ABBA - Voyage (2021)

Zweden
Label: Polar

1. I Still Have Faith in You (5:09)
  2. When You Danced with Me (2:50)
  3. Little Things (3:08)
  4. Don't Shut Me Down (3:56)
  5. Just a Notion (3:31)
  6. I Can Be That Woman (4:01)
  7. Keep an Eye on Dan (4:05)
  8. Bumblebee (3:57)
  9. No Doubt About It (2:56)
  10. Ode to Freedom (3:32)
avatar van Jasper'sLament
Mjuman schreef:
GEWELDIG ....,. EEN NIEUWE ABBA, helemaal terug in de tijd, toen er nog heel weinig auto's waren, geen Corona, geen paarse coalitie, mensen een hart van goud hadden - die tijd.

OH WAT FIJN DIT - POTVERJOPPIE - helemaal terug naar die gouwe ouwe tijd. Sinterklaas bestaat echt wel!

Verheug me nu al weer op de aankoop van mijn allereerste cd-speler, de Philips CD200 en - wat meer is - binnenkort ga ik ook het live debuut van The Cocteau Twins zien.

GEWELDIG - tack sa väldigt mycket ABBA voor dit WAANZINNIGE album.

Flauw gelul. Post in ieder geval een zinnige review.

avatar van Doc
Doc
Ik vind het eigenlijk best nog een leuke plaat. Ben ook wel een beetje opgegroeid met Abba (oma was fan). Een guilty pleasure, fout maar leuk, dat is het wel. Ik begrijp alleen die hologrammen niet zo. Ik vind dat als ze ervoor kiezen om op te treden, ze er ook gewoon moeten gaan staan.

ohmusica
Bij Pitchfork hebben ze een Abba fan gevonden of een recensent laten ontwaken uit een al 40 jaar durend coma en bereid gevonden om een lovende recensie te schrijven, want tegen betaling door Abba en gratis kaartjes voor de show natuurlijk, incl, voyage -en verblijfkosten en wat een mooie score, een 7,4!

___ ___
De sound is heel knap, ABBA is goed in ABBA.

Ai, Pitchfork positief over ABBA: dan moet het inderdaad wel corruptie zijn.

avatar van Michiel Cohen
Lijkt wel alsof dit album bedoeld is als een of andere een soundtrack. Het geniale van deze muziek is dat ik het nooit zelf zal draaien maar als het toevallig voorbij komt ook niet zal skippen.

avatar van meneer
Poeh ! Na de eerste keren beluisteren bekroop mij meteen een ongemakkelijk gevoel. Kitscherig, ‘Moet dit nou ?’, te nostalgisch en ook kwetsbaar. En eigenlijk voelde het zoals ik ABBA beleefde toen ik ze voor het eerst hoorde ergens lang geleden in de jaren 70. Ik ben ABBA pas echt gaan waarderen toen ‘The Day Before You Came’ verpletterend bij mij binnenkwam omdat ik, denk ik, later pas de volwassen beleving en bedoeling van het nummer begreep.

Daarna ben ik de albums pas echt gaan beluisteren en ABBA werd voor mij een band met een aantal zeer sterke nummers op hun albums maar ook heel wat niemendalletjes waar ik gewoon niks aan vind. En die blauwdruk herken ik op dit album ook. Zeer sterke nummers afgewisseld met wat (voor mij) mindere nummers. Alleen het album Super Trouper (1980) is voor mij een volwaardig album. Met mooie kerstvakantie herinneringen en een sfeer die wat donker is.

Maar juist die sterke nummers op Voyage weten mij steeds meer te raken nu ik een aantal keren heb geluisterd. Maar ook begin ik een andersoortige meerwaarde te beleven. Deze band, deze periode, deze kinderbeleving heb ik eigenlijk al een tijd achter mij gelaten. Het is voorbij. Nieuwe bands, stromingen, ontdekkingen zijn daarna gekomen. En de jaren 70/80 zijn allang gepasseerd en ABBA, en hun (oudere) sterke nummers, zijn lang vervlogen echo’s uit mijn jeugd samen met de televisie programma’s van toen, de Sinterklaas intochten, de toenmalige albums van Queen en zoveel andere mooie herinneringen.

