Nightwish - Dark Passion Play (2007)

Finland
Metal / Rock
Label: Universal

1. The Poet and the Pendulum (13:53)
  2. Bye Bye Beautiful (4:14)
  3. Amaranth (3:54)
  4. Cadence of Her Last Breath (4:14)
  5. Master Passion Greed (6:02)
  6. Eva (4:24)
  7. Sahara (4:25)
  8. Whoever Brings the Night (5:47)
  9. For the Heart I Once Had (3:55)
  10. The Islander (5:05)

met Troy Donockley

11. Last of the Wilds (5:40)

met Troy Donockley

12. 7 Days to the Wolves (7:03)
  13. Meadows of Heaven (7:10)

met Troy Donockley

14. The Escapist * (4:57)
  15. Reach [Amaranth Demo Version] * (3:57)
  16. Eva [Orchestral Version] * (4:28)
  17. While Your Lips Are Still Red (Theme from the Movie "Lieksa!") * (4:19)
  18. Amaranth [Orchestral Version] * (3:51)
  19. Eva [Demo Version] * (4:15)
Muziek is echt weer geweldig zoals je gewend bent bij Nightwish, maar je mist Tarja gewoon (net zoals je de band mist op de solo cd van Tarja).

Bye Bye Beautiful is echt een supernummer, maar dat komt meer door de zangstukken die de bassist voor z'n rekening neemt. En ook Last Of The Wilds is super, maar ook alleen maar omdat het instrumentaal is.

Onweerwolf
Anette is duidelijk geen Tarja maar desondanks valt het album me zeker niet tegen. Qua composities op dezelfde hoogte als Once, maar zeker niet zo goed als Oceanborn of zelfs Wishmaster.

avatar van notsub
Natuurlijk ontstaat er zonder Tarja een ander bandgeluid, maar om nou te zeggen dat de band verloren is, nee. Er staat nog een steeds een kwalitatief goede band en die hebben het toch weer voor elkaar een degelijk album af te leveren. De heldere productie, varatie in de composities en verschillende zangstemmen maken dat dit lekker wegluistert. Aan de andere kant wordt er niets toegevoegd aan wat we al kenden van Nightwish en wordt het wel duidelijk dat Tarja een meerwaarde bood.

Baltasound
Te triest voor woorden

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Dat videootje was bijzonder slecht voor mijn tikker .
Toch wel grappig, maar ik wil het niet meer weerzien.

avatar van x-Ellen-x
Jammer dat Tarja weg is hoewel dit ook wel een goed album is, maar het is gewoon weer ánders.. Amaranth en For The Heart That I Once Had. vind ik heel mooi!

Ik vind dit echt bagger, die stem van Annette, afgrijselijk! Krijg er kippenvel van, en dan niet postief. En de muziek met van die vrolijke kut geluidjes erdoorheen, om te janken

avatar van metalfist
Wie is die gitariste op het clipje van Bye Bye Beautiful? Wist niet dat er vrouwelijke gitaristen bij Nightwish zaten. Ken ze natuurlijk helemaal niet goed.

avatar van freitzen
Ik zou ze anders maar niet onderschatten...

avatar van xTheTalentedOne
Ik ben om, want ik heb een gedeelte album gehoort, geweldig. Ik was al heel lang opzoek naar het Platinum Edition gedeelte, en ik vond hem pas na een half jaar zoeken vrijdag. The Escapist is geweldig, en de demo van The Poet is ook erg mooi (waar, ik dacht, Marco de vocals tot zich neemt), en niet te vergeten Erämaan Viimeinen. Verder staat er ook nog de Orchestral version van Meadows of Heaven op en een remix van Bye Bye Beautiful (maar das meer remix dan Bye Bye Beautiful). Maar in ieder gval. Na het horen van The Escapist was ik om, DIT is Nightwish zoals Nightwish hoort te zijn en ik hoop dat er meer liedjes als deze komen.

Ik verhoog mijn stem daarom naar een 3,5*

avatar van xTheTalentedOne
metalfist schreef:

Dit is een grap van de banleden zelf. Ze zijn in deze clip verkleed als vrouwen, maar de enige echte vrouw in de clip is Anette.

avatar van freitzen
Nee jongens, dit is de nieuwe line-up.

avatar van Gothica
Eerste oordeel: Waar is Tarja? Het album mist zijn glans nu Tarja eruit ligt. Anette vervangt haar maar op een te andere manier. Haar stem past niet in Nightwish het eerste nummer greep mij toch heel erg aan. Maar hoe verder je in het album komt hoe verder deze ''nieuwe'' Nightwish zijn glans verliest. Ik ben niet onder de indruk van dit album. 2.5!

avatar van Gothica
Aangezien ik Eva en Sahara + 7 Days To The Wolves erg mooi vind herzie ik mijn score naar een 3,0!

