Queen - A Night at the Opera (1975)

Label: EMI

1. Death on Two Legs (3:43)
  2. Lazing on a Sunday Afternoon (1:07)
  3. I'm in Love with My Car (3:05)
  4. You're My Best Friend (2:52)
  5. '39 (3:31)
  6. Sweet Lady (4:04)
  7. Seaside Rendezvous (2:15)
  8. The Prophet's Song (8:21)
  9. Love of My Life (3:39)
  10. Good Company (3:23)
  11. Bohemian Rhapsody (5:54)
  12. God Save the Queen (1:13)
  13. I'm in Love with My Car [1991 Bonus Remix by Mike Shipley] * (3:28)
  14. You're My Best Friend [1991 Bonus Remix by Matt Wallace] * (2:52)
  15. Keep Yourself Alive [Long-Lost Retake, June 1975] * (4:04)
  16. Bohemian Rhapsody [Operatic Section A-cappella Mix] * (1:03)
  17. You're My Best Friend [Backing Track Mix] * (2:57)
  18. I'm in Love with My Car [Guitar & Vocal Mix] * (3:18)
  19. '39 [Live at Earl's Court, June 1977] * (3:46)
  20. Love of My Life [South American Live Single, June 1979] * (3:43)
avatar van edje1969
kan ik kort over zijn. Mijn nr1 album......

buizen
Ozric Spacefolk schreef:
Ik spaar bootlegs en demo's en andere zooi waar een gewoon iemand niets aan heeft.

Ik heb boxsets met geluidsfragmenten van 10 seconden. Allemaal rehearsel-probeersels.

Hoe dan ook, Queen kan inderdaad weinig fout doen.

Het woord(je) "Queen" hoeft maar te vallen of Ozric stort zich er als een bok op een haverkist op. Veelal wel vermakelijk en informatief om te lezen.

buizen schreef:

ADHD achtig gedrag van mij....

buizen

avatar van iggy
Mmmm Ik ken er volgens mij nog meer. De Heer Bikkel bijv. .
Waar blijft hij trouwens ha?

avatar van bikkel2
Ja, hierzo Blijft een boeiende band om over te babbelen en te schrijven. Simpelweg mijn favo band uit mijn jeugdjaren. Zeer goede herinneringen aan.
Maar ben ook kritisch hoor. Lees mijn andere stukjes.

Maar hun onvoorspelbaarheid en hun aparte moves, maakt Queen gewoon een band waar je nooit over uitgepraat raakt.

Intussen heeft Queen niet meer de impact voor mij wat het toen was. Maar ik ken hun albums van haver tot gort en hun goede tijd ( mid 70's) behoort voor mij tot één van de hoogtepunten van de popmuziek.

Ik zette pas geleden mijn oude plaat eens op en het geluid viel mij toch wat tegen. Op de marketplace van Amazon kon ik goedkoop aan de geremasterde plaat komen en die heb ik nu 'op mijn hoofd staan'. Wat een verschil zeg: weg modderige doffe geluidsbrei, je hoort kraakhelder alle details van de fraaie muziek tot je komen. En nu hoor ik ook wat een goede productie dit eigenlijk is.

Over de muziek zelf: die is legendarisch goed. Queen op de toppen van zijn kunnen: dit is één van de grote vier platen van de band (van 74-76). Hier op A Night At The Opera gaat Queen aan de ene kant meer pompeuze rock spelen, maar daarnaast ook (rustige) pure fraaie rock. Wat minder hardrock dus, dan wat ze op de eerste 3 albums te hoor brachten. Het is zo een album met verschillen maar wel met één herkenbaar (Queen) geluid.

En ja, ik vind Bohemian Rhapsody nog steeds, na honderden keren gehoord te hebben, een fantastisch nummer. En ja, ik vind ook Love Of My Life prachtig mooi, zeker op dit geremasterde vinyl. Verder springen nummers als opener Death on Two Legs, You're My Best Friend & The Prophet's Song eruit, hoewel op die laatste het akoestische zingen net wat te lang doorgaat. Toch mag je de rest niet overslaan, want dat hoort net zo goed bij deze fraaie Night At The Opera.

avatar van tbouwh
Goed album van Queen, en dan met name vanwege de ( denk ik toch ) grootste hit die Queen heeft voortgebracht: de Bohemian Rhapsody. Na al die keren dat ik dit nummer gehoord heb, blijft het toch een onovertroffen tijdloos meesterwerk. Opbouw is alles, en ergens vind ik het gewoon terecht dat dit nummer al meerdere malen de top 2000 heeft aangevoerd. A Night at the Opera is echter meer; zo bevat deze plaat ´39, een prachtig folkore-nummer dat wat weg heeft van Take Me Home, Country Roads. Daarnaast is er Love of my Life, het mooiste liefdesliedje van Queen, dat met name live echt schitterend is uitgevoerd. The Prophet´s Song kent geweldige acapella-stukken, You´re my Best Friend is wat simpel, maar wel doeltreffend.
Er staan echter ook mindere nummers op deze plaat; de korte tracks ( Lazing en Rendezvous ) zijn leuk maar voegen niet enorm veel toe, maar de opener, Sweet Lady en Good Company vind ik nergens echt heel erg boeiend. Geldt in mindere mate ook voor ´I´M in love with my car´.
Het is onzin om daarom van een mindere plaat te spreken, gezien de toppers die erop staan, maar als geheel is dit voor mij geen nr.1-album.

tbouwh schreef:

Verre van hun grootste hit. Grootste hit was Another One Bites the Dust.

avatar van DargorDT
Bohemian Rhapsody is wel het bekendste nummer volgens mij. Inderdaad niet de grootste hit gekeken naar verkoopcijfers

Ozric Spacefolk
Ik betwijfel ook of het de bekendste is. Wel in Nederland met de top2000 etc.
En hij is ook keer op keer opnieuw uitgebracht. En ook een opleving na Wayne's World.

