Het lag sinds 2018 al in de lijn der verwachting, nieuwe muziek van het Zweedse kwartet ABBA. Het heeft echter nog een tijdje geduurd, de fans en liefhebbers moesten geduld hebben, maar dan heb je ook wat. "VOYAGE" ligt sinds eind vorige week in de winkels en vindt gretig aftrek.
Het verhaal van ABBA mag voor velen bekend zijn. De vier leden hadden al een succesvolle carrière voordat ABBA opgericht werd. Toetsenist Benny Andersson was lid van de succesvolle popband The Hepstars, gitarist Björn Ulvaeus zat in de populaire folk band The Hootenanny Singers, Anni-Frid Lyngstad had succes als jazz zangeres en Agnetha Fältskog had een succesvolle solo carrière. Op het in 1970 verschenen derde album van Agnetha, "SOM JAG ÄR", werken de andere drie al samen met de blonde zangeres, die door haar deelname aan de Zweedse versie van de musical "JESUS CHRIST SUPERSTAR" in 1972 haar populariteit alleen maar zag groeien.
In 1972 verscheen de eerste ABBA single, "PEOPLE NEED LOVE", al noemden ze zich toen nog Björn & Benny, Agnetha & Anni Frid. Met "RING RING" deden ze in 1973 een mislukte poging om deel te nemen aan het Eurovisie Songfestival, in 1974 lukte dat wel met "WATERLOO", ze wonnen de editie van dat jaar. In 1975 verscheen één van de beste singles van de groep, "S.O.S.", 1976 was een ongekend succesvol jaar met 3 nummer 1 hits in Nederland, "FERNANDO", "DANCING QUEEN" en "MONEY, MONEY, MONEY".
Voor mij zijn de singles "KNOWING ME, KNOWING YOU", "EAGLE", "GIMME GIMME GIMME (a man after midnight)", "ONE OF US" en het weergaloze "THE DAY BEFORE YOU CAME" absolute toppers in het oeuvre van de band. Albums als "ABBA" uit 1975, "THE ALBUM" uit 1977, het in 1980 verschenen "SUPER TROUPER" en het (tijdelijke) slotakkoord "THE VISITORS" uit 1981 behoren tot mijn persoonlijke favorieten. Na het reeds genoemde "THE DAY BEFORE YOU CAME" en diens opvolger "UNDER ATTACK" uit 1982 werd het stil rondom ABBA.
De dames brachten solo albums uit. Van Frida verscheen "SOMETHING GOING ON" in 1982, waarvan ik het titelnummer erg goed vind en in 1984 bracht ze "SHINE" uit. Mike Chapman produceerde voor Agnetha het in 1983 uitgebrachte "WRAP YOUR ARMS AROUND ME", waarvan 2 singles de Nederlandse Top 40 wisten te bereiken. Andersson en Ulvaeus maakten de muziek voor de musical "CHESS", schreven af en toe voor andere artiesten een liedje en zetten zich in voor de musical "MAMMA MIA", met natuurlijk muziek van hun eigen bandje.
Sinds de jaren negentig is de populariteit van ABBA alleen maar gestegen en veranderde de meningen van zogenaamde kenners, die de muziek van het viertal vaak af deed als simpel en muzikaal behang. Muzikanten van allerlei pluimage herkenden en erkenden steeds vaker de kwaliteiten van de liedjes, waarbij vooral de laatste periode bejubeld werd. Het duurde echter nog een hele tijd alvorens de blik weer op het uiterst succesvolle ABBA gericht werd. Een groots aangekondigd en opgezette persconferentie werd gebruikt om het nieuwe album aan te kondigen en om een concertreeks bekend te maken.
"VOYAGE" kwam dus afgelopen vrijdag uit. Tien nieuwe liedjes, 37 minuten pure kwaliteit en nostalgie en de keuze voor de opener is misschien wat verrassend. "I STILL HAVE FAITH IN YOU" is het langste nummer van "VOYAGE" en het is een orkestraal, wat zwaar aangezette ballad met wel de van ABBA bekende arrangementen. Frida zingt het met een passende, soms wat breekbare stem, waardoor ik het een prachtig begin van het album vind. Het tempo en de sfeer gaat omhoog in "WHEN YOU DANCED WITH ME", een heerlijk vrolijk nummer met een aanstekelijke melodielijn en ritme. De samenzang in dit nummer is geweldig, herkenbaar en hemels. Kerstgevoel krijg je volledig met "LITTLE THINGS", inclusief kinderkoor. Mierzoet, maar wel mooi, maar ik ben dan ook wel een liefhebber van dit soort kerstliedjes. Het nummer dat samen met de opener op 2 september van dit jaar uitbracht werd, is het heerlijke "DON’T SHUT ME DOWN", waarin van de eerste tot de laatste seconde het ABBA geluid volledig in verwerkt is. Uptempo, passende toetsen bijdragen en een lekker ritme. "JUST A NOTION" blijkt al sinds de eind jaren zeventig op de plank te liggen en heeft gelukkig een plaatsje gekregen op "VOYAGE". Een ABBA liedje zoals die in hun eerste periode gemaakt werd, vintage ABBA las ik ergens en dat klopt. Uptempo, heerlijke samenzang en een pakkende melodie.
Agnetha heeft de hoofdrol in "I CAN BE THAT WOMAN", een sfeervolle ballad over verbroken relaties met mooie vocale arrangementen. Eén van de vele hoogtepunten vind ik "KEEP AN EYE ON DAN", een door synthesizer gedragen uptempo nummer dat herinneringen oproept aan het begin van de jaren tachtig, maar toch ook iets moderns heeft. Eén van de mindere liedjes vind ik "BUMBLE BEE", dat in veel reviews met "FERNANDO" vergeleken wordt. Ik snap dat voor een deel, Frida zingt ook dit nummer, er zit een mars ritme in, de fluit maar dit nummer komt niet echt tot bloei. Het tempo gaat weer flink omhoog in het pakkende en swingend "NO DOUBT ABOUT IT", waarvan het refrein een echt oorwurmpje is. Het klassieke "ODE TO FREEDOM" is het slotakkoord, sferische melodie, lagere vocalen dan bij de andere 9 liedjes en het koorachtige zang zorgt ervoor dat het nummer melancholisch aanvoelt. Een passend slot wat mij betreft.
Gelukkig klinkt ABBA op "VOYAGE" zoals je dat mag verwachten en hebben ze gekozen voor het oude en vertrouwde geluid. Natuurlijk zullen er mensen zijn die dat als gemakkelijk, gemakzuchtig bestempelen, maar wat hadden ze dan moeten doen? Samenwerken met één of andere DJ of rapper? Nee, wat ben ik blij dat ze daar niet voor hebben gekozen en dat ze dicht bij zichzelf zijn gebleven. Dit zal, zoals ze bekend hebben gemaakt, tevens het laatste album zijn, waarmee een reis van zo'n 50 jaar ten einde komt. Dat ze dat met een prachtig album als "VOYAGE" doen, is te benijden, want hoeveel acts lukt het om officieel én met een mooi album, afscheid te nemen? Niet veel, dus mogen Agnetha, Björn, Benny en Anni Frid zich gelukkig prijzen, dat ze dit wel hebben gedaan. En dat ze de miljoenen fans over de hele wereld een prachtig cadeau gegeven hebben, als dank voor de jaren die ze trouw zijn gebleven aan hun bandje...net zo trouw als dat 't bandje aan hun eigen identiteit gebleven is.