In een interview met HUMO wist Angus Young te vertellen dat hij wist dat er zeker nog één goeie AC/DC-plaat in zou zitten.. En ik moet het toch met hem eens zijn wat Power Up, die nieuwe plaat, betreft.
Hun vorige dateert alweer uit 2014, en ik vond die opvallend vinnig en krachtig klinken. De toestand van bezieler Malcolm Young was toen helaas al fors aan het verslechteren (in 2017 zou hij sterven), en op die plaat werd hij vervangen door neef Stevie, maar hij had naar verluidt toch nog een hand in de songs op dat album. En eigenlijk geldt dat ook wel voor deze nieuwe.
In het interview geeft Angus namelijk aan dat hij, uit verveling, wat hij een vast stramien na een tour of wat dan ook noemt, door een hoop oude demo's van hem en zijn broer is gegaan, en dat daaruit dit album is ontstaan. Nu, met de songs is absoluut niets mis, ze klinken op en top AC/DC, dus dat geloof ik graag. De plaat is ook, in navolging van Rock or Bust lekker compact gehouden; 12 nummers in 41 minuten, waarvan er slechts eentje de kaap van de 4 minuten rondt, en dan nog amper.
Knap is ook dat Angus alle oude gloriën, die eerder om verscheidene redenen hun afscheid van de band hadden aangekondigd, terug bij elkaar heeft gebracht voor deze plaat. Cliff Williams had tijdens de tour naar aanleiding van Rock or Bust al aangegeven te stoppen; het verhaal van Phil Rudd kent iedereen ondertussen wel; en Brian Johnson moest zelfs tijdens de bewuste tour al stoppen omdat hij met ernstige gehoorproblemen te kampen had. Angus wist dat er juridische sores konden komen van het voortijdig stopzetten van de tour, en zat dus met de handen in het haar. Gelukkig voor AC/DC bood Axl Rose van Guns N' Roses zich vrijwillig aan, en kon de tour toch beëindigd worden.
Goed, de muziek zelf dan. Daar valt niet veel op aan te merken of af te dingen. Als je vernieuwing en spanning zoekt, verrast wil worden, ben je hier aan het verkeerde adres. AC/DC is namelijk één van die bands met een signature sound, en dat laten ze op alweer de 17de (als ik goed geteld heb) studio-plaat eens te meer horen. Die van kilometers afstand te herkennen riffs van Angus Young, de gillerige vocalen van Brian Johnson, zelfs de typische songtitels, van prijsnummer Shot in the Dark tot Kick You When You're Down; vintage AC/DC. En van Phil Rudd als mens kan je denken wat je wil, maar een vette groove neerleggen kan hij nog steeds geweldig goed, zo blijkt.
Zo merk ik dat ik toch wel enthousiast ben over deze plaat, maar dan vooral omdat ik het niet meer had verwacht. Laten we eerlijk wezen; deze band heeft in diens rijke oeuvre al veel beter werk weten presenteren, en voor mij zal de Bon Scott-era onovertoffen blijven, omdat ze toen ook veel meer een bluesy geluid hadden. Nu klinkt het me soms, hoe tof ik AC/DC ook vind, wat mat en dof.
Goeie plaat dus, weliswaar vooral vanuit een soort van nostalgisch oogpunt.
3,5 sterren