:44)
  19. Femme Fatale (Mono) * (2:37)
  20. Venus in Furs (Mono) * (5:10)
  21. Run Run Run (Mono) * (4:20)
  22. All Tomorrow's Parties (Mono) * (5:58)
  23. Heroin (Mono) * (7:10)
  24. There She Goes Again (Mono) * (2:38)
  25. I'll Be Your Mirror * (2:12)
  26. Black Angel's Death Song (Mono) * (3:12)
  27. European Son (Mono) * (7:53)
  28. All Tomorrow's Parties [Single Version Mono] * (2:49)
  29. I'll Be Your Mirror [Single Version Mono] * (2:17)
  30. Sunday Morning [Single Version Mono] * (2:57)
  31. Femme Fatale [Single Version Mono] * (2:37)
avatar van rock-rick
Helemaal mee eens en bij dit album is dan ook vooral de groei-factor erg belangrijk.

avatar van Paalhaas
Cabeza Borradora schreef:
Natuurlijk is dat snel, en waardeloos. Want wat beoordeel je dan? Een eerste indruk. Bij een film of een boek kan ik daar nog inkomen, of zelfs een concert. Want de bedoeling is instant-entertainment. Maar een album is toch niet gemaakt om 1 maal te beluisteren? Hoe beoordeel je met 1 beluistering de houdbaarheid, de vervelings- of groei factor. De eventuele lagen in composities/arrangementen van dewelke de connecties zich pas prijsgeven als je vertrouwd bent met de melodien, etc...
Je hebt niet altijd 3 luisterbeurten nodig om te weten of je iets goed vind, maar toch minstens rond de tien om een beetje een idee te hebben HOE goed een album is. En geen 10x na elkaar, rijpingstijd is ook belangrijk.
Dat is althans mijn gedacht, voor wat het waard is.

Oneens, met één luisterbeurt kan ik prima inschatten of een album meer luisterbeurten waard is of niet. De meeste van mijn stemmen onder de 4/5 zijn gebaseerd op 1 luisterbeurt. Tuurlijk is je beoordeling niet zo goed als wanneer je iets 10x gehoord hebt, maar als ik na 1 luisterbeurt niet het idee heb dat het die extra luisterbeurten waard is, dan zal ik hem ook niet snel nog eens draaien. Want dat vind ik gewoon zonde. In dezelfde tijd kun je 10 andere plaatjes luisteren, waar er dan waarschijnlijk wel ééntje tussen zit die meer potentie heeft.

avatar van rock-rick
Ik kan dat zelf na één luisterbeurt nooit inschatten. Bands als Aerosmith en Nirvana, die echt niet veel te doorgronden hebben, heb ik ook meerdere keren moeten luisteren om het echt te kunnen waarderen. Pink Floyd is eigenlijk de enige band die mij ooit bij de eerste luisterbeurt heeft kunnen overdonderen.

avatar van Vivemaker
lovegun schreef:

Ik heb echt wat gehad aan je advies
Ik dacht, toen ik aan deze plaat begon,
‘nou, ik houd van The Kills en Lou Reed, dus ik moet hier vast ook van houden’. Dat was dus niet het geval, ik had vooral moeite met Nico’s stem, wat zij in godsnaam aan dit album toevoegde was mij een raadsel.

Fijn om te zien dat je er wat aan had

Nico's stem was ook iets waar ik mij erg aan irriteerde. Maar na verloop van tijd is zij de enige die femme fatale kan brengen zoals het hoort, ik zou niemand anders het willen horen zingen. (Ja ik heb de Lou Reed versie ook gehoord)

Ik zie ook dat er een hele discussie gaande is over de banaan

Toch wel 1 van de bekendere hoezen imo. Graag zou ik de afpelbare versie ooit een keer in het bezit willen krijgen (ik pel hem niet natuurlijk )
Ik had er 1tje gezien op E-Bay met de handtekening van Lou Reed. Helaas al verkocht.

avatar van Deren Bliksem
Ben het wel met rock-rick eens, als je na één luisterbeurt al gelijk over een cd kunt oordelen wordt het lopende band-werk imo. Ik ga liever voor kwaliteit van het luisteren in plaats van kwantiteit.

BobbieMarley
Paalhaas schreef:

Ik denk dat je hierdoor heel wat mooie muziek bent misgelopen, Paalhaas!
Soms ben je niet stemming voor bepaalde muziek of word je afgeleid door andere dingen. Voor een echt goede beoordeling moet je een cd toch m.i. een keer of 25 gehoord hebben.

Na 1 keer luisteren kun je als ervaren luisteraar (en dat is Paalhaas toch wel) best beoordelen of je muziek wel of niet mooi vindt of wellicht nog mooi gaat vinden. Je moet er alleen geen stellige uitspraken over willen doen (zoals Jelle eerder deed).

avatar van jellecomicgek72
Haha ja dat iwas best wel dom van me Dit album blijft maar groeien overigs. Over een tijdje zal ik misschien best wel op een 4'5* uit kunnen komen.