avatar van Mandylion
Dark Passion Play, waarschijnlijk het meest bescheten album van Nightwish. Omdat Tarja er niet meer bij zit zou het ineens niet goed meer zijn. Dat vind ik onzin. Ik vind inderdaad wel dat Anette qua stem niet de kwaliteit heeft van Tarja, maar een Tarja-kloon als opvolger had ik ook liever niet gezien. Ook vind ik wel dat ze een zangeres hadden kunnen nemen met een stem die toch iets beter bij de muziek past, maar echt een slechte keuze vind ik het niet. Ik kan me op zich wel voorstellen dat mensen vinden dat Nightwish en Tarja één geheel waren en dat dat nu is veranderd (ik hoor Nemo ook liever niet gezongen door Anette), maar ik vind dat je Anette wel een kans moet geven. Dark Passion Play bevat prachtige nummers, zoals The Poet And The Pendulum en Sahara. Overigens, dat ik ook tevreden ben met Anette als zangeres kan ook van het feit afhangen dat mijn voorkeur gewoon niet bij klassieke stemmen ligt, hoewel ik Tarja mooi vind zingen. En kwalitatief sowieso helemaal niks mis mee. Tarja zong, in ieder geval op End of An Era, live dus, altijd zuiver en altijd goed.
Het is wel grappig om de overeenkomsten te horen tussen nummers van Dark Passion Play en andere Nightwish-albums, maar ze zijn wel echt vernieuwend vind ik. Net iets minder goed dan Once, maar wel prachtig!

avatar van Gothica
Sluit ik me volledig bij aan. Anette moet je een kans geven en dan pas oordelen. En sorry maar Anette is niet mijn type zangeres. Ik heb DPP goed geluistert en bekeken enben er niet kapot van. Maar dit wil niet zeggen dat ik geen intersesse heb in Nightwish want het volgende album van hun ligt zeker bij mijn Nightwish verzameling! Ik bedoel dit is ook maar Anette's start wie weet wat ze ons het volgende album zal brengen? Ik luister nu naar Nightwish maar ook naar Tarja solo wat me ook prima bevalt. Maar ik had Tarja liever bij Nightwish gezien hoor. Ik ben ontzettend benieuwd naar Nightwish in de toekomst! en ook naar Tarja! Wat ik jammer vind is dat oud Nightwish nummers met Tarja nog live worden gedaan met Anette wat absoluut niet klinkt. Die muziek is geschreven voor een klassieke zangeres en het klinkt niet mooi. Maar de nummers van DPP klinken live heel aardig en ik verwacht een stijgende lijn in de toekomst!

avatar van Liampie
Verreweg het minste album van Nightwish.
De enige nummers die zich in mijn ogen op de een of andere manier kunnen meten met een gemiddeld oud nummer zijn:
-Sahara
-7 Days to the Wolves
-Master Passion Greed
-The Poet and the Pendulum op sommige stukken
-Whoever Brings The Night, met name de instrumentale delen.
De Folk-Metal stukjes vind ik interessant, graag zie ik dat ze nog meer die kant op gaan. Als je dan de band vernieuwd, maak dan geen Once 2 en vernieuw dan ook écht! De Folk-Metal biedt weer nieuwe mogelijkheden daartoe. Marco's stem is daarvoor denk ik ook meer geschikt!
Amaranth, For the Heart I Once Had, Eva en Meadows of Heaven zijn waardeloos.

avatar van Gothica
Ik heb DPP weer geluistert en ik vind dit toch wel weer een super CD dus mijn score verander ik naar een 4,0! Ik vind vooral The Poet And The Pendulum erg mooi!

avatar van Ludakris
Ik kon me niet altijd vinden in de oudere nummers van Nightwish. Dit ligt me veel beter. Natuurlijk ook niet alles, want de rustigere nummers vind ik ook hier niet zo super. Tarja was een ongelooflijke zangeres, dat staat buiten kijf. Maar Anette doet het ook goed. Dieper ga ik hier niet op in, ik ben niet zo'n Nightwish-kenner.
Maar ik heb het openingsnummer wel al grijsgedraaid.

Edit: ben nu via internet hun optreden op Rock Werchter aan het volgen. Ze zijn al 40 minuten bezig en het is een vrij gevarieerde set tot nu toe. Ouder werk en voorlopig 3 of 4 nummers van de laatste plaat. Anette ziet er wel ouder uit dan op foto's, en dat is niet positief Zingen kan ze wel, maar je moet inderdaad geen perfecte zang verwachten. Ze gaat ook niet proberen om als een sopraan te zingen. Maar goed ook, want Within Temptation indachtig kan dat heel fout gaan

ik was daar in werchter ( want ik haat dEUS en vond ze zeer goed daarom ben ik aan het twijfelen deze cd aan te schaffen)

avatar van Ludakris
Gewoon doen als je het optreden goed vond

Edit: Heb het album nog eens opgezet. En wat een mééésterlijk nummer is The Poet and the Pendulum toch! Daarvoor alleen al zou ik het album kopen. Ik gooi er een halfje bij. Dit nummer is 1/5 van het hele album en rechtvaardigt daarom dat half puntje extra.