Maar ik word een dagje ouder en ik vind het heerlijk om deze ‘nieuwe’ muziek te beluisteren waarbij mij een zorgeloos gevoel bekruipt. En ook een bepaalde kwetsbaarheid want ABBA gaf mij, als kind, ook een 1e opening dat vrouwen zeer mysterieus magnetisch kunnen zijn en gevoelens kunnen losmaken. Ik bedoel, Agnetha Faltskög en Anni-Frid Lyngstad, die hadden mij daar een aantrekkelijke uitstraling. Daar werd ik verlegen van.

Ik zal dit album niet vaak opzetten maar wel op speciale momenten. Het is een mooi en bijzonder kado van de band wat ze geven aan de mensen die ooit mee op reis zijn gegaan met de band.

avatar van Roxy6
Mooi en herkenbaar meneer!!

avatar van BlueJean
Hallo meneer Wat heb je dat mooi gezegd. Ik voel precies hetzelfde. Voor mij zijn 'The Album' en 'Voulez-Vous' de beste Abba-albums, om precies de reden die jij noemt: echo's uit mijn jeugd. Een tijdsbeeld en tegelijk tijdloos.

Dit nieuwe album... ik weet niet goed wat ik ermee moet. Het heeft die 'sparkle' voor mij niet echt. Blijkbaar besef ik nu pas hoezeer Abba is verweven met mijn jeugd en ligt de grootste aantrekkingskracht van hun muziek nu in mijn herinneringen. In ieder geval: alle respect voor deze vier zeventigers, want wat je er ook van vindt: ze doen het toch maar weer!

avatar van Korreltje Zout
FanTasTisch! een nieuw album van ABBA en dat terwijl ze al in de 70 zijn!!1!. Niet dat het album nodig is, of iets toevoegt aan het mooie oeuvre van de band, maar het is er wel. En dat zo vlak voor Sinterklaas en Kerstmis. Wegdromen naar de tijd toen we nog met autootjes speelden of huiswerk maakten.

De waarderingen zijn ook hoog, zeker nu vooral de fans van het eerste uur hebben gestemd. Thans 3,27 sterren, dat is ruim een 6.5!

En dan die spannende concerten met echte hologrammen en zang die vooraf is opgenomen en dus niet vals kan zijn. Dan krijg je dus echt waar voor je geld. En het is nog goed voor het milieu ook. Zie je wel dat ABBA met de tijd meegaat.

Thank you for the music ABBA!!

avatar van Brunniepoo
gaucho schreef:
Maar om positief te eindigen: voor mij had het niet gehoeven, maar had het ook een stuk slechter kunnen uitpakken.

Dit vat het voor mij eigenlijk wel goed samen.

Beter hadden ze de band met rust gelaten - de muzikale erfenis is dusdanig dat er aan de hooggespannen verwachtingen eigenlijk nauwelijks te voldoen valt. Maar goed, als ze er zelf lol aan beleven, wie ben ik dan om daar veel van te vinden.

De plaat - na één luisterbeurt: vooral heel vertrouwd, alsof de tijd heeft stilgestaan. Dat is niet per se positief, maar waarschijnlijk wel zo verstandig, want op een vernieuwende koers zaten de meeste fans waarschijnlijk helemaal niet te wachten.

avatar van GrafGantz
Brunniepoo schreef:

avatar van Mjuman
GrafGantz schreef:

Deels geproduceerd door Pharrell, met ook een cameo van Madonna

Pim
The Visitors revisited. Als je vanuit dat album verder denkt is dit een mooi vervolg. Als je bent blijven steken bij Dancing queen en Take a chance on me, kan ik me voorstellen dat het wat tegenvalt.

avatar van Roxy6
De concertenreeks die staat gepland vanaf mei 2022, is met een tienkoppige band en de vier door CGI samengestelde ABBAtars, die synoniem staan voor de ABBA leden.
Dus geen hologrammen.

