Queen - A Night at the Opera (1975)

Label: EMI

1. Death on Two Legs (3:43)
  2. Lazing on a Sunday Afternoon (1:07)
  3. I'm in Love with My Car (3:05)
  4. You're My Best Friend (2:52)
  5. '39 (3:31)
  6. Sweet Lady (4:04)
  7. Seaside Rendezvous (2:15)
  8. The Prophet's Song (8:21)
  9. Love of My Life (3:39)
  10. Good Company (3:23)
  11. Bohemian Rhapsody (5:54)
  12. God Save the Queen (1:13)
  13. I'm in Love with My Car [1991 Bonus Remix by Mike Shipley] * (3:28)
  14. You're My Best Friend [1991 Bonus Remix by Matt Wallace] * (2:52)
  15. Keep Yourself Alive [Long-Lost Retake, June 1975] * (4:04)
  16. Bohemian Rhapsody [Operatic Section A-cappella Mix] * (1:03)
  17. You're My Best Friend [Backing Track Mix] * (2:57)
  18. I'm in Love with My Car [Guitar & Vocal Mix] * (3:18)
  19. '39 [Live at Earl's Court, June 1977] * (3:46)
  20. Love of My Life [South American Live Single, June 1979] * (3:43)
Kees Peter schreef:
Nog even een aparte vermelding voor Bohemian Rhapsody.
Dit nummer staat natuurlijk als sinds jaar en dag op nummer 1,2 of 3 in de top 10/50/100/1000/100000000's van deze wereld..

Onzin. Het nummer staat niet eens in de top 100 van Xfm's Best British Songs of All Time...

Roling Stone magazine plaatst dit nummer in hun lijst van "500 Greatest Songs of All Time" op 166.

Q Magazine hield in 2005 een poll voor de Best British songs of all time en daar kwam BR op nummer 5 terecht.

Hier in Nederland heb je de jaarlijkse top 2000 en inderdaad, daar gooit BR ieder jaar hoge ogen. Maar dat zijn luisteraars van Radio 2, veelal mensen van boven de 45 die zich ieder jaar tegen kerst onderdompelen in een trip down memory lane...
Ik beschouw ze niet per se als muziekliefhebbers.

avatar van berwt
Eerlijk gezegd krijg ik altijd rillingen van dergelijk betoog. De muziekjournalisten van Rolling Stone, Q Magazine en andere toonaangevende critici stemmen even veel met hun buikgevoel als die radio 2-luisteraars. Waar dat buikgevoel bij de laatste, zoals je zegt, steunt op nostalgie, zullen de critici meer neigen hun street credibility als muziekcriticus te bewaren. Je weet wel: De Beatles moeten ertussen en nog liefst op 1, vermijd pathetiek, vermijd plezante muziek, kijk zeker niet buiten de Engelstalige landen... Ik hecht eerlijk gezegd meer waarde aan al die lijstjes waar Bohemian Rhapsody op 1 staat, zelfs al staat er een draak van een nummer op 2.

In de lijn:
Het water van de Mersey pt. 1 « berwt - berwt.wordpress.com
en pt. 2 uiteraard...

avatar van Floater
Je moet gewoon goed lezen Berwt.

Ik ga in op een bewering van Kees Peter die beweert dat BR al sinds jaar en dag op nummer 1, 2 of 3 staat van alle top zoveels van deze wereld. Dat is niet juist. En ik geef daarvoor enkele voorbeelden.

Verder betreft het in het geval van Q Magazine niet critici maar de lezers van dat blad (het was namelijk een poll).

Bohemian Rhapsody is gewoon een heel populair nummer onder de luisteraars van Radio 2.

avatar van musician
Floater schreef:
Ik beschouw ze niet per se als muziekliefhebbers.

Alleen dit soort laatste zinnen zijn natuurlijk wel tenenkrommend. Van een arrogantie dat jij zelf namelijk wel een muziekliefhebber bent en veel anderen niet. Als potentiële doelgroeper waar je het verwijt over heen uitgooit, lijken mij dergelijke uitspraken op z'n zachtst niet erg handig.

Bovendien zijn er aantoonbaar veel jongeren die Bohemian rhapsody ook goed vinden. En waarom ook niet. Ik heb, desgevraagd, zelf overigens nog nooit op het nummer gestemd.

Maar voorkom uitspraken die in de buurt komen dat alleen jouw muziek de enige goede en juiste smaak is en dat de rest er vervolgens geen verstand van heeft, c.q. geen muziekliefhebber is of een bewandelaar van Memory Lane. Dat maken we zelf nog wel uit

avatar van Floater
Jij moet ook goed lezen, musician.

Ik beweer nergens dat ik BR geen goed nummer zou vinden. Bovendien geef ik aan dat ik de luisteraars van Radio 2 (en dan met name de stemmers op de jaarlijkse top 2000) niet per se beschouw als muziekliefhebbers.

Maar bedankt voor je nobele adviezen.

avatar van musician
Aha. En welk nut heeft de opmerking "ik beschouw ze niet per se als muziekliefhebbers" dan precies?

Ozric Spacefolk
Ik ben ook geen muziekliefhebber.

avatar van Bluebird
Ik ook niet. Er wordt tegenwoordig teveel 'muziek' gemaakt wat het in mijn oren niet meer is.

musician schreef:

Ik denk dat er bedoeld wordt dat veel van die lui niet zoveel met muziek bezig zijn of er niet al te veel van weten dan de bekende (eigen) bands, songs en klassiekers.(beperkt blikveld).

Ozric Spacefolk
Ik vind het snobistisch. Iemand die kan genieten van top40 is ook een muziekliefhebber.

avatar van jasper1991
In dat geval is letterlijk iedereen muziekliefhebber. Ik maak dan wel onderscheid tussen het passief liefhebberschap: luisteren wat er op je af komt en binnen die beperkte wereld het betere tot je muzieksmaak rekenen - en actief liefhebberschap: uit jezelf op zoek gaan naar meer.

avatar van bikkel2
Ozric Spacefolk schreef:

Ben ik het helemaal mee eens. Je kunt twisten over iemand zijn smaak, maar dat is een ander verhaal.

Ozric Spacefolk
Ik ben ook muzikant, en werk bij een muziekcentrum en organiseer jamsessies en ben vrijwilliger bij evenementen en festivals.

Hoe hoog sta ik op de ranglijst? En oh ja, ik houd ook van musicals.

Ozric Spacefolk schreef:
Hoe hoog sta ik op de ranglijst? En oh ja, ik houd ook van musicals.

Als je vooalr veel weet over een of 2 stromingen en veelal musicals......niet zo hoog.

Een of twee stromingen?

Zoals pop en pop? Want op musicmeter staat alleen pop, en oh ja, ook wat jazz.

Cured
Nee zoals art-rock en progrock bijv.

jasper1991 schreef:

Dat is in feite ook wat ik probeer aan te geven. Bovendien bestaat er denk ik een grote groep mensen die in een bepaalde tijd zijn blijven hangen (muziek uit de jaren 70 of 80).
Voor hen speelt ook mee dat bepaalde muziek herinneringen bij hen oproept (noem het nostalgie). De muziek die daarna is gemaakt hebben ze niet meer bewust en intensief gevolgd.

En actief op zoek te gaan naar allerlei soorten muziek is er voor hen niet bij, omdat daarvoor de interesse in muziek te gering is.

Van de mensen die aan bijvoorbeeld de poll van Q Magazine in 2005 hebben meegedaan mag je aannemen dat ze zich in grotere mate interesseren voor muziek.

Ik spreek hierover verder geen waardeoordeel uit. Het is gewoon een gegeven.

Cured schreef:
Nee zoals art-rock en progrock bijv.

Artrock, die term ken ik niet. En verder ben ik niet geheel op progrock gericht, hoor. Beetje verder kijken dan de neus lang is, bitte...

avatar van Bluebird
Toch bestaat het wel.......

Artrock - Wikipedia - nl.wikipedia.org

En hoogst merkwaardig dat Queen niet in het lijstje voorkomt. Of moeten we dat weer onder gayrock scharen?

avatar van bikkel2
Gayrock !! die kon ik nog niet !

Artrock bestaat wel, ik vraag me alleen af of die term in de huidige popmuziek nog gebruikt wordt.

Ik heb Queen ook wel eens onder heavy metal zien staan in een encyclopedie.
Queen had allerlei elementen in hun muziek, moeilijk om in een hokje te plaatsen in ieder geval.

Ozric Spacefolk
Ik luister liever naar ringtones. Mijn aandachtsspanne is zeer kort. 10 seconden moet een liedje duren.

avatar van Bluebird
Queen werd zelfs in het glamrockhokje gezet. Net als de 'avantgardistische' Bowie, Eno en Roxy Music. Ik vind de grenzen soms wel erg vaag moet ik zeggen.

Ozric Spacefolk schreef:

Zure lui, die progrockers (ik weet ook wel dat je naar meer luistert, het is met een . Overigens, die hokjesgeest boeit me geen reet.

Ozric Spacefolk schreef:

Tsj, dan vink jouw voorkeur (?) voor prog-rock of aanverwant heel verrassend (die nummers duren zelden korter dan 10 minuten )

Ozric Spacefolk
Ik vind progrock soms oervervelend, maar ja, mijn top10 he, daar staat Camel geloof ik in.
Maar ook Jamiroquai, geloof ik.

avatar van Bluebird
De rest vind ik behoorlijk prog als ik zo vrij mag zijn.

Annhihilator en Incognito?

avatar van Bluebird
Nee, de rest zei ik dus. Nevermind.

avatar van Rockfan
Hmmmm.....in 1975 was dit absoluut brilant. Nu toch wel skipmomenten.

Sweet Lady vind ik niks aan. The Prophet's song is halverwege irritant met dat I know en de Bohrap ken ik nu wel.

ClassicProgRock1
Zo briljant als A Night at the Opera in 1975 was, zo briljant is het bijna 39 jaar later nog steeds. Oude liefde roest niet!