Sstttt
Na het vertrek van Tarja Turunen was ik toch wel wat huiverig om deze cd van Nightwish te gaan beluisteren. Ik heb de kennismaking met Dark Passion Play zo'n drie kwart jaar uitgesteld. Hoe dom kon ik zijn!!! Gisteren de stoute schoenen aangetrokken en Dark Passion Play toch maar gedownload en inmiddels een paar keer via m'n mp3 speler tot mij laten komen. Die nieuwe zangeres Anette Olzon: wat een goede zangeres. Naast het alom geroemde nummer The Poet and the Pendulum vind ik nummers als The Islander, 7 Days to the Wolves en Meadows of Heaven ook heel erg mooi.

Ik wil U de recensie over Dark Passion Play, die elders op internet is te lezen, niet onthouden en ik sluit mij graag aan bij de onderstaande woorden.

"Het vertrek van Tarja Turunen bij Nightwish verdiende geen schoonheidsprijs. De band gaf de zangeres na het uitverkochte optreden in de Helsinki Arena (oktober 2005) een ontslagbrief die de band tegelijk ook op haar website plaatste. Turunen maakte haar reactie ook publiekelijk, zodat de hele muziekwereld kon meegenieten van deze rumoerige echtscheiding. Nightwish zocht naar een nieuwe zangeres en vond die in de Zweedse zangeres Anette Olzon. Voor dit nieuwe album, het zesde alweer, maakte Nightwish wederom gebruik van een uitgebreid strijkerensemble en twee koren die werden opgenomen in de legendarische Abbey Road Studio. Het zegt iets over de status van Nightwish. De band is een absolute topspeler in het symfonische metalgenre. De band trekt de lijn door van het succesvolle voorganger Once en dus stelt Dark Passion Play niet teleur. De filmische arrangementen geven het album als vanouds een episch karakter. Verschil met Once is dat bassist Marco Hietala meer zingt dan ooit waardoor er dus meer ruige vocalen te horen zijn".

avatar van nummervlinder
Bye Bye Beautiful & Seven Days to the Wolves zijn gewoon meesterlijk

Ik hoop dat er een dvd gaat komen, sinds het toch een nieuwe zangeres is enzo...

Wordt het btw geen tijd om de foto van Nightwish met Tarja te veranderen in één van Anette...

avatar van Hans Brouwer
Hans Brouwer schreef:
Maar inderdaad, het is geen album die ik dagelijks wil beluisteren.
Ik heb Dark Passion Play een behoorlijke tijd niet gedraaid. Vorige maand echter dacht ik: kom laten wij "Dark Passion Play (2007)" nog maar eens draaien. Nou ik ben om. Vele luisterbeurten later kan ik niet anders concluderen dat het een geweldig album is. METAL in hoofdletters geschreven. Mijn waardering krik ik maar snel op naar 5*****. Tegen mevrouw Bronkhorst zou ik tot slot willen zeggen: kom op Maartje geef "Dark Passion Play (2007)" nog een kans, die 0,5* van jou is echt te weinig.

Hoewel zeker geen metal: "The Islander" is wel een heel erg mooi nummer.

avatar van Hans Brouwer
nummervlinder schreef:
Helemaal mee eens. Anette is een meer dan prima vervangster van Tarja.

avatar van freitzen
Als je dit zo goed kan waarderen Hans, dan is er vast nog wel meer van dit soort metal voor jou. Ik weet hoe bekend je met het genre bent, maar er zijn genoeg symphonische metalacts met soortgelijke zang. Probeer bijvoorbeeld eens het nieuwste album van Therion... misschien even doorbijten in het begin, maar zeker zo mooi als deze. Kijk maar in mijn top 10

Maar waarschijnlijk kan 'mevrouw Bronkhorst' je ook nog wel wat aanraden

avatar van Stef114
1,0
Instrumentaal niks om aan te merken, maar Anette?
Ik heb ooit een keer een optreden van Elize gezien en daar doet Anette me een beetje aan denken
Voor mij is nightwish nightwish niet meer.

avatar van horned_reaper
Ik denk dat mensen Anette echt meer tijs moeten gunnen.
Ik was in het begin ook niet zo onder de indruk van haar, maar eigenlijk ben ik sinds ik de live heb gezien anderhalve week geleden mischien wel meer fan van haar geworden dan van Tarja, ookal heeft Tarja wel meer kwaliteiten.

Ze zong zo geweldig toen, en het klonk allemaal zo perfect, ze is echt een zangeres waar Nightwish nog HEEL erg veel mee kan.
En pas als je de band live ziet met Anette begin je te snappen waarom ze voor haar als zangeres hebben gekozen.