De bandleden hebben hiervoor vijf weken in een soort space-outfits (de zwarte pakken op de foto ieder met een eigen kleur elektroden) hun hele hit- repertoire gebracht, zingend en dansend. Iets van 25 nummers in 160 uur.Met als publiek vijf weken lang het personeel van het theater waar ze werden gefilmd.
Met deze filmbeelden zijn vervolgens technici aan de gang gegaan, maandenlang de ABBBA tars te creëeren.
Ieder bandlid is met CGI technieken teruggebracht in de tijd met behoud van eigenheid (mimiek, oogopslag, bewegingen, lipsynchronisatie etc.etc. het zijn dus letterlijk in alle opzichten dezelfde personen die ze toen waren terug gebracht naar het heden, geen doorzichtige bewegende individuen.

Het resultaat is te zien aan het einde van de clip van 'I still have faith in you", wanneer Frida zingend naar al haar collega's loopt. Daar kun je ook goed zien dat het geen hologrammen zijn.
Deze hele technische operatie heeft jaren gekost en vele miljoenen aan kosten met zich meegebracht, maar het resultaat schijn spectaculair te zijn.

Dit is van ABBA een heel doordachte zet om hun legacy nog tientallen jaren te laten voortbestaan. er zijn diverse filmpje op You tube te vinden.

En de ABBA leden hebben met heel veel plezier aan dit project en aan het album gewerkt geven ze in veel interviews aan, geen money gedreven initiatief, want ze zijn al loaded....

avatar van BlueJean
GrafGantz schreef:

avatar van Roxy6
CGI is ook de techniek waar grote filmproducenten en regisseurs tegenwoordig hun actie scenes mee vormgeven, zoals bijvoorbeeld in Jurassic park de Dinosaurussen. ABBA heeft hiervoor George Lucas (STARWARS) benaderd en bij het hele project betrokken.

Was wel leuk geweest met die hologrammen. Dan hadden Elvis, Prince, Michael Jackson, 2Pac en George Michael ook mee kunnen doen
Ik verwacht daar trouwens wel veel van, zou mooi zijn als ze na 40 jaar wel iets baanbrekends presenteren, wat in de toekomst vaker gebruikt wordt. Het lijkt mij een unieke ervaring.

avatar van Roxy6
Denk dat het dat zeker wordt!

B & B hebben overal gekeken en gesproken alvorens tot actie over te gaan. Aanvankelijk was het ook een idee om met een soort hologrammen op tournee te gaan. Maar de techniek heeft hun ingehaald. Het is een hele kostbare operatie, vandaar dat ze op 1 plek blijven en er een heel theater voor gebouwd wordt in Londen, waarbij de lichtshow ook spectaculair schijn te worden.

Met de show zoals die nu wordt gemaakt kunnen ze niet op tournee, vandaar de keuze voor Londen .

avatar van meneer
Ik vertelde gisteren aan leerlingen dat er ook een soort Abbatars van hun ouders/grootouders nu gemaakt zouden kunnen worden. En dat ze dan later, als deze overleden zijn, ze weer kunnen zien/beleven als ze dat willen. Nou, dat vonden ze (ethisch gezien) helemaal niks. Ik vond het wel wat hebben.

avatar van sq
sq
Eerste beluistering achter de rug. Grotendeels is mijn mening niet heel anders dan over de vooruit verschenen singles; echt typisch ABBA, misschien wel degelijker dan ooit, maar echt overweldigend wordt het nergens. "Keep an Eye on Dan" is voor nu het meest pakkende liedje, en ik was emotioneel heftig getroffen door de laatste pianoklanken (gelijk aan intro van de ABBA-hit SOS). Het is al vaker genoemd zie ik nu teruglezend, maar gelukkig wist ik dat niet van te voren

Neemt allemaal niet weg dat ik heel blij ben met deze plaat, de heroprichting van ABBA, inclusief alle hysterie eromheen. En ik doe gewoon lekker mee; volgend jaar 27 mei sta ik in de ABBA arena .

avatar van Roxy6
net het album voor de 6e of 7e keer gehoord, nu door de goede B&W koptelefoon van Apple Music in Dolby Atmos, en ik zeg mij met pijn in het hart, dat het heel erg jammer is (en dat lees ik ook veelvuldig terug op de Steve Hoffman fora) dat het album niet analoog is opgenomen.