BobbieMarley
herman schreef:

Zelf heb ik, een zeer ervaren luisteraar , een aantal keren meegemaakt dat de eerste keer de muziek totaal niet aansprak en bij latere herbeluistering wel. Bijvoorbeeld Laura Nyro's "Eli and the thirteenth confeession" vond ik eerst helemaal niets, maar is later uitgegroeid tot een van mijn favoriete cd's.

avatar van Vivemaker
jellecomicgek72 schreef:

Leuk om te zien dat het opeens helemaal kan omslaan

avatar van Omsk
Paalhaas schreef:

De lol van het download-luister-stemlijstjebouwen heb ik nou nooit ingezien . Ik luister muziek om het te leren kénnen, niet om het af te vinken.

avatar van Cabeza Borradora
[...]
Ik luister muziek om het te leren kénnen, niet om het af te vinken.

(sleutelwoord: kénnen = onmogelijk na 1 luisterbeurt.)

avatar van lovegun
Omsk schreef:

Ik luister muziek om het te leren kénnen, niet om het af te vinken.

Mooi verwoord

avatar van My Addiction

Burn

Super plaat, die zijn grote reputatie meer dan verdiend.
Beste plaat uit 67 wat mij betreft. veel tijdlozer als Sg. Pepper of The Doors
5 sterren.

avatar van kobe bryant fan
Zeer goede plaat, ik ken eigenlijk niets van The Velvet Undeground dus is het bij elk album dat er een vrouw en een man zingen of is dit alleen op deze plaat? Doordat er de ene keer een vrouw zingt en de andere keer een man zit er voldoende afwisseling en ish te een plezier om naar te luisteren alleen snap ik niet wat European Son hierop staat te doen duidelijk een misser.

avatar van Ataloona
Alleen op deze plaat, hier zat Nico nog bij de zangeres, de zanger Lou Reed blijft nog een poosje

Aquila
Maureen Tucker (de vrouwelijke drummer) zingt sporadisch eens een nummertje (op het derde album eentje), maar verder is het (voornamelijk) aan Lou Reed. Misschien eerst ontdekken wat 'European Son' op dit album doet voordat je je verder gaat verdiepen. Op het tweede album staat namelijk 'Sister Ray' en die Ray is duidelijk de zus van de Europese zoon op dit album.

avatar van Ataloona
De ''grote'' zus naar mijn mening.

avatar van kobe bryant fan
Oke bedankt voor zo snel te reageren.

Stijn_Slayer
Ho ho,

John Cale zingt lead op 'Lady Godiva's Operation' en 'The Gift' van de opvolger.

Doug Yule zingt 'Candy Says' op de derde, en op Loaded is hij prominenter aanwezig als zanger (vier van de tien nummers).

Even voor de volledigheid.

avatar van Ataloona
Klopt, maar gewoon even de voornamelijke leads. (Doug Yule was ik wel even vergeten )

avatar van kobe bryant fan
Ook jij bedankt Stijn. Ik denk dat ik wat andere albums van The Velvet Underground ga beluisteren ook want dit klinkt toch zeer goed.

avatar van Arrie
Stijn_Slayer schreef:
Ho ho,

John Cale zingt lead op [...] 'The Gift' van de opvolger.

Het is maar wat je zingen noemt...

Stijn_Slayer
Nouwja, ritmisch praten. Iets meer dan praten. Lou Reed zingt ook niet echt.

Stijn_Slayer schreef:
Ho ho,

Volgens mij heb je over het woordje voornamelijk heen gelezen...

avatar van kobe bryant fan
Vandaag gekocht en ik denk dat ik hem toch een halfje ga verhogen.
Stuk per stuk zijn het overtuigende en sfeervolle songs.

Op mijn CD-versie van dit album staat achter All Tomorrow's Parties dat het een previously unreleased versie is. Staat er op de originele vinyl-versie uit 1967 dan weer een andere versie?
Later heb ik ook die banaan-box gekocht waarop een single-versie van dit nummer te horen is.
De laatste tijd ben ik ook weer bezig met het beluisteren van het album Chelsea Girl van Nico en de single I'm Not Sayin'/The Last Mile (met Jimmy Page).
Lou Reed en John Cale waren mij al jaren bekend met hun eigen werk. Nico leerde ik pas kennen door haar samenwerking op Marc Almond's album The Stars We Are.

avatar van Paalhaas
Omsk schreef:

Zo denk ik er ook over hoor, alleen denk ik dat je met mijn methode een stuk méér geweldige albums leert kennen.

avatar van rock-rick
Zelf zou ik op die manier juist veel muziek mislopen denk ik. Bij albums die ik eerst slecht vind kan na een latere luisterbeurt het kwartje ineens vallen. Daarnaast zou ik het hele proces om een album te gaan ontdekken en in me op te nemen missen.

Ik weet natuurlijk niet hoe jij dat precies beleeft, maar ik denk niet dat ik dan meer muziek zou ontdekken.