Het is 40 jaar terug dat Bohemian Rhapsody het levenslicht zag, en de naam Queen voorgoed vastnagelde op de geschiedenis van de muziek. Wat een kentering moet dat geweest zijn. Al was ik al wel op de wereld, met mijn 2 jaar was ik nog net niet bezig met de nieuwste hits op de radio

. Al snel na mijn Queen ontdekking in 1984 heb ik
Queen - Greatest Hits (1981) gekocht en ontdekte ik langzaam wat voor moois de heren al hadden gemaakt. Natuurlijk stond Bohemian Rhapsody toen al op zware rotatie. Pas jaren later ben ik de lp's stuk voor stuk gaan beluisteren en werd die hits plaat overbodig, maar die liet wel zien dat wat ze deden, ook erg goed was. Er was leven voor Radio GaGa!
1.Death on Two Legs (3:43)
Mooi klassiek intro, opgevolgd door een zwaar en spannend gitaar geluid van May. Ik denk ook een cello te horen, die het geheel nog net iets dreigender maakt. De dreigende sfeer is gericht op de voormalig manager uit de eerdere periode, die de band een hak heeft gezet, en Freddie moest zijn ei kwijt. De rest van de band had wat meer medelijden, en wilde de tekst wat temperen, maar Mercury bleef vastberaden, en nam het nummer op zoals hij het bedoelde. Het is meteen raak met de 1e track. Wat een heerlijk nummer. Zoals zovaak met artiesten die pissig worden gemaakt, levert het prachtige songs op. Zo ook hier dus.
2.Lazing on a Sunday Afternoon (1:07)
Mercury zingt op zijn meest bekakt mogelijke Engelse manier. Leuk sfeertje in de song. Kort, en passend!
3.I'm in Love with My Car (3:05)
De plaat vliegt van de ene naar de andere kant. Rogers bijdrage. Weer een erg fijne ook. Hij schreeuwt zijn liefde voor de auto werkelijk uit! Mooie achtergrond zang ook.
4.You're My Best Friend (2:52)
Deacon's liefdesverklaring aan zijn vrouw. Erg mooi gezongen door Mercury. Een typisch Queen nummer, een meezinger, en muzikaal erg knap gemaakt.
5.'39 (3:31)
De bijdrage van May. Een nummer over de ruimte. Het doet McCartney achtig aan, en is een ware meedeiner, maar zeker niet slecht. Mooie melodie. De achtergrondzang geeft erg mooi het gevoel van het space verhaal weer. Knap!
Wel typisch dat Freddie de vocalen deed bij live shows. Zou May het te moeilijk gevonden hebben? Ik herinner me overigens dat ie in 2005 (in Antwerpen of was het 2004) dit nummer wel zelf deed.
6.Sweet Lady (4:04)
Een nummer wat ik wat minder waardeer. Het einde met de versnelling vind ik te onrustig, en het nummer zelf iets te schreeuwerig. Het is de 1e tegenvaller sinds het begin, en dan gebeurt op vrijwel elke plaat, dus het is echt ok.
7.Seaside Rendezvous (2:15)
Een soortgelijk nummer als Bring Back That Leroy Brown van
Queen - Sheer Heart Attack (1974) en ook link ik deze een beetje aan Lazing on a Sunday Afternoon van dit album. Het is een vrolijk nummer wat ouderwets aandoet. Daar zijn ze blijkbaar goed in, want alle 3 de titels geven die sfeer goed weer. Wederom laat het de veelzijdigheid van de band (maar volgens mij vooral Mercury) zien
8.The Prophet's Song (8:21)
Bohemian Rhapsody is natuurlijk de grote bekende van dit album, maar dit nummer vind ik een nog groter kunstwerk. Het intro belooft een sprookje, de zang van Mercury bevestigt dat, maar zodra de rest van de band in zet zit ik ineens in een thriller. En dat is niet negatief. Ik begrijp dat dit nummer is gebaseerd op een droom die May had (of was het een hallicunatie?

) in ieder geval hang ik aan de lippen van de verteller. Wat is dit nummer een genot om te horen, van de allereerste, tot aan de allerlaatste seconde. Hoogtepunt is voor mij het vocale hoogstandje, waar Mercury in een soort canon met zichzelf in de weer is. Wat is dit knap gedaan zeg! Alle toonhoogtes die Mercury aanslaat zijn de moeite waard. Ik zou ze graag een keer los van elkaar willen horen. Voor mij is dit nummer het absolute hoogtepunt uit hun toch al erg indrukwekkende oevre.
9.Love of My Life (3:39)
Na een mooie overgang vanuit de geniale voorganger volgt weer een beauty. Een lied van Mercury voor een vrouw. Tja, uit de tijd dat hij nog een relatie had met Mary Austin. Ze zal hem pijn hebben gedaan, en daarna zal hij die prachtige woorden op papier hebben gezet. Uiteraard een zeer indrukwekkend moment tijdens de liveshows. Mooi om te zien dat dit nog steeds zo werkt, met Freddie als tevreden toeschouwer (hopelijk)
10.Good Company (3:23)
Weer een May bijdrage. Weer krijg je het ouderwetse gevoel. Leuk liedje, maar meer niet.
11.Bohemian Rhapsody (5:54)
Daar is ie dan. Het grote nummer van de band. Er is veel over gezegd en geschreven. Het blijft natuurlijk een zeer knap staaltje muziek maken, en laat een grote vorm van zelfvertrouwen zien, doordat ze dit nummer op single wilden hebben. Wat hadden ze gelijk! Knap dat het nummer 40 jaar later nog steeds die status heeft. Dit nummer heeft ze werkelijk onsterfelijk gemaakt. Over een x aantal 100 jaar heeft men het nog over deze plaat. Dat kan niet anders. Ik heb 't altijd een zeer goed nummer gevonden, en het is me nooit gaan vervelen.
12.God Save the Queen (1:13)
Mooi gitaar geluid van May, die maakt het nummer een stuk interessanter. Natuurlijk ook een soort heiligveklaring van de band zelf. Ze zijn de Queen, en God save them. Mooie afsluiter!
Na Sheer Heart Attack weer een erg goede plaat! De heren waren goed bezig in deze periode. Het geluid ten opzichte van de 2 1e albums is wel achter gelaten, maar dat vind ik in hun voordeel. Queen bewijst zijn grote klasse met elke plaat meer en meer. Wat een helden!