Daardoor klinken The Visitors en Supertrouper veel helderder en luchtiger.

Nu met deze nieuwe computergestuurde opname technieken klinken bepaalde refreinen en intro's behoorlijk 'dichtgesmeerd of volgebouwd'' waardoor de kracht van de composities geweld wort aangedaan, dat is erg jammer.

Want wel is na deze diverse luisterbeurten voor mij duidelijk dat het album qua kracht en composities dicht in de buurt komt van The Visitors.
Uitschieters: Don't shut me down - I can be that woman (prachtig!) - keep an eye on Dan en Bumblebee.
En de opener en afsluiter zijn krachtig en bijzonder.

ALs dit het finale album is, dan hoeft ABBA zich daar niet voor te schamen!

Ik heb het idee dat ze in Duitsland heel wat zaken beter voor elkaar hebben dan in ons kikkerlandje. Nu ook weer: vanuit Nederland krijg ik automatisch een tweede excuusmail voor het (nog?) niet leveren van de gelijk bestelde Abba LP. Gelukkig had ik ook een Picture Disc besteld in Duitsland. Die is er natuurlijk al wel. En Voyage klinkt gelukkig een stuk beter dan via mp3, hoewel de LP niet eens analoog is.

avatar van Poles Apart
west schreef:

Deutsche Gründlichkeit?

Poles Apart schreef:

Deutsche Gründlichkeit?

Inderdaad ja, dat is het. Ze hebben meer wereldtitels, IC bedden, Abba LP's en ga zo maar door.

avatar van Doc
Doc
Mja, hologrammen of CGI… financiële overwegingen of niet. Als echte fan wil je ze toch ook gewoon in het echt zien lijkt mij. Van die legacy zijn ze op basis van de muziek al ruimschoots verzekerd. Maar goed: ik ben ook geen echte fan, misschien is dat het

avatar van harm1985
Roxy6 schreef:

Daardoor klinken The Visitors en Supertrouper veel helderder en luchtiger.

En de opener en afsluiter zijn krachtig en bijzonder.

ALs dit het finale album is, dan hoeft ABBA zich daar niet voor te schamen!

Ik snap niet dat je een album met zulke tegenvallende productie en mastering alsnog 5* kunt geven.

Sowieso snap ik dat AAA fetisjisme niet, een goede plangent processed mastering kan wonderen doen.

Dat snap ik wel. Is een plaat daadwerkelijk zo goed of speelt de nostalgische bevrediging een grotere rol. Het aantal ** hangt samen van meerdere factoren. De een luistert puur met een muzikaal oor, de ander meer op gevoelsbasis, soms een combinatie van beiden. Ik vind het ook moeilijk om een plaat een etiket te geven. Zolang ik bij Voyage nog het idee heb dat het een zolderopruiming betreft en dat de afdankertjes snel de verkoop in zijn gegaan, zal ik dus vast houden aan mijn twee sterren. Het is echt wel mogelijk dat dit in de toekomst iets hoger uit kan vallen. De beoordeling is maar bijzaak, iedereen bepaalt zelf hoe een plaat binnen komt.

avatar van Roxy6
harm1985, ik snap je vraag, de technische productie is voor mij ondergeschikt aan de composities en die vind ik hier per luisterbeurt groeien.

Ik vermoed dat het album nog wel in een geremasterde vorm op de markt zal komen in de komende jaren.

Op een andere internationale site las ik dat de engineer die altijd verantwoordelijk was voor de eindmixen van de ABBA albums is overleden en dat deze taak nu voor het eerst bij een ander lag, dat kan een reden zijn.

Maar all over vind ik het een super album, groeit per luisterbeurt.

Los van de inderdaad verbazingwekkend matige productie, vind ik dit album niet op het hoogste ABBA niveau zitten. Dat is voor mij the Visitors die ik 4,5* heb gegeven. Dit Voyage komt uit op 3,75*.

En mijn lp kan al weer terug vanwege een irritante tik. Zucht, gebeurt zo vaak bij nieuw vinyl helaas.