Maar ik ken maar 1 coverband die het nummer doet. Terwijl de rest van de hits veel vaker worden gespeeld.
Zelfs in reclames, films, tvseries etc. worden eerder nummers als Don't Stop Me Now, Under Pressure, We are the Champions en We Will Rock You gedaan.

avatar van bikkel2
Bo Rap goed coveren lijkt ondoenlijk. Maar ik heb het een top 100 coverband horen spelen ! Gaaf. Met tussenstuk en al.
Queen liet dat live maar zitten.
Maar in intentie is het nooit zo uniek als Queen zelf natuurlijk. Daar zijn vooral May en Mercury te onderscheidend voor. Zeker in dit nummer.

Grootste hit ? Another One Bites The Dust in Amerika. In Nederland was het niet een heel grote hit.
Ik zou het eigenlijk niet eens weten.

avatar van little lion man
bikkel2 schreef:
Grootste hit ?

Dan kom ik toch op Crazy Little Thing Called Love (US #1; UK #2) of Bohemian Rhapsody (US #2; UK #1). Beiden haalden ook in NL #1

avatar van bikkel2
Ok. Bedankt voor de info.

Ozric Spacefolk
Crazy Little Thing Called Love zie ik ook nu als erg succesvol staan inderdaad. Maar toch vertellen alle bronnen mij dat Another One Bites the Dust hun best verkopende single was.

Edit: hier raak je helemaal van in de war: Single Statistics - ultimatequeen.co.uk Facts & Feats

avatar van bikkel2
Sowieso in Amerika. Maar ik dacht niet in Europa hoor.

avatar van little lion man
Volgens Wikipedia heeft Bohemian Rhapsody in de US 4x platinum gehaald en in de UK 3x. Kan geen andere single aan tippen. We hebben een winnaar.

avatar van bikkel2
Gezien de kwaliteit van Bo Rap volkomen terecht eigenlijk.
Al is dit waarschijnlijk de meest onwaarschijnlijke single ooit.
Leuke is dat de heren Queen bleven volharden in hun besluit om dit als single uit te brengen. De protesten waren niet van de lucht.

Maar...... het moet gezegd....... Toenmalig DJ Kenny Everret heeft het oneindig geplugged toendertijd.

Freddie zal hem misschien nog ergens tegen het lijf hebben gelopen ......ergens.
Kenny is ook al heel lang overleden.

Ozric Spacefolk schreef:

Verre van hun grootste hit. Grootste hit was Another One Bites the Dust.
ik twijfelde al, daarom zette ik ( denk ik toch) er tussen haakjes bij. Ik denk dat We are the Champions en We will rock you de bekendste zijn, ivm bekendheid buiten muziekkenners/liefhebbers

avatar van bikkel2
Vergeet niet hun 80's werk. Queen was toen bekender dan ooit bij het grote publiek.
Vanaf 1974 stonden ze altijd wel in de hitlijsten, maar songs als Another One Bites The Dust, Radio GaGa, I Want To Break Free, A Kind Of Magic, Who Wants To Live Forever en The Show Must Go On, zullen l bij een groot publiek bekend zijn.

little lion man schreef:

Omdat de single ook opnieuw is uitgebracht. Volgens ultimate queen is Killer Queen juist weer populairder.

avatar van bikkel2
Killer Queen. Mijn favo single van Queen.
Heerlijk nummer.

Ozric Spacefolk, bikkel2,

Ik vind dit: Bohemian Rhapsody | Glee [HD FULL STUDIO] - YouTube persoonlijk een zeer geslaagde cover van BoRap. Wellicht verschillen jullie hierover van mening, maar gezien de complexiteit vind ik met name de koorstukken heel behoorlijk uitgevoerd.
Voorbeeld van een populair medium dat de BoRap niet links heeft laten liggen als het om Queen-covers draait.

avatar van De buurman
Bij 1 minuut 14 kon ik het niet langer verdragen eerlijk gezegd.

avatar van Edwynn
Gawd, wat erg.

Ozric Spacefolk
De leadzanger is niet naar mijn smaak. Verder is dit wel erg een studioversie.

Ik ken een bandje (vrienden) die dit met zn vieren live doen. Dat is pas kippenvel.

Ozric Spacefolk
Glee pakt toch enkel nummers van stadionrockers als Journey en Queen. Ik vind het allemaal prima. Wat is Glee eigenlijk? Een tvserie over een muziekschool, toch? Of een film? Ik ben het een beetje kwijt

avatar van Edwynn
Die Journeycover was ook té erg.

avatar van tbouwh
Glee is een tv-serie met musical-elementen, over een Am. high school met een muziekclubje.

Kan me voorstellen dat zoiets live voor kippenvel zorgt, mits goed uitgevoerd. Ik vind dit zelf een erg goede cover, maarja smaken verschillen.

Edwynn, vind je het origineel van BoRap wel goed?

avatar van cosmic kid
cosmic kid (moderator)
Ik was toch nieuwsgierig en heb het even opgezocht. In Nederland was Bohemian rhapsody veruit de grootste hit, wel verspreid over verschillende periodes. Volgens de site van de Top 40 verzamelde Borap 751 punten, voor We are the champions (420) en Somebody to